Japan

Klimaat en reistijd Japan


Japan kent net als Nederland vier jaargetijden. Vanwege de uitgestrektheid van de archipel lopen de klimaatzones uiteen. Zo heeft het noorden een subarctisch klimaat en het zuiden een subtropisch klimaat.

 • maart - mei:
  Het voorjaar is over het algemeen één van de beste reisperiodes voor Japan. De temperatuur is mild met gemiddeld zo’n 15-25°C en er valt weinig regen. In deze maanden staan ook de kersenbloesem-bomen (sakura) prachtig in bloei.

 • juni - augustus:
  In deze periode valt de Japanse zomer. De meeste regen valt in de maand juni (gemiddeld zo’n drie weken). Daarna wordt het warm en vochtig, met een gemiddelde temperatuur van ca. 30°C. Het eiland Hokkaido kent geen regenseizoen.

 • september - november:
  Deze periode is het herfst in Japan en is, net als de lente, qua temperatuur een goede periode om naar Japan te reizen. De temperaturen lopen in dit jaargetijde uiteen van 15-25°C.

 • december - februari:
  In de winter is het nog steeds aangenaam reizen in Japan. De zuidelijke regio’s hebben een milde, warme winter. In Tokyo is het deze periode tussen de 0-15°C. In het noorden (Hokkaido), in de berggebieden van centraal-Japan en in het westelijke gedeelte van het eiland Honshu kan het zeer koud zijn (-10°C tot 5°C). De kans op (extreme) sneeuwval is hier groot.

Tijdens het plannen van een reis naar Japan kan het raadzaam zijn om rekening te houden met orkanen/tyfoons die regelmatig passeren. Het orkaanseizoen in Japan loopt ongeveer van juli tot november. Gekeken naar de afgelopen jaren, is de kans op orkanen/tyfoons in de maand september het grootst. De belangrijkste regio’s (Tokyo, Kyoto, etc.) worden vrijwel nooit geraakt.


Bekijk het reisaanbod van Japan
Klik hier voor het actuele weer in JapanReiservaringen
Japan

 • “Genieten in Japan; een afwisselende reis”

  lees meer
  -
  Marleen en Bas
 • “visited Japan exactly 25 years after Pety and I were there the first time”

  lees meer
  -
  Rob, Pety en Oliver
 • “De tours die bij de reis inbegrepen zaten waren ook heel goed”

  lees meer
  -
  familie Guijt
 • “meer dan 3000 foto's gemaakt, waar je ook heen keek er was altijd iets gaafs te zien”

  lees meer
  -
  Kevin & Dayenne

Tip: traditionele show in Gion Corner (Kyoto)

Wilt u meer leren over de Japanse cultuur en de verschillende tradities, woon dan een show bij in Gion Corner! Er worden diverse kunstvormen geshowd, waaronder een Maiko dans, een theeceremonie en een poppenspel. Meer informatie vindt u hier.

Tip: Diner bij Japanners thuis

In de avond kunt u een diner regelen bij Japanners thuis. Op deze website van dit erg leuke en bijzondere initiatief, krijgt u op een gemakkelijke wijze uitgelegd hoe u uw diner bij een Japans gezin kunt organiseren. Een unieke kans om nóg meer van het lokale leven mee te krijgen. Er zijn meer dan 500 locaties in Japan, ook in veel andere plaatsen.

Tip: wandeling in Kyoto

Maak een wandeling over het twee kilometer lange ‘Filosofenpad’ dat langs een klein kanaal, honderden bloesembomen en verschillende heiligdommen (zoals de Hōnen-in, Ōtoyo Schrijn en Eikan-dō Zenrin-ji) loopt. De route dankt haar naam aan Nishida Kitaro, een invloedrijke Japanse filosoof uit de 20e eeuw, die het als onderdeel van zijn dagelijkse meditatie bewandeld zou hebben. Vooral in april is de route heel populair door de bloei van de bloesem, maar in elk jaargetijde is deze mini-pelgrimstocht absoluut de moeite waard.