Sri Lanka Reizen

FAQ - Sri Lanka

Toon alles | verberg alles
Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka?

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur in de kustgebieden rond de 27°C liggen. In de berggebieden is het koeler en kan de temperatuur dalen tot 16°C . De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode. Wel moet er tijdens elke reis rekening worden gehouden met tropische regenbuien. Een tropische regenbui wordt meestal snel afgewisseld met stralend weer. Sri Lanka heeft twee regenseizoenen; de Yala en Maha. De Yala zorgt voor regen in het zuidwesten van mei t/m augustus. De Maha is van oktober t/m januari in het noordoosten. De regenbuien zijn kort en hevig en vallen meestal in de middag. Daarna is alles weer opgefrist. Het beste reisseizoen loopt van december t/m maart wanneer u de binnenlanden en de zuid- en westkust bezoekt.

Hoe zit het met de veiligheid in Sri Lanka?

Sri Lanka is over het algemeen een veilig land te noemen. Uiteraard dient u, net zoals in ieder ander land, rekening te houden dat er criminaliteit kan voorkomen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze onopvallend in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om kostbare sieraden, dure horloges en grote cameratassen te dragen. Het 30 jarige conflict tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamil Tijigers is in mei 2009 officieel beëindigd. De veiligheidssituatie is hierna enorm verbeterd.

Wat voor inentingen heb ik nodig voor Sri Lanka?

Voor reizen naar Sri Lanka wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Sinds 2011 is het niet meer noodzakelijk om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie opvragen bij onderstaande informatielijnen:

 • Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800 of kijk op de website).
 • Travel Clinic Havenziekenhuis (tel: 0900-5034090 of kijk op de website).
 • KLM Travel Clinic (tel: 0900-1091096 of kijk op de website).
De opvattingen over hygiëne in Sri Lanka zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Organiseert PANGEA Travel ook groepsreizen door Sri Lanka?

Nee, al onze reizen door Sri Lanka zijn op individuele basis. U reist met een auto met privéchauffeur waarbij we het programma vooraf afstemmen op uw persoonlijke wensen.

Hoe vind ik de chauffeur na aankomst op de luchthaven in Sri Lanka?

Bij aankomst op de luchthaven staat de chauffeur op uw te wachten. Deze is te herkennen aan een bordje met daarop uw naam en het logo van PANGEA Travel.

Staat de chauffeur/gids tijdens de gehele rondreis door Sri Lanka tot onze beschikking?

De gehele reis zal er een Engelssprekende chauffeur (tevens gids) tot uw beschikking staan. Hij kan u alles vertellen over de lokale tradities, gebruiken, bezienswaardigheden, flora en fauna. De enige uitzondering zijn de dagen of dagdelen ter vrije besteding.

Waar slaapt de chauffeur tijdens de rondreis door Sri Lanka?

Het is gebruikelijk om op Sri Lanka rond te reizen met een auto met privéchauffeur. Hotels hebben hiervoor speciale voorzieningen getroffen. De chauffeurs eten en slapen hier vaak samen. Uw chauffeur overnacht dus niet in hetzelfde hotel als u.

Welke auto gebruiken we tijdens de rondreis door Sri Lanka?

Tijdens de rondreis door Sri Lanka wordt gebruik gemaakt van een Toyota Corolla of vergelijkbare auto. Reist u met een grote reisgezelschap dan wordt een Toyota Microbus ingezet.

Welke taal spreekt men in Sri Lanka?

In Sri Lanka zijn de officiële talen het Singhalees en het Tamil. Met Engels kunt u echter vrijwel overal terecht.

Wat kan ik verwachten van de accommodaties in Sri Lanka?

Sri Lanka is een zeer gastvrij land. De bijzonder vriendelijke bevolking zal u verwelkomen met een glimlach. Dit zult u zeker terug zien in de verschillende hotels en resorts op het eiland. PANGEA Travel kan veel verschillende categorieën accommodaties aanbieden, afgestemd op de individuele wensen van onze reizigers. Veel hotels hebben gemeen dat ze op prachtige locaties, midden in de natuur, liggen. U overnacht bijvoorbeeld te midden van theeplantages, tropische jungle, uitgestrekte stranden en aan de oevers van meren. In de steden vindt u nog koloniale hotels en aan de stranden liggen prachtige resorts die alle faciliteiten bieden voor een ontspannen strandverlenging. Tijdens de meeste overnachtingen is het diner inbegrepen omdat er geen eetgelegenheden in de buurt zijn. Bij verblijf in een driepersoonskamer wordt er een extra bed bijgeplaatst op een tweepersoonskamer. De ruimte wordt hierdoor beperkt en het derde bed kan van mindere kwaliteit zijn (vaak een opklapbed).

Is het noodzakelijk om een klamboe mee te nemen naar Sri Lanka?

Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. Waar nodig is er een klamboe in de accommodatie aanwezig.

Wat kan ik verwachten van het eten in Sri Lanka?

De meeste hotels hebben een restaurant waar men de Europese, Aziatische en lokale keuken serveert. Bij voldoende bezetting organiseren zij soms speciale avonden zoals een barbecue of seafood?buffet. In Sri Lanka kunt u nog goedkoop eten en de specialiteiten bestaan vooral uit verschillende rijst? en currygerechten. Sommige curries zijn erg pittig, maar in de meeste hotels is de smaak aangepast aan de toeristen. Een lunch kost ca. LKR 500?1000 en een diner ca. LKR 1000 ? 2000 (in hotels). De prijs van frisdrank ligt rond de LKR 200 (in hotels). Veel accommodaties in Sri Lanka liggen tamelijk geïsoleerd, zodat u voor maaltijden hoofdzakelijk op uw hotel bent aangewezen. De meeste overnachtingen tijdens uw rondreis door Sri Lanka zijn dan ook op basis van halfpension. Theeliefhebbers kunnen genieten van een lekker kopje Ceylon thee. De koffie is echter vaak slap en vergeleken met Europa niet lekker. Geef van te voren aan hoe u de koffie/thee wilt nuttigen. In veel restaurants krijgt u standaard een grote schep suiker in uw kopje. De nationale drank is ‘arrack’ gemaakt van de kokospalm. Door de lokale bevolking wordt het drankje vaak puur gedronken, maar u kunt het ook gebruiken in mixdranken met bijvoorbeeld cola.

Welke kleding moet ik meenemen naar Sri Lanka?

De kleding die u het beste mee naar Sri Lanka kunt nemen hangt af van het seizoen waarin u reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook als parasol dienst doen. Voor het koele seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avond. Ook goede wandelschoenen zijn essentieel.

Hoe zit het met de geldzaken in Sri Lanka?

De munteenheid is de Srilankaanse Rupee. U mag maximaal LKR 1000 in en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in en uitvoeren. Het briefgeld is verkrijgbaar in waardes van: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 Rupee. Muntgeld is verkrijgbaar in waardes van: 1, 2, 5, 10, 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 Rupee. In vrijwel alle grote hotels en winkelcentra kunt u ook Euro’s of Dollars wisselen. De meeste banken zijn open van 09.00 13.00 uur, van maandag tot zaterdag (gesloten op feest- en Poya dagen).

 • Pinpas: in grotere steden en toeristische centra zijn ATM’s (geldautomaten) aanwezig. Ook op de luchthaven van Colombo kunt u direct al pinnen. Met uw pinpas (met Cirrus of Meastro logo) kunt u hier Srilankaanse Rupee krijgen. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
 • Creditcard: zowel Visa als Mastercard, worden in de meeste hotels, internationale restaurants en winkels geaccepteerd. Wees alert bij betalingen met creditkaart. Verlies uw creditkaart niet uit het oog. Fraude met creditcards komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. U kunt met uw creditcard ook in een aantal grote plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Zie voor meer details de websites: www.eurocard.nl enwww.visa.nl.
 • Belangrijk: bij uw aankopen op straat of het geven van fooi aan bijvoorbeeld hotelpersoneel is het handig om in bezit te zijn van kleine coupures. Op straat heeft men vaak geen wisselgeld terug. Accepteer geen gescheurde biljetten, want deze raakt u vaak weer moeilijk kwijt.
 • Wisselkoers: de waarde van 1000 Rupee was in december 2014 ongeveer € 6,14.

 • Is het geven van fooien gebruikelijk in Sri Lanka?

  Het geven van fooien is gebruikelijk in Sri Lanka. Dit is een aanvulling op het (vaak zeer lage) salaris. Obers, kamermeisjes en kruiers verwachten een kleine fooi. Kamermeisjes verwachten een bedrag van LKR 100 per dag. Kruiers en de bellboys in de hotels die uw koffers naar de kamer brengen rekenen op ongeveer LKR 50 - 100 per stuk bagage. De betere restaurants voegen gewoonlijk 10% bedieningsgeld aan de rekening toe. Het is echter gebruikelijk daarboven nog een fooi van 7-10% van de rekening te geven (afhankelijk van het eindbedrag en de kwaliteit van de bediening). De chauffeur/gids tijdens uw rondreis verwacht tevens een fooi. Een indicatie bedraagt ongeveer LKR 1600 in totaal per dag wanneer u alleen of met 2 personen reist. Bij 3-7 personen kunt u ca. LKR 500-650 per persoon per dag aanhouden. Bij 8 personen of meer reist u met een chauffeur (en assistent) en gids apart. U kunt dan een bedrag van minimaal LKR 2000 totaal per dag aanhouden voor de gids en LKR 1000 totaal voor de chauffeur (die dit deelt met een eventuele asssistent)

  Is het gebruikelijk om af te dingen in Sri Lanka?

  Op markten en bij souvenirwinkels in Sri Lanka is het gebruikelijk om af te dingen. Een richtlijn voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. In eerste instantie zijn de vraagprijzen voor het aangebodene erg hoog maar een tegenbod en een vriendelijke lach doen de prijzen snel kelderen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

  Moet ik bij vertrek uit Sri Lanka nog vertrekbelasting betalen?

  Bij vertrek vanaf Bandaranaike International Airport betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in uw vliegticket.

  Wat zijn de bepalingen voor de geldigheid van het paspoort en het visum voor Sri Lanka?

  Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor een reis naar Sri Lanka een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn. Ook dient iedere reiziger in het bezit te zijn van een geldig visum bij binnenkomst in Sri Lanka. Het visum dient voor vertrek online aangevraagd te worden via www.eta.gov.lk. Dit visum is 30 dagen geldig na aankomst in Sri Lanka en kost ca. USD 30 per persoon. Voor meer informatie kunt u op dezelfde website terecht. Let op: vraag alleen via deze website uw visum aan. Er zijn vele andere websites waar extra geld wordt gevraagd voor de aanvraag. Van andere websites kunnen wij niet garanderen dat u ook daadwerkelijk toestemming krijgt. Ontvangt u na de aanvraag van het visum via de correcte website geen bevestiging via de mail? controleer dan eerst uw spambox. Zit de bevestiging hier niet in, maar u ziet online wel dat u toestemming heeft gekregen, dan is dit ook voldoende. Bij aankomst hoeft u de toestemming niet aan te tonen (dit ziet de douane in de computer bij het scannen van uw paspoort). Wanneer u het prettig vindt om toch iets aan te kunnen tonen, dan kunt u nog een print screen van het scherm uitprinten, waarop aangegeven wordt dat de toestemming is verleend. Bij een verblijf langer dan 30 dagen heeft u een ander visum nodig. Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visumcentrale.nl/pangeatravel (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie. Het is tevens mogelijk om het visum bij aankomst op de luchthaven van Colombo aan te schaffen, de prijs is dan ca. USD 35 per persoon.

  Wat is het tijdsverschil met Nederland?

  In de zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 4,5 uur.

  Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon in Sri Lanka?

  In Sri Lanka kunt u meestal gebruik maken van uw mobiele telefoon. Wilt u zeker weten of uw mobiel werkt, dan kunt u het beste contact opnemen met uw provider of kijken op www.vakantiebellen.nl. Bent u van plan vaak te telefoneren dan is het een stuk goedkoper om een lokale sim kaart te kopen.

  Wat is het voltage in Sri Lanka?

  De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. De stopcontacten kunnen per hotel verschillen. Neem voor de zekerheid een universele adapter mee.