Menu

Blog Sri Lanka Hannah deel II (cultuur)

12/5/17

In mijn vorige blog hebben jullie kunnen lezen hoe de afwisselende natuur van Sri Lanka indruk op mij heeft weten te maken. En zoals beloofd zou ik jullie ook nog wat meer vertellen over de cultuur, geschiedenis en de mensen van dit veelzijdige land.

Hannah in Tuk Tuk

Negombo

Mijn reis is begonnen in Negombo, een kustplaats nabij de internationale luchthaven. Deze stad is van oorsprong een vissersdorpje maar is ondertussen uitgegroeid tot de 5e stad van het land. Het is inmiddels dus wel wat meer dan alleen een schattig vissersdorpje, maar het heeft zeker ook niet de allure van een wereldstad met wolkenkrabbers en meerbaanswegen. Om heel eerlijk te zijn vind ik dat, op Colombo na, de ‘steden’ in Sri Lanka kleiner en eenvoudiger zijn dan in veel andere Aziatische landen. Dat is wel opvallend en heeft absoluut wel z’n charme.

Oud fort in Negombo

Smeltkroes is van verschillende culturen

Maar goed, ik dwaal af, want wat ik eigenlijk wilde vertellen over Negombo is dat het een fantastische smeltkroes is van verschillende culturen. In het straatbeeld vind je een mix van Katholieke kerken, Hindoeïstische tempels, Boeddhistische stoepa's en Islamitische moskeeën. Het ene moment kijk je naar een beeld van Christus op straat, terwijl de wierrookdampen van een tempel je neus inwaaien en je in de verte de Boeddhistische monniken hoort chanten. En het mooiste is dat de aanhangers van deze verschillende geloofsvormen in goede vrede naast elkaar (lijken) te leven. Ik vind het fantastisch om te zien dat dat kan. Zeker met alle onrust die nu overal in de wereld gaande is. Mensen geven elkaar de ruimte om te geloven wat ze willen ondanks dat dat misschien afwijkt van hun eigen gedachtegoed.

Christus beeld en boeddha sri lanka

De heilige tand en het Boeddhisme

Ondanks dat er veel religies in goede harmonie met elkaar samenleven, voert het Boeddhisme duidelijk de boventoon. Zo bracht ik de afgelopen dagen een bezoek aan de ruïnes bij Polonnaruwa, de grottempels van Dambulla en natuurlijk de tempel van de tand in Kandy. In Dalada Maligawa, zoals de tempel van de tand in het Singalees wordt genoemd, wordt het belangrijkste heiligdom van Sri Lanka bewaard; een tand van Boeddha. Pelgrims en toeristen kunnen de heilige tand niet zien omdat deze in zeven gouden kistjes wordt bewaard. Driemaal daags wordt er een ceremonie met traditionele muziek gehouden in de tempel. Ondanks de drukte een bijzondere ervaring om mee te maken.

Hannah tempel van de tand

Manoeuvreren door het verkeer met Sumith

Verder wil ik nog even benoemen dat Sri Lankanen ontzettend vriendelijk, behulpzaam en oprecht zijn. Daar kunnen wij als Nederlandse horken met onze directe mentaliteit soms nog wel eens iets van leren. Bij de meeste mensen die ik heb ontmoet was de kennismaking maar van korte duur, maar met mijn chauffeur/gids Sumith heb ik langer opgetrokken. Gelukkig was er direct een klik. Je bent immers toch bijna twee weken op elkaar aangewezen. In twee weken tijd is hij mijn steun en toeverlaat geworden. Hij weet zich op een fantastische manier door het verkeer te manoeuvreren, vertelt interessante verhalen over de geschiedenis en de cultuur, weet daarnaast ontzettend veel van vogels en niet geheel onbelangrijk, we hebben ook veel lol samen. Nou snap ik ook wel dat ik niet de hele bevolking mag beoordelen op alleen mijn Chauffeur/Gids Sumith, maar ook bij de mensen die ik maar kort sprak was het contact oprecht en warm.

Het koloniale Galle

Een van de laatste bestemmingen van mijn reis was in het koloniale plaatsje Galle. Nadat eerst de Portugezen Sri Lanka hebben bezet werden zij vervolgens opgevolgd door de Nederlanders en aansluitend door de Engelsen. In Galle is het fort dat door de Nederlanders is gebouwd nog goed in tact gebleven. Inmiddels is het een gezellig en sfeervol centrum geworden, waar je heerlijk door de straten kunt zwerven. Er kleeft veel historie aan alle oude bouwwerken die er tot op de dag van vandaag staan. Soms voel ik me op zulke momenten wel een beetje bezwaard voor mijn Nederlandse roots, want we hebben als bezetters van dit land vast ook vreselijke dingen gedaan. Gelukkig koesteren de Sri Lankanen geen wrok en verwelkomen ze iedereen met open armen. En erg leuk om te leren dat woorden zoals aardappel, boontje, advocaat en zolder nog steeds worden gebruikt in het Singalees.

/tempel en Galle
Wat maakt Sri Lanka zo leuk?

Inmiddels zit mijn reis door Sri Lanka er weer op. Ik zou nog bladzijden vol kunnen schrijven over de prachtige Lions Rock, de kleurrijke tuktuks en de monniken in oranje gewaden, maar ik ga er toch een eind aan breien. Ik heb weer ontzettend genoten van deze veelzijdige bestemming. Mocht u nu toch nog twijfelen om naar Sri Lanka te gaan, dan hierbij de belangrijkste redenen om voor Sri Lanka te kiezen:

  • Fantastische fauna; van vogels tot olifanten en van luipaarden tot schildpadden

  • Prachtige natuur; van jungle tot uitstrekte hoogvlaktes en van theeplantages tot een prachtige kustlijn

  • Smeltkroes van verschillende culturen; boeddhistische stoepa's, katholieke kerken, hindoeïstische tempels, en islamitische moskeeën

  • Ontzettend vriendelijke mensen; Oprecht, geïnteresseerd, warm en behulpzaam

  • Genoeg keuze voor strandverblijf aan het einde van de reis: we adviseren graag over de juiste seizoenen

  • Goede vliegverbinding vanaf Düsseldorf of Amsterdam: Met Emirates bent u met een korte overstap zo in Colombo.

  • Geen malaria: u hoeft dus geen vervelende tabletten te slikken

  • Korte reisafstanden: Sri Lanka is qua oppervlakte 2x zo groot als Nederland, waardoor u niet vaak lange dagen in de auto hoeft te zitten

  • Reizen met een privéchauffer/gids; u hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar u wil!

Hannah op het strand van Tangalle

Lions Rock Sri Lanka

Inmiddels ook warmgelopen voor Sri Lanka? Neem gerust contact op, ik help graag met een reisplan op maat!



terug naar het blog