Bhutan

Landinformatie Bhutan

Algemeen

Bhutan is een fascinerend land, dat eeuwenlang afgesloten is geweest van de buitenwereld. Pas sinds 1974 worden er toeristen in het land toegelaten. Bhutan is een bijzonder en ongerept land, mede doordat het land geen massatoerisme kent. Bhutan ligt in de Himalaya, ingeklemd tussen Tibet en India. De hoofdstad is Thimphu. De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de Druk (draak). Dit land ter grootte van Zwitserland telt slechts 700.000 inwoners en is enorm bosrijk. Het koningshuis is immens populair: in elk huis en in elk bedrijf hangen aan de muur foto's van de huidige vijfde koning, de voormalige koningen en de toekomstige koning. Het is het enige land ter wereld waarvan er in de hoofdstad geen enkel verkeerslicht staat. Een tijdje heeft er een verkeerslicht gestaan, maar de mensen vonden het zo 'onpersoonlijk'; deze is rap weer vervangen door de politieagent die nu het verkeer weer regelt. Nog een weetje: Bhutan heeft de hoogste niet-beklommen berg op aarde. De Gangkar Puensum (7570m) mag niet beklommen worden om de goden die er huizen niet te verstoren. In feite geldt dat voor elke hoge piek in Bhutan. Wilt u meer lezen over de belangrijkste cultuurhistorische figuren die Bhutan rijk is, kijk dan op onze website onder het kopje ‘Landkaart & Highlights’ naar het hoofdstukje ‘Who’s Who Bhutan’.

Eten en drinken

De maaltijden in Bhutan zijn eenvoudig en bestaan voornamelijk uit rijst, groenten, granen en pepers. Het nationale gerecht in Bhutan bestaat uit pikante chilipepers (ema) gemengd met kaassaus (datse). Verder worden er veel Tibetaanse momo's (met groente of vlees gevulde deegwaren), pannenkoeken (kule), noodles (puta), en maïs (gesasip) gegeten. Er wordt bij de maaltijd veel thee gedronken. Hoewel Bhutanezen over het algemeen vegetarisch eten, zijn gerechten met varken, rund, kip of vis ook verkrijgbaar. Naast de Bhutanese keuken zijn de Chinese, Indiase en continentale keuken populair. In de meeste middenklasse hotels wordt het diner door middel van een buffet geserveerd; er is voor elk wat wils. In het laagseizoen, bij weinig gasten, is dit soms à la carte of een dagmenu. In de meeste luxere hotels werken de restaurants op à la carte - basis. Officieel is dinsdag 'dry day', waarop er geen alcohol geschonken wordt. In de praktijk zult u daar weinig van merken. Bhutan is sinds 2004 het eerste en enige land in de wereld waar roken geheel verboden is in het openbare leven. Wie een sigaret rookt of sigaretten verkoopt kan een straf of boete verwachten. Rokers mogen echter wel tabak importeren voor gebruik binnenshuis maar hierover wordt wel een importbelasting van 100% geheven. Officieel is er dus nergens tabak verkrijgbaar en kan er niet in het openbaar gerookt worden, maar de Bhutanezen zijn een vindingrijk volk.

Feestdagen

Bhutan staat bekend om zijn kleurrijke festivals en feestdagen.

De volgende belangrijkste feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 2 januari - Winter Solstice
 • 5 februari - Verjaardag van de toekomstige Koning (geboren 2016)
 • 21 februari - Verjaardag van de vijfde Koning
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 2 mei - Geboortedag van de derde Koning
 • 23 september - Gezegende Regendag
 • 1 november - Coronation Day (kroning v/d vierde koning).
 • 11 november - Verjaardag van de vierde Koning
 • 17 december - National Day

Hiernaast kent het land vele kleurrijke (lokale) boeddhistische festivals of Tsechu. Hiervan wordt de datum vastgesteld aan de hand van de maankalender; deze verschillen dus per jaar. Informeer hiernaar bij uw PANGEA reisspecialist.

Op deze dagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsgebouwen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Lees meer over de festivals van Bhutan
Geldzaken

De munteenheid in Bhutan is de Ngultrum. 1 Ngultrum is 100 chetrum. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden. Naast de Ngultrum kunt u in Bhutan ook terecht met US dollars en Indiase rupees, vooral in de hotels.

 • Pinpas: in enkele plaatsen (zoals in Paro, Thimphu, Punakha, Wangdue, en Bumthang) zijn inmiddels ATM's aanwezig. Deze zijn echter niet altijd even betrouwbaar. Het is aan te raden alsnog voldoende contant geld mee te nemen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcard: Alleen de Visa card wordt soms geaccepteerd. Wederom: reken er niet al te hard op dat u contanten kunt opnemen met de credit card, maar neem voldoende contant geld mee.
 • Belangrijk: wij raden u aan om contant geld in US dollars of in euro's mee te nemen. Bij banken en wisselkantoren zijn deze goed inwisselbaar, en ook bij de recepties van de grotere hotels. Let erop dat biljetten van 50 en 100 dollar niet worden ingenomen, vanwege de vele vervalsingen die hiervan in omloop zijn.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Ngultrum was in september 2018 ongeveer € 1,17. De koers is gelijkgesteld aan die van de Indiase rupee.

Gezondheid

Voor reizen naar Bhutan wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals Hepatitis A, DTP en Buiktyfus. Bij aankomst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt in sommige gevallen aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Bhutan zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Zoals voor alle landen geldt: mijdt contact met zwerfhonden en apen. Voor Bhutanezen is gezondheidszorg gratis, maar voor bezoekers geldt dit niet.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Bhutan
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Bhutan een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Een visum voor Bhutan is verplicht. Het visum voor Bhutan is inbegrepen in uw reissom. U dient hiervoor digitaal een scan van uw paspoort (in kleur) aan te leveren. Enkele dagen voor vertrek ontvangt u van ons vervolgens een brief die u mee dient te nemen naar Bhutan. Deze brief wisselt u bij de grens om voor het daadwerkelijke visum. Hiervoor dient u tevens per persoon 2 pasfoto's mee te nemen (maar hier wordt niet altijd naar gevraagd). Daarnaast kan men Bhutan alleen inkomen als de reis geboekt is bij een Bhutaans of internationaal reisbureau met een door de regering afgegeven vergunning voor Bhutan. Dit wordt door PANGEA voor u geregeld.

Kleding

Wij adviseren u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Afhankelijk van de reisperiode is voor de avonden en voor hoog gelegen gebieden een fleece-jack, trui en lange broek aan te raden. In de hoger gelegen delen van Bhutan kan het in november, december, januari en februari erg koud zijn. 's Nachts komt daar de temperatuur onder het vriespunt. Gelukkig zijn de kamers voorzien van kacheltjes (bukhari). Gemakkelijke wandelschoenen zijn onmisbaar. Houdt u er rekening mee dat bij een bezoek aan tempels, kloosters of andere heiligdommen de schouders en benen bedekt dienen te zijn. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Vette zalf voor de lippen is ook aan te raden. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol.

Klimaat

Bhutan heeft vele verschillende klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de bergen tot tropisch klimaat in het zuiden. Voor Bhutan zijn de beste maanden maart - mei en september - november. De meeste kans op mooie uitzichten over de Himalaya heeft u in oktober. Wilt u rododendrons zien bloeien? Dan is het voorjaar de beste periode.

 • Tip: bezoek Bhutan in de wintermaanden.
  December, januari en februari zijn ook goede heldere en droge reismaanden, hoewel het soms behoorlijk koud kan worden. Dat geldt met name voor de hoger gelegen delen, en met name 's nachts. Overdag is het dan evengoed helder en zonnig en is een temperatuur van 15-20 graden niet ongebruikelijk. Voordeel van de wintermaanden is dat de prijzen lager zijn, u meer keuze heeft uit hotelkamers en er geen regenval is. Ook treft u dan in de Phobjikhavallei de zwarthalskraanvogels, die hier komen overwinteren.

 • Tip: voeg een bezoek aan een kloosterfestival toe aan uw reis.
  Deze bijzondere festivals hebben het hele jaar door plaats, en we kunnen uw reis vaak zo afstemmen, dat u één van deze bijzondere kloosterfestivals kunt bijwonen.

 • Regenseizoen Bhutan:
  De moesson zorgt voor regen in de zomermaanden juni, juli en augustus. Het is dan vaker bewolkt en er is dus minder bergzicht.

 • Vogelreizen:
  De beste reisperiode voor de Bhutan Vogelreis is het voorjaar en de zomer. In het broedseizoen zijn veel vogels beter benaderbaar en beter te zien vanwege een kleuriger verenpak. Bovendien staan de rododendrons en magnolia’s van de hogere valleien dan in bloei en zorgen voor een kleurrijk decor. Natuurlijk is de beste periode ook afhankelijk van welke soort u wilt zien; sommige trekvogels zijn bijvoorbeeld juist alleen in de wintermaanden te zien. We adviseren u hier graag over.

  Klik hier voor het actuele weer in Bhutan
Luchthavens

De enige internationale luchthaven van Bhutan heet Paro en bevindt zich bij de stad Paro in Bhutan. Bij Jakar ligt een heel kleine binnenlandse luchthaven die ook wordt aangeduid als Bumthang. Tussen Paro en Jakar zijn dagelijkse vluchten met een klein toestel.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Bhutan
Tijdsverschil

Het is in Bhutan tijdens onze zomertijd 4 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 5 uur.

Voltage

In Bhutan komt 220 en 240 Volt voor. Voor sommige stopcontacten heeft u een verloopstekker nodig, deze zijn bijvoorbeeld te koop bij de ANWB of op Schiphol. In veel hotels past de Nederlandse stekker echter gewoon in het stopcontact.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Bhutan

Bhutan Specialist

Reiservaringen
Bhutan

 • “De voorbereiding, info van U was van grote klasse.”

  lees meer
  -
  Van de Bunt
 • “Een extra pluimpje voor de gidsen voor hun kennis, vriendelijkheid en hun professionele werkwijze”

  lees meer
  -
  Arnold en Gwendolyne Dwarkasing
 • “Wat een mooie ervaring in Bhutan”

  lees meer
  -
  Berend, Sophia, Arjen en Roeland Dinkla
 • “geweldige ervaring om in Bhutan te zijn”

  lees meer
  -
  Hildegard en Naomi

Tip: Reisblog Bhutan Mieke

'Happiness is a place' luidt de leus van het Bhutaans Bureau voor Toerisme, en die plek heet uiteraard Bhutan. 

Lees de Bhutanblogs van Mieke:
-Bruto Nationaal Geluk & chilipepers.
-Natuur in en het beschermen van de de yeti.
-Tiger's Nest en verblijf in homestay

Tip: Boogschieten in Bhutan

boogschieten in BhutanBoogschieten is de nationale sport van Bhutan, en wordt er uiterst serieus genomen. Het is erg leuk om een wedstrijd bij te wonen, want deze gaan gepaard met veel dans en rituelen. Het is zelfs toegestaan om de tegenstander te kleineren of uit de concentratie te halen door bijvoorbeeld wild met de armen te flapperen. Men schiet met een grote handboog op een roos, die op een ongelooflijke afstand staat: 145 meter. In het Changlimithang stadion van Thimphu kun je geregeld wedstrijden en trainingen bijwonen.