Menu

safari tips en informatie om het meest uit uw safari te halen

21/2/17
Tips en informatie voor op safari

Het maken van een safari is een geweldige ervaring waar gelukkig maar weinig mis aan kan gaan. Maar om er tijdens de safari achter komen dat u beter zonnebrand had kunnen meenemen is vervelend. Ook is het vervelend als achteraf blijkt dat alle foto's onscherp zijn... Dat willen we toch allemaal vermijden? Vandaar een aantal tips om goed voorbereid aan de safari te beginnen. Zo geniet u extra van de safari en haalt u het maximale uit de ervaring!

Een safari is niet zonder gevaren 

Dat grote dieren in het wild gevaarlijk kunnen zijn tijdens een safari mogen duidelijk zijn, maar zelfs de vegetatie is tijdens een gamedrive niet ongevaarlijk. De planten wapenen zich tegen dieren met flinke doorns. Deze doorntakken hangen vaak ook half over de weg. Het is dus zaak om goed op te letten voor rondzwiepende takken. Extra opletten in een volledig open safariwagen!

gevaarlijke doornsVenijnige doorns die langs de wegen hangen 
Een open of een dichte ‘gesloten’ safariwagen?

Gesloten is een groot woord, de wagens hebben soms een dak maar zijn altijd open van de buitenkant. Voordeel van zo’n dak is dat u minder last heeft bij een eventuele regenbui, maar vergeet ook de felle zon niet. Een plek in de schaduw is dan wel prettig.

gesloten safariwagen "gesloten" safariwagen

open safariwagen "open" safariwagen

Voordelen "open" safariwagen:

  • Een geheel open wagen zonder dak is dan weer fijn voor het spotten van die bijzondere vogel vlak boven de auto en het geeft een ruimer gevoel.
  • Bij het maken van een foto kunt u ook meer de hoogte in, dit kan er soms net voor zorgen dat u geen storende rand van de wagen in de bovenkant van uw fotokader krijgt.
poncho's in de openwagenMet de regenponcho's in de open wagen

Mocht het gaan regenen, geen ramp, dan liggen er meestal poncho’s in de wagen.
Voor beide type gamedrives is een goede fles zonnebrand echter wel aan te raden. Want wanneer de zon laag staat heb je natuurlijk weinig aan het dak.

vogel rechtboven de autoOm deze foto te maken moest ik half uit de wagen hangen, want anders zat het dak in de weg, een volledig open wagen had me de nodige acrobatiek bespaard ;)
Moet ik warme kleiding mee op safari?
Houd tijdens de safaririt niet enkel rekening met de zon, want het kan venijnig koel zijn tijdens een safari. Zorg altijd voor iets warms, want voor- en na zonsondergang koelt het in rap tempo af. Door het rijden in een open wagen voelt u een frisse bries door de haren. In enkele gevallen zijn er ook fleece poncho’s aanwezig om u tegen de kou te beschermen. Ons advies, neem altijd iets warms mee. Zelfs in het hartje van Afrikaanse zomer, met temperaturen van 35+, kan het in de hoger gelegen gebieden nog flink koud worden!
Dirk achterin de safariwagen
 Ik (Dirk) achterin de safariwagen met regenponcho
Wat is de beste plek in de safariwagen?

Het moment is daar, uw 10-seater staat klaar voor vertrek maar wat is nu de beste plek? Voorin? Achterin? Gelukkig kunt u eigenlijk niet snel ‘verkeerd’ zitten. Wel is het slim om na te gaan wat u zelf belangrijk vindt. Wilt u alles goed kunnen overzien? Dan is achterin waarschijnlijk de plek voor u. U zit hier hoger en heeft dus een mooi overzicht. Wellicht kunt u zelfs beesten spotten die voor de gids lastig te spotten zijn omdat deze lager zit. Bijkomend voordeel is dat wanneer er bijvoorbeeld een neushoorn achter langs de weg oversteekt, u de perfecte plek heeft om deze mooi op de foto te zetten. Wanneer u gevoelig bent voor wagenziekte, dan is een positie voorin beter geschikt. Veel van de wegen tijdens een safari zijn onverhard en zitten vol kuilen en rivieren. Hobbelig is het dus altijd. Maar het verschil tussen voor- en achterin maakt een wereld van verschil. Een kleine hobbel voorin voelt haast als een rollercoaster-rit achterin. Heel leuk, maar niet als u last heeft van wagenziekte. Een ander voordeel van voorin zitten is dat u dichtbij de gameranger zit, u hoort zijn uitleg dus altijd goed en wanneer u een vraag heeft is deze gemakkelijk gesteld.

voorin de safariwagenVoorin de safariwagen is een vraag makkelijk gesteld
Een plek achterin geeft een goed overzichtEen plek achterin geeft een goed overzicht
Welke type safariwagen is nou de beste?

De twee meest voorkomende safariwagens zijn de Land Rover Defender en de Toyota Landcruiser. Vraag voor de grap eens aan de gamerangerwelke de beste is en u krijgt een legio aan argumenten waarom die van hen de beste is. Bij de Toyota’s is de vering wat stugger, u voelt een directere impact van een hobbel. De Land Rovers bieden een wat ‘smoothere’ ervaring, de impact is minder maar u blijft nog en even naschommelen na iedere hobbel.

Land Rover en Toyota Land Cruiser
Land Rover Defender en Toyota Land Cruiser
Tips voor het maken van foto’s tijdens een safari

Wanneer u graag foto’s maakt tijdens een safari, zorg dan voor een goede zoomlens. Houd er wel rekening mee dat met een ingezoomde foto sneller bewegingsonscherpte ontstaat dan bij een groothoeklens. Niet alleen is het stil houden van de camera lastiger wanneer u ingezoomd bent, ook gaat het zoomen ten koste van de lichtopbrengst die uw camera opvangt. Wat kunt u hier tegen doen? Een klein statiefje kan helpen de camera stil te houden. Geen statief? Probeer dan de camera tegen de safariwagen aan te klemmen. Vraag indien nodig of de chauffeur de motor uit kan zetten, zo dat u geen last heeft van de motortrillingen. Er bestaan overigens safariwagens met special ingebouwde fotostatieven, deze worden echter niet veel gebruikt. Fotografeert u in handmatige stand, overweeg dan een groot diafragma. Zo komt er meer licht de lens binnen en op de voor- en achtergrond ontstaat een mooi verdoezelend effect, waardoor het onderwerp door zijn scherpte er mooi uitspringt. Test en controleer wel goed of onderwerp goed scherp is! Zoom hiervoor maximaal in op uw foto. Niks zo vervelend als wanneer achteraf blijkt dat slechts het struikje op de achtergrond in focus is, in plaats van die prachtige leeuw! 

Collega Esther is aan het fotograferenCollega Esther is aan het fotograferen
Met een goede verrekijker ziet u meer

De bovenstaande tips gelden deels ook voor het gebruik van een verrekijker. Op welke momenten een verrekijker veel toevoegt aan de safari hangt een beetje van het landschap af waar u zich in bevindt. Is het landschap vooral vlak, dan zijn er vaak weinig plekken waar u ver van u af kunt kijken, al kan een verrekijker dan wel interessant zijn voor de kleinere dieren. Bent u in een landschap met veel hoogteverschil en open plekken? Dan is een verrekijker ideaal om het de horizon af te zoeken. Turend over de horizon ziet u bijvoorbeeld plots een giraffe in de verte die met zijn kop boven de bomen prijkt. Al rijdend door een verrekijker kijken valt af te raden. Behalve dat dit misselijkmakend kan werken, is het ook moeilijk om de focus vast te houden. Om over het gevaar van blauwe ogen na een hobbel in de weg nog maar te zwijgen...

Mogen kleine kinderen mee op safari?

Meestal bepaalt de gameranger of een kind jonger dan 6 wel of niet mee mag op safari. Behalve uit veiligheidsoverwegingen kijkt hij vaak ook naar de samenstelling van de groep. Wanneer u alleen met eigen familie in de safariauto zit is de kans groter dat uw kind wordt toegelaten. Zit u echter met andere mensen samen, dan is de kans kleiner omdat de ranger iedereen een goede ervaring wil garanderen, zonder verstoring van jengelende of huilende kinderen. Behalve storend kan dit gedrag ook ongewenste aandacht van dieren trekken.

kinderen op safari

Gamedrive of wandelsafari?

Safari's worden meestal gemaakt als gamedrive per safariwagen. Wanneer u tijdens de vakantie meerdere gamedrives en parken bezoekt, is onze tip om dit ook een keer af te wisselen met bijvoorbeeld een wandelsafari. Dit is niet alleen leuk omdat u een andere activiteit beoefend, maar ook de hele safaribeleving wordt verrassend anders. Nadat ik gedurende de vele gamedrives bijvoorbeeld al heel wat wildebeesten (gnoe’s) was tegengekomen, was de ervaring om deze tijdens een wandelsafari tegen te komen totaal weer als ‘nieuw’. Nog voordat ik iets zag, hoorde ik de aanwezigheid van een wildebeest door het luid briesende geluid. Toen we verder liepen bleek deze, vlakbij, van achter de bosjes tevoorschijn te komen. En waar veel wildleven gewend is aan het passeren van safariwagens (ze negeren de auto’s vaak totaal) was de gnoe in volle alertheid toen we deze te voet naderde. Al briesend keek hij ons aan, en galoppeerde langs ons heen tot op enkele meters afstand… wauw! Niet veel later herhaalde hetzelfde tafereel zich met een giraffe. Al bleek het al gauw niet één, niet twee, maar steeds meer giraffen te zijn. Ook de giraffen vonden mensen zonder auto maar wat vreemd. Het geluid van wild galopperende giraffen herrees, en zo zagen we plots wel meer dan een dozijn aan giraffen een sprintje trekken om enkele tientallen meters verder weer met gehele kudde ons in de gaten te blijven houden. Prachtig!

Overigens kunt u zeker niet in ieder wildpark zelf een wandeling maken, als dit al kan is dit meestal samen met een ranger. Als u zelf op pad mag en gaat, laat dan altijd weten welke route u neemt mocht er iets mis gaan…

De giraffen die zojuist weggallopeerde De giraffen die zojuist weg galoppeerde tijdens de wandelsafari

Behalve gamedrives en wandelsafari’s is het natuurlijk ook heel bijzonder als u een boot-, kano- of fietssafari kunt maken. Vraag onze reisspecialisten naar de mogelijkheden voor het maken van ‘andere’ typen safari mogelijkheden.

Onze ranger tijdens de wandelsafari


Onze ranger tijdens de wandelsafari

Oké, u gaat op safari, maar hoe bepaalt u welk park het mooist is?

Gebaseerd op de nodige safari’s in drie verschillende parken leert de ervaring dat er nogal wat verschil is in landschap. Het park waar ik het meeste wildleven heb gespot (Madikwe) was vrij plat en dicht bebost. Ook was het landschap enigszins eentonig, het wildleven maakte dit echter meer dan goed. Een ander park (Pilanesberg) was prachtig qua hoogteverschillen en vergezichten. Om maar een cliché uit de kast te trekken… ik waande me als in de Lion King en had het gevoel dat Rafiki, ieder moment met Simba in zijn handen op de rots zou verschijnen. Het wildleven wat ik daar zag was goed, maar haalde het net niet bij wat ik zag in het dichtere bushy landschap van Madikwe. Helaas was het bijkomende gevolg van deze Lion King-experience, dat ik de liedjes van de film gedurende de rest van de vakantie niet meer uit mijn hoofd kreeg.. ;)

Voor meer informatie over deze drie parken bekijkt u de handige parkkeuzehulp!

Esther fotografeert het prachtige 'lion king-landschap' van Pilanesberg
Esther fotografeert het prachtige 'lion king-landschap' van Pilanesberg
Malariavrije safari's in Zuid-Afrika

Het is fijn vooraf te weten waar u aan toe bent en wat de opties zijn met betrekking tot malariavrije safari’s, de opties voor malariavrije safari’s in Zuid-Afrika zijn er namelijk genoeg.

Safari Paklijst:

Wat moet u meenemen op safari?
  • Warme kleding! (ook al is het nog zo warm overdag)
  • Verrekijker
  • Camera met redelijk zoombereik
  • Statief/gorillapod/bonenzak om uw camera stabiel te houden
  • Extra batterij en geheugenkaart (niets zo vervelend als het 'goldenshot' missen door dit soort zaken)
  • Zonnebril
  • Zonnebrand! (zeker bij wagens zonder overkapping)
  • Boek over dieren/planten in omgeving
  • Eventueel flesjes drinken (al neemt de ranger dit vaak voor u mee)
  • Fooi voor de gids

En wat moet u niet meenemen op safari?

  • Kleding in felle kleuren; al hoewel over het algemeen dieren weinig kleuren zien, kunnen felle kleuren ze afschrikken. Zeker tijdens een wandelsafari. Een safariwagen zien ze meestal als één object. De mensen in de wagen herkennen ze niet als individuele personen, waardoor ze de auto negeren. Wanneer u echter felle kleuren draagt 'verstoort' u dit effect met als gevolg dat de dieren niet snel in de buurt zullen komen. 

Mocht u zelf nog tips hebben om deze lijst aan te vullen, stuur dan gerust een mailtje naar dirk@pangeatravel.nl.

Bekijk ook onze Zuid-Afrika pagina voor inspiratie voor mooie safari-reizen. Onze reisspecialisten helpen u graag bij het kiezen van een passende safari vakantie. 

 



terug naar het blog