Menu

Bhutan

Reiservaringen Bhutan

Bhutan

Geweldige reis. Alles beleefd wat we hoopten te beleven.

31/07/2023 - Steven Slabbers

Geweldige reis. Alles beleefd wat we hoopten te beleven.
Schitterende tempels en dzonghs, mooie landschappen. Het festival van Bumthang was wat bescheidener dan verwacht, maar we hadden het geluk een dag eerder, bij aankomst op het vliegveld de generale repetitie (unmasked) van een ander festival (in de buurt van Trashigang) mee te hebben mogen maken. Tegen het eind zat het programma niet handig in elkaar. Twee dagen thimpu was wat lang (eigenlijk draait het daar om de Dzongh en de big buddha, de stad zelf is weinig interessant en dat geldt ook voor de meeste andere bezienswaardigheden in Thimpu). De volgende dag hadden we een hele lange, weinig interessante rit (6 uur) naar de grens met India, en de dag daarna nogmaals een lange reis met gecompliceerde grensovergang (samen 5 uur) naar her vliegveld. Dat is vanuit Thimpu twee dagen en 11 uur rijden om op het vliegveld van Delhi te komen, terwijl het vliegveld van Paro op maar 1.5 uur rijden van Thimpu ligt. Het was veel handiger geweest om vanuit Thimpu direct naar Paro te gaan en vandaar naar Delhi te vliegen.
Het vervoer in India was niet geheel naar wens. De persoon die ons van de grens naar het vliegveld moest brengen was ronduit onbeschoft, hij beschouwde ons meer als twee pakjes die hij op het vliegveld moest afleveren.
Vanaf het vliegveld van Delhi hadden we een kleine taxi waarvan de kofferbak geheel werd gevuld door een gastank met als gevolg dat de bagage (twee reistassen) op het dak moest. Maar er was geen deugdelijk materiaal om de tassen goed vast te maken en ook geen afdekzeil. Op de weg terug begon het hevig te regenen met als gevolg dat onze bagage deels doorweekt was. Dat vinden we eigenlijk niet kunnen.
Zeker, we hebben genoten van de unieke ervaringen, de prachtige tempels, de cultuur etc. Het festival was als gezegd wel wat eenvoudiger dan verwacht.

lees meer
Bhutan
rondreis

Zelfs de gidsen waren behept met het vogelaars virus

06/05/2019 - Anja en René

Hartelijke dank voor het organiseren van onze droomreis naar Bhutan en India. Hulde ook aan de mensen van de lokale organisatie voor hun vriendelijkheid, enorme inzet en gedrevenheid. De reis was fantastisch en heeft onze verwachtingen in alle opzichten overtroffen.

Heel veel gezien van flora en  fauna, van aapjes tot vele andere dieren en heel veel prachtige vogels. Gids Sonam Pelden en chauffeur Yamraj Karki aka ‘0007 ‘waren heel capabel en straalden vertrouwen en ervaring uit. Ze vormden een goed ingespeeld team. Hoffelijk en vriendelijk en punctueel. Gaven blijk van veel kennis en deskundigheid van Boeddhisme tot natuurkennis en geschiedenis. Verhalen werden gedoseerd en herhaald om ons niet te overvoeren. En alles deden ze met een kwinkslag en de nodige humor onderling en met samen met ons. Zo hebben we nog een bezoek gebracht aan huis van zijn zus en vader en nog met een oom kennis gemaakt. “We are Family” - “you are not tourists to us, but we see you as our guests” was gelijk bij de kennismaking al een karakteristiek opmerking waarop hij terug kwam. Na 20 dagen probleemloos samen gereisd met zijn vieren voelde dat ook zo.  


Een apart woord over het kamperen en de kok en zijn maten is op zijn plaats. Hij wist werkelijk de lekkerste gerechten te bereiden, elke dag een andere variëteit, zowel in ontbijt, lunch als avondeten. Drie keer warme maaltijd, wat een luxe in onze aparte eettent! Het gehele kampeerteam heeft ons uitgebreid in de watten gelegd, dat was helemaal top. Heel aardige, open mensen allemaal. Vijf man alleen voor onze verzorging. En zij hadden ook oog voor de natuur. Toen wij terug bij het kamp kwamen na een dagje vogelen en natuur genieten had de kok intussen een speciale uil ontdekt. Die hebben we toen in de schemer met zijn hulp terug weten te vinden een grote Tawny Fisk Owl ! Prachtig. Ook met hen voelde het als een grote ‘Family’. Een nacht met temperaturen rond nul en sneeuw en hagel leverde prachtige beelden op de volgende ochtend van nevel, vers besneeuwde bergen en langzaam smeltende ijspegels aan de bomen. Magisch in de stilte, feeëriek met alleen geluid van het bos en zijn bewoners. Momenten om te koesteren.
 
Het was goed te merken dat zowel Sonam en chauffeur Yamraj, beiden dus, behept waren met het vogelaars virus. Yamraj liet het in het begin wat minder merken. Sonam had zelfs een Canon camera geleend van een vriend met een grote telelens. Zijn gehoor was goed getraind op vogel geluiden, die van de Yamraj  trouwens ook. Yamraj en Sonam konden via imiteren van geluiden vogels die wegbleven naar ons toe lokken zodat wij beter kans hadden ze te kunnen identificeren. Enfin daarover niets dan lof. Ze waren soms fanatieker dan wijzelf. Zij scoorden nieuwe soorten, voor ons was alles nieuw!

lees meer
Bhutan

Wat een mooie ervaring in Bhutan

23/07/2017 - Berend, Sophia, Arjen en Roeland Dinkla
Bhutan is rust, reinheid en vooral heel groen. Een prachtig land met tradities, maar ook luxe soms heb je het idee dat je je in Zwitserland waant.De vele dorpjes zijn mooi, afwisselend en gezellig met elk een eigen belevenis.Een korte Bumdratrekking door de bergen naar 3750 meter is geweldig lopend en klimmend tussen grote rododendron bomen en rotspartijen met het gevoel als of je in de jungle bent en de kers op de taart is een nacht slapen in de tent met een echt houten tweepersoonsbed met nachtkastje en een heerlijk dekbed en een kruik. De volgende dag na een goed ontbijt is het doel het Tijgersnest wat een prachtige klim is en daarna een lange afdaling. Verder zijn er hele mooie wandelingen tussen de rijstvelden te maken en vele kloosters te bezoeken. Een land met een spirituele ervaring!
lees meer
Bhutan
Botswana
lustrumreis

De voorbereiding, info van U was van grote klasse.

04/09/2017 - Van de Bunt

Wij zijn gisteren teruggekeerd, na een geweldige vakantie die nu tot onze top 10 behoort. De voorbereiding, info van U was van grote klasse. Doordat wij minder goed kunnen klimmen hadden wij wat vraagtekens, maar die zijn geheel weggenomen. Er waren geen problemen, mede door de geweldige begeleiding van gids en chauffeur. Wat een prachtige reis en wat een lieve mensen. Een prachtig land, soms wat hobbelig, en wat een fantastische hotels. Wij zijn alles nog steeds aan het verwerken en alles duizelt nog een beetje. Het was zoals in de reisbeschrijving stond en nog veel meer. Prachtig land met zijn zongs en tempels en prachtige natuur. We hebben bijna geen regen gehad alleen soms in de avonduren, maar dan sliepen we meestal. Het land is veel rijker dan we hadden gedacht en overtrof al onze verwachtingen. Heel erg bedankt voor alle inspanningen van Uw zijde, het was voortreffelijk. Ook namens mijn partner bedankt voor alles. 

m.vr.gr van de Bunt

bhutan gids en chauffeur

lees meer
Bhutan
luxe reis

Een extra pluimpje voor de gidsen voor hun kennis, vriendelijkheid en hun professionele werkwijze

15/08/2017 - Arnold en Gwendolyne Dwarkasing

Bedankt voor een prachtige reis die, ondanks het hoge tempelgehalte, grotendeels voldeed aan onze verwachting. De organisatie was tops en liep gesmeerd, de gidsen en chauffeurs bijzonder aardig, kundig, servicegericht en behulpzaam en de hotels van topkwaliteit. Een extra pluimpje voor de gidsen voor hun kennis, vriendelijkheid en hun professionele werkwijze. Heel bijzonder was de ervaring om met de minister-president van Bhutan van Bumthang naar Paro te mogen reizen en het hele protocol daaromheen te kunnen aanschouwen. Enig.

Arnold en Gwendolyne Dwarkasing

Arnold en Gwendolyne Dwarkasing fotograaf: Namgay Bhu

lees meer
Bhutan

geweldige ervaring om in Bhutan te zijn

19/04/2017 - Hildegard en Naomi

Het was een geweldige ervaring om in Bhutan te zijn. Mede door de zeer goede gids. Pangea heeft daar een goede plaatselijke touroperator gekozen. Het is een bijzonder land, de sfeer is fijn, de mensen zijn anders, en ik ben onder de indruk van de visie van de regering en hoe het uitwerkt. Ook is het landschap mooi, met die hoge bergen in het noorden en de hoogteverschillen (en daarmee klimaatverschillen) in het land. Er is veel ruimte, veel natuur, veel tijd. Wel slechte wegen, en dat is misschien maar goed ook. Je moet wel langzaam rijden, wat bijdraagt aan de beleving van rust en natuur…
 

bhutan-ervaring

Fotograaf: Tashi Gyeltshen
lees meer
Bekijk meer reiservaringen
Bhutan
rondreis

hiermee steekt PANGEA Travel met kop en schouders boven andere organisaties uit

07/04/2014 - Eileen Teng

PANGEA Travel kende ik al van onze familiereis door Indonesië in 2011. Met een vriendin wilde ik naar Bhutan. Gezien de goede ervaring, hebben wij PANGEA Travel om een voorstel voor deze reis gevraagd. Gedurende drie weken zijn wij van west naar oost Bhutan gereden, begeleid door een gids en auto met chauffeur. Een onvergetelijke ervaring.

De hele reis was door PANGEA Travel op basis van onze wensen perfect geregeld. Karin bleef heel geduldig bij al onze aanpassingen en stuurde telkens weer een nieuw reisplan. Het super complete informatiepakket dat je bij je reispapieren krijgt is heel verzorgd. Ook hiermee steekt PANGEA Travel Travel met kop en schouders boven andere organisaties uit.

Ik heb nu Laos op mijn verlanglijstje staan en ik zal PANGEA Travel Travel hiervoor zeker benaderen.

Eileen

lees meer