Tijdens mijn reis door Japan werd ik, Marit, keer op keer verrast. Niet alleen door de prachtige natuur en indrukwekkende steden, maar vooral door de kleine dingen: gewoontes, gebruiken en details die nét even anders zijn dan we gewend zijn.
Wat meteen opvalt in Japan: je vindt bijna nergens prullenbakken op straat. Toch is het er opvallend schoon. Mensen nemen hun afval gewoon mee naar huis of bewaren het netjes in hun tas. Voor mij even wennen aan het begin, maar uiteindelijk ook heel fijn. Houd hier dus rekening mee als je naar Japan gaat en neem je eigen afval mee naar je accommodatie.
Overal waar je loopt kom je automaten tegen met water, frisdrank, thee, koffie, ijs, soep, snacks en nog veel meer. Je vindt ze zelfs op rustige bergpaden of midden in woonwijken. Superhandig en een leuke manier om lokale producten te proberen. Het gebruik is gelukkig ook niet ingewikkeld. Met een creditcard, contant geld of suica card kan je jouw snack aanschaffen.
Bij veel restaurants zie je vitrines vol perfect nagemaakte borden eten van plastic of was. Van sushi tot ramen, het ziet er zo echt uit dat je denkt dat je dat kunt bestellen. En dat kan ook! Handig als je de menukaart niet kunt lezen, want je wijst gewoon aan wat je wilt.
Wat ik al snel merkte in Japan is dat er weinig bankjes of openbare zitplekken zijn. Even rustig je drankje van de vending machine opdrinken of je snack opeten die je bij de 7-Eleven hebt gehaald? Dan blijf je staan of zoek je een rustig plekje. Lopen terwijl je eet is trouwens echt een no-go, dus als je niet op dat moment even rustig kunt stilstaan bewaar het dan voor een later moment.
Fietsen is populair, vooral in steden, maar wat mij verbaasde is dat veel Japanners fietsen op (te) kleine fietsen. Vaak met mandjes en zonder versnellingen. In Japan kennen ze alleen bijna nergens fietspaden, dus fietsen ze soms op de stoep. Niet altijd even handig, maar gelukkig kunnen ze wel met hun fiets overweg.
Of je nu in een restaurant zit of een openbaar gebouw binnenloopt, alles voelt wat lager aan. Stoelen, tafels, trapleuningen, als lange Nederlander is dit soms even onhandig. Het past bij de Japanse stijl, maar viel mij toch op.
In Japan wordt de paraplu niet alleen bij regen gebruikt. Op zonnige dagen zie je veel mensen, vooral vrouwen, met een parasol om zich te beschermen tegen de zon. Soms is het even oppassen geblazen, omdat de paraplu vaak op (voor mij) ooghoogte kwam en ik af en toe wat paraplu’s moest ontwijken.
Waar wij bij 30+ graden naar luchtige kleding grijpen, blijven Japanners bedekt gekleed. Lange broeken, jassen en drie-delige pakken, het is allemaal heel normaal. Het heeft deels met zonbescherming te maken, maar vooral met mode en cultuur. Gelukkig wordt het niet van jou als toerist verwacht en is het ook helemaal oké als je wel in een korte broek loopt. Hoewel er ook geen strikte dresscode geldt bij een bezoek aan schrijnen en tempels, wordt het gewaardeerd als je gepaste kleding draagt als blijk van respect.
Treinen, metro’s en bussen rijden tot op de seconde op tijd. Ik heb in de drie weken die ik in Japan was géén moment vertraging gehad. Komt een trein toch te laat? Dan volgt er een officiële verontschuldiging. Hier zouden ze in Nederland af en toe nog wat van kunnen leren…
Bij het openbaar vervoer, op roltrappen, voor de lift of een restaurant: mensen wachten keurig in een rij. Geen duwende mensen of voordringers, maar geduldig wachten. Het geeft rust, zelfs op drukke plekken zoals stations in Tokyo of Osaka. Sluit zelf ook netjes achter in de rij aan, want dit wordt erg gewaardeerd.
Japanse toiletten zijn een beleving op zich. Verwarmde brillen, ingebouwde bidets, geluidseffecten en knopjes zonder Engelse vertaling… Het is altijd even spannend: zorgt dit knopje voor het doorspoelen van de wc of hoor ik straks vogelgeluiden? Ik heb ze toch niet allemaal uit durven proberen. Gelukkig staan er wel icoontjes bij waardoor het
Veel collega’s gaan na het werk met de hele afdeling uit eten of borrelen. Niet verplicht, maar vaak wel een ‘gewoonte’. Het is onderdeel van de bedrijfscultuur en een manier om informeler contact te hebben.
In tegenstelling tot sommige landen is alleen eten in Japan helemaal geaccepteerd. Sterker nog, veel restaurants zijn ingericht met individuele zitplekken. Heerlijk als je solo reist of gewoon even rustig je ramen wilt slurpen.
Reizen door Japan voelde soms als een andere wereld, maar wel een waarin alles super georganiseerd is, met verrassende details op elke hoek. Het zijn juist de kleine dingen die mijn reis zo bijzonder maakten.
Wil je dit zelf ervaren? Een van onze reisspecialisten helpt je graag met het samenstellen van een reis vol verrassingen, verwondering en onvergetelijke momenten in Japan! Bekijk hier onze reizen naar Japan.