Menu

Rianne in India - De zuidelijke deelstaten Kerala en Tamil Nadu

23/1/19

Koloniaal India
Yes, ik mag weer op studiereis! Dit keer naar India, een voor mij enorm fascinerend land. Maar het immens grote India kun je onmogelijk in één reis volledig zien, dus ligt de focus dit keer op de zuidelijke deelstaten Kerala en Tamil Nadu. Ik begin mijn reis in de havenstad Cochin, een stad met een rijke historie. In het verleden kwamen vele volken aan land in Cochin en de sporen die zij achterlieten zijn nog duidelijk aanwezig. Engelsen, Portugezen en Nederlanders zagen brood in de specerijenhandel en hebben in de loop der geschiedenis hun stempel gedrukt op de stad. Veel huizen in Fort Cochin, het oude centrum, dateren uit de Portugese tijd. In de oudste kerk van India, de St. Franciscus kerk, werd Vasco da Gama oorspronkelijk begraven. Als Nederlander moet ik natuurlijk Dutch Palace, ook wel Mattancherry Palace, bezoeken. Dit paleis is eigenlijk gebouwd door de Portugezen, maar werd later gerenoveerd door Nederlanders. Wilt u in stijl overnachten? In Fort Cochin zijn vele kleinschalige hotelletjes in oude koloniale gebouwen te vinden, zoals het prachtige Malabar House. Wat mij betreft een echte aanrader!

Cruisen op de backwaters
Tijdens een reis door Zuid-India is een cruise (mèt overnachting) over Kerala’s backwaters een absolute must-do! Ik heb het geluk dat dit ook voor mij op het programma staat. Vanuit Cochin reis ik, via het visserdorpje Mararikulam, naar Allepey. De backwaters van Kerala bestaan uit een immens netwerk van waterwegen. De meren en kanalen staan met elkaar in verbinding en worden al eeuwenlang gebruikt door de lokale bevolking voor visserij, landbouw en transport. Per authentieke houseboat verken ik dit gebied. Drie man personeel staan tot onze beschikking, één om de boot te besturen, een ander die ons heerlijke maaltijden voorschotelt en een derde persoon die als ‘vliegende keep’ en aanspreekpunt fungeert.

Eenmaal geïnstalleerd en klaar voor vertrek kan het genieten beginnen! Ontelbaar veel kokospalmen, kleine dorpjes en groene rijstvelden trekken aan ons voorbij. In augustus is Kerala nog ernstig getroffen door overstromingen en de gevolgen daarvan zijn hier en daar nog goed te zien. Veel rijstvelden staan nog onder water, mensen zijn hun huizen aan het herstellen en er worden nieuwe ‘dammen’ gebouwd met behulp van klei, dat men simpelweg van de bodem opduikt.

Met een kleiner bootje maak ik een tocht door de smallere kanalen. Hierdoor kan ik het lokale leven op het platteland van nog dichterbij ervaren. Mensen die hun tanden poetsen en de was doen aan de oevers, lachen vrolijk en zwaaien wanneer we hen passeren. Het leven langs de backwaters is gemoedelijk en relaxt. En een tocht per traditionele houseboat is een zeer ontspannen manier om dit tropisch groene gebied te ontdekken.

Het fenomeen van de Neelakurinji bloesem
We reizen door naar het hoger gelegen Munnar. De weg ernaartoe is bochtig en dat is niet zo prettig als je snel last hebt van wagenziekte zoals ik! Maar er is veel te zien onderweg (zoals vaak tijdens de autoritten die ik al maakte in India) en dat maakt veel goed. Hoe dichter we in de buurt van Munnar komen, hoe meer thee- en kardemom plantages we passeren. Ik moet bij aankomst opnieuw acclimatiseren want het is fris en nat op 1600 meter boven de zeespiegel, en zelfs de kachel in mijn kamer moet ik aanzetten om weer warm te worden. Gelukkig verblijf ik hier in een hele fijne accommodatie en tevens plantage (Windermere Estate) en is het de volgende dag weer prachtig blauw en aangenaam met zo’n 20 graden. Natuurlijk bezoek ik een theefabriek als ik in Munnar ben en ook het Iravikulam National Park staat op het programma. Slechts één keer in de twaalf jaar doet zich hier een natuurlijk fenomeen voor, namelijk de bloei van de zeldzame Neelakurinji plant. Laat ik er nu net toevallig op het juiste moment zijn! Nu moet ik eerlijk zeggen dat de bloesem zelf me wat tegenviel, maar waarschijnlijk waren mijn verwachtingen te hoog. Op dit moment (oktober), loopt de bloeiperiode ten einde en bovendien heeft de uitzonderlijke hoeveelheid regenval van de afgelopen tijd, niet veel goeds gedaan voor moeder natuur. Uitzichten op de groene theeplantages zo ver het oog reikt, maken een bezoek aan dit nationale park echter nog steeds meer dan de moeite waard, ook in de komende 11 jaar. 

Drukte, chaos en viezigheid?
Ik merk dat India vaak geassocieerd wordt met drukte, chaos en viezigheid. Niet gek want dat is ook regelmatig het beeld wat geschetst wordt in de media. Ik zal zeker niet beweren dat dit beeld dat veel mensen hebben bij India volledig ongegrond is. Er zijn inderdaad plekken waar afval op straat ligt en veel (grote) steden zijn druk en chaotisch. Eten bij een stalletje langs de weg kun je ook beter laten. Maar India is zoveel meer dan dat, bovendien is het land onderverdeeld in bijna dertig staten en kent iedere streek zijn eigen gebruiken, taal en keuken. 

Het lijkt in niets op het beeld dat veel mensen hebben van India en het doet mij ook wel regelmatig aan Sri Lanka denken.

Ik merk een groot verschil wanneer we de grens oversteken van de staat Kerala naar Tamil Nadu. Kerala is ontzettend groen en tropisch, relatief rustig en welvarend. Het lijkt in niets op het beeld dat veel mensen hebben van India en het doet mij ook wel regelmatig aan Sri Lanka denken. Tamil Nadu is drukker, de mensen zijn net wat terughoudender (maar vriendelijk) en bovendien ga je hier echt heen voor de culturele bezienswaardigheden. Een verscheidenheid aan tempels, veelal versierd met kleurrijke beelden van goden, dieren en andere mythische figuren, bepalen het straatbeeld. In Tamil Nadu kom je volop in aanraking met de Hindoe cultuur terwijl Kerala weer meer een mix van de vier grootste religies kent. Het is leuk en interessant om de verschillen te zien tussen de streken, dus als u de mogelijkheid heeft, maak dan zeker een combinatie tussen twee of meerdere staten.

Culinair Zuid-India
Bij vakantie hoort  natuurlijk ook lekker eten als het even kan! Wat mij betreft kan dat heel goed in India, want de Indiase keuken is zeer verfijnd. Waar wij Nederlanders veelal alleen zout en peper gebruiken om smaak te geven aan ons eten, zijn de Indiase specialiteiten veel kruidiger en smaakvoller. Onze chauffeur Serthu weet precies in elke plaats de goede lokale restaurants te vinden en dat is een groot voordeel!

Als visliefhebber kan ik mijn culinaire hart ophalen in Zuid-India. Het aanbod aan zeevruchten en vis is namelijk erg groot, met name in de kuststreken en langs Kerala’s backwaters. Daarnaast wordt er, net als in andere delen van India, veel rijst en curry gegeten. Er zijn oneindig veel varianten van curry te verkrijgen, variërend van mild tot heel pittig. Curry met kip, garnalen, vis, maar ook veel groenten, zoals aubergine en drumstick (een soort boon). Meestal vroegen ze mij in de restaurants of ik van pittig eten houd en mijn ervaring is dat ‘medium spicy’ goed te doen is, maar dat hangt natuurlijk van je smaak af. Paneer, een kaas dat lijkt op cottage cheese, wordt regelmatig voor de vegetarische curries gebruikt. Tip: probeer ook zeker een keer een Thali, dit is een complete maaltijd op een aluminium bord (of traditioneel op een bananenblad) met verschillende vakjes met rijst, groente, vlees of vis en yoghurt.

In de spotlight: CGH Earth Hotels

Tijdens mijn bezoek aan Zuid-India verbleef ik natuurlijk in accommodaties die we ook aan onze klanten adviseren. Variërend van kleinschalig en eenvoudig, maar sfeervol en midden in de natuur, tot luxere (en wat grotere) resorts met veel faciliteiten. Stuk voor stuk goede accommodaties. En toch is er één keten die er wat mij betreft uitspringt qua service, duurzaamheid en algehele hotelervaring. CGH Earth – Experience hotels, een fenomeen in Zuid-India. CGH pretendeert reiservaringen te creëren waarbij natuur, gemeenschap en cultuur centraal staan. En dat merk je! De hotels hebben het ´no plastic´ beleid, een aantal maken hun eigen papier en filteren regenwater. De producten die ze in hun restaurants gebruiken komen uit de eigen organic garden of rechtstreeks van boeren uit de omgeving. Bij het Eighth Bastion hotel in Cochin helpt er zelfs iedere zaterdag iemand van de staff met het opruimen van het strand. Hoewel CGH Earth een keten is, is toch ieder hotel weer heel anders, maar allen sfeervol en met een zeer persoonlijke service. Ik maakte een filmpje bij aankomst in het Coconut Lagoon in Kumarakom:

Een aantal andere CGH Earth Hotels vindt u op onze website, zoals het Marari Beach Resort, Spice Village en Maison Perumal. Maar uiteraard kunnen we ook de andere vestigingen aanbieden.
 

De reis die ik heb gemaakt lijkt veel op onze voorbeeldreis Zuid-India: van Chennai naar Kerala. Zoals in deze voorbeeldreis is mijn advies is om te beginnen in de staat Tamil Nadu en te eindigen met het rustige en relaxte Kerala. De oplettende lezers vragen zich wellicht af waarom ik de route dan andersom heb gedaan? Aanleiding van mijn inspectiereis was de Kerala Travel Mart, een grote reisbeurs in Cochin dat ik voorafgaand aan mijn rondreis bezocht.



terug naar het blog