Menu

Bhutan

Festivals

Het hele jaar door hebben er in Bhutan festivals plaats. We stemmen graag uw reisroute zo af, dat u zo'n spektakel kunt bijwonen tijdens uw rondreis. De jaarlijkse festivals die worden gehouden ter ere van de Guru Rimpoche worden aangeduid met de term 'tsechu', en zijn het meest bekend en populair.

Denk bij 'festivals' niet aan hippe vernieuwende events met foodtrucks, maar aan dagvullende programma's met veel gemaskerde dansen en kleurrijke kostuums in en om kloosters, die juist allesbehalve vernieuwend zijn; al eeuwenlang worden ze volgens exact hetzelfde protocol uitgevoerd. De choreografie ligt ook al eeuwen vast en er wordt hard op geoefend door de dansers, vaak monniken. Soms gaat zo'n festival ook gepaard met het uitrollen van de thongdrel, een enorm grote lap kostbare stof, door de jaren heen bedekt met talloze kleurrijke applicaties. Deze zijn soms zo groot dat ze een hele muur van een kloosterfort bedekken. Zodra de eerste zonnestralen de thongdrel raken, wordt deze weer liefdevol opgerold om voor een jaar in het klooster bewaard en gekoesterd te worden.

Waar wij vanuit de Europese traditie bij religieuze riten en processies vaak denken aan diepserieuze aangelegenheden, gepaard met grafgezichten, is er in Bhutan juist ook plaats voor een lolletje. Tijdens de voorstellingen is er bijvoorbeeld een rol voor een gemaskerd clownesk figuur, de atsara, die het publiek amuseert door (obscene) grapjes uit te halen als een dronkenman, geassisteerd door de houten fallus die hij bij zich draagt.
Het publiek komt van heinde en verre om de gebeurtenissen bij te wonen, en alleen al deze bezoekers in hun goeie goed zijn een lust voor het oog.

Fotografie binnen de heiligdommen is niet toegestaan, maar de meeste dansen worden op de binnenplaatsen van de kloosters uitgevoerd.
NB: vanwege beperkte hotelbeschikbaarheid is het verstandig om tijdig te boeken rond de festivaldata van Bhutan.

Zelf een rondreis samenstellen naar Festivals? Neem vrijblijvend contact op met onze Bhutan specialist Ruud en bespreek de mogelijkheden.
Bekijk alle highlights en plaatsen in Bhutan