Menu

Duurzaam Bhutan

Op eigen gelegenheid reizen door Bhutan is niet mogelijk. U zult hiervoor altijd een organisatie moeten raadplegen. Bhutan wordt hierdoor beschouwd als een van de meest exclusieve reisbestemmingen ter wereld. 

Deze exclusiviteit zorgt er automatisch voor dat toerisme een erg lage impact heeft, maar duurzaamheid in Bhutan gaat veel verder dan deze exclusiviteit. Duurzaamheid is verweven met de manier van leven van de Bhutanezen en ligt zelfs grondwettelijk vastgelegd.

Jhomolhari Trekking - wandelen - Bhutan schoolkinderen bezoek project - Bhutan 

Van het vaste bedrag per persoon per dag dat u dient te betalen (en waarvoor u overnachtingen, vervoer, een gids voor uw reisgezelschap, excursies en maaltijden terugkrijgt), gaat een aanzienlijk deel (zo’n 65 dollar per dag) naar de ontwikkeling van het land. Dit bedrag wordt door de overheid gereserveerd voor de gezondheidszorg, gratis scholen en (ontwikkeling van) de infrastructuur.

Bhutan heeft een enorme biodiversiteit. Natuurbehoud wordt dan ook uiterst serieus genomen. Het land is uitgeroepen tot een van de 10 wereldwijde hotspots voor milieubehoud en is een paradijs voor vogelliefhebbers.

indian roller - birdwatching - Bhutan

Daarnaast staat wettelijk vastgelegd dat het percentage van het landoppervlak dat bebost is, nooit onder de 60% mag komen. Behoud van de natuur wordt gezien als een factor die bijdraagt aan het wereldwijd aan bekendheid groeiende Bruto Nationaal Geluk van het Aziatische koninkrijk. 

Wist u dat... Bhutan als enige land ter wereld CO2 negatief is? Bhutan slaat door de hoeveelheid groen, drie keer zoveel CO2 op als dat de mensen en fabrieken uitstoten!

Op sociaaleconomisch vlak heeft Bhutan haar zaken ook goed op orde. Het beleid van de koninklijke regering is om, naast de natuurlijke omgeving te beschermen, ervoor te zorgen dat de tradities en de rijke cultuur van het land behouden blijven om zo eenheid in het land te bewaren. Tradities en een gevoel van eenheid werken namelijk als lijm voor de spirituele bevolking.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Door de constructie waarin al uw maaltijden opgenomen zijn in de prijs van uw reis, zult u vaak terechtkomen in kleinschalige restaurants. Normaal gesproken zijn dit restaurants van accommodaties onderweg: zij bieden de meest uitgebreide mogelijkheden qua variatie in hun eten (lees: gerechten die tevens afgestemd zijn op Westerse toeristen).

Een farm visit of een restaurant voor locals is ook een optie. De kleine restaurants werken daarnaast vanuit logistieke oogpunten vaak ook zo veel als mogelijk met lokaal verkrijgbare ingrediënten.

Voor liefhebbers is Bhutan een waar wandel- en trekkingparadijs. De overweldigende natuur leent zich bij uitstek om per voet ontdekt te worden en laat het hart van iedere bergliefhebber sneller kloppen. Een trekking als onderdeel van uw rondreis toevoegen behoort zeker tot de mogelijkheden. Tevens kunnen paardenliefhebbers, als ook fietsfanaten, in Bhutan hun hart ophalen.

horse trekking - Phobjika Vallei - Bhutan uitzicht Paro - Paro - Bhutan Brokpa jongens bij Mera Sakteng - Oost-Bhutan - Bhutan

Kunt u een project bezoeken?
Het is zeker mogelijk een project of een lokaal initiatief onderdeel te maken van uw rondreis door Bhutan.

Zo is het Bongde Goma Resort in de buurt van Paro, een erg interessant initiatief dat verbonden is aan een kleinschalige hotelschool. Dit deels Nederlandse project is erop gericht dat kansarme jongeren een opleiding krijgen in de toeristische sector.

Bongde Institute Learning Exchange - Bhutan

Een ander interessant project is My Gakidh Village, een initiatief tegen de leegloop van bepaalde gebieden en voor het behoud van een jonge geest en de flora en fauna. Jeugdimmigratie tussen stad en platteland is ook in Bhutan aan de orde en dit project probeert jongeren op een interactieve manier te motiveren voor de (landelijke) omgeving waarin ze geboren zijn.

My Gakidh Village - village walk - Bhutan

Onze hotel partners in Bhutan
In onze lijst aan hotels voor Bhutan, ziet u bij een aantal hotels het PANGEA Travel duurzaamheidslogo staan. Deze hotels voldoen aan onze eisen die wij stellen aan de duurzaamheid van accommodaties.

Sommige hotels leveren daarin een grote socio-economische bijdrage, waarbij anderen juist meer op het ecologische of op conservatie ingesteld zijn.

Onze drie suggesties voor duurzame accommodaties: 

Chumey Nature Resort
balkon van Chumey Nature Resort - Chumey Nature Resort - BhutanHet Chumey Nature Resort is de enige aanbieder van horecadiensten in de Chumey Valley (Bumthang). Het resort ligt in een rustige vallei, weg van andere toeristische voorzieningen in Bumthang en heeft als pluspunt dat de medewerkers allemaal lokaal zijn opgeleid. Ga op in de natuur en draag bij aan de ontwikkeling van de lokale gemeenschap in deze duurzame accommodatie.

Gangtey Lodge 
Bij de bouw van de lodge werd al rekening gehouden met een beoogd duurzaam karakter. Maar vooral de manier waarop de directe omgeving van deze luxe lodge in de Phobjikha vallei betrokken wordt bij het project spreekt tot de verbeelding.

Veel van de activiteiten hebben een donatiekant, die vooral gebaseerd is op interactie met monniken van het nabij gelegen klooster en die direct bijdraagt aan hun levensstijl en ontwikkeling.

Homestay - Thimpu - BhutanHomestay Bhutan 
Volgens PANGEA Travel is er geen leukere en betere manier om een socio-economische bijdrage te leveren, dan door te verblijven bij een Bhutanees gastgezin. Dit is de uitgelezen manier voorzichtig een kijkje te nemen in het dagelijks leven van een Bhutanees en om toenadering te krijgen tot de hartverwarmende bevolking.

Verwacht geen enorme luxe qua faciliteiten, maar u wordt gegarandeerd behandeld alsof u zelf lid bent van het Bhutanese koningshuis. U eet er zeer lokaal, komt uw ogen en oren gegarandeerd tekort en wellicht wordt er nog een typisch hot stone bath voor u klaargemaakt.