Vietnam

Klimaat en reistijd Vietnam


Vietnam heeft een tropisch klimaat, dat door de moesson wordt beïnvloed. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt per gebied en periode.

 • Noord-Vietnam:
  Het noordelijke gedeelte van Vietnam heeft (net zoals Nederland) vier seizoenen: winter, lente, zomer en herfst. De winter, van begin december t/m maart, is droog. Het is gemiddeld zo’n 18-20 graden, maar kan afkoelen tot 10 graden (regio Hanoi). In de bergen van Sapa (Lao Cai) kan het in de maanden december tot februari ’s nachts afkoelen tot het vriespunt. Een bezoek aan de rijstvelden van Sapa kunt u, weer-technisch, het best plannen tussen september en december. In onze zomermaanden is de temperatuur hoger en valt er regelmatig een flinke regenbui.
  Opmerking: in de maanden juni tot september zijn de rijstvelden wel het mooist groen; vanaf half september verandert de kleur langzaam van groen naar bruin. Van mei t/m oktober vindt in noordelijk Vietnam de ‘warme zomer’ plaats met gemiddeld 30 graden. De meeste regen valt hier in de maanden juni t/m augustus. De maanden november t/m januari zijn droog en aangenaam om te reizen.

 • Centraal-Vietnam:
  In Centraal-Vietnam (Hue/Danang/Hoi An) kent men twee seizoenen: droog en nat. De temperatuur is het gehele jaar vrijwel constant en warm (25-35 graden). De warmste maanden zijn mei t/m augustus. In de maanden februari t/m juli is het hier (normaliter) droog. Van augustus tot december is het regenseizoen, waarbij de meeste regen valt in oktober en november.

 • Zuid-Vietnam:
  In het zuidelijke deel van Vietnam zijn er eveneens twee seizoenen: droog en nat. Er is geen winter (koude periode). Gemiddeld is het hier altijd tussen de 25 en 30 graden. De maanden december t/m april zijn droog. Houd voor een verblijf in zuidelijk Vietnam rekening met regen in de periode mei tot november, met name in de maanden juni t/m oktober.

 • omgeving Nha Trang:
  Dit gebied heeft weer een ander klimaat. Het hele jaar is het hier (erg) warm, met gemiddelde temperaturen van 26-32 graden. Van eind september tot december is het regenseizoen, waarbij de meeste regen valt in oktober en november.

Orkaanseizoen Vietnam?
Tijdens het plannen van een reis naar Vietnam kan het raadzaam zijn om rekening te houden met orkanen en tyfoons die regelmatig passeren. Van mei t/m december is er in Vietnam kans op orkanen en in de maanden juli t/m oktober komen er regelmatig tyfoons voor. In het verleden kwamen er met name in centraal Vietnam tyfoons voor, nu steeds vaker in het noorden. Over het algemeen geldt: in de periode juni – september (meestal in augustus, dan juli, soms juni / september) kunnen er tyfoons voorkomen in noord-Vietnam, vanaf september met name in centraal (Hoi An) en zuid-Vietnam.

Beste reistijd Vietnam?
Voor reizen door het hele land bieden de maanden maart en december over het algemeen de beste kans op goed weer. Maar wat ons betreft kunt u Vietnam het hele jaar door bezoeken! (uiteraard is dit afhankelijk van uw interesses).


Bekijk het reisaanbod van Vietnam
Klik hier voor het actuele weer in VietnamReiservaringen
Vietnam

 • “leuk en gevarieerd programma”

  lees meer
  -
  Carine, Freddy en Patrick
 • “Hartelijk dank voor de super-organisatie”

  lees meer
  -
  Marielle, Mickey en Thibaud
 • “Bij een volgende verre reis komen we zeker weer op jullie toe”

  lees meer
  -
  familie Schor
 • “Zo heerlijk rustig weg van alle drukte!”

  lees meer
  -
  Mevrouw E.Thio & mevrouw M.Gabor

Tip: The Fields Restaurant in Hoi An

Een leuke lunch-locatie is The Field Restaurant, gelegen op ca. 15-20 minuten fietsen vanaf Hoi An. Midden tussen de rijstvelden en langs de rivier ligt dit gezellige buitenrestaurant. Er worden Vietnamese en ‘fushion’ gerechten geserveerd, welke bereid zijn met verse ingrediënten. Ook worden er verschillende traditionele volksspelen georganiseerd, welke met name erg leuk zijn voor kinderen. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf vis vangen of rijst planten op de ouderwetse manier.

Tip: verken de onderwaterwereld op Whale Island

Wilt u op een eiland voor de kust overnachten en houdt u van duiken? Kies dan voor een verblijf op Whale Island. Dit tropische eiland ligt op ca. 80km ten noorden van Nha Trang (ca. 1 uur varen) en wordt omgeven door een kleurrijke onderwaterwereld. De overnachtingslocatie is eenvoudig. Het beste duikseizoen is van april tot september.

Tip: cyclo-tocht door 'the Old Quarter'

Maak een cyclo-tocht door ‘the Old Quarter’! Deze lokale taxi brengt u door nauwe straatjes, langs marktjes en straatjes waarbij één product centraal staat. Zo vindt u hier straatjes met alleen maar naaigerei, speelgoed, koekjes, etc.