Menu

Vervolg blog van Mieke: Natuur in Bhutan en het beschermen van de yeti

7/2/17

Als je aan Bhutan denkt, denk je waarschijnlijk als eerste aan de imposante kloosterforten, die prominent op elke foto in de 'toeristische brochure' staan. Toegegeven, die zijn prachtig. Maar de natuur van het land is ook groots, vol dramatiek en zelfs omgeven door een vleugje mystiek.

Yak

Negatieve CO2 emissie

Maarliefst 72% van het landoppervlak is bebost, en in de grondwet is vastgelegd dat dit percentage nooit onder de 60% mag komen. Het ziet er ook niet naar uit dat dat gauw gaat gebeuren, want de kroningsdag van de vierde koning is uitgeroepen tot Foresting Day. Het volk rukt dan uit om duizenden bomen aan te planten. Bhutan is door al dat woud het eerste land met een negatieve CO2 emissie ter wereld; haar bossen absorberen vele malen meer CO2 dan het het land uitstoot.

Grijp! Graai!

Natuurbehoud wordt uiterst serieus genomen door de regering van Bhutan. Het wordt dan ook gezien als één van de factoren die bijdragen aan menselijk geluk. Bovendien gaan Boeddhisme en natuurbehoud hand in hand. Waar toekomstige generaties voor westerlingen toch een beetje een ver-van-mijn-bed-show blijft, is dit voor de Bhutanezen veel werkelijker vanwege het levendige geloof in reïncarnatie. Het is daarom erg tegengesteld aan de westerse visie van 'je leeft maar één keer, dus: Grijp! Graai! ' Nee, de Bhutaanse visie is :' je leeft misschien wel 100 keer, dus laten we met z'n allen een beetje zuinig doen.'

Met dit uitzicht wil iedereen wel even wachten op een wegversperring, of niet?Met dit uitzicht wil iedereen wel even wachten op een wegversperring, of niet?

Natuur-/vogel gidsen

De regering van Bhutan investeert in een opleidingstraject voor gidsen die zich willen specialiseren als natuur-/vogelgids. Drie van onze vaste gidsen zijn op dit moment bezig met deze opleiding, maandenlang in een internaat ver van huis in het centrale deel van het land. Grote mannen worden weer even schooljongens, op een slaapzaaltje. Voor mijn bezoek hadden ze gauw even de vieze zooi onder de bedden geschoven smiley. Het was leuk om te horen wat hun opleiding omhelst en hoe het met ze gaat. Over een paar weken krijgen ze hun certificaat en ze staan te popelen om naast de 'gewone' reizen ook natuur- en vogelreizen te gidsen.

De 'vogelmannen' Mieke en de 'vogelmannen'

Tropische jungle, besneeuwde pieken en alles wat daartussen zit.

Er valt dan ook genoeg te ontdekken. Dit land met de grootte van Zwitserland en maar 700.000 inwoners kent een enorme biodiversiteit vanwege de vele microhabitats. Op een klein oppervlak zie je tropische jungle, besneeuwde pieken en alles wat daartussen zit. Zo mooi, ik krijg die grijns maar niet van mijn gezicht.

Demonen in het mysterieuze woud

Maar Bhutan zou Bhutan niet zijn als een en ander niet omgeven zou zijn van een vleugje mysterie. Zo zijn er bossen die geen mens wil betreden omdat er een demoon woont. Het is niet verboden om er te wandelen, maar geen gids die je mee wil nemen. En sommige stukken zien er ook echt een beetje griezelig uit, met donkere dennenbomen en afhangende slierten mos, die langzaam bewegen in de wind. Als ik een demon was, ging ik ook hier wonen!

In het oosten des lands heeft Sakteng Wildlife Sanctuary de eer het enige reservaat ter wereld te zijn dat onder andere als doel heeft, het leefgebied van de yeti te beschermen.

het mysterieuze woud
het mysterieuze woud 
Het leefgebied van de yeti

In het noorden vindt men de indrukwekkende piek van Gangkhar Puensum, met haar 7541 meter de hoogste niet-beklommen piek ter wereld. Hier is het geen demon die mensen ervan weerhoudt haar flanken te betreden, maar het zijn de goden die op deze berg wonen.  Om hun rust niet te verstoren is deze berg, en eigenlijk elke hoge piek, een no-go-area.
De mysterieuze sneeuwluipaard wordt af en toe gezien, en afgelopen week is er nog een tijger gefotografeerd door een cameraval op enkele honderden meters van het internaat van 'onze vogelmannen'. Maar het meest bijzondere wezen is toch wel de yeti, de Verschrikkelijke Sneeuwman. In het oosten des lands heeft Sakteng Wildlife Sanctuary de eer het enige reservaat ter wereld te zijn dat onder andere als doel heeft, het leefgebied van de yeti te beschermen.

Mountainbiken in Bhutan 

Mieke aan het mountainbiken (Phobjikha Vallei) 
Actief in Bhutan

Ik heb veel inspiratie en ervaring opgedaan voor nieuwe rafttochten, wandelroutes, paardrijtochten en mountainbikeroutes, die binnenkort worden opgenomen in onze actievere programma's. Deze week duik ik het westelijk deel van het land in!


Dit is het 3e artikel over Miekes reis naar Bhutan. 
- Lees ook over de fascinatie voor het land vooraf
- Alles over het bruto nationaal geluk in Bhutan
- En het 4e en laatste artikel over Tigers Nest en verblijf in een homestay

Voor meer inspiratie bekijk je onze Bhutan reizen



terug naar het blog