Tanzania

Landinformatie Tanzania

Eten en drinken

De Tanzaniaanse keuken kent weinig variatie. Het nationale gerecht is ‘ugali’, maïsmeel met kip of geit. Groente en fruit krijg je zowel op de safari als tijdens de beklimming van de Kilimanjaro meer dan voldoende. Aan de kust wordt veel rijst geserveerd met vis en zeevruchten. De hotels en lodges hebben een internationale keuken. Het ontbijt in de lodges is meestal in buffetvorm. De lunch en het diner zijn in buffetvorm of er is een vooraf opgesteld keuzemenu. Probeer ook de traditionele Swahili gerechten, pittig van smaak en gekookt in kokosmelk.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2017 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 12 januari - Zanzibar Revolution Day
 • 14 april - Goede Vrijdag
 • 16 & 17 april - Pasen
 • 24 april - Union Day
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 7 juli - Saba Saba (Dag van de industrie)
 • 8 augustus - Nane Nane (Dag van de boeren)
 • 14 oktober - Nyerere Day
 • 9 december - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Hoewel veel bedrijven en winkels gesloten zijn tijdens de nationale feestdagen is het toch erg leuk om in Tanzania te zijn omdat deze dagen gevierd worden met parades, dansen en verschillende evenementen. Religieuze feesten worden gevierd in en rondom kerken.

De Ramadan begint in 2017 op 27 mei. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid rond 25 juni gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige drukte op de wegen.

Geldzaken

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. De munt is alleen ter plaatse verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Brengt u echter een bezoek aan lokale markten en dorpen zorgt u er dan voor dat u kleine coupures meeneemt. Naast de Shilling kunt u in Tanzania ook terecht met de US dollars en euro’s, met name in de lodges.

 • Pinpas: in de Arusha en Dar es Salaam zijn beperkt ATM (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier de Tanzaniaanse Shilling krijgen. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
 • Creditcard: zoals Visa en Mastercard, worden beperkt in Tanzania geaccepteerd. U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels en lodges. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: wij raden u aan om contant geld in US dollars mee te nemen voor betalingen bij de accommodaties, voor de betaling van uw visum ter plaatse (USD 50 per persoon) en eventueel de fooien. Voor de overige betalingen kunt u het beste bij aankomst de Tanzaniaanse Shilling aanschaffen. Het is aan te raden geen grote bedragen om te wisselen, er bestaat namelijk geen mogelijkheid om geld terug te wisselen. Er bestaat geen beperking op de in- of uitvoer van vreemde valuta. Import of export van Tanzaniaanse Shilling is echter verboden. De entreegelden van parken, hotels/lodges en vliegtickets moeten door de toeristen in US dollars betaald worden, echter zijn deze vaak inbegrepen in de reis.
 • Wisselkoers: de waarde van 10.000 Shilling was in september 2017 ongeveer € 3,78.

Gezondheid

Voor reizen naar Tanzania wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’ -verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Tanzania zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor www.thuisvaccinatie.nl
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Tanzania een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig is. Tevens is een visum verplicht. Dit kunt u vooraf bij het consulaat aanvragen (€50 pp) of eenvoudig bij aankomst op de luchthaven in Tanzania (USD50 pp).

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Kleding

Wij adviseren u voornamelijk luchtige katoenen kleding mee te nemen en voor de vroege ochtenden en avonden warmere kleding. Met name bij het verblijf bij de Ngorongoro Crater raden we aan een (fleece) trui te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel.

Klimaat

Tanzania is het gehele jaar door te bezoeken. Er zijn echter verschillen per periode:

 • november - december:
  Deze maanden worden gekenmerkt door de ‘korte regens’. De regens vallen vooral in de noordelijke parken en duren meestal 4 weken. Soms start het korte regenseizoen al eind oktober. De regens hebben zelden effect op de kwaliteit van de safari.

 • januari - februari:
  Deze maanden zijn voor de noordelijke parken (m.u.v. Tarangire) een goed en droog reisseizoen. Na het vallen van de korte regens wordt de vruchtbare grond in het zuidoosten van de Serengeti een paradijs voor grazers. Dit deel van de Serengeti, genaamd Ndutu, is de “place to be” voor het zien van de migratie. In februari is er een ware geboortegolf van gnoes. De zuidelijke parken hebben wel te maken met regen. In Selous, Ruaha en Mikumi is de regenval elke maand heviger van november t/m de piek in april. Januari en februari zijn wel goede maanden om vogels te spotten in Zuid-Tanzania.

 • maart - mei:
  Dit zijn de natste maanden. De aanvang en lengte van het regenseizoen kan per jaar verschillen. Hevige regenval komt in deze periode vrijwel elke dag voor, maar het regent meestal niet de hele dag. In de noordelijke parken zijn safari’s nog steeds mogelijk, maar in Zuid-Tanzania sluiten veel camps. De prijzen in Noord-Tanzania liggen lager en het is rustiger. In deze maanden verplaatst de migratie van Ndutu naar centraal en het westen van de Serengeti.

 • juni - oktober:
  Dit zijn de beste maanden voor een bezoek aan zowel Noord- als Zuid-Tanzania. Dit is het droge seizoen en de luchtvochtigheid is laag. Temperaturen schommelen overdag tussen de 20°C en 30°C. ’s Nachts en in de vroege ochtend kan het bij de Ngorongoro en op de vlakte flink afkoelen, vooral tussen juni en augustus. Naarmate het droge seizoen vordert, verzamelt het wild zich rond waterpoelen waardoor het makkelijker te vinden is. In juni en juli is de migratie van de gnoes nog in de Serengeti. Van augustus t/m oktober bevinden de kuddes zich in de Masai Mara in Kenia.

Klik hier voor het actuele weer in Tanzania
Luchthaven

De belangrijkste luchthaven van Tanzania is Dar es Salaam wat tevens de belangrijkste stad van het land is. Daarnaast is de luchthaven van Kilimanjaro een belangrijke luchthaven voor reizen door het noorden van Tanzania. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Denk hierbij aan de luchthavens van Arusha en Zanzibar. Dar es Salaam, Kilimanjaro en Zanzibar zijn vanuit Europa bereikbaar. Aruhsa aiport wordt alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Tanzania
Tijdsverschil

In Tanzania is het 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het verschil 2 uur.

Vervoer

Het is af te raden om in Tanzania met een eigen huurauto te rijden. De wegen zijn niet overal van goede kwaliteit en de bewegwijzering is niet altijd duidelijk. Taxi’s zijn een goed vervoersmiddel in de steden en kunt u het beste bespreken vanuit het hotel. Spreek van te voren een prijs af. Tussen de grote plaatsen lopen ook busverbindingen. U wordt afgeraden om in het donker met deze bussen te reizen. Vliegvelden (airstrips) zijn er door heel Tanzania en zijn ook een prima optie om snel naar een andere plaats te reizen. Als u een safari bij PANGEA Travel boekt is het vervoer met uw privéchauffeur inbegrepen, mits anders vermeld in uw reisplan.

Voltage

Het voltage in Tanzania is 230V. Er wordt gewerkt met een Engelse 3-polige stekker. Het kan voorkomen dat de stroom meerdere keren per dag uitvalt. Het is dan ook verstandig om een zaklamp bij u te dragen.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Tanzania

Reiservaringen

 • Martijn van Pangea heeft goed begrepen wat onze wensen waren en daar een mooi programma voor samengesteld.

  lees meer
  -
  Roger, Janet, Thomas en Matthijs
 • Zanzibar verdelen in 2 bestemmingen was echt perfect en zeker aan te raden

  lees meer
  -
  Nancy van der Veeken
 • Would we do it again? YES WE WOULD!!!

  lees meer
  -
  Rewi & Nora
 • Overal was iedereen erg behulpzaam

  lees meer
  -
  Jeff van Loon

Tip: safari tips en informatie

Safari tips

Het maken van een safari is een geweldige ervaring. Maar om er tijdens de safari achter komen dat u beter zonnebrand had kunnen meenemen is vervelend. Ook is het vervelend als achteraf blijkt dat alle foto's onscherp zijn... Dat willen we toch allemaal vermijden? Lees de safari tips

Naar Tanzania in stijl?

Luxe Reizen Afrika Logo

Op zoek naar een echte luxe Tanzania reiservaring? Bekijk dan ook het aanbod op LuxeReizenAfrika!

Tanzania Studiereis

     IMG_5381Bekijk de studiereisfoto's Tanzania op onze Flickr-pagina en lees hier het reisverslag