Menu

Bhutan

Landinformatie Bhutan

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Bhutan is het gebruikelijk om af te dingen. Vaak is een korting wel mogelijk als u meerdere aankopen tegelijk maakt. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Bhutan is een fascinerend land, dat eeuwenlang afgesloten is geweest van de buitenwereld. Pas sinds 1974 worden er toeristen in het land toegelaten. Bhutan is een bijzonder en ongerept land, mede doordat het land geen massatoerisme kent. Bhutan ligt in de Himalaya, ingeklemd tussen Tibet en India. De hoofdstad is Thimphu. De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de Druk (draak). Dit land ter grootte van Zwitserland telt slechts 700.000 inwoners en is enorm bosrijk. Het koningshuis is immens populair: in elk huis en in elk bedrijf hangen aan de muur foto's van de huidige vijfde koning, de voormalige koningen en de toekomstige koning. Het is het enige land ter wereld waarvan er in de hoofdstad geen enkel verkeerslicht staat. Een tijdje heeft er een verkeerslicht gestaan, maar de mensen vonden het zo 'onpersoonlijk'; deze is rap weer vervangen door de politieagent die nu het verkeer weer regelt. Nog een weetje: Bhutan heeft de hoogste niet-beklommen berg op aarde. De Gangkar Puensum (7570m) mag niet beklommen worden om de goden die er huizen niet te verstoren. In feite geldt dat voor elke hoge piek in Bhutan. Wilt u meer lezen over de belangrijkste cultuurhistorische figuren die Bhutan rijk is, kijk dan op onze website onder het kopje ‘Landkaart & Highlights’ naar het hoofdstukje ‘Who’s Who Bhutan’.

Ambassade / Consulaten

Het adres van het Nederlandse Consulaat in Bhutan is:
SNV Bhutan
Mevr. Puntshok C. Tshering
Langiophakha
Thimphu
Tel: +975 (0)23 232 59

Bevolking

De meerderheid van de bevolking van Bhutan woont in de centrale hooglanden. Ongeveer de helft van de bevolking bestaat uit inheemse Bhutanen, de Ngalop, die verwant zijn aan Tibetaanse groepen. Andere grote groepen zijn de Lhotshampa uit Nepal en de Sharchop uit Assam.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Cultuur

Religie speelt een belangrijke rol in de Bhutaanse samenleving. De belangrijkste religie is het Boeddhisme, 75% van de bevolking is Boeddhist. Daarna volgt het Hindoeisme met de resterende 25% van de bevolking. Het Boeddhisme is goed zichtbaar in het dagelijkse leven. In het straatbeeld ziet u veel boeddhistische monniken in traditionele kleding en de belangrijkste gebouwen in Bhutan zijn kloosters of Boeddhistische tempels. Bijna alle nationale feestdagen en festivals zijn afkomstig uit het Boeddhisme, óf hebben te maken met het immens populaire koningshuis. Een bezoek aan een klooster, waar monniken op traditionele manier leven, vormt daarom onderdeel van elke reis. De kloosters zijn zeer gastvrij. De traditionele kledij van de Bhuthanezen wordt nog veel gedragen. In de steden zult u ook jongelui in spijkerbroek zien. Maar ook voor hen is het verplicht de gho (voor heren) of de kira (voor dames) aan te trekken bij een bezoek aan een school of openbare instelling. De gho wordt opgebloest tot boven de knie, waardoor er voorop de buik een grote plooi verschijnt. Het zal u verbazen wat er allemaal uit die plooi getoverd kan worden : telefoons, portemonnees, tot serviesgoed aan toe!

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

De maaltijden in Bhutan zijn eenvoudig en bestaan voornamelijk uit rijst, groenten, granen en pepers. Het nationale gerecht in Bhutan bestaat uit pikante chilipepers (ema) gemengd met kaassaus (datse). Verder worden er veel Tibetaanse momo's (met groente of vlees gevulde deegwaren), pannenkoeken (kule), noodles (puta), en maïs (gesasip) gegeten. Er wordt bij de maaltijd veel thee gedronken. Hoewel Bhutanezen over het algemeen vegetarisch eten, zijn gerechten met varken, rund, kip of vis ook verkrijgbaar. Naast de Bhutanese keuken zijn de Chinese, Indiase en continentale keuken populair. In de meeste middenklasse hotels wordt het diner door middel van een buffet geserveerd; er is voor elk wat wils. In het laagseizoen, bij weinig gasten, is dit soms à la carte of een dagmenu. In de meeste luxere hotels werken de restaurants op à la carte - basis. Officieel is dinsdag 'dry day', waarop er geen alcohol geschonken wordt. In de praktijk zult u daar weinig van merken. Bhutan is sinds 2004 het eerste en enige land in de wereld waar roken geheel verboden is in het openbare leven. Wie een sigaret rookt of sigaretten verkoopt kan een straf of boete verwachten. Rokers mogen echter wel tabak importeren voor gebruik binnenshuis maar hierover wordt wel een importbelasting van 100% geheven. Officieel is er dus nergens tabak verkrijgbaar en kan er niet in het openbaar gerookt worden, maar de Bhutanezen zijn een vindingrijk volk.

Feestdagen

Bhutan staat bekend om zijn kleurrijke festivals en feestdagen.

De volgende belangrijkste feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
 • 2 januari - Nieuwjaar
 • 12 januari - Offerdag
 • 10 t/m 12 februari - Tibetaans Nieuwjaar
 • 21 t/m 23 februari - Verjaardag van de Koning
 • 2 mei - Geboortedag van Koning Jigme Dorji Wangchuk
 • 21 juli - Eerste preek van Boeddha-dag
 • 09 september - Thimphu Drubchen
 • 13 t/m 15 september - 3-daags festival in Thimphu
 • 22 september - Gezegende Regendag
 • 1 november - Kroningsdag van de Koning
 • 11 november - Verjaardag van Koning Jigme Singye Wangchuk
 • 17 december - Nationale dag van Bhutan

Hiernaast kent het land vele kleurrijke (lokale) boeddhistische festivals of Tsechu. Hiervan wordt de datum vastgesteld aan de hand van de maankalender; deze verschillen dus per jaar.

Op deze dagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsgebouwen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun inkomen. Ter indicatie kunt u voor kofferdragers ca. € 1 aanhouden. Een richtlijn voor de chauffeur is tussen de € 10 en € 15 per dag per reisgezelschap. Mits ze naar tevredenheid hun werk hebben gedaan natuurlijk. Voor de lokale reisbegeleider is € 15 tot € 20 per dag per reisgezelschap een mooi bedrag, maar met €10-15 per dag zal men zeker ook erg blij zijn. Bij een lange reis kunt u dat gerust naar beneden afronden, anders wordt het een erg fors bedrag. In Bhutan liggen de hoogtes van de fooien hoger dan in omliggende landen, waarschijnlijk vanwege het type toerist dat er komt.

Fotograferen

Wanneer u mensen of groepen mensen wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen wil men hier geld voor. Fotograferen binnen in de tempels en kloosters is vrijwel nooit toegestaan; vraag uw gids hiernaar.

Geldzaken

De munteenheid in Bhutan is de Ngultrum. 1 Ngultrum is 100 chetrum. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden. Naast de Ngultrum kunt u in Bhutan ook terecht met US dollars en Indiase rupees, vooral in de hotels.

 • Pinpas: in enkele plaatsen (zoals in Paro, Thimphu, Punakha, Wangdue, en Bumthang) zijn inmiddels ATM's aanwezig. Deze zijn echter niet altijd even betrouwbaar. Het is aan te raden alsnog voldoende contant geld mee te nemen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcard: Alleen de Visa card wordt soms geaccepteerd. Wederom: reken er niet al te hard op dat u contanten kunt opnemen met de credit card, maar neem voldoende contant geld mee.
 • Belangrijk: wij raden u aan om contant geld in US dollars of in euro's mee te nemen. Bij banken en wisselkantoren zijn deze goed inwisselbaar, en ook bij de recepties van de grotere hotels. Let erop dat biljetten van 50 en 100 dollar niet worden ingenomen, vanwege de vele vervalsingen die hiervan in omloop zijn.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Ngultrum was in februari 2024 ongeveer € 1,11. De koers is gelijkgesteld aan die van de Indiase rupee.

Gezondheid

Voor reizen naar Bhutan wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals Hepatitis A, DTP en Buiktyfus. Bij aankomst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt in sommige gevallen aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Bhutan zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Zoals voor alle landen geldt: mijdt contact met zwerfhonden en apen. Voor Bhutanezen is gezondheidszorg gratis, maar voor bezoekers geldt dit niet.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Bhutan wordt u bijgestaan door een gids. Hij is het aanspreekpunt tijdens uw reis. In uitzonderlijke gevallen is er naast de gids nog een lokale gids aanwezig, bijvoorbeeld bij raft-excursies. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’).

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Bhutan een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Een visum voor Bhutan is verplicht. Het visum voor Bhutan is inbegrepen in uw reissom. U dient hiervoor digitaal een scan van uw paspoort (in kleur) aan te leveren. Enkele dagen voor vertrek ontvangt u van ons vervolgens een brief die u mee dient te nemen naar Bhutan. Deze brief wisselt u bij de grens om voor het daadwerkelijke visum. Hiervoor dient u tevens per persoon 2 pasfoto's mee te nemen (maar hier wordt niet altijd naar gevraagd). Daarnaast kan men Bhutan alleen inkomen als de reis geboekt is bij een Bhutaans of internationaal reisbureau met een door de regering afgegeven vergunning voor Bhutan. Dit wordt door PANGEA voor u geregeld.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14.00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10.00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Wij adviseren u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Afhankelijk van de reisperiode is voor de avonden en voor hoog gelegen gebieden een fleece-jack, trui en lange broek aan te raden. In de hoger gelegen delen van Bhutan kan het in november, december, januari en februari erg koud zijn. 's Nachts komt daar de temperatuur onder het vriespunt. Gelukkig zijn de kamers voorzien van kacheltjes (bukhari). Gemakkelijke wandelschoenen zijn onmisbaar. Houdt u er rekening mee dat bij een bezoek aan tempels, kloosters of andere heiligdommen de schouders en benen bedekt dienen te zijn. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Vette zalf voor de lippen is ook aan te raden. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol.

Landschap

Bhutan is zeer bergachtig en afgesloten van de zee. Het land ligt in het oostelijk gedeelte van de Himalaya. In het noorden van Bhutan reiken de bergtoppen tot over de 7000 meter. De hoogste berg van Bhutan, Kula Kangri, is 7553 meter hoog. Het zuidelijke gedeelte van het land ligt lager en heeft een aantal vruchtbare, dicht beboste valleien waarin rivieren stromen die in de Brahmaputra in India uitmonden. Het land kent verschillende prachtige valleien, die hemelsbreed weliswaar soms maar een paar kilometers uiteen liggen, maar toch lastig te bereiken zijn. De highway die van west naar oost loopt, is één van de rustigste ter wereld. Deze wordt op het moment verbreed van éénbaans naar tweebaans, zodat voertuigen elkaar makkelijker kunnen passeren. De werkzaamheden brengen wat vertraging met zich mee. U zult in het hele land nooit een gemiddelde snelheid van boven de 40 kilometer per uur halen. De algemene regel is : hoe verder oostwaarts, hoe lager de gemiddelde snelheid. Het reizen gaat dus langzaam, maar des te meer gelegenheid om te genieten van de uitzichten !

Lokale vertrekbelasting

De lokale vertekbelasting voor Bhutan is inbegrepen in uw ticket en hoeft ter plaatse dus niet meer te worden voldaan.

Luchthavens

De enige internationale luchthaven van Bhutan heet Paro en bevindt zich bij de stad Paro in Bhutan. Bij Jakar ligt een heel kleine binnenlandse luchthaven die ook wordt aangeduid als Bumthang. Tussen Paro en Jakar zijn dagelijkse vluchten met een klein toestel.

Media

Kuensel is de nationale krant van Bhutan. Deze verschijnt zesmaal per week in drie verschillende talen: Dzongkha, Engels en Nepalees. De krant geeft aan zijn lezers een degelijk overzicht van zowel de politieke als dagelijkse gebeurtenissen in het land. De media in Bhutan werden van oudsher gecontroleerd door de regering. Hier is recentelijk echter verandering in gekomen. Zo is er sinds 2008 de Bhutan Today, een Engelstalige, dagelijkse krant. Sinds 2009 is er ook een financiële krant in omloop, de Business Bhutan.

Meenemen

 • 2 recente pasfoto's en een kopie van het paspoort (wordt niet altijd om gevraagd)
 • overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • toiletpapier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
 • vette zalf voor de lippen
 • kleine paraplu en/of poncho

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

De officiële taal van Bhutan is het Dzongkha, maar in verschillende delen van het land worden ook andere talen en dialecten gesproken, sommige met slechts een handjevol sprekers. Op de scholen in Bhutan wordt Engelse les gegeven, waardoor de meeste Bhutanezen Engels spreken.

Tijdsverschil

Het is in Bhutan tijdens onze zomertijd 4 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 5 uur.

Veiligheid

Bhutan is over het algemeen een veilig land te noemen. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. De criminaliteit is laag en men kan dan ook zonder problemen rondreizen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Voltage

In Bhutan komt 220 en 240 Volt voor. Voor sommige stopcontacten heeft u een verloopstekker nodig, deze zijn bijvoorbeeld te koop bij de ANWB of op Schiphol. In veel hotels past de Nederlandse stekker echter gewoon in het stopcontact.