Menu

9 tips om van uw vakantie een bijzondere reiservaring te maken!

22/6/18

Vrijheid, blijheid, vakantie! Maar misschien wilt u meer betekenen op reis? 9 tips! 

De zon staat weer hoog aan de hemel en op de afdeling Support van PANGEA Travel stappen we ook een nieuw seizoen in: het voorbereiden van de reisbescheiden is weer in volle gang! Komende maanden gaan velen van u op reis, op weg om een nieuw deel van de wereld te gaan verkennen.

De voorbereidingen voor een reis zijn vaak al een eerste stap naar het échte vakantiegevoel. Wat gaan we doen? Wat willen we zien? Wat nemen we mee? Een mooie vraag die daar bij kan horen is ‘Hoe kunnen we meer betekenen op reis?' Hoe maak je van een vakantie een bijzondere reiservaring? 

 

Wij hebben 9 tips op een rijtje gezet!   

Tip 1: Koop lokaal!
Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze leren dat bedelen niet werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt aan de werkgelegenheid.

Be Loyal Buy Local 

Tip 2: Dierenwelzijn
Vermijd dieronvriendelijke attracties zoals olifantenritten, kampen waar dieren een kunstje moeten opvoeren, stierengevechten en samen op de foto gaan met een wild dier. Deze dieren worden vaak gedrogeerd zodat ze rustig blijven. In Afrika ontraden we het knuffelen met welpjes. Kijk ook kritisch naar uw lokale gerecht: eet geen haaienvinnensoep of walvisvlees, hier is een wrede jacht aan vooraf gegaan. Eet geen bedreigde diersoorten zoals ‘bushmeat’ gemaakt van apen of eieren van schildpadden. Er zijn een hoop alternatieven te vinden. Bezoek bijvoorbeeld een olifantenopvang waar de olifanten niet hoeven te werken, help mee met een schildpaddenproject of maak een foto van een echt wild dier, uiteraard op gepaste afstand.

Tip 3: Souvenirs
Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.

Tip 4: Laat geen afval achter
Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.

Tip 5: Fotografie
Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.

Tip 6: Laat koraal intact
Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.

Tip 7: Fooien
De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.

Tip 8: Energie- en waterbesparing
Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Tip 9: Safari
Houd u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Als u gaat staan in de jeep/truck, doe het voorzichtig als er zich wild in de buurt bevindt. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

 

Een mooi voorbeeld van 'koop lokaal' tijdens uw vakantie, is een bezoek aan een kleinschalig, lokaal project.

 'Bezoek eens een lokaal project en ontmoet de mensen erachter'

Hoe geweldig het wereldreizen ook is, we zijn er bij PANGEA Travel ons van bewust, dat onze reizigers een druk uitoefenen op de natuur en de lokale cultuur op de bestemmingen die we aanbieden. PANGEA Travel probeert een bijdrage te leveren door negatieve effecten waar mogelijk te verminderen en reizen met duurzame aspecten aan te bieden, om de positieve effecten van toerisme te vergroten. Natuurlijk mist u de highlights van uw bestemming niet, maar bezoek ook eens een kleinschalig, lokaal project. Ontmoet de mensen die met hun inspanningen de lokale bevolking direct laat verdienen aan toerisme en zo bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen kunnen bouwen. U draagt bij aan een stukje betere wereld en neemt de herinnnering voor altijd met u mee!

 'Ontmoetingen maken het verschil tussen

een vakantie of een bijzondere reiservaring'

 

Kijk ook eens op onze lokale projecten pagina en bekijk duurzaam PANGEA voor meer informatie en inspiratie! We wensen u veel plezier bij de voorbereidingen van uw reis! 

Een aantal voorbeelden van lokale projecten, die u kunt bezoeken tijdens uw reis: 

Satao Elerai Camp & Conservancy - opgezet door een medewerker van het Satao Elerai Camp in Amboseli NP. Dit Masaai dorpje kan dan ook alleen bezocht worden door gasten van het kamp, waardoor het niet toeristisch is. Alle inkomsten komen direct ten goede aan de inwoners van het dorpje (ook werkzaam bij Satao Elerai) en lokaal natuurbehoud.

 

Artisans d’Angkor - in 1992 opgezet in Siem Reap om jonge (arme) Cambodjanen een opleiding te bieden. Ze leren onder andere beeldhouwen, steenhouwen, houtbewerken en meubel maken.

 

Een bericht gedeeld door Ethnolab (@ethnolab74) op

Een bericht gedeeld door Neath | ??? (@godneath) op

 

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre - dit project in Maleisië vangt verstoten en mishandelde orang-oetans op en leert ze om weer zelfstandig in de vrije natuur terug te keren.

 

Mai Chau Ecolodge - een bijzondere en wondermooie lodge in Noord Vietnam, die de focus legt op natuur, eco-toerisme en duurzaamheid. Alle personeel komt uit de vallei en daardoor hebben nu 100 families inkomsten. 

 

Kosgoda Sea Turtle Conservation Project -  project in Sri Lanka, waar zeeschildpadden worden geboren, beschermd en gevoed, tot ze terugkeren in zee. 

 

 terug naar het blog