Zambia

Klimaat en reistijd Zambia


Zambia kent drie perioden: warm en nat, koel en droog & heet en droog. Over het algemeen wordt het in de loop van de dag warm en koelt het ’s avonds of pas in de vroege ochtend af. Er zijn verschillen per periode.

 • juni - augustus:
  Dit zijn de ‘koudste’ maanden waarbij de dagtemperatuur voor het maken van safari’s aangenaam is, ongeveer 25-28 graden. De temperatuur kan ’s nachts en in de vroege ochtend dalen naar 5-8 graden. Deze periode is het meest populair met name door de vakanties in Europa.

 • september - oktober:
  De temperaturen stijgen en het landschap wordt nog droger. Het wild concentreert zich meer en meer rondom waterbronnen. Men kan zeggen spreken van de beste periode voor big game safari’s. De temperatuur kan in oktober oplopen tot 35-39 graden, hetgeen niet voor elke reizigers geschikt is.

 • november - maart:
  De maanden staan bekend als de ‘green season’, wanneer de regens arriveren. Gedurende de dag zijn de temperaturen zijn nog steeds warm, variërend van 30-33 graden. Bij regen kan de temperatuur dalen naar 16-18 graden. De regens vallen meestal in korte, spectaculaire onweersbuien, wat safariactiviteiten kan onderbreken. Tussen de regens zijn er namelijk langere periodes van droogte. In deze periode krijgen de meeste dieren jongen. Er zijn een klein aantal camps open omdat sommige wegen in de parken onbegaanbaar worden.

 • april - mei:
  Deze maanden zijn mooie maanden met een strak blauwe lucht en een fris groen landschap. Nachttemperaturen dalen waardoor de temperaturen overdag warm zijn, en de avonden en nachten brengen aangename verkoeling. Wegen in de parken drogen al uit waardoor deze beter begaanbaar worden voor de safarivoertuigen.

Wanneer zijn de Victoria Falls het best te bezoeken?
De watervallen zijn in volle glorie te zien als de stroming snel is. Ze zijn van dichtbij te bekijken als de stroming langzaam is.

Wanneer is de stroming snel?
Dit is in de periode mei-juni. De waterval zal dan een breedte van 1,7 km kunnen bereiken langs de Zambezi rivier. Het water stort van een hoogte van 108 meter naar beneden. In deze tijd zijn de meeste uitkijkpunten te nat en is regenkleding een must. Door de mist is het moeilijk om foto’s te maken. De beste manier om de watervallen te bewonderen is vanuit de lucht.

Wanneer is de stroming langzaam?
Dit is in de periode oktober-december. Gedurende deze periode zullen de watervallen opbreken in 7 kleine watervallen. In deze tijd zijn er veel activiteiten te ondernemen. Één van de activiteiten is zwemmen bij de 'Devil’s swimming pool', waarbij er op de rand van de waterval kan worden gezwommen.

Misschien wel de beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is gedurende de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten. Bij het plannen van de reis is het belangrijk om op het volgende te letten. Het regenseizoen is van eind november tot begin april. De rest van het jaar is de droge periode.


Bekijk het reisaanbod van Zambia
Klik hier voor het actuele weer in Zambia

Zambia Specialist

Reiservaringen
Zambia

 • “Wij kunnen terugkijken op een zeer mooie reis”

  lees meer
  -
  Jan en Marco Roodbol
 • “Het was een reis met een gouden randje!”

  lees meer
  -
  Gezelschap Vorstenbos
 • “Het waren fantastische 14 dagen!”

  lees meer
  -
  Loes & Antoine Soffers
 • “Zambia is een fijn land, met vriendelijke en behulpzame mensen.”

  lees meer
  -
  Jules Vos & Nynke Postma

Naar Zambia in stijl?

Luxe Reizen Afrika logo

Op zoek naar een echte luxe Zambia reiservaring? Bekijk dan ook het aanbod op LuxeReizenAfrika!

Zambia Tourism