Menu

Bhutan

Veelgestelde vragen Bhutan

Is reizen naar Bhutan duur?

In dit blog legt Mieke uit hoe je zo voordelig mogelijk naar Bhutan kunt reizen; Bhutan voor wie graag op de centen let!

Een reis naar Bhutan, dat is toch vreselijk duur? Die vraag horen we vaak. Dit geïsoleerde Himalaya-koninkrijkje staat te boek als een prijzige reisbestemming. In dit blog geven we uitleg over de vaste dagprijs én geven we tips over hoe je zo voordelig mogelijk kunt reizen.

Bhutaanse vlag op muurDzong met regenboogMan met gebedswielen

DUURZAAM TOERISME PUR SANG

Bhutan is in alle opzichten een bijzonder land, zo ook in hun beleid met betrekking tot toerisme. Je mag er niet op eigen gelegenheid reizen, maar moet een volledig pakket afnemen van gids, chauffeur, vervoer, accommodatie, maaltijden en visum. Voor dit alles wordt een vaste dagprijs gehanteerd (die eigenlijk per nacht wordt berekend). Backpacken in Bhutan is dus niet mogelijk.

Interessant? Lees meer over de Bhutaanse visie op ontwikkeling, vooruitgang en duurzaamheid.

Nationale sport boogschietenKloosterdeur BhutanGemaskerde dans Tsechu

HIGH VALUE, LOW IMPACT

Achterliggende gedachte is om de negatieve invloed van massatoerisme te beperken; reizen in Bhutan heeft een exclusief en duurzaam karakter. High value, low impact is het motto. Lage impact op zowel het milieu als op de cultuur, dat is wat men tracht te bewerkstelligen.

Voor dat dagtarief is dus vrijwel alles al inbegrepen. Ter plekke moet je echt je best doen om van je geld af te komen. Hooguit een drankje hier of daar, een fooi en een souvenirtje zijn bijkomende kosten. Als je dat bedenkt, en in ogenschouw neemt dat je altijd twee man personeel hebt die altijd goedgezind voor je klaarstaan en de dagindeling flexibel voor je aanpassen, dan valt de prijs eigenlijk wel mee.

Een hardnekkig gerucht is dat je maar een paar dagen in het land mag verblijven. Dat is onjuist; als je portemonnee maar dik genoeg is mag je weken in het land verblijven; sterker nog, na een bepaald aantal dagen wordt het dagtarief weer lager.

Vlaggen pas Chele LaHond Simtokha DzongBoerderij Phobjikha Vallei

GEEN CENT TEVEEL: tips & tricks om goedkoop naar Bhutan te reizen

Zoals ze in Bhutan weten: Bruto Nationaal Geluk gaat boven Bruto Nationaal Product, zoals u ook kunt lezen in dit blog: het gaat niet om de centen, maar om de beleving. Maar als we het dan toch heel aards over de kosten willen hebben: hoe reis je nu zo voordelig mogelijk naar het land met de enige hoofdstad ter wereld zonder stoplichten?

Als echte Hollanders weten we natuurlijk de truukjes om te besparen op de kosten. Zo kan het bijvoorbeeld behoorlijk in de prijs schelen om niet naar de internationale luchthaven van Paro te vliegen, maar naar een luchthaven in India, om van daaruit over land naar Bhutan te gaan. Reizen in het oosten van het land is ook voordeliger omdat de regering toerisme in deze regio wil stimuleren. Neem vooral ook uw broer, buurvrouw of die aardige dame van de yogaclub mee, want de dagprijs per persoon wordt lager naarmate je met meer mensen reist. Ook levert het reizen in het laagseizoen (de maanden december t/m februari en juni t/m september) een besparing op. Bovendien is het dan (nog!) rustiger. In onze wintermaanden is het doorgaans droog en helder. In de lagere delen van het land is een temperatuur van 15-20 graden dan niet ongebruikelijk. Op grote hoogte en met name ’s nachts kan het behoorlijk koud worden, tot het vriespunt zelfs, maar wie maalt daarom na een hotstonebath en met een behaaglijk houtkacheltje op de kamer? Nog een voordeel van reizen in de winter: in deze periode treft u in de Phobjikha-vallei groepen zwarthalskraanvogels, die hier overwinteren. Bij reizen in onze zomermaanden moet u rekening houden met meer regenval en in de laaglanden tropische temperaturen.

Heeft u interesse in een reis naar Bhutan? Neem alvast een kijkje bij onze voorbeeldreizen. We maken graag een reisvoorstel op maat en rekenen de exacte prijs voor u uit. Het wordt ongetwijfeld een verrijkende ervaring.

Familie Oost-BhutanRuiter met novicesDzong met vlag

Blog geschreven door Bhutanspecialist Mieke

Mieke in Bhutan


Bekijk de Bhutan rondreizen



terug naar veelgestelde vragen Bhutan