Menu

Bhutan: land van Bruto Nationaal Geluk

Rust, eerlijkheid, zuiverheid, humor, gastvrijheid, gulheid, warmte. Deze begrippen zijn stevig verankerd in de nationale aard van Bhutan, en duidelijk voelbaar tijdens elke rondreis in dit land, en in deze reis in het bijzonder. Deze reis stelden we speciaal samen om het meest fascinerende dat Bhutan rijk is, te verenigen in één unieke belevingsreis, zonder een gehaast programma. Integendeel, er is juist volop gelegenheid voor spirituele verdieping en contact met kleine lokale gemeenschappen.

U ontdekt de bijzondere lokale vorm van tantrisch Boeddhisme, springlevend en nauw verweven met elk aspect van het dagelijks leven. Naast imposante kloosterforten is er ook aandacht voor kleine serene heiligdommen en leert u over de inhoud van het concept Bruto Nationaal Geluk en de levensvisie van de mensen die u op uw pad ontmoet. Dit gebeurt door het in de praktijk te ervaren: tijdens overnachtingen bij mensen thuis en bij kloosters, waar ruim de tijd is voor gesprekken met de gastfamilie en de monniken.

Via uw privégids komt u alles te weten over de magie, het mysterie en de wonderen waarmee de geschiedenis van het Himalaya-bergstaatje doorspekt is. Boordevol draken, demonen, vliegende tijgers en de yeti.

Tijdens deze reis ervaart u de zuiverheid van een land dat altijd zijn eigen koers heeft gevaren: te gast zijn in dit fascinerende land is een leerzame en verrijkende belevenis!

Noot: al naar gelang uw interesse kan de reis op maat worden aangepast: meer tijd voor meditatie? Interesse in yoga? Liever meer wandelen of luxere hotels? Het is allemaal mogelijk!

Reisduur: 16 dagen

Kathmandu - Thimphu - Baylangdra (Wangdue) - Phobjikha (Gangtey) - Bumthang - Punakha - Paro (Bongde/Tiger's Nest) - Patan

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Bhutan: land van Bruto Nationaal Geluk inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • unieke belevingsreis, speciaal door PANGEA ontwikkeld
 • bijzondere overnachtingsplaatsen zoals bij een klooster, 'bij de mensen thuis' en in een verzorgd tentenkamp
 • leerzame ervaringen door gesprekken met monniken en lokale bevolking
 • veel tijd in het culturele hart van Bhutan, de Bumthang vallei
 • zeer compleet program; nagenoeg alles is inclusief.
 • privé gids en chauffeur gedurende het gehele verblijf in Bhutan
bekijk meer

Dag tot daginklappen

zonsopkomst gebedsvlaggen in Bhutan - Bhutan
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kathmandu
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst in Kathmandu wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend wordt u naar het hotel in de stad gebracht. Later op de dag gaat u met uw gids op stap naar de belangrijkste Boeddhistische bouwwerken van Kathmandu. Eerst bezoekt u Swayambhunath, oftewel de Apentempel. Dit is het belangrijkste Boeddhistische heiligdom van de vallei en zeker het meest indrukwekkend. Op de stoepa staan, in alle vier de windrichtingen, de ogen van de Boeddha geschilderd. Vanaf de top heeft u een fraai zicht op de hoofdstad. Ook brengt u een bezoek aan het symbool van Kathmandu, de stupa Bodnath. Met een hoogte van 35 meter is dit de grootste stoepa van de vallei. In de omgeving liggen diverse kloosters waar les wordt gegeven aan jonge monniken en tevens is het een belangrijk pelgrimsoord.
Als de tijd het toelaat kunt u optioneel het Durbar Square (letterlijk: 'paleizen plein') verkennen. Het is het kloppende hart van Kathmandu. Op het plein staan vele religieuze monumenten, allen gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw. In de aardbeving van 2015 zijn enkele prachtige gebouwen verwoest en velen beschadigd. De herstelwerkzaamheden zullen nog lang duren. Ook kunt u een bezoek brengen aan het Kopan klooster waar dagelijks vele lezingen en cursussen voor bezoekers worden gegeven.
Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kathmandu - Paro - Thimphu
Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven van Kathmandu gebracht voor de regionale vlucht naar Paro. Het uitzicht over de bergketens is een feestje, met als kers op de taart de landing op de airstrip van Paro airport. Hier maakt u kennis met de gids en chauffeur, die u tijdens de gehele reis door Bhutan zullen begeleiden. De reis gaat in ongeveer 1 uur verder naar Thimphu, de moderne hoofdstad van Bhutan. Onderweg heeft u een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergketens, de heuvels met akkers en de indrukwekkende boerderijen. Met een inwonertal van slechts 100.000 is Thimphu één van de kleinste hoofdsteden van de wereld. Het centrum van de stad bestaat uit drie hoofdstraten waar u verschillende restaurants en winkels kunt vinden. Als de tijd het toelaat kunt u in de namiddag een bezoek brengen aan het National Memorial Chorten. Deze Chorten is gebouwd ter nagedachtenis van de derde koning van het land, Jigme Dorji Wangchuck. Het is een plek waar vele Bhutanezen dagelijks naar toe komen om te bidden, rondjes te lopen om het bouwwerk en te draaien aan de immense gebedswielen. Aan het einde van de middag gaat u naar de Tashichho Dzong, een indrukwekkend kloosterfort. Deze dzongs, kloosterforten, waren het centrum van politieke en religieuze macht. Heden ten dage zijn hier nog steeds zowel de regeringskantoren als de tempels gevestigd. Tegen het einde van de middag ziet u de ambtenaren de dzong verlaten na hun werkdag, en wordt het gebouw opengesteld voor bezoekers. Als u de dzong verlaat, kijk dan ook eens naar links. Hier ligt het (bescheiden) koninklijk paleis, de thuisbasis van de huidige en vijfde koning, HM Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Tip : het dagelijkse strijken van de vlag gaat gepaard met veel ceremonieel. Zeker de moeite van het bekijken waard.
Dag 3 Thimphu
Een volle dag voor de bezienswaardigheden van Thimphu. Na het ontbijt maakt u eerst een korte wandeling bij de Motithang Mini Zoo, waar enkele exemplaren van Bhutan's nationale dier, de takin te zien zijn. Ze worden ook wel rundergems of gnoegeit genoemd. Volgens de legende schiep de heilige Drukpa Kinley dit dier door, nadat hij in één hap een geit en een koe oppeuzelde, de kop van de geit op het geraamte van de koe te plaatsen. Ziedaar de takin! Hierna bezoekt u de immens grote Golden Buddha, hoog in de heuvels boven Thimphu. Binnenin het beeld is een tempel, waar u een kijkje mag nemen. Verder verkent u vandaag de School voor Kunsten en Ambachten, een werkplaats waar schilders traditioneel (religieus) schilderwerk maken, en een fabriekje waar papier wordt gemaakt. Bijzonder is ook het bijwonen van het oefenen van Bhutaans nationale sport, het boogschieten. Zoals u zult zien, wordt de sport uiterst serieus genomen, maar is er ook tijd voor een lolletje ondertussen. Als u durft, mag u het zelf ook proberen. Maar wees gewaarschuwd: het doelwit staat op een verbluffende 145 meter afstand!
Ook kunt u nog een stop maken bij een marktje waar veel handwerk te koop wordt aangeboden. U kunt zelf in overleg met de gids bepalen hoeveel tijd u op de verschillende plekken door wilt brengen.
Dag 4 Thimphu - Baylangdra
Vandaag vertrekt u oostwaarts via de pas Dochu La (3050m), waar u op heldere dagen een groot deel van de Himalaya kunt zien, en waar 108 stupa's de heuvel sieren. In overleg met uw gids en chauffeur kunt u ook verschillende keren stoppen om te genieten van de adembenemende uitzichten. Als u wilt kunt u tegen het einde van de rit nog een stop maken bij de kleine Chimi Lakhang, de tempel van de vruchtbaarheid. U kunt zich er vergapen aan de biografie van de geliefde heilige Drukpa Kunley (ookwel 'the Divine Madman'), wiens opmerkelijke levenswandel afgeschilderd staat op de muren van de tempel. We zullen er niet teveel over verklappen, maar het is zeker een ervaring! Neem ook een kijkje in het gastenboek. Daarin ziet u vele baby-foto's van mensen die na een bezoek aan de tempel gezegend werden met nageslacht.
U passeert Wangdue Phodrang, waar u de restanten van de dzong van Wangdue tegen een van de heuvels ziet. Deze dzong is vrijwel geheel verloren gegaan in een brand in 2012. Er wordt gewerkt aan het herstel, maar deze monsterklus zal nog jaren duren. Helaas is er elke paar jaar wel een brand in een dzong. De combinatie van de houten constructie met de vele boterlampjes is geen gelukkige. Het goede nieuws is dat veel dzongs met uiterst veel geduld worden herbouwd.
De rit vandaag voert u naar de volgende bijzondere ervaring: u overnacht vandaag in een privé tentenkamp bij het Baylangdra klooster. Er wordt gezorgd voor stevige slaaptenten met stretcherbedjes en matrassen, een kook/eettent en een toilettent. In het klooster woont u de avondgebenden en -rituelen bij. Een ervaring die u vast nog lang zal bijblijven. U kunt hier gerust nog mediteren met de monniken en offers brengen voor een lang, gelukkig leven. 's Avonds geniet u van hetgeen de kok bij uw tent op tafel tovert, en kunt u natafelen bij een kampvuur onder de sterrenhemel.
Dag 5 Baylangdra
In een klooster start de dag al vroeg, zult u vanmorgen merken. U bent van harte welkom om de monniken te vergezellen bij hun dagelijkse rituelen, gebeden, offers, purificatie-rituelen en een bijzonder gebed voor welbevinden en een goede manier van leven. Na het ontbijt kunt u een wandeling maken van in totaal 4 uur naar een ander klooster. Na een late lunch is de rest van de dag ter vrije besteding. Uw gids neemt u graag nog mee op een andere wandeling, maar als u liever bij het klooster blijft om bijvoorbeeld te converseren met de monniken, is dat ook prima. De monniken staan altijd open voor een goed gesprek over hun levenswijze, maar zijn ook vaak wel in voor meer aardse zaken zoals een potje voetbal of volleybal.
Dag 6 Baylangdra - Phobjikha Valley
Vandaag gaat de reis via de Wangdue vallei verder naar de Phobjikha vallei, deels door het Jigme Singye Nationaal Park. Even voor de Pele La pas slaat u af, de prachtige Phobjikha vallei in, waar u intrek neemt in een zogenaamde homestay, bij een Bhutaanse familie. Een erg leuke manier om van heel dichtbij te ervaren hoe het leven van deze hartelijke mensen is, in hun indrukwekkend grote farmhouses. Natuurlijk kunt u vanmiddag met uw gids op pad om de vallei te ontdekken, maar het is ook leuk om 'thuis' te blijven om te ervaren hoe alles reilt en zeilt in een typisch Bhutaanse woonstede. Vroeger werd het vee op de begane grond gehouden. Omwille van de hygiëne is dat niet meer het geval. De keuken/leefruimte bevindt zich op de eerste verdieping, waar meestal ook de gastenkamers en een toilet zijn. De zolder wordt gebruikt als hooizolder en droogruimte. De houtkachel in de keuken vormt het kloppende hart van deze farmhouses. Er is meestal geen douche aanwezig, maar wel een hotstonebad; een houten bad dat wordt verwarmd door middel van stenen die uit het vuur worden gehaald. Er komt ongelooflijk veel warmte van zo'n steen af; een weldadige ervaring! Als u het leuk vindt, mag u helpen met de bereiding van Bhutaanse specialiteiten zoals de beruchte ema datse (een zeer pittig 'groente'gerecht dat bestaat uit enkel pepers en kaas), momo's of de typische boterthee. Maar niets moet, alles mag.
Dag 7 Phobjikha Valley
Vandaag verkent u de Phobjikha vallei, die door velen wordt omschreven als de mooiste vallei van de Himalaya met haar glooiende groene heuvels. De gehele vallei geniet een beschermde status; u treft hier dan ook geen akkers, maar alleen natuurgebied. Door de vallei stroomt een riviertje, en het lage gedeelte is wat moerassig. Vogels zijn er dol op! Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor wandelingen. U kunt met uw gids afstemmen welke het beste bij u past. U kunt bijvoorbeeld een wandeling maken langs de drie dorpen Gophu, Dogsena en Pana, alsmede langs lokale kloosters en boerderijen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het leven op het platteland. Ook de moeite waard is een bezoek aan het Kraanvogel Informatiecentrum, een lokaal schooltje en uiteraard het Gangtey Klooster. Als u liever niet teveel wandelt, kan er ook een mooi programma met de auto worden samengesteld.

Tip: u kunt in het kraanvogel-informatiecentrum een bezoek brengen aan de gewonde kraanvogel Karma. Zij is waarschijnlijk aangevallen door een hond en het is onwaarschijnlijk dat ze nog zal vliegen. Haar soortgenoten vliegen elk voorjaar terug naar Tibet, maar zij blijft achter bij het informatiecentrum, waar voor haar wordt gezorgd. U kunt hier uiteraard een donatie maken voor haar opvang, herstel en verzorging.
Dag 8 Phobjikha Valley - Bumthang Valley (Karchu klooster)
U neemt afscheid van de Phobjikha vallei en vervolgt uw weg naar Bumthang. Reken op een rit van ongeveer 6 uur. De lunch gebruikt u onderweg in een restaurant in Trongsa, waar u een bezoek brengt aan de dzong en de wachttoren. In de wachttoren is tegenwoordig een museum gevestigd. Als het u even duizelt van alle heiligen, koningen en historische figuren (en hun incarnaties en manifestaties op de koop toe!) waarmee de Bhutaanse cultuurhistorie verweven is, dan is het korte introductiefilmpje in de wachttoren een aanrader; u bent direct weer op de hoogte van de 'who's who' van de Bhutaanse geschiedenis en mythes. Bovendien is hier de echte Raven Crown te zien, de kroon die bij speciale gelegenheden door de koningen wordt gedragen.
Het eindpunt van vandaag is Bumthang. Bumthang is eigenlijk een verzamelnaam voor vier valleien (Jakar, Tang, Ura en Chumey) en wordt gezien als het culturele hart van Bhutan vanwege de vele belangrijke kloosters van oude oorsprong. Vandaar dat u vier nachten in deze valleien doorbrengt, op drie verschillende plaatsen. Uw eerste overnachtingsplaats is in het eenvoudige gastenverblijf dat bij het Karchu klooster hoort. Vanaf de veranda kijkt u ver over de vallei uit.
Dag 9 Bumthang Valley (Karchu klooster)
Direct boven uw guesthouse ligt het Karchu klooster waar doorgaans 300-400 monniken verblijven. 's Morgens wordt u hier ontvangen door een lama en kunt u van hem wat opsteken over het Boeddhisme, waarbij over en weer vragen kunnen en zullen worden gesteld. Hij kan u veel vertellen over het lijden, en over de Boeddhistische visie op het leven en geluk. De lama zal u instructies kunnen geven om de mediteren, gericht op barmhartigheid in het bijzonder. De thee gebruikt u samen met hem, en hij zal u uitleg geven over de boterlampjes-ceremonie. Een unieke en leerzame ochtend. 's Middags kunt u met uw gids op pad in de vallei. U kunt met hem afstemmen of u bijvoorbeeld liever gaat wandelen of andere heiligdommen gaat bezoeken.
Dag 10 Bumthang Valley (Tang)
Vandaag wordt u naar de Tang-vallei gebracht, ook onderdeel van Bumthang. U bezoekt een nonnenklooster en het dorpje Babzur. Een korte wandeling in de vallei brengt u naar het Ugencholing paleis-museum en een typische boerderij. U wordt tenslotte hartelijk ontvangen bij uw gastfamilie in hun homestay.
Dag 11 Bumthang Valley (Chumey)
Na een stevig ontbijt en afscheid van uw gastfamilie wordt u via de Jakar vallei naar de Chumey vallei gebracht, beide onderdeel van Bumthang. Hoewel de afstand in kilometers niet bijzonder groot is, zult u hier 3 uur over doen. 's Middags bezoekt u het hoog gelegen Tsarpaling klooster. Als u zin heeft om te wandelen, is het naaldbomenbos bij het klooster een aanrader. In elk geval is het de moeite om een korte wandeling te maken naar de top om hier gebedsvlaggetjes op te hangen; lekker hoog en dus veel wind!
Dag 12 Bumthang - Punakha
Er staat voor vandaag een lange reisdag op het programma, terug naar Punakha. Onderweg kunt u waar u maar wilt stops maken. Punakha was meer dan 300 jaar de hoofdstad van Bhutan. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Punakha Dzong, waar u vandaag een bezoek aan brengt. Deze kolos van een dzong ligt op de plek waar twee rivieren samenkomen en maakt zo een prachtig plaatje. De gigantische witte fortmuren zijn duidelijk gebouwd om vriend en vijand te imponeren, en daarin zijn ze zeker geslaagd. Binnen worden veel heilige voorwerpen gekoesterd en van al het kleurrijke schilderwerk kan het u wel eens gaan duizelen.

Noot: als u opziet tegen de lange terugweg, kunnen we ook -tegen meerkosten- een vlucht van Bumthang naar Paro verzorgen. Deze vluchten worden dagelijks uitgevoerd door Druk Air, en bespaart u vele kilometers. We slaan hier dan de nacht in Punakha over, maar u kunt het wel op de 'heenweg' bezoeken vanuit Balylangdra.
Dag 13 Punakha - Paro (Bongde)
U keert vandaag terug naar de Paro-vallei, welke één van de mooiste van Bhutan is. Langs de wegen groeien vele wilgen, hun takken langzaam waaiend in de wind, en u ziet vele appelboomgaarden. De boerderijen zijn imposant groot, met witte muren en prachtig houtsnijwerk. Op de bodem van de vallei liggen akkers, maar ook tegen de hellingen op ziet u terrasvormige akkers en uiteraard bossen.
Uw laatste overnachtingsplaats in Bhutan is wederom een bijzondere, namelijk in het Bongde Goma Resort. Dit is verbonden aan een kleinschalige hotelschool, een deels Nederlands project, waar kansarme jongeren een opleiding krijgen in de hoteldienstverlening. In het restaurant tussen de boerenakkers in het dorpje Bongde nabij Paro draagt u dus een steentje bij aan hun opleiding en onkosten, terwijl verrassende maaltijden krijgt voorgeschoteld door nog ietwat verlegen jongens en meisjes. De maaltijden zijn met zorg samengesteld, en dat proef je eraan af. U mag ook gerust een kijkje nemen in de keuken, en de studenten oefenen graag hun Engels. De kamers zijn eenvoudig, maar schoon en netjes.

Noot : het is vandaag ook mogelijk de Lungchutse-wandeling te maken. Deze wandeling brengt u van de Dochula pas door een rododendronbos naar een klooster bovenop een berg. De wandeling duurt een uur of drie.
Dag 14 Paro - Taktsang - Paro
Vandaag bezoekt u een van de bekendste bezienswaardigheden van Bhutan: Taktsang oftewel het Tijgersnest. Het eerste stuk gaat u per auto, maar de laatste klim legt u te voet af. Dit heiligdom, op 800 meter hoogte tegen een rotswand geplakt, is niet alleen de bekendste maar ook de meest indrukwekkende van het land. Het is gesticht op de plek waar de Guru Rinpoche in de 8e eeuw landde na een vlucht op de rug van een zwangere tijgerin. De Guru Rinpoche, ookwel Padmasambava genaamd, wordt beschouwd als incarnatie van de Boeddha en brenger van het Boeddhisme naar Bhutan. Hij mediteerde hier drie maanden in een grot. De huidige tempel is rond deze grot gebouwd. U kunt hier verschillende heiligdommen bezoeken alvorens af te dalen naar het teahouse, waar u de lunch gebruikt. Daarna is het nog een klein uurtje afdalen naar de plek waar uw chauffeur op u wacht. Vanmiddag kunt u nog Kyichu Lhakhang bezoeken, een van de oudste tempels van Bhutan, of het Paro Museum, gevestigd in een imposant bouwwerk.
Dag 15 Paro - Kathmandu - Patan
Na het ontbijt wordt u op tijd naar de luchthaven gebracht. Hier neemt u afscheid van uw Bhutaanse gids en chauffeur en checkt u in op de regionale vlucht terug naar Kathmandu. U wordt naar uw hotel in Patan gebracht. Patan is ook één van de drie koningssteden, gelegen op 2 kilometer ten zuiden van Kathmandu en tegenwoordig zo goed als vastgegroeid aan Kathmandu. Het is er minder druk en hectisch dan in Kathmandu zelf, vandaar dat we ervoor kiezen om de reis hier te eindigen. Als u Kathmandu nog in wilt, is dat een kort ritje met een taxi. Patan heeft net als Kathmandu een Durbar Square, dat minder te lijden heeft gehad onder de aardbeving van 2015. Er is veel bedrijvigheid op straat en er hangt een prettige, gemoedelijke sfeer. Ook zijn er vele winkeltjes en handwerkplaatsen zodat u er goed kunt slagen als u nog souvenirs wilt kopen.
Dag 16 Patan - Kathmandu - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
Afhankelijk van de vertrektijd van uw terugvlucht heeft u nog vrije tijd in Patan. U wordt naar de luchthaven van Kathmandu gebracht voor uw terugvlucht. Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.
Noot: de hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst, kunnen we een dagkamer / late uitcheck verzorgen; de meerprijs is op aanvraag.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen conform programma
  • maaltijden conform programma
  • regionale vliegreis Kathmandu - Paro en v.v.
  • luchthavenbelasting en heffingen
  • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
  • begeleiding door deskundige Engelssprekende gidsen (in Bhutan meereizend)
  • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
  • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
  • visum Bhutan (t.w.v. 50 USD per persoon)
  • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
  • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
  • bijdrage SGR: € 5 per persoon
  • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
  • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

  • vliegreizen Amsterdam - Kathmandu en v.v. (eventueel via PANGEA Travel te boeken)
  • visumkosten Nepal (ca. € 62,50 pp voor 30 dagen of 45 USD op de luchthaven - in beide gevallen voor vertrek aanvragen)
  • optionele excursies en entreegelden
  • overige maaltijden (lunches en diners in Nepal)
  • evt. vroege incheck / late uitcheck
  • fooien
  • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 5.500 - € 6.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Hotel Tibet - Kathmandu
Even buiten de drukte van het bruisende toeristische Thamel ligt het hotel Tibet, een middenklasse hotel dat een rustige uitvalsbasis vormt voor verkenning in de Kathmandu Vallei. De kamers zijn fris, licht en ruim met een moderne inrichting en een Himalaya-touch. Deze touch ziet u door het hele hotel terug, en toegegeven, op sommige plekken wordt het wel wat kitscherig, zoals bij de rotsornamenten op het terras. Maar verder heeft het een aangename buitenruimte zowel op het terras op de begane grond, als op het dakterras. Hier vindt u respectievelijk de bar en het restaurant.

Phuntsho Pelri - Thimphu
Het Phuntsho Pelri hotel is een goede keuze voor een hotel centraal gelegen in de hoofdstad van het land. Het is een hotel in de standaardklasse met moderne faciliteiten, vriendelijk personeel en met een mix tussen traditioneel Bhutaanse en moderne architectuur. Iedere kamer heeft een Bhutaanse touch door klassiek Bhutaans schilderwerk en lokale producten. De kamers zijn schoon en in de badkamer treft u de (basic) benodigdheden. In het prima restaurant kunt u dineren en ontbijten in buffetvorm. Het hotel heeft een bar, een wasservice, een spa met Grieks bad en Sauna en onder de lobby treft u een aantal souvenirwinkeltjes. De lobby van het hotel, in een soort galerij vergelijkbaar met die van een shopping mall, geeft u wellicht een verkeerde eerste indruk. Maar voor een 3* hotel in het centrum van Thimpu, is Phuntsho Pelri echt een goede uitvalsbasis.

Deluxe camp - diverse locaties Bhutan
In tegenstelling tot het kamperen tijdens een trekking, waarbij het materiaal licht moet zijn, wordt bij deluxe kamperen zwaarder en degelijker materiaal gebruikt. We gebruiken deze vorm van overnachten vaak wanneer er in de buurt geen middenklasse hotels of pensions in de buurt zijn. Het voordeel is dat u op de rustigste plekjes kunt kamperen; in een veld, aan een rivier, bij een afgelegen dorp, op dé perfecte plek om te vogelen. Als u dichtbij een dorp verblijft is het een unieke kans om de levensstijl van de dorpelingen te ervaren en contact te maken met de bevolking.
U overnacht in ruime tenten van canvas/katoen. Hierin staan twee opklapbedjes met matrassen, beddengoed en een hoofdkussen. Daarnaast gaat er een was/toilettent mee (eenvoudig, namelijk met een gat in de grond) en een kook/eettent waarin een tafel en stoelen staan. Alles wordt volledig verzorgd door de vriendelijke kampeercrew, voor wie geen moeite teveel is. De kok tovert de heerlijkste gerechten op tafel, samengesteld met lokale biologische ingrediënten. En wat dacht u ervan om de dag af te sluiten met een kampvuur onder de sterrenhemel van de Himalaya?

Homestay Bhutan - diverse locaties Bhutan
De leukste manier om te ervaren hoe het leven in Bhutan is en hoe warm en gastvrij haar inwoners zijn, is om te overnachten bij een gastfamilie. De 'farmhouses' zijn bijzonder groot en de kachel in de keuken vormt het kloppende hart ervan. De huizen zijn van binnen prachtig beschilderd, en overal ziet u afbeeldingen van het ongekend populaire koningshuis terug. Met name in de altaarkamer kom je ogen tekort. Vaak overnacht je op een matras op de grond in één van de gastenkamers. Doorgaans is er boven een westers toilet, maar een douche is er meestal niet. Maar doe als de Bhutanezen en neem een traditioneel hotstonebath; die douche zul je echt niet missen !

Mipham Guest House - Bumthang Vallei
Als u een bijzondere overnachtingsplek zoekt om uw reis mee 'op te leuken' dan is Mipham Guesthouse een aanrader. Als u daarnaast interesse heeft in Boeddhisme dan bent u hier helemaal aan het juiste adres. Direct boven dit guesthouse ligt namelijk een klooster waar doorgaans 300-400 monniken verblijven. U kunt hier luisteren naar de gebeden en de muziek van de monniken, teachings ontvangen en deelnemen aan de maaltijden. Een heel bijzondere ervaring. U mag de maaltijden ook gebruiken in het prettige restaurant van het guesthouse. Vanaf de veranda kijkt u ver over de vallei uit. De kamers in het nieuwe gedeelte zijn ruim, fris en licht. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer, maar deze zijn wel eenvoudig te noemen. De opbrengst van uw verblijf in het guesthouse komt ten goede aan dit Nyingmapa-klooster.

Chumey Nature Resort - Bumthang Vallei
Rust, rust en nog eens rust. Wat een heerlijke plek om lekker te ontspannen na een lange autorit. Chumey Nature Resort ligt in de Chumey vallei, de eerste vallei die u aantreft als u het Bumthang-gebied in rijdt. Vanuit de grote tuin kijkt u uit over de velden met paarden en akkers met hazelnootstruiken. De kamers liggen tegen de heuvel achter het imposante traditionele hoofdgebouw. Op het terrein is ook een klein tempeltje aanwezig waar gasten ook gebruik van mogen maken, evenals een meditatieruimte. Als u interesse heeft in Boeddhisme, kan men er ook een leraar voor u organiseren.

Hotel Vara - Punakha
Hoog in de heuvels boven Punakha ligt het prettige middenklasse hotel Vara. De kamers zijn ruim en licht. De bovenste kamers hebben een balkon, en de onderste kamers grenzen aan de vrolijke tuin. Zelfs als het beneden aan de rivier erg warm is, waait er hier vaak een fijn briesje. Gastheer Kesang kan mooi vertellen en heeft nog een verborgen talent; hij was vroeger timmerman, en alle meubels in het hotel zijn van zijn hand.

Bongde Goma Resort - Paro
Even buiten Paro, bij het dorpje Bangde, ligt deze bijzondere accommodatie. Hetis verbonden aan een hotelschool waar ook kansarme jongeren de kans krijgen om een opleiding te volgen in hoteldienstverlening. Een uniek concept in Bhutan, en een deels Nederlands project. De kamers zelf zijn eenvoudig, maar schoon en netjes. 'Bijzonderder' dan de kamers is de vriendelijkheid van het soms wat verlegen personeel, allemaal jongens en meisjes die hier de fijne kneepjes van het vak leren. Ook leuk is het -voor de afwisseling in een land dat vooral grossiert in identieke dinerbuffetten- om een verrassende maaltijd voorgeschoteld te krijgen, waar je de liefde en aandacht van de studenten in proeft. En dat in een setting temidden van de boerenakkers. Echt even wat anders!

Lalit Heritage Home - Patan
Lalit Heritage Home is één van onze aanraders in Patan. Bijzonder aan deze accommodatie, in guesthouse stijl, is dat het gerund wordt door een lokale familie. Zij zorgen voor een warm en vriendelijk welkom en staan altijd voor u klaar. De familie spreekt goed Engels en als u informatie wilt hebben over de omgeving dan geven zij dit maar al te graag. Overige pluspunten zijn de locatie en het dakterras. Hier vandaan heeft u een geweldig uitzicht over Patan Durbar Square; het centrale plein in Patan. Alle bezienswaardigheden, restaurantjes en winkeltjes liggen op loopafstand. De circa 15 kamers zijn eenvoudig ingericht (zonder tv en airco), maar er is wel Wi-Fi aanwezig. Lalit Heritage Home is daarom met name geschikt voor reizigers die niet al te veel luxe verwachten. Maar iedereen zal zich hier direct thuis voelen door de gastvrije familie!

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »