Menu

Big 5 of impressions: Studiereis Zuid-Afrika

16/12/16

Voor mij (Dirk) was de studiereis naar Zuid-Afrika een aaneenschakeling van verrassingen. Om in het reisthema te blijven daarom hier mijn ‘big 5’ van impressies/gevoelens:

Surprised / Verrast

Aangezien we iets later aankwamen dan gepland bij het eerste Game Reserve van onze reis, zouden we een ingekorte gamedrive maken. Waar ik verwachtte enkel wat zebra’s en impala’s te gaan zien en met geluk een olifant of giraffe, viel ik hier even keihard met mijn neus in de boter. We waren nog geen 5 minuten onderweg, toen bleek dat het niet een impala ging zijn die we als eerste beest tegen zouden komen... Niets minder dan twee flinke leeuwen konden we tot een meter of vier benaderen! Na een mooie fotosessie reden we verder en slechts 10 minuten na het zien van de leeuwen kwamen we oog in oog met een leeuwin en twee woest grommende welpjes. En alsof dat nog niet genoeg was, liepen zij ook nog naar ons toe, vlak langs onze wagen! Daarna zagen we nog een flinke kudde badderende en spelende olifanten, om na een heerlijke sundowner nog even 2 neushoorns te spotten… Welkom in Afrika!

 

#Lioncups @first #gamedrive in #madikwe. Great Game Drive by @TAUgamelodge #southafrica #inspectiontour #pangea

Een video die is geplaatst door @pangeatravel op

(vergeet het geluid niet aan tezetten!)
 

Een foto die door pangeatravel is geplaatst op

 

Embarrassing / Gênant

Om de Leshiba Wilderness Eco-Lodge te bereiken werden we opgepikt in een 4WD ‘bakkie’ (pick-up). Aangezien we met zijn vijven waren, inclusief chauffeur, besloot ik mijn gezelschap hoffelijk als ik ben, wat ruimte te gunnen door zelf achter in de open laadruimte plaats te nemen (zo had ik natuurlijk veruit het beste uitzicht...). Heel stoer besloot ik de laadbak in te klimmen tot ik een onaangenaam geluid hoorde, niet van een wild beest dat me een waarschuwing gaf, maar van mijn linnen broek die finaal uitscheurde op een ietwat gênante plek… Sta je dan in het gezelschap van drie vrouwen…

Dirk inclusief scheur in zijn broek, gaat toch maar even een andere broek aantrekken!Dirk inclusief scheur in zijn broek, gaat toch maar even een andere broek aantrekken!
Touched /Geraakt

De Zuid-Afrikanen die ik tijdens onze reis ben tegengekomen waren stuk voor stuk allemaal zo hartelijk en gastvrij. Blank of gekleurd, man of vrouw, rijk of arm: Allen waren heel enthousiast, vrolijk en servicegericht! En dan bedoel ik servicegericht op een gezellige manier. Waar ik in Azië wel eens het idee heb dat het personeel probeert onzichtbaar te zijn door zich nederig op te stellen, waren de Zuid-Afrikanen juist leuk aanwezig. Overal stelde men zich voor en maakte ze een praatje, al dan niet met de Zuid-Afrikaanse handschudding (en jaja, ik heb 'm eindelijk onder de knie!). De Zuid-Afrikanen maken makkelijk contact en we hebben veel met ze kunnen lachen. En niet alleen in resorts uitte zich deze hartelijkheid. 

“Hé boss, can I offer you a free massage?”

Tekenend vond ik mijn vertrek bij het vliegveld: nadat ik ingecheckt was en door de douane liep, hoor ik achter mij “Hé boss, can I offer you a free massage?”. Met een enorme glimlach op zijn gezicht kwam de douanebeambte mij nog even fouilleren. Nog geen minuut later moest ik bij een volgende douanemedewerker mijn paspoort laten zien voor een stempel en vingerafdrukken. Typisch een plek waar ik mij al bijzonder voel als ik er een groet vanaf weet te krijgen (de de kans op oogcontact is hier vaak kleiner dan dat je een luipaard in het wild tegenkomt!) Ook hier werd ik  begroet met een grote glimlach, werd me gevraagd wat ik van Zuid-Afrika vond en hoe mijn verblijf geweest was. Voor het boarden maakte ik nog snel een toiletbezoekje en werd ik verwelkomd door de sanitairmedewerker met: “Welcome to my office!”Gastvrij onthaal in Zuid-Afrika

Obnoxious / Onaangenaam

Voor mijn vertrek vanuit Nederland had ik een zorgvuldige overweging gemaakt en besloten welke camera’s ik mee zou nemen voor de safari’s en welke niet. Het was wel even slikken toen het bleek dat ik, bij het zien van de eerste leeuw, moest constateren dat mijn spiegelreflexcamera de vlucht niet overleefd bleek te hebben… Daar zit je dan, met je prachtige zoomlens, externe flitser en filters… Al bleek het leed achteraf mee te vallen, want veel van het wildleven leek met me mee te leven. De dieren waren namelijk zo gallant om ons dicht te naderen, zo kon ik ze ook met camera's zonder zoom mooi fotograferen. En gelukkig had de spiegelreflexcamera van collega Esther de reis wel overleefd!


Bij gebrek aan zoom kwam het wild gewoon naar de camera! Oeps... 

Amazed / Overrompeld
Eigenlijk het gevoel gedurende de hele reis… De optelsom van: 

  • prachtige routes
  • zelf rijden over de verharde en onverharde wegen
  • heel veel wildleven
  • heerlijke eten
  • prachtige landschappen (zowel in de game reserves als onderweg)
  • vrolijke en hartelijke bevolking
  • diversiteit van de prachtige accommodaties waar ik me soms vorstelijker voelde dan de Lion King.

En alhoewel het hoog in de bergen soms wat kouder was, had mijn kippenvel toch echt niks met de temperatuur te maken… Wat een land!

Esther en Dirk (bij Leshiba Wilderness Eco-Lodge) ?Dirk & Esther

Houd onze facebook en Instagram in de gaten voor meer updates, filmpjes, tips en blogs!

Wil je weten welke route wij hebben gevolgd? Deels de Limpopo, Bush & Legends en deels Zuid-Afrika malariavrije safari & Seychellen! Bekijk ook onze Zuid-Afrika selfdrive pagina voor nog veel meer mooi reisinspiratie! 

Wij bezochten o.a. Madikwe Game Reserve, Pilanesberg Game Reserve, Welgevonden Game Reserve, Soutpansgebergte, Karongwe Private Game Reserve en Tzaneen.


Bekijk ook het blog van Eshter met het volledige fotoalbum van de Zuid-Afrika reisterug naar het blog