Myanmar

Klimaat en reistijd Myanmar


Myanmar heeft een tropisch klimaat, dat in drie seizoenen verdeeld kan worden. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt per gebied en periode.

 • Warmste maanden:
  Eind maart - juni zijn de warmste maanden in Myanmar, dit is de Birmese zomer. Vooral in Bagan is het dan erg klam/warm, met zelfs max. dagtemperaturen van 40-45 graden. Maar ook in Yangon kan in deze periode de temperatuur af en toe oplopen tot 40 graden op het heetst van de dag. Enige uitzondering is het Inle Lake; hier is het altijd koeler door de Shan bergen (en natuurlijk ook in de hill stations).

 • Regenseizoen:
  Het regenseizoen start in mei en loopt door tot ongeveer eind september/begin oktober. De meeste regen valt van juni t/m augustus. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 25 graden. Met name de regio rondom Yangon heeft veel last van de moesson. Ook zijn sommige strandhotels gesloten in de maanden juni, juli en augustus (enkele hotels ook in mei en/of september). In Bagan regent het vrijwel nooit en ook in de omgeving van Mandalay en het Inle Lake valt minder regen.

 • Beste reistijd voor Myanmar:
  De beste reistijd om Myanmar te bezoeken is van november t/m februari. Dit is het droge en koele seizoen met een gemiddelde temperatuur van 20-25 graden. In de hoger gelegen gebieden (o.a. Kalaw/Inle Lake) kan in deze periode de temperatuur 's nachts dichtbij het vriespunt liggen. Ook in de ochtenden en avonden is het hier behoorlijk koud.

 • Voordelen Myanmar in laagseizoen:
  Hoewel februari doorgaans als een van de beste reismaanden voor Myanmar wordt gezien, is het temperatuurverschil met april of mei nihil. Gemiddeld is het in deze periode zo’n 27-31°C. In de maanden juni t/m augustus valt er af en toe een regenbui, maar hierdoor is alles groen en de temperatuur is nog steeds aangenaam. In het laagseizoen zijn meer hotels beschikbaar en heeft u meer keus uit leuke hotelletjes. Daarnaast komt u natuurlijk ook minder toeristen tegen. Zo kunt u nog meer genieten van het authentieke Myanmar!

Myanmar is het hele jaar goed te bereizen (met uitzondering van de strandbestemmingen); elke periode heeft zijn eigen voor- en nadelen.


Bekijk het reisaanbod van Myanmar
Klik hier voor het actuele weer in MyanmarReiservaringen
Myanmar

 • “De kers op de taart: de magische ervaring (..) zweven in een luchtballon”

  lees meer
  -
  Peter Lindhout
 • “Prachtig land!”

  lees meer
  -
  Annette
 • “De reis was qua opzet en inhoud excellent georganiseerd, gevarieerd en beantwoordde aan het vooraf afgesproken doel. Prima!”

  lees meer
  -
  Ludo en Hilde
 • “een zeer bijzonder land met een aantal grote bezienswaardigheden”

  lees meer
  -
  Peter en Ina

Wel of niet naar Myanmar?

Myanmar nieuwsbriefTwijfels over Myanmar? Lees meer over de situatie voor een weloverwogen beslissing. 

Tip: treinreis per 'circular train' in Yangon

Reis tijdens uw verblijf in Yangon een stukje per lokale 'circular train'! Deze rit neemt u in ca. 45 minuten mee naar de buitenwijken van Yangon. Het rustige tempo van de trein geeft u de mogelijkheid om veel van het lokale leven te zien.

Tip: ontdek Bagan per luchtballon!

Start de dag met een tocht per luchtballon. Dit is mogelijk in de maanden oktober t/m maart. Tijdens deze tocht kunt u genieten van een onvergetelijk mooie zonsopkomst over de vlakte van Bagan. Vooraf reserveren is aanbevolen.