Dubai Reizen

FAQ - Dubai

Toon alles | verberg alles
Wat is de beste reistijd voor Dubai?

Dubai heeft een droog en zonnig klimaat gedurende het gehele jaar. Er valt niet veel regen en als er regen valt, is dit in de winterperiode. Af en toe kan een sterke wind ervoor zorgen dat zand de lucht in wordt geblazen, wat resulteert in stoffige dagen. De temperaturen in de zomer zijn soms extreem hoog. Het beste kunt u deze dagen bij het zwembad of in een winkelcentrum met airconditioning doorbrengen. De beste reisperiode voor Dubai is van oktober tot april. De temperaturen variëren van een minimum van 15 graden tot een maximum van 42 graden Celsius.

Hoe zit het met de veiligheid in Dubai?

Dubai is over het algemeen een zeer veilige stad. Echter omdat het hier om een grote stad gaat, dient u altijd rekening te houden met zakkenrollers. Deze zijn vooral actief op plaatsen waar veel buitenlandse toeristen komen. Huurt u een auto, wees dan voorzichtig in het verkeer. De enorme snelheden waarmee wordt gereden zorgen regelmatig voor ongevallen.

Wat voor inentingen heb ik nodig voor Dubai?

Dubai stelt geen verplichting ten aanzien van vaccinaties. Echter, het is altijd verstandig om van te voren contact op te nemen met uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie opvragen bij onderstaande informatielijnen:

 • Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800 of kijk op de website).
 • Travel Clinic Havenziekenhuis (tel: 0900-5034090 of kijk op de website).
 • KLM Travel Clinic (tel: 0900-1091096 of kijk op de website).
De opvattingen over hygiëne in Dubai zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel (ca. 1 Dirham). Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Welke taal spreekt men in Dubai?

Arabisch is de officiële taal in Dubai en wordt door een groot deel van de bevolking gesproken. Er wordt echter ook veel Engels, Urdu en Hindi gesproken. Alle straat- en winkelnamen, menu’s in restaurants en toeristische informatie staan in zowel Arabisch als Engels beschreven.

Wat kan ik verwachten van de accommodaties in Dubai?

Accommodaties zijn er in Dubai volop te vinden. In de stad maar ook aan het strand vindt u de meest luxueuze hotels met bijpassende service maar ook accommodaties voor diegene met een beperkter budget. De faciliteiten in de zeer luxe hotels lopen uiteen van restaurants met Michelin-sterren tot een kamer van 780 vierkante meter met butler en privéchauffeur. Omdat de meeste hotels de vier- en vijfsterren classificatie hebben, is daarin de keuze het grootst. Ook zijn er accommodaties in een lagere categorie of eventueel appartementen (geschikt voor studentengrepen). Voor alle hotels in Dubai geldt dat de faciliteiten en service van een goede standaard zijn. De meeste hotels liggen op minder dan 30 minuten rijden van het vliegveld. Bij verblijf in een driepersoonskamer wordt er een extra bed bijgeplaatst op een tweepersoonskamer. De ruimte wordt hierdoor beperkt en het derde bed kan van mindere kwaliteit zijn (vaak een opklapbed).

Wat kan ik verwachten van het eten in Dubai?

In Dubai is voor elk wat wils te vinden in een van de vele restaurants. Elke internationale keuken is bijna vertegenwoordigd van Thais, Indiaas tot Italiaans en alles daar tussenin. Uiteraard zijn er ook restaurants te vinden die de nationale keuken (Arabisch) serveren. De meeste restaurants openen rond 19:00 maar worden pas druk rond 21:00. Wat betreft bars en clubs; daar vindt u er verscheidene van in de stad. Wel belangrijk om te weten is dat zowel restaurants, bars als clubs een licentie nodig hebben om alcohol te morgen schenken. Alleen restaurants en bars die onderdeel zijn van hotels of grotere organisaties hebben deze licentie. Onafhankelijke restaurants hebben deze licentie vaak niet maar dit heeft uiteraard geen invloed op de kwaliteit van het eten.

Welke kleding moet ik meenemen naar Dubai?

Ondanks dat Dubai liberaal is in haar kledingvoorschriften blijft het een islamitisch land. Houd hier rekening mee als u in openbare ruimtes bent, te veel bloot wordt niet gewaardeerd. Zomerse kleding is geschikt voor het gehele jaar. Echter voor koelere avonden in de winterperiode of sterke airconditioning wordt aangeraden iets warmere kleding mee te nemen. Overdag is het van belang dat u zich goed beschermt tegen de sterke zon door middel van zonnebrandcrème, zonnebril of pet.

Hoe zit het met de geldzaken in Dubai?

De munteenheid in Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham (DHS). Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u liever contant geld mee (in Euro's en/of US$), dan kunt u dat wisselen bij aankomst op de luchthaven, de bank of bij de receptie van het hotel.

 • Creditcards: Bij de banken in Dubai kunt u geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Ook in de meeste winkels, hotels en restaurants kunt u met uw creditcard terecht. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
 • Belangrijk: Bij uw aankopen op straat, wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van een taxi gebruik of bij een bezienswaardigheid, is het noodzakelijk om met gepast geld te betalen. Dit omdat men zeer vaak geen geld terug heeft. Verzamel dus veel kleine coupures.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Dirham was in september 2014 ongeveer € 21,38.
 • Is het geven van fooien gebruikelijk in Dubai?

  Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal over het geven van fooien houdt. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Als richtlijn kunt u een fooi van 25 AED per dag voor uw gids aanhouden (per twee personen). Voor de chauffeur is dit ongeveer de helft. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten. In (dure) restaurants wordt een fooi van 10% van de rekening verwacht, tenzij er in de prijs al een service charge is berekend. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. 2 - 5 AED) geven.

  Is het gebruikelijk om af te dingen in Dubai?

  Onderhandelen over de prijs is een traditioneel onderdeel van de handel in de Emiraten. Vooral in de souks (marktjes) en bazaars wordt dit op grote schaal toegepast en zelfs verwacht. Zolang u vriendelijk en met geduld onderhandelt, kan het zelfs een leuk spel worden om de beste prijs voor iets te betalen. Verwacht echter geen enorme prijsdalingen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

  Moet ik bij vertrek uit Dubai nog vertrekbelasting betalen?

  Bij vertrek uit Dubai hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

  Wat zijn de bepalingen voor de geldigheid van het paspoort en het visum voor Dubai?

  Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Dubai een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog drie maanden geldig moet zijn (voor zakenreizen zes maanden). Tevens is een visum vereist. Deze ontvangt u zonder betaling bij aankomst op de luchthaven. Het visum is maximaal 30 dagen geldig en kan niet verlengd worden. Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visumcentrale.nl/pangeatravel (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

  Wat is het tijdsverschil met Nederland?

  Tijdens de zomermaanden is het in Dubai twee uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het drie uur later.

  Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon in Dubai?

  Dit is afhankelijk van uw provider en de locatie waar u zich bevind. In afgelegen gebieden kan het bereik beperkt (of afwezig zijn). U kunt hiervoor het beste contact opnemen met uw provider of kijken op www.vakantiebellen.nl.

  Wat is het voltage in Dubai?

  De voltage in Dubai is 220/240. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn.

  Met welke gebruiken moet ik verder rekening houden in Dubai?

  Als toerist is het belangrijk dat u respect toont. Blijf vriendelijk en geduldig tegen de lokale bevolking. Daarnaast gelden er regels voor tempelbezoeken. Zo moeten schouders en knieën bedekt zijn en moet u uw schoenen uittrekken.

  Is Dubai een honeymoon bestemming?

  Ja, Dubai zelf heeft eigenlijk alles voor een huwelijksreis. U vindt er prachtige stranden luxe accommodaties en sprookjesachtige markten. Veel hotels hebben speciale honeymoon arrangementen.

  Kan ik ook op basis van All Inclusive verblijven in Dubai?

  Overnachtingen in Dubai worden doorgaans aangeboden op basis van logies en ontbijt. Indien gewenst kunnen we uw verblijf ook reserveren op halfpension (ontbijt en diner), volpension (ontbijt, lunch en diner) of op basis van All Inclusive (alle maaltijden en drankjes inclusief).

  Zijn er ook excursiemogelijkheden in Dubai?

  Ja, tijdens een verblijf in Dubai kunt u deelnemen aan verschillende excursies. Maak bijvoorbeeld een stadstour, een dinercruise op een traditionele 'dhow' over de Dubai Creek of ga per 4x4 een woestijntocht maken en geniet van het prachtige landschap. Het is zelfs mogelijk om een dagexcursie naar Abu Dhabi te maken. Dubai is tevens een waar paradijs voor winkelliefhebbers.