Menu

Rondreis Bhutan

Deze 13-daagse rondreis naar Bhutan is uitermate geschikt voor de reiziger die het veelzijdige van Bhutan wil ontdekken. U bezoekt met de hoofdstad Thimphu, Paro en het schitterend gelegen Tiger's Nest de bekendste bezienswaardigheden van het land. U bezoekt echter ook een aantal onbekende Dzongs, u rijdt over panoramische bergpassen en u wandelt onder leiding van een gids door verschillende valleien in het Himalaya gebergte. De reis van en naar Bhutan maakt u vanuit Kathmandu. Een verlenging van uw reis in Nepal, voor of na uw rondreis door Bhutan, behoort ook zeker tot de mogelijkheden.

Reisduur: 13 dagen

Kathmandu - Thimphu - Punakha - Trongsa - Bumthang - Haa Vallei - Paro - Kathmandu

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Rondreis Bhutan inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Geschikt voor de reiziger die de mooiste dzongs wil zien, en wil genieten van én de cultuur én het natuurschoon van Bhutan.
 • alle vervoer per auto met privé chauffeur, gedurende de gehele reis
 • inclusief de diensten van een meereizende deskundige lokale gids in Bhutan (Engelssprekend).
 • de voorbeeldreis is flexibel aan te passen als u bijvoorbeeld een actiever/avontuurlijker programma wilt; informeer naar de mogelijkheden
 • zéér complete reis : ook al uw maaltijden zijn inclusief
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Gebedsmolens - Bhutan - foto: archief
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kathmandu
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Kathmandu wordt u opgehaald door onze lokale vertegenwoordiging. U kunt zich opfrissen in het centraal gelegen hotel.

Later op de dag gaat u met de gids op stap om de stad te verkennen. U bezoekt het Durbar Square (letterlijk: 'paleizen plein'). Het is het kloppende hart en tevens de belangrijkste attractie van Kathmandu. Op het plein staan vele religieuze monumenten, allen gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw. De bekendste is het Kumari Bahal, de thuisbasis van de levende kindgodin Kumari. In de aardbeving van 2015 zijn enkele prachtige gebouwen verwoest en velen beschadigd. De herstelwerkzaamheden zullen nog lang duren.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kathmandu - Paro - Thimphu
Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven van Kathmandu gebracht voor de regionale vlucht naar Paro. Het uitzicht over de bergketens is een feestje, met als kers op de taart de landing op de airstrip van Paro airport. Hier maakt u kennis met de gids en chauffeur, die u tijdens de gehele reis door Bhutan zullen begeleiden. De reis gaat in ongeveer 1 uur verder naar Thimphu, de moderne hoofdstad van Bhutan. Onderweg heeft u een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergketens. Met een inwonertal van slechts 100.000 is Thimphu één van de kleinste hoofdsteden van de wereld. Het centrum van de stad bestaat uit drie hoofdstraten waar u verschillende restaurants en winkels kunt vinden. Als de tijd het toelaat kunt u in de namiddag een bezoek brengen aan het National Memorial Chorten. Deze Chorten is gebouwd ter nagedachtenis van de derde koning van het land, Jigme Dorji Wangchuck. Het is een plek waar vele Bhutanezen dagelijks naar toe komen om te bidden, rondjes te lopen om het bouwwerk en te draaien aan de immense gebedswielen. Na een bezoek aan een nonnenklooster gaat u aan het einde van de middag naar de Tashichho Dzong, een indrukwekkend kloosterfort. Deze dzongs, kloosterforten, waren het centrum van politieke en religieuze macht. Heden ten dage zijn hier nog steeds zowel de regeringskantoren als de tempels gevestigd. Tegen het einde van de middag ziet u de ambtenaren de dzong verlaten na hun werkdag, en wordt het gebouw opengesteld voor bezoekers. Als u de dzong verlaat, kijk dan ook eens naar links. Hier ligt het (bescheiden) koninklijk paleis, de thuisbasis van de huidige en vijfde koning, HM Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Tip : het dagelijkse strijken van de vlag gaat gepaard met veel ceremonieel. Zeker de moeite van het bekijken waard.
Dag 3 Thimphu
Een volle dag voor de bezienswaardigheden van Thimphu. Na het ontbijt bezoekt u de immens grote Golden Buddha, hoog in de heuvels boven Thimphu. Binnenin het beeld is een tempel, waar u een kijkje mag nemen. Verder verkent u vandaag het Changangkha klooster, het Nationaal Instituut voor Traditionele Geneeskunde (een museum), de School voor Kunsten en Ambachten en de Motithang Mini Zoo waar u de takin, het nationale dier van Bhutan kunt aanschouwen. Na de lunch bezoekt u het Textielmuseum en de Simtokha Dzong, een relatief kleine tempel die is gesticht door de Shabdrung, die van Bhutan een eenheid maakte. Zijn beeltenis zult u tijdens deze reis nog talloze malen tegenkomen. Ook kunt u nog een stop maken bij een marktje waar veel handwerk te koop wordt aangeboden. U kunt zelf in overleg met de gids bepalen hoeveel tijd u op de verschillende plekken door wilt brengen.
Dag 4 Thimphu - Punakha
De reis wordt in ongeveer 3 uur vervolgd naar Punakha. De route voert u over de Dochula pass (3050m), waar u op heldere dagen een groot deel van de Himalaya kunt zien, en waar 108 stupa's de heuvel sieren. In overleg met uw gids en chauffeur kunt u ook verschillende keren stoppen om te genieten van de adembenemende uitzichten. Het Lamperi Botanical park is ook een korte stop waard; dan bent u gelijk op de hoogte van de Bhutaanse flora. Wanneer u de prachtige Wangdue vallei passeert brengt u een bezoek aan de Chimi Lakhang, de tempel van de vruchtbaarheid. U kunt zich er vergapen aan de biografie van de geliefde heilige Drukpa Kunley (ookwel 'the Divine Madman'), wiens opmerkelijke levenswandel afgeschilderd staat op de muren van de tempel. We zullen er niet teveel over verklappen, maar het is zeker een ervaring! Vervolgens wordt u naar Punakha gebracht, dat meer dan 300 jaar de hoofdstad van Bhutan was. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Punakha Dzong, waar u vandaag een bezoek aan brengt. Deze kolos van een dzong ligt op de plek waar twee rivieren samenkomen en maakt zo een prachtig plaatje. De gigantische witte fortmuren zijn duidelijk gebouwd om vriend en vijand te imponeren, en daarin zijn ze zeker geslaagd. Binnen worden veel heilige voorwerpen gekoesterd en van al het kleurrijke schilderwerk kan het u wel eens gaan duizelen.
Dag 5 Punakha
Na het ontbijt wandelt u naar de Khansum Yuley tempel, een prettige wandeling van ongeveer anderhalf uur langs rijstvelden en door dennenbossen. Deze fascinerende tempel was het werk van de moeder van de Vijfde Koning van Bhutan, en zou vrede in de wereld brengen. In de tempel vindt u diverse fresco's, beeldhouwwerken en schilderijen. In de namiddag brengt u een bezoek aan het nonnenklooster van Wolakha. De nonnen boffen want ze hebben, behalve een prachtig bronzen beeld van de Boeddha van Compassie met 11 gezichten en duizenden handen en ogen, het mooiste uitzicht over de Punakha-vallei. Om de dag af te sluiten kunt u nog een korte wandeling maken over de langste hangbrug en een nabij gelegen dorpje; u zult hier zien hoe groot de 'farmhouses' zijn.
Dag 6 Punakha - Trongsa
U neemt afscheid van Punakha en vervolgt uw weg naar Trongsa. Reken op een rit van ongeveer 5 uur, deels door het Jigme Singye Nationaal Park en over de pas Pele La (3400m). Bij helder weer is de Jomolhari (7326m) zichtbaar. Uiteraard kunnen er in overleg onderweg stops worden gemaakt. In Trongsa brengt u een bezoek aan de Dzong en de wachttoren van Trongsa. In de wachttoren is tegenwoordig een museum gevestigd. Als het u even duizelt van alle heiligen, koningen en historische figuren waarmee de Bhutaanse cultuurhistorie verweven is, dan is het korte introductiefilmpje in de wachttoren een aanrader; u bent direct weer op de hoogte van de 'who's who' van de Bhutaanse geschiedenis en mythes. Bovendien is hier de echte Raven Crown te zien, de kroon die bij speciale gelegenheden door de koningen wordt gedragen.
Dag 7 Trongsa - Bumthang
Het is maar 60 kilometer van Trongsa naar Bumthang, maar reken op een rit van 3 uur. Bumthang is eigenlijk een verzamelnaam voor de vier valleien in centraal Bhutan; Jakar, Tang, Ura en Chumey. Het gebied is het culturele hart van het land vanwege de vele Boeddhistische kloosters, dialecten en lokale cuisine. In de Chumey vallei kunt u het Tsarbaling-klooster bezoeken, en als u graag wandelt kunt u hier een leuke en afwisselende wandeling maken, afdalend naar de vallei. U zult onderweg rododendrons zien, dennenbossen, rotsen en bomen begroeid met baardmos. U overnacht in een prettige lodge gerund door een vriendelijke familie in Jakar.
Dag 8 Bumthang
's Morgens maakt u een wandeling. U doet hierbij verschillende kloosters en tempels aan, waaronder Champay (Jampa) Lhakhang en Kurje. De caretaker van Kurje knielt hier dagelijks honderden keren voor het altaar, waardoor zijn voetafdrukken duidelijk in de houten vloer gesleten zijn. Een beroemdere afdruk die hier te vinden is, is de afdruk van het lichaam van de Guru Rinpoche (de tweede Boeddha) in een rots. Het altaar is eromheen gebouwd. Ook is er een soort grot waarin je vast komt te zitten als je zonden te groot zijn. Gelukkig kun je dan zowel van je benarde positie als van je zonden verlost worden. De wandeling naar het klooster Tamshing brengt u via een hangbrug over de rivier. U kunt eventueel de lunch bij wijze van picknick aan de rivieroever gebruiken; een serene plek. De wandeling is vooral vlak, en dus niet bijzonder inspannend. Mocht het u toch teveel lijken, dan kunnen we ook een andere daginvulling maken. 's Middags bezoekt u de dzong van Jakar, het voormalig koninklijk paleis Wangdichholing en de kaasmakerij. Hier kunt u proberen of de lokale variant van Gouda een beetje op het origineel lijkt, en er een glaasje lokale perzikwijn of ter plekke gebrouwen Red Panda weizen-bier bij drinken. Tot slot staat het grote klooster Kharchu (300-400 inwonende monniken) op het programma. Hier kunt u, indien gewenst, thee drinken en een praatje maken met een lama. Een bijzondere en leerzame ervaring!

Tip: in Bumthang is ook mountainbiken en paardrijden mogelijk. Als u hier interesse in heeft, informeer dan naar de mogelijkheden.
Dag 9 Bumthang - Paro - Haa
Om u de lange terugweg naar het westen te besparen, nemen we hier een binnenlandse vlucht van Bumthang naar Paro op in het programma. Samen met uw gids vliegt u terug naar Paro vanaf de kleine airstrip van Bumthang. Hier staat uw chauffeur weer klaar om u naar de westelijke Haa vallei te brengen. De route voert via de hoogste pas van de reis; de Chele La (3899m). Via deze pas rijdt u de Haa vallei binnen. Aan de ene kant ziet u de Paro vallei en aan de andere kant heeft u uitzicht op de Himalaya. De Haa vallei is pas sinds 2002 opengesteld voor toerisme, en loopt van de Himalaya in het noorden tot de Amo-chu rivier in het zuiden. U overnacht er in een prachtige traditionele farmhouse. Wat een rust! Indien gewenst kunt u vanmiddag de twee tempels Lhakhang Karpo en Lhakhang Nagpo bezoeken.
Dag 10 Haa - Paro
Als u vandaag zin heeft in een wandeling, dan kan u de dag hiermee beginnen. Een leuke tocht is naar Juney Drak (ookwel 'Little Taksang') een tempel die hoog tegen een bergwand aan is gebouwd. Dit is wel een avontuurlijke route. Als het voor u iets minder inspannend mag zijn, kunt u ook in samenspraak met uw gids een andere wandeling of excursie bespreken. Hierna wordt u via een andere route teruggebracht naar Paro. Aan het eind van de middag bezoekt u samen met uw gids nog enkele bezienswaardigheden van de stad Paro, zoals bijvoorbeeld de Paro Dzong en het Nationaal Museum, gevestigd in de oude wachttoren.
Dag 11 Paro - Tiger's Nest
Vandaag bezoekt u één van de bekendste bezienswaardigheden van Bhutan. U rijdt naar Taktsang waar u verder te voet aan de beklimming begint naar Tiger’s Nest. Dit heiligdom, op 800 meter hoogte tegen een rotswand geplakt, is niet alleen de bekendste maar ook de meest indrukwekkende van het land. Het is gesticht op de plek waar de Guru Rinpoche in de 8e eeuw landde na een vlucht op de rug van een zwangere tijgerin. De Guru Rinpoche, ookwel Padmasambava genaamd, wordt beschouwd als incarnatie van de Boeddha en brenger van het Boeddhisme naar Bhutan. Hij mediteerde hier drie maanden in een grot. De huidige tempel is rond deze grot gebouwd. U kunt hier verschillende heiligdommen bezoeken alvorens af te dalen naar het teahouse, waar u de lunch gebruikt. Daarna is het nog een klein uurtje afdalen naar de plek waar uw chauffeur op u wacht. 's Middags is er tijd voor een bezoek aan de Kyichu Lhakhang bezoeken, een van de oudste tempels van Bhutan, en om wat rond te wandelen in Paro zelf. Een prima plek om nog wat souvenirtjes in te slaan.
Dag 12 Paro - Kathmandu
Na een vroeg ontbijt wordt u naar de luchthaven van Paro gebracht. Hier checkt u in voor de vliegreis naar Kathmandu. Hier hebben we voor alle zekerheid nog een overnachting opgenomen, zodat u zeker de aansluitingen van de vluchten haalt. U wordt hier van de luchthaven opgehaald en naar het u al bekende stadshotel gebracht. De rest van de middag is vrij te besteden. Als u nog op pad wilt met een gids om de bezienswaardigheden van de stad en haar omgeving te verkennen, dan kunnen we dat uiteraard organiseren.
Dag 13 Kathmandu - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht. Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.

Noot: de hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst, kunnen we een dagkamer / late uitcheck verzorgen; de meerprijs is op aanvraag.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

  • regionale vliegreis Kathmandu - Paro en v.v.
  • lokale vliegreis Bumthang - Paro
  • luchthavenbelasting en heffingen
  • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur
  • begeleiding door deskundige Engelssprekende gidsen (meereizende gids in Bhutan)
  • alle overnachtingen conform programma
  • maaltijden conform programma
  • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
  • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
  • visum Bhutan (t.w.v. USD 50 per persoon)
  • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
  • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
  • bijdrage SGR: € 5 per persoon
  • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
  • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

  • vliegreizen Amsterdam - Kathmandu en v.v. (eventueel via PANGEA Travel te boeken)
  • visumkosten Nepal (ca € 42.50 pp voor 15 dagen, of 25 USD op de luchthaven (voor vertrek aanvragen)
  • optionele excursies en bijbehorende entreegelden
  • overige maaltijden (lunches en diners in Kathmandu)
  • evt. vroege incheck / late uitcheck
  • fooien
  • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 4.500 - € 5.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Kathmandu Guest House - Kathmandu
Het Kathmandu Guesthouse is een leuke accommodatie die populair is bij veel reizigers. Van bergwandelaars tot stadsbezoekers en van jong tot oud, dit guesthouse biedt voor elk wat wils. Juist door de mix van verschillende gasten hangt er een prettige sfeer. Het Kathmandu Guesthouse is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de hoogtepunten van de stad, door de goede ligging in de gezellige maar toeristische wijk Thamel. Voor een rustig dagje is het ook goed mogelijk om te genieten in de heerlijke binnentuin, het knusse restaurant of de kleine winkeltjes. De kamers in het guesthouse zijn mooi ingericht en voorzien van alle moderne faciliteiten die u mag verwachten.

Phuntsho Pelri - Thimphu
Het Phuntsho Pelri hotel is een goede keuze voor een hotel centraal gelegen in de hoofdstad van het land. Het is een hotel in de standaardklasse met moderne faciliteiten, vriendelijk personeel en met een mix tussen traditioneel Bhutaanse en moderne architectuur. Iedere kamer heeft een Bhutaanse touch door klassiek Bhutaans schilderwerk en lokale producten. De kamers zijn schoon en in de badkamer treft u de (basic) benodigdheden. In het prima restaurant kunt u dineren en ontbijten in buffetvorm. Het hotel heeft een bar, een wasservice, een spa met Grieks bad en Sauna en onder de lobby treft u een aantal souvenirwinkeltjes. De lobby van het hotel, in een soort galerij vergelijkbaar met die van een shopping mall, geeft u wellicht een verkeerde eerste indruk. Maar voor een 3* hotel in het centrum van Thimpu, is Phuntsho Pelri echt een goede uitvalsbasis.

Hotel Vara - Punakha
Hoog in de heuvels boven Punakha ligt het prettige middenklasse hotel Vara. De kamers zijn ruim en licht. De bovenste kamers hebben een balkon, en de onderste kamers grenzen aan de vrolijke tuin. Zelfs als het beneden aan de rivier erg warm is, waait er hier vaak een fijn briesje. Gastheer Kesang kan mooi vertellen en heeft nog een verborgen talent; hij was vroeger timmerman, en alle meubels in het hotel zijn van zijn hand.

Yangkhil Resort - Trongsa
Dit prettige hotel met 21 kamers ligt dichtbij de doorgaande weg, boven Trongsa. De kamers zijn ruim genoeg en voorzien van de gemakken die u mag verwachten van een middenklasse hotel. De absolute pluspunten van dit hotel zijn de prettige buitenruimte en het waanzinnige uitzicht over het dal : u kijkt zowel op de dzong van Trongsa als op de wachttoren, waar een museum in gevestigd is.

Mountain Resort Bumthang - Bumthang Vallei
Mountain Resort (voorheen Mountain Lodge) is een klasse apart in Bumthang. De vriendelijke familie voert elke paar jaar een aantal verbeteringen aan het hotel uit, en het gevolg is dat Mountain Resort inmiddels is uitgegroeid tot een hotel dat eigenlijk de middenklasse ontstijgt. Het restaurant, de lobby en de andere faciliteiten doen zeker niet onder voor een 4 sterren accommodatie. Wel blijft het kleinschalige en sfeervolle karakter behouden, en dat is prettig. De laatste toevoegingen zijn een spa, een groot dakterras en een traditioneel hotstonebath met uitzicht over de velden met paarden. In het restaurant verschijnen veel producten uit de Bumthang-regio op tafel, zoals jam, honing en kaas. Probeer ook eens een Red Panda: een lokaal gebrouwen Weizen-bier. Met stip onze favoriet in de Bumthang vallei!

Soednam Zingkha Heritage Lodge - Haa Vallei
Voor wie van 'heritage' houdt, van panden vol historische charme en karakter, is het middenklasse hotel Soednam Zingkha Heritage Lodge een schot in de roos. In dit slaperige dorpje aan een riviertje krijg je echt het einde-van-de-wereld-gevoel. En in zekere zin is dat ook zo, want zou je eventjes doorrijden, dan sta je aan de Chinese grens (Tibet). De kamers zijn allemaal anders, maar elk ervan is even kleurrijk traditioneel beschilderd. Vrijwel allemaal hebben ze een eigen badkamer, soms op gelegen op de gang. Televisie is hier niet, en deze zult u ook niet missen. In de prettige tuin zijn fijne zitjes en ook een hotstonebad is hier mogelijk. De koning heeft hier wel eens overnacht met zijn familie. Vraag de trotse eigenaar hier gerust naar; hij vertelt er graag over ! Een heerlijk rustige en bijzondere overnachtingsplek in de Haa Vallei.

Tashi Namgay Resort - Paro
Een mooie accommodatie, gelegen beneden aan de rivier met zicht op de landingsbaan van Paro (waar maar weinig vliegverkeer is). De lobby, de bar en het restaurant -met zowel Bhutaanse als Indiase gerechten- bevinden zich in het hoofdgebouw. De kamers liggen deels in gebouwen met twee verdiepingen, deels bij wijze van per twee geschakelde cottages op de heuvels eromheen. De kamers zijn erg ruim en stijlvol uitgevoerd met donker hout, met een zitje en een 'hangplek' in het venster. De badkamer heeft zowel een bad als een douchecel - dat kom je niet vaak tegen in deze prijscategorie. Het is nog geen kwartiertje rijden naar de vertrekhal van Paro airport, dus het Tashi Namgay is zeker ook een goede locatie als u een vroege vlucht moet halen.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »