Menu

Japan

Landinformatie Japan

Afdingen

Het is in Japan niet gebruikelijk om af te dingen.

Algemeen

Japan is een eilandenrijk in Azië, dat bestaat uit vier grote eilanden en meer dan 3000 kleine eilanden. Hokkaido is het grootste eiland (83.500 km2; tweemaal zo groot als Nederland), Honshu (231.000 km2), Shikoku (18.750 km2) en Kyushu (42.000 km2), die samen 98% van het grondgebied beslaan. Van de kleinere eilanden is het subtropische Okinawa het bekendst. Japan heeft een oppervlakte van ruim 372.000 km2 en is daarmee ongeveer negen keer zo groot als Nederland. De Japanse archipel wordt omgeven door verschillende oceanen/zeeën, zoals de Grote Oceaan, de Japanse Zee en de Oost-Chinese Zee.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse ambassade in Japan is:
3-6-3 Shiba Koen
Minato-Ku, 105-0011 Tokyo
Tel: +81 (0)3 5776 5400
Fax: +81 (0)3 5776 5535

Consulaat Generaal der Nederlanden in Osaka:
Twin MID Tower, 33rd Floor
2-1-61 Shiromi, Chuo-ku
540-6133 Osaka
Tel: +81 (0)6 6944 7272
Fax: +81 (0)6 6944 7275

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten. 

Culturele verschillen

Andere culturen, andere gewoontes. Dit gezegde is zeker van toepassing op Japan. Wat wij mooi of bijzonder vinden, is in Japan al snel 'gewoon'. Bijvoorbeeld bij het eten. Zij presenteren het eten vaak in mooie afgepaste bakjes en schaaltjes (bijvoorbeeld de bentobox). Of bij een restaurant kan men de keuze maken uit de mooiste gerechten die écht lijken maar van plastic blijken te zijn. Voor hen is dit normaal, omdat je ook gevoed wordt met je ogen. Maar in Japan is 'mooi' ook relatief; huizen, gebouwen, hotels zien er aan de buitenkant saai en vaak prefab uit, maar van binnen is het mooi aangekleed. Of juist sober, maar wel authentiek Japans met bijvoorbeeld tatami-matten op de vloer en kamers met schuifwanden van rijstpapier. Veelal hebben de huizen een mooie Japanse binnentuin zodat het uitzicht weer wel mooi is. In het noordelijk gelegen Hokkaido tref je prachtige, groene natuurgebieden. In de winter zijn dit mooie skigebieden, maar in de zomer doet het vaak desolaat aan en vallen juist de prefab huizen op die het landschap ontsieren. Een Japanner zal Hokkaido aanraden als een van de mooiste eilanden. Maar als wij het vergelijken met bijvoorbeeld de Alpen, dan kan Hokkaido tegenvallen. Toch zijn er groene nationale parken (bevestigd door Unesco) en vindt u er mooie plekken natuur. Gaat u meer naar het zuiden dan is de schoonheid te vinden in de vele tempels van Kyoto en zelfs in de metropool Tokyo. Ook hier vindt u (in onze ogen) lelijke gebouwen maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de authentieke cultuur.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

Wanneer u in Japan uit eten wilt gaan, is dit geen probleem. U hoeft geen Japans te kunnen spreken of lezen want in de meeste restaurants hebben ze Engelstalige menukaarten. Ook worden de gerechten vaak in een vitrine uitgestald of vindt u afbeeldingen van de gerechten op de menukaarten. U kunt zo eenvoudig aanwijzen wat u wilt bestellen. U heeft voldoende keuze; alleen in Tokyo zijn er al 80.000 restaurants te vinden. De basis voor veel gerechten is rijst of noedels. Specialiteiten in Japan zijn sushi, teppanyaki en tempura. Andere populaire gerechten zijn takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) en ramen (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees). Zeker het proberen waard! In de lokale restaurants wordt men geacht met hashi (eetstokjes) te eten. In Japan drinkt men veel thee en dan met name de Japanse groene thee (ocha). In een restaurant wordt vaak een gratis kopje thee of glas water aangeboden. Het is niet verplicht om extra drinken te bestellen (dit doen de meeste 'locals' ook niet). Alcohol mag alleen geschonken worden vanaf de leeftijd van 20 jaar.

Feestdagen

De feestdagen in Japan zijn grotendeels erg verschillend met die van Nederland. De hieronder genoemde feestdagen zijn op nationaal niveau. Dit zijn de data voor 2024. 
  • 1 & 2 januari - Nieuwjaarsdag
  • 10 januari - Dag van de Meerderjarigen
  • 11 februari - Dag waarop de Japanse staat is gesticht
  • 23 februari - Verjaardag keizer Naruhito
  • 21  maart - Vernal Equinox Day
  • 29 april - Showa Day
  • 3 mei - Dag van de Grondwet
  • 4 mei - Greenery Day
  • 5 mei - Dag van de Kinderen
  • 18 juli - Dag van de Oceaan
  • 11 augustus - Dag van de Bergen
  • 13 t/m 15 augustus Obon hoogseizoen (veel drukte)
  • 19 september - Dag van de Ouderen
  • 23 september - Autumnal Equinox Day
  • 10 oktober - Dag van de Sport en Gezondheid
  • 3 november - Dag van de Cultuur
  • 23 november - Dag van de arbeid

De meest belangrijke vakantieperiode en festival in Japan zijn de “Golden Week” en het “Obon Festival”. In deze periodes zijn ook veel Japanners vrij; voor hen is dit daarom een populaire tijd om vakantiereizen te maken of om elders in het land familie te bezoeken. Hierdoor zijn dit de drukste periodes voor reizen in Japan. Hotels zijn vaak vroegtijdig volgeboekt en treinen zijn overvol. Ook bij (bepaalde) bezienswaardigheden is het aanzienlijk drukker. In 2024 valt de “Golden Week” van 29 april t/m 5 mei.

Kerst en Oudjaarsavond zijn geen nationale feestdagen in Japan. Echter, in de laatste week van het jaar houden Japanners “bonenkai”("vergeet-het-jaar-bijeenkomsten"). Veel werkgevers gebruiken deze dagen om werknemers te belonen voor hun diensten in het afgelopen jaar. Één van de gebruiken is “Osoji”; de grote schoonmaak, dit als voorbereiding op het nieuwe jaar. Als het huis schoon is, start het bereiden van de traditionele jaarwisselingsmaaltijden. Om het nieuwe jaar te vieren, is het traditie om in de eerste week van januari een paar decoraties gemaakt van den en bamboe naast de deur te zetten. Het begin van het nieuwe jaar staat vooral in het teken van familie. Veel kantoren, winkels en restaurants zijn dan ook gesloten in de laatste/eerste week van het jaar.

Naast de nationale feestdagen zijn er in Japan ook veel lokale festivals. Ter indicatie: in Kyoto worden jaarlijks bijvoorbeeld al 500 festivals gevierd. De meeste festivals zijn erg leuk om mee te maken, al dient u wel vroegtijdig een hotel te reserveren.

Op de hierboven genoemde dagen zijn de meeste openbare voorzieningen gesloten. Houd er verder rekening mee dat veel musea in Japan op maandag dicht zijn. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is niet gebruikelijk (zelfs beledigend) in Japan. In de meeste restaurants wordt er 10-20% bij de rekening opgezet als fooi.

Fotograferen

U kunt in Japan genoeg mooie landschappen, kleurrijke markten en indrukwekkende skylines fotograferen. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om toestemming te vragen. Meestal is dit geen probleem en zullen ze keurig poseren. 'Sashin o totte mo ii desu ka?' (sasjien oo totte mo ie des ka) betekent: 'is het goed dat ik foto's maak?'. Op plaatsen waar het absoluut niet mag (bijvoorbeeld in tempels of in musea) staat het duidelijk met bordjes aangegeven. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is niet toegestaan. Geheugenkaarten voor uw digitale camera zijn overal verkrijgbaar.

Geldzaken

De munteenheid van Japan is de Yen (JPY = ¥). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij uw aankopen op straat (bijvoorbeeld voor een taxi, souvenir of entree) is het prettig om met redelijk gepast geld te betalen omdat men niet altijd wisselgeld heeft. Het is daarom verstandig om wat kleine coupures te verzamelen.

  • Pinpas: in alle toeristische plaatsen in Japan zijn pinautomaten (ATM’s) aanwezig. U vindt ze bij een bank of in de supermarkt (7 Eleven). Dit geldt tevens voor de internationale luchthavens. Met uw pinpas (met Maestro-logo) kunt u hier Japanse Yen opnemen. Dit is de goedkoopste manier. Toch is het verstandig niet uitsluitend van geldautomaten afhankelijk te zijn. In de kleinere plaatsen zijn geen ATM’s aanwezig. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
  • Geld wisselen: in vrijwel alle grote hotels kunt u Euro's / Dollars omwisselen naar Yen. Ook in de winkelcentra en op de luchthavens zijn wisselkantoren gevestigd. De meeste valuta en cheques worden hier geaccepteerd.
  • Creditcards: in de meeste winkels, hotels en restaurants kunt u ook afrekenen met de bekende internationale creditcards. Houdt u er wel rekening mee dat er soms een percentage aan kosten wordt berekend. Bij de banken in de grote steden in Japan kunt u tevens geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Wisselkoers: de waarde van 100 Japanse Yen was in februari 2024 ongeveer € 0,63.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is aan te bevelen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Aan te raden is de Latijnse namen op de verpakking te noteren en een aparte lijst te maken, die u bij zich kunt dragen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels gestelde doktersverklaring bij u te hebben. Dit in verband met een eventuele douanecontrole. Draagt u een bril of contactlenzen, neemt u dan een reservebril of een extra paar lenzen mee.

Gezondheid

Voor reizen naar Japan worden op dit moment geen speciale vaccinaties aanbevolen. Informeer echter voor vertrek bij uw lokale GGD of huisarts voor de laatste update. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Het water uit de kraan is drinkbaar, maar meestal smaakt het enigszins naar chloor. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Wees voorzichtig met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Japan een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog geldig is. Een visum is, voor een reis die niet langer dan 90 dagen duurt, niet vereist. Bij aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die geen Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Japan hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Japan is Narita Airport in Tokyo. De hoofdstad Tokyo heeft nog een tweede luchthaven: Haneda Airport. Beide luchthavens worden gebruikt voor internationale vluchten. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens in Japan. Enkele hiervan zijn tevens vanaf Europa (soms via Tokyo) bereikbaar, zoals Osaka, Fukuoka en Sapporo.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • creditcard (met pincode)
Bagage tip: Japan is het makkelijkst te bereizen met zo min mogelijk bagage. Een hardschalen koffer is erg onprettig tijdens een rondreis. De kamers zijn aan de kleine kant waardoor er niet altijd ruimte is om koffers te plaatsen. Daarnaast worden veel rondreizen uitgevoerd met het openbaar vervoer. In de treinen is ruimte om je bagage te stallen maar op de perrons dient u er zelf mee te sjouwen. Een ideale en betrouwbare service in Japan is het 'luggage forwarding'. Dit is mogelijk tussen de meeste plaatsen en kunt u vooraf via ons of ter plaatse bij uw hotel regelen. Uw bagage komt binnen 24-72 uur aan op de gewenste bestemming (hotel). Reist u via een andere plaats dan kunt u voor deze overnachting een rugzak meenemen. De kosten voor 'luggage forwarding' variëren van JPY 1500 tot JPY 3000 per koffer (€ 10-20), afhankelijk van de bestemming en het gewicht.

Rail Pass

De Japan Rail Pass is speciaal ontworpen voor mensen die Japan willen bezoeken en is verreweg de voordeligste manier om met het openbaar vervoer door Japan te reizen. Dankzij deze pas kunt u onbeperkt gebruik maken van het volledige spoorwegnet van Japan Railways. Met de pas mag u gebruik maken van alle hogesnelheidstreinen. Waaronder de Shinkansen (netwerk voor hoge snelheidstreinen, met uitzondering van de Nozomi, dat zijn extra snelle treinen), de lokale treinen, diverse busdiensten, de Narita Express (trein tussen Tokyo Narita luchthaven en Tokyo centrum), de treinen die rijden op de ‘Yamanote-lijn’ in Tokyo, evenals de JR Miyajima ferry. Het is niet mogelijk de Japan Rail Pass in Japan te kopen. Er bestaan 2 verschillende types van de Japan Rail Pass: 'Green' of eerste klasse en 'Ordinary' of tweede klasse. Beide types zijn beschikbaar voor 7, 14 of 21 opeenvolgende dagen, geldig vanaf de eerste dag van gebruik. Voor meer informatie over reismogelijkheden per trein en de dienstregeling op de dag dat u wilt reizen kijkt u op www.hyperdia.com/en. Of maak gebruik van de zeer complete en veelzijdige "Japan Official Travel App"!

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Suica pas

Met de Suica pas kunt u in heel Tokyo met de metro reizen. U kunt deze pas op ieder metro station kopen en opladen zodra het krediet op is. Het systeem berekent zelf de afstand die gereisd wordt en daarmee het bedrag dat van de kaart afgeschreven wordt. U hoeft dus geen losse kaartjes in de automaten te kopen. Dit bespaart veel tijd en moeite. Zeker wanneer u meerdere dagen in Tokyo verblijft is het aan te raden deze pas aan te schaffen.

Taal

De officiële taal in Japan is het Japans of Hyojungo. Met Engels kunt u op steeds meer plekken terecht, houd er echter rekening mee dat niet iedereen (goed verstaanbaar) Engels spreekt. Japans vertoont qua klank veel overeenkomsten met Maleis-Polynesische talen. Officieel heeft Japans geen relatie met de Chinese taal, maar vanwege de samenwerking in het verleden tussen beide landen, zijn er veel woorden uit het Chinees overgenomen. Het Japanse alfabet is een combinatie van Chinese (2000) en Japanse (100) tekens.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Japan is in de winter 8 uur en in de zomer 7 uur. Japan kent geen verschil tussen zomer- en wintertijd.

Veiligheid

Japan is één van de veiligste landen ter wereld. Er zijn soms incidenten van zakkenrollen, meestal op drukke locaties. Maar een tas of telefoon kan gerust even ergens neergelegd worden. Ook in de treinen hoeft u niet bang te zijn dat er iets met uw bagage gebeurt. Echter, waakzaamheid is altijd goed! Uw waardevolle spullen kunt u het beste opbergen in het kluisje van het hotel waar u verblijft.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

Japan is bekend en wordt ook wereldwijd geroemd om haar efficiënte, goed georganiseerde netwerk van openbaar vervoer. Treinen, metro's en bussen rijden stipt volgens schema en een 'te late aankomst' komt gewoonweg niet voor. Dit alles heeft zijn prijs maar met een zogenaamde Rail Pass kunt u al heel wat geld besparen. Door deze efficiënte manier van reizen, worden in Japan veel tours met het openbaar vervoer uitgevoerd. Het binnenlandse vluchtnetwerk is zeer uitgebreid, van goede kwaliteit en is het snelste vervoersmiddel.
  • Trein: vele Japanners, maar ook toeristen, reizen met de trein door het land, dat ruim 20.000 kilometer spoor biedt. Korte stukjes worden door lokale treinen overbrugd maar de lange afstanden door de Shinkansen (kogeltreinen) die ruim 300km per uur over een apart spoor rijden. Raadzaam is om zelf eten en drinken mee te nemen tijdens een treinrit, de meeste restauratie wagons hebben geen hoogwaardig voedsel. De grote steden zoals Osaka en Tokyo hebben een uitgebreid Mass Transit Rail System (MTRS), dat de ondergrondse en de treinsporen met elkaar verbindt. De ondergrondse (in Tokyo, Kobe, Fukuoka, Kyoto, Nagoya, Sapporo, Yokohama en Sendai) is vaak de meest efficiënte manier om de stad te verkennen. Een kaartje kunt u kopen in één van de machines en indien u onverhoopt een te goedkoop kaartje zou hebben gekocht kunt u bij het verlaten van het volgende station nog bijbetalen. Voor meer informatie over reismogelijkheden per trein en de dienstregeling op de dag dat u wilt reizen kijkt u op www.hyperdia.com/en Zie ook 'rail pass'. Of maak gebruik van de zeer complete en veelzijdige "Japan Official Travel App"!
  • Bus: de bussen in de stad zijn vaak het lastigst te gebruiken voor een toerist. Alles wordt alleen in het Japans aangegeven en de routes zijn hoogst gecompliceerd. Auto: het rijden op de wegen in Japan is een kunst. Zeker in de grote steden is dit sterk af te raden. Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden.
  • Taxi: handig en snel maar relatief duur. Houd een taxi aan met een kort handgebaar en wacht totdat de chauffeur de deur automatisch opent en ook weer bij het uitstappen zal hij de deur op deze manier openen. Engels spreken ze niet dus neemt u de bestemming waar u naar toe wilt in het Japanse schrift mee. Vaak weten ze ook niet goed waar u naar toe wilt, dit komt doordat de huisnummers niet op volgorde zijn (het oudste huis is nummer 1, het volgende 2, of dit nu naast elkaar ligt of niet). Dus een chauffeur zal vaak de weg vragen. Een fooi geven is niet nodig.

Voltage

De netspanning in Japan is 110 volt; de frequentie is echter niet in het hele land gelijk. In het oosten (incl. Tokyo) bedraagt de frequentie 50 Hertz. In het westen (Kyoto, Nagoya en Osaka) is de frequentie 60 Hertz. Japanse stekkers hebben twee platte pinnen (Amerikaans). Een adapter meenemen naar Japan wordt dan ook aangeraden.

Wetenswaardigheden

  • De meeste toiletbrillen in hotels, restaurants maar ook bij Japanners thuis zijn verwarmd.
  • Slurpen en smakken tijdens het eten is heel normaal en wordt als beleefd beschouwd.
  • Japanners zijn enorm vriendelijk, beleefd en leven gedisciplineerd.
  • Veel Japanners spreken geen of gebrekkig Engels, ook in restaurants, winkels en op stations.
  • Fooi geven is niet gebruikelijk en wordt ook niet op prijs gesteld.
  • Tokyo is de duurste stad ter wereld om in te wonen.
  • Japan is het 2e rijkste land ter wereld.

Zwembaden

Houdt u er rekening mee dat, zodra er een zwembad in uw accommodatie aanwezig is, deze vaak tegen betaling te bezoeken is. Dit bedrag betaalt u ter plaatse. Daarnaast dient u eventuele tatoeages af te dekken, omdat deze tijdens het zwemmem niet zichtbaar mogen zijn.