Darjeeling, Sikkim & Bhutan

In deze reis treft u een mooie combinatie van een nog vrij onbekend deel van India, met één van de meest bijzondere bestemmingen in Azië; Bhutan. De reis begint in Darjeeling, voornamelijk bekend van de beroemde thee. Hiervandaan bezoekt u de Indiase deelstaat Sikkim, dat tot 1975 een onafhankelijk Himalaya-koninkrijkje was. Hier bezoekt u verschillende kloosters en geniet van het landschap vol beboste heuvels en vele meren. Bij Phuentsholing gaat u de grens over met Bhutan, dat een nóg meer geisoleerde en mysterieuze cultuur heeft, vanwege de ligging tegen de flanken van de Himalaya. Hier bezoekt u verschillende kloosterforten, en komt in contact met de lokale bevolking. Tijdens deze reis ontdekt u een hele bijzondere kant van Azië.

Reisduur: 14 dagen
Darjeeling - Pelling - Yuksom - Gangtok - Rumtek - Chalsa - Paro - Punakha - Thimphu Vraag deze reis aan »

Dag tot daginklappen

Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Delhi

Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Delhi wordt u door onze lokale vertegenwoordiging verwelkomd en volgt de transfer naar het hotel. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 2 Delhi - Bagdogra - Darjeeling

In de ochtend volgt de transfer naar de luchthaven van Delhi voor de lokale vliegreis naar Bagdogra. Na aankomst in Bagdogra wordt u verwelkomd en in ca. 3 uur naar uw hotel in Darjeeling gebracht. De avond is ter vrije besteding. Zeg Darjeeling, en u denkt waarschijnlijk aan thee. Uiteraard zijn er om het stadje Darjeeling vele theeplantages te zien, waar u prima kunt wandelen. In de omringende heuvels ziet u daarnaast vele koloniale landhuizen, waarin de Britten zich terugtrokken als de hitte in Centraal-India hen teveel werd. Tegenwoordig komen er ook veel Indiase vakantiegangers uit warmere delen van India. U herkent ze aan de warme mutsen en wollen dekens die ze omslaan, ook als het in onze Europese ogen niet zo vreselijk koud is. Wat minder bekend dan de theevelden, maar zeker ook indrukwekkend, is de Darjeelingspoorweg. Een stoomlocomotief verbindt Darjeeling met de lager gelegen stad Siliguri. De spoorlijn staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanuit het plaatsje, waar geen straat vlak is, heeft u een prachtig zicht op de Kanchenjunga; de op twee na hoogste berg ter wereld.
verzorging: halfpension (ontbijt en diner)

Dag 3 Darjeeling & omgeving

Vroeg in de ochtend staat een excursie op het programma naar de Tiger Hills, gelegen op ca. 2550 meter. Vanaf hier kunt u, afhankelijk van het weer, genieten van een prachtige zonsopgang en het uitzicht op de Kanchenjunga Peak. Op de weg terug naar Darjeeling bezoekt u Batasia Loop en het klooster Ghoom (afhankelijk van het dienstrooster van de stoomtrein eventueel per 'toytrain'). In de middag maakt u een stadstour door Darjeeling. Hier kunt u een bezoek brengen aan het Padmaja Naidu Himalaya Zoological Park, het Himalayan Mountaineering Institute (gesloten op donderdag) en een Tibetaans vluchtelingenkamp.
verzorging: halfpension (ontbijt en diner)

Dag 4 Darjeeling - Pelling

Na het ontbijt transfer naar Pelling in de deelstaat Sikkim (ca. 4 uur rijden). Door de afgelegen en bergachtige ligging is de staat eeuwenlang vrijwel geisoleerd gebleven, wat merkbaar is aan de cultuur. In de 15e eeuw brachten Tibetaanse lama's het boeddhisme naar dit gebied. Tegenwoordig wordt het landschap daardoor opgesierd door eeuwenoude kloosters en wapperende gebedsvlaggen. Ook indrukwekkend is de aanblik van de Kanchenjunga (8598m), de Himalaya-reus die bijna vanuit de hele deelstaat zichtbaar is. Na aankomst in Pelling wordt u naar uw hotel gebracht. In de middag bezoekt u onder begeleiding van uw privégids het Sanga Choeling Klooster. Oorspronkelijk was het gebouw bedoeld als meditatiezaal, maar tegenwoordig heeft het de functie van een klooster. Het Sanga Choeling Klooster is één van de oudste kloosters van Sikkim.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 5 Pelling - Yuksom

Vandaag gaat de reis in ongeveer 2 uur verder naar Yuksom. Onderweg passeert u het Pemayangtse klooster, dat rijk is beschilderd met figuren uit de Tibetaanse mythologie, en het Kechopalri meer. Dit meer is een van de bergmeren die zowel voor Hindoes als Boeddhisten een bijzondere betekenis heeft. De lokale bevolking gelooft dat elke wens, die bij het meer wordt gedaan, uitkomt. Het proberen waard ! Het is een serene plek temidden van beboste heuvels, waar vele gebedsvlaggen wapperen in de wind. Na aankomst in Yuksom wordt u naar uw hotel gebracht.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 6 Yuksom & omgeving

Vandaag verkent u met uw gids de omgeving van Yuksom. U bezoekt de Dahrapa Vallei, de Coronation Throne (de plek waar de 1e koning van Sikkim is gekroond), het Kartuk Meer en het Dhudi Klooster. Het Dhudi klooster is gebouwd in 1701 en daarmee het oudste klooster van Sikkim. Na de tour wordt u terug gebracht naar uw hotel in Yuksom.
Noot: als u graag wandelt, kan een deel van het programma ook te voet worden afgelegd.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 7 Yuksom - Gangtok

Na het ontbijt wordt u naar Gangtok gebracht (ongeveer 6 uur rijden). Onderweg brengt u een bezoek aan het Tashiding Klooster, gelegen op de top van een heuvel. In circa 30 minuten klimt u naar de top. Na afloop wordt u naar het hotel in Gangtok gebracht. Gangtok is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Sikkim, en was tot 1975, toen Sikkim deel werd van India, de hoofdstad van het boeddhistische Himalaya-koninkrijk Sikkim. Gangtok heeft een belangrijke betekenis in het Tibetaans Boeddhisme, en in de omgeving treft u daarom vele kloosters.
verzorging: halfpension (ontbijt en diner)

Dag 8 Gangtok - Chalsa

's Morgens bezoekt u het Sikkim Research Institute of Tibetology. Dit is een van de beroemdste instituten voor het bestuderen van het Boeddhisme. Vervolgens gaat de reis verder naar Chalsa, een rit van ongeveer 4,5 uur. De chauffeur voert u via prachtige wegen naar een tussenstop bij het Rumtek Klooster, vooral bekend vanwege de Tibetaanse (Karma Kagyu) Boeddhisten. Van buiten zijn de dikke muren wit gepleisterd, maar van binnen zeer kleurrijk beschilderd. Er huizen circa 300 monniken. Na het bezoek gaat u verder richting Chalsa en wordt u naar uw hotel gebracht.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 9 Chalsa - Phuentsholing - Thimphu

Een lange reisdag staat voor vandaag op het programma. De reis gaat verder naar Phuentsholing, net over de grens met Bhutan, een rit van ongeveer 2,5 uur. Hier neemt u afscheid van uw Indiase gids en chauffeur. Na de grensformaliteiten ontmoet u uw Bhutaanse gids en chauffeur, en wordt u naar Thimphu gebracht (reken op een rit van ongeveer 7 uur). Bij goed weer heeft u prachtige vergezichten. De Himalaya rijst als een natuurlijke barrière op uit de vlaktes. Onderweg naar Thimphu reist u door bossen met coniferen, rododendrons en wilde kersen. Na aankomst in Thimphu wordt u naar het hotel gebracht voor de overnachting.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 10 Thimphu

Vandaag staat een stadstour in Thimphu op het programma. Met een inwonertal van ongeveer 100,000 personen is Thimphu één van de kleinste hoofdsteden van de wereld. De stad is gelegen aan de Wang Chhu rivier op een gemiddelde hoogte van 2400 meter. Na het ontbijt bezoekt u de immens grote Golden Buddha, hoog in de heuvels boven Thimphu. Binnenin het beeld is een tempel, waar u een kijkje mag nemen. Verder verkent u vandaag het Changangkha klooster, het Nationaal Instituut voor Traditionele Geneeskunde (een museum), de School voor Kunsten en Ambachten, het Textielmuseum, het Folk Heritage Museum, een nonnenklooster en een marktje waar veel handwerk te koop wordt aangeboden. U kunt zelf in overleg met de gids bepalen hoeveel tijd u op de verschillende plekken door wilt brengen. U eindigt de stadstour met een bezoek aan de Trashichho Dzong. Een dzong kan ook worden omschreven als een kloosterfort. Dzongs zijn imposante gebouwen die zowel een politiek-administratieve als een religieuze functie hebben, en vormen vaak het hart van een stad. Hedentendage zijn hier nog steeds zowel de regeringskantoren als de tempels gevestigd. Tegen het einde van de middag ziet u de ambtenaren de dzong verlaten na hun werkdag, en wordt het gebouw opengesteld voor bezoekers. Als u de dzong verlaat, kijk dan ook eens naar links. Hier ligt het (bescheiden) koninklijk paleis, de thuisbasisvan de huidige en vijfde koning, HM Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.
Tip : het dagelijkse strijken van de vlag gaat gepaard met veel ceremonieel. Zeker de moeite van het bekijken waard.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 11 Thimphu - Punakha

In de ochtend bezoekt u de markt van Thimphu (vooral van vrijdag t/m zondag één van de grootste markten van Bhutan). Naast groenten, fruit, rijst en kruiden treft u hier ook vele gekleurde lokale producten, zoals muziekinstrumenten, kopjes voor de de boterthee en turquoise uit Nepal en Tibet. Na de lunch vertrekt u richting Punakha. De rit gaat via de Dochula pas waar u, op een heldere dag, een groot deel van de Himalaya kunt zien. Tijdens de rit zult u de vegetatie zien veranderen als u het semi-tropische Punakha nadert. Na aankomst bezoekt u de Punakha Dzong, waanzinnig mooi gelegen op de plek waar twee rivieren samenvloeien. Dit magistrale klooster uit 1637 is in de winter de thuisbasis van de Je Khenpo en zijn monikken. De Je Khenpo is de geestelijk leider van Bhutan en hoofd van de boeddhistische kloostergemeenschap; een zeer invloedrijk en alom vereerd persoon. Na uw bezoek is de rest van de avond ter vrije besteding.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 12 Punakha - Paro

Vanochtend brengt u eerst een bezoek aan de Chimi Lakhang, de tempel van de vruchtbaarheid. U kunt zich er vergapen aan de biografie van de geliefde heilige Drukpa Kunley (ookwel 'the Divine Madman), wiens opmerkelijke levenswandel afgeschilderd staat op de muren van de tempel. We zullen er niet teveel over verklappen, maar het is zeker een ervaring ! De rit voert u daarna weer terug over de pas Dochula (3050m), waar 108 stupa's de heuvel sieren. In overleg met uw gids en chauffeur kunt u ook verschillende keren stoppen om te genieten van de adembenemende uitzichten. In Paro bezoekt u samen met uw gids nog enkele bezienswaardigheden van de stad Paro, zoals bijvoorbeeld de Paro Dzong of het Nationaal Museum, gevestigd in de oude wachttoren.
Noot : het is vandaag ook mogelijk de Lungchutse-wandeling te maken. Deze wandeling brengt u van de Dochula pas door een rododendronbos naar een klooster bovenop een berg. De wandeling duurt een uur of drie.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 13 Paro

Vandaag bezoekt u één van de bekendste bezienswaardigheden van Bhutan. U rijdt naar Taktsang waar u verder te voet aan de beklimming begint naar Tiger’s Nest. Dit heilgdom, op 800 meter hoogte tegen een rotswand geplakt, is niet alleen de bekendste maar ook de meest indrukwekkende van het land. Het is gesticht op de plek waar de Guru Rinpoche in de 8e eeuw landde na een vlucht op de rug van een zwangere tijgerin. De Guru Rinpoche, ookwel Padmasambava genaamd, wordt beschouwd als incarnatie van de Boeddha en brenger van het Boeddhisme naar Bhutan. Hij versloeg hier en passant enkele demonen en mediteerde drie maanden in een grot. De huidige tempel is rond deze grot gebouwd. U kunt hier verschillende heiligdommen bezoeken alvorens af te dalen naar het cafeteria, waar u de lunch gebruikt. Daarna is het nog een klein uurtje afdalen naar de plek waar uw chauffeur op u wacht. Vanmiddag kunt u nog Kyichu Lhakhang bezoeken, een van de oudste tempels van Bhutan.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 14 Paro - Delhi - (Vliegreis op eigen gelegenheid)

U wordt naar de luchthaven van Paro gebracht voor de vlucht naar Delhi (inbegrepen)i. Hier checkt u in voor de terugvlucht (niet inbegrepen). Afhankelijk van uw vluchttijd kunnen we een dagkamer of hotelovernachting in Delhi voor u toevoegen aan het programma (nog niet inbegrepen).

bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • regionale vliegreizen Delhi - Bagdogra & Paro - Delhi
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
 • deskundige Engelssprekende lokale gidsen bij de bezienswaardigheden in India
 • begeleiding door een meereizende deskundige Engelssprekende gids in Bhutan
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • visum Bhutan (t.w.v. USD 50 per persoon)
 • Tourism Development Fee Bhutan (t.w.v. USD 10 per persoon)
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • visumkosten India, ca. € 65 pp excl. evt. bemiddelingskosten tussenpersoon (voor vertrek aanvragen)
 • persoonlijke uitgaven, waaronder drinken
 • optionele excursies en entreegelden
 • fooien & camera fees
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.000 - € 3.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties
We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatieinklappen

Mayfair Darjeeling - Darjeeling

Heeft u zich ooit als een Maharadja willen voelen? Dan is Mayfair Darjeeling iets voor u! Mayfair Darjeeling diende in zijn vroegere jaren als het exotische zomerhuis van de Maharadja van Nazargunj. Tegenwoordig functioneert dit charmante erfgoed in de bergen van het groene Darjeeling als een luxe resort. Darjeeling, ook wel de ‘Queen of the hills’ genoemd, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een verblijf in Mayfair Darjeeling kunt u eropuit gaan om van de heerlijk gearomatiseerde thee te genieten of het werelderfgoed Darjeeling Himalayan Railway bezoeken. Uiteraard hoeft u zich in Mayfair Darjeeling zelf ook niet te vervelen. Gastvrijheid, comfort en een heerlijke keuken staan in het resort hoog in het vaandel. Een greep uit de faciliteiten waar u in Mayfair Darjeeling van kunt genieten zijn de hoogwaardige spa, het fitnesscentrum, de poolruimte, de bibliotheek en de diverse horecapunten. Wat dacht u bijvoorbeeld van een gezellig avondje 'Wine 'N' Dine'? Na een dag vol nieuwe indrukken kunt u zich terugtrekken in uw comfortabele kamer die is uitgerust met een openhaard, LCD-TV, DVD-speler, zithoek en badkamer met bad.


The Elgin Nor-Khill Hotel - Gangtok

The Elgin Nor-Khill Hotel ademt geschiedenis en klasse uit. In het jaar 1932 werd dit stukje paradijs gebouwd in opdracht van de koning van Sikkim met als doel het ontvangen van staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders. De Kanchen tuin van The Elgin Nor-Khill Hotel was bedoeld als schildersplek voor de koning. Vanuit deze tuin kijkt u uit op bergen, dalen, bloemen en vruchten. Wanneer u in het hotel arriveert, wordt u opgevangen met een glas mousserende kersenlikeur en een zijden Khada (sjaal). In de lobby lounge worden kunstvoorwerpen tentoongesteld en klinkt er muziek vanuit de vleugel. De kamers en suites van The Elgin Nor-Khill Hotel bieden een adembenemend uitzicht op de bergen en de valleien. Het hotel is de ideale uitvalsbasis om het berglandschap, de dennenbossen en de oude kloosters te verkennen. Bovendien bevindt The Elgin Nor-Khill Hotel zich op loopafstand van de beroemde M.G. road (High Street), diverse cafés, restaurants en bars.


Phuntsho Pelri - Thimphu

Het Phuntsho Pelri hotel is een goede keuze voor een centraal gelegen in de hoofdstad van het land. Het is een hotel in de standaardklasse met moderne faciliteiten, vriendelijk personeel en met een mix tussen traditioneel Bhutaanse en moderne architectuur. Iedere kamer heeft een Bhutaanse touch door klassiek Bhutaans schilderwerk en lokale producten. De kamers zijn schoon en in de badkamer treft u de (basic) benodigdheden. In het prima restaurant kunt u dineren en ontbijten in buffetvorm. Daarnaast is er nog een tweede, Thais, restaurant voor het avondmaal. Het hotel heeft een bar, een wasservice, een spa met Grieks bad en Sauna en onder de lobby treft u een aantal souvenirwinkeltjes.


Hotel Vara - Punakha / Lobesa

Hoog in de heuvels boven Punakha ligt het prettige middenklasse hotel Vara. De kamers zijn ruim en licht. De bovenste kamers hebben een balkon, en de onderste kamers grenzen aan de vrolijke tuin. Zelfs als het beneden aan de rivier erg warm is, waait er hier vaak een fijn briesje. Gastheer Kesang kan mooi vertellen en heeft nog een verborgen talent; hij was vroeger timmerman, en alle meubels in het hotel zijn van zijn hand.


Tashi Namgay Resort - Paro

Een mooie accommodatie, gelegen beneden aan de rivier met zicht op de landingsbaan van Paro (waar maar weinig vliegverkeer is). De lobby, de bar en het restaurant -met zowel Bhutaanse als Indiase gerechten- bevinden zich in het hoofdgebouw. De kamers liggen deels in gebouwen met twee verdiepingen, deels bij wijze van per twee geschakelde cottages op de heuvels eromheen. De kamers zijn erg ruim en stijlvol uitgevoerd met donker hout, met een zitje en een 'hangplek' in het venster. De badkamer heeft zowel een bad als een douchecel - dat kom je niet vaak tegen in deze prijscategorie. Het is nog geen kwartiertje rijden naar de vertrekhal van Paro airport, dus het Tashi Namgay is zeker ook een goede locatie als u een vroege vlucht moet halen.


bekijk meer

Waarom?inklappen

 • vervoer in India met auto met privé chauffeur en deskundige lokale gidsen bij de bezienswaardigheden (Engelssprekend).
 • de meeste maaltijden inclusief in India, omdat het lastig is een restaurant buiten het hotel te vinden.
 • in Bhutan eveneens een zeer compleet programma; inclusief gids, privé chauffeur, entreegelden en alle maaltijden
 • inclusief het visum voor Bhutan
 • tegen een toeslag zijn ook luxere hotels mogelijk.
 • flexibel aan te passen programma: Zou u liever een actiever programma wensen, dan kunnen we meerdere wandelingen opnemen naar de kloosters, passen en meren.
bekijk meer
Vraag deze reis aan »

Bhutan Specialist

Reiservaringen

 • De voorbereiding, info van U was van grote klasse.

  lees meer
  -
  Van de Bunt
 • Een extra pluimpje voor de gidsen voor hun kennis, vriendelijkheid en hun professionele werkwijze

  lees meer
  -
  Arnold en Gwendolyne Dwarkasing
 • Wat een mooie ervaring in Bhutan

  lees meer
  -
  Berend, Sophia, Arjen en Roeland Dinkla
 • geweldige ervaring om in Bhutan te zijn

  lees meer
  -
  Hildegard en Naomi

Tip: Sikkim in foto's

India Sikkim 2017 - Mieke
Bekijk het Sikkim fotoalbum van Mieke.

Tip: Hot millet beer

Hot Stimulating CafeWilt u tijdens een verblijf in Darjeeling even goed opwarmen met iets anders dan de beroemde thee uit de regio, drink dan een hot millet beer, warm gierstbier, geserveerd in een robuuste bamboe mok. Is het op, dan wordt er opnieuw warm water op gegoten, zodat zich wederom het 'elixir of the hills' vormt. Een goede plek om dit te proberen is het kleine houten cafeetje met de opmerkelijke naam 'Hot Stimulating Cafe', op de weg naar de zoo.

Tip: Himalayan Mountaineering Institute

Bezoek in Darjeeling het Himalayan Mountaineering Institute. In het bijbehorende museum kunt u de uitrusting bewonderen waarmee Sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay in 1953 de Mount Everest bedwongen. Niet ver ervandaan is de kleine dierentuin, Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park, waar u onder andere rode panda’s en sneeuwluipaarden kunt zien. Waar veel Indiase dierentuinen helaas ietwat deprimerend stemmen, is de Zoo van Darjeeling één van de betere dierentuinen van het land.print deze reisterug naar het overzicht