Menu

Businessclass, is dat nou echt de moeite waard?

10/11/17

Als je mag kiezen, kies je uiteraard voor businessclass tijdens een (lange) vlucht. Maar als je het zelf moet betalen, kies je dan nog steeds voor businessclass? Ik (Berry ter Horst) had het geluk een upgrade te krijgen van KLM op mijn vlucht van Amsterdam naar Bangkok. Een fijne manier om de vernieuwde businessclass van KLM te ervaren en te zien of dit nou echt de moeite waard is.

Als gepassioneerde reiziger was het niet de eerste keer dat ik naar Bangkok vloog. En ik had het voorrecht om al eerder in businessclass te reizen. Soms betaald en soms met een beetje hulp van de airline. Het heeft zo zijn voordelen om in de reiswereld te werken. Er viel dus wat te vergelijken en de voordelen van businessclass beperken zich niet alleen tot de vlucht. Daarover later meer.

businessclass vliegenWat is de meerprijs voor een ticket in businessclass?

Er zijn nogal wat misverstanden over een businessclass-ticket.

 • Businessclass kost toch duizenden euro’s extra?
 • Is dat niet net als bij TUI-fly waar je de starclass boekt voor een paar 100 euro meer?
 • Businessclass is toch alleen voor zakenmensen of ‘dure types’?
 • Een (gratis) upgrade kun je regelen bij de incheckbalie?

Een prijs van een ticket in businessclass is vaak een veelvoud van eenzelfde ticket in economyclass. En nee, het is echt niet zo dat je voor € 200 - € 300 languit in de businessclass kunt zitten. Starclass van TUI-fly is niet te vergelijken met businessclass en in businessclass zie je allerlei soorten reizigers. Zakenmensen, vakantiegangers, mensen in pak en in joggingbroek en sportschoenen. Voor een (gratis) upgrade moet je je toch wel netjes kleden want met een jeans en sneakers kom je niet in aanmerking. En gratis lukt vrijwel niet want tickets worden steeds voordeliger en airlines moeten toch ook hun verdiensten maken. Daarnaast wordt businessclass soms tegen betaling aangeboden bij de (online) incheck.

'Voordelig' businessclass vliegen

Boek businessclass ver van te voren

Reizen is businessclass is echter vaak minder kostbaar dan je denkt. Zo heeft KLM een speciaal businessclass tarief als je langer dan 60 dagen voor vertrek boekt. Boek je minimaal 90 dagen voor vertrek dan kan het zelfs nog voordeliger. Dus plan je reis lang van tevoren en je geniet van alle voordelen voor een aantrekkelijke prijs. Een voorbeeld: boek je nu een retourticket Amsterdam-Bangkok per KLM met vertrek op 8 juli 2018, dan is de prijs in economyclass € 635 (excl. tax).  Hetzelfde ticket in businessclass kost € 1496 (excl. tax). Dus voor een meerprijs van € 861 reis je zowel heen als terug in businessclass met alle genoemde voordelen van KLM. Toch het overwegen waard!

Aanbiedingen in businessclass

Ook zijn er regelmatig aanbiedingen in businessclass bij andere airlines. Deze zijn er meestal in het laagseizoen of tijdens vakantieperiodes wanneer er minder zakenmensen met een businessclass ticket reizen. Qatar Airways heeft soms een special waarbij je 2 voor de prijs van 1 kunt boeken in businessclass. Wel samen reizen dus en ook ver vooruit reserveren.

In het hoogseizoen is het prijsverschil tussen economy en business vaak kleiner omdat economy-tickets dan juist duurder zijn dan normaal. Het is de moeite waard om het prijsverschil uit te zoeken.

businessclass slapen KLM De voordelen van businessclass op de grond

Wanneer je een KLM-ticket in businessclass boekt, ontvang je daarbij automatisch SKY-priority. Dit heeft veel voordelen:

 • voorrang bij het inchecken 
 • voorrang bij de bagageafgifte
 • een snellere doorgang bij de veiligheids- en paspoortcontrole
 • voorrang bij het boarden
 • de bagage komt met voorrang op de band na aankomst

Daarnaast kun je gratis gebruik maken van de KLM-businessclass lounge op Schiphol (er zijn 2 Crownlounges met gratis wifi, eten en drinken) maar ook op andere luchthavens kun je voor vertrek gebruik maken van de businessclass lounge.

En de voordelen van businessclass in de lucht?

Hier ervaar je uiteraard het grootste verschil met economyclass. Er staan veel minder stoelen in de businessclass waardoor je per persoon veel meer ruimte hebt. KLM vult deze ruimte met zeer comfortabele stoelen die per 2 staan opgesteld, max 6 op 1 rij (in de Boeing 777-300, een van de meest gebruikte toestellen van KLM). Er zijn 5 rijen, dan een kleine pantry en nog een rij. Deze 6e rij biedt meer privacy maar kan ook onrustiger zijn in verband met de locatie voor de pantry.

Belangrijkste USP’s van de KLM businessclass zijn:

 • Een stoel die 180 graden plat kan; zo lig je horizontaal en dat komt je nachtrust zeker ten goede
 • Het bed is 205 cm lang zodat je helemaal languit kunt liggen
 • Een lekkere zachte deken en een echt donsveren hoofdkussen
 • 3-gangen keuzemenu op mooi porselein en bestek en servies wat ontworpen is door Marcel Wanders. De kwaliteit van het eten en de wijnen was verrassend goed
 • Noise-cancelling headphones en een groot beeldscherm (touchscreen)
 • Toilettasje van Jan Tamainau met o.a. sokken, oogmasker, oordoppen, toiletspullen
 • Persoonlijke service (je wordt met je naam aangesproken) en met aandacht voor de gasten. Men is oprecht vriendelijk en gastvrij
 • Een delfts blauw huisje voor elke reiziger

delfts blauw huisje businessclass

Fast-lane-douane

Na aankomst mag je als eerste van boord en in Bangkok ontvang je dan een voucher voor de fast-lane-douane. Zo stond ik 20 minuten na landing al buiten, langs alle controles en met mijn bagage. Okay, ik reisde alleen met handbagage maar in businessclass mag je dan ook 2 stuks van totaal 18 kilo meenemen en daarnaast nog een handtas of laptoptas. Wil je meer meenemen dan kan dat want je mag ook nog 2 stuks bagage inchecken.

Is de ervaring de meerprijs waard?

Dat zal voor iedereen van zijn of haar persoonlijke voorkeur afhangen. Want eerlijk is eerlijk, voor de meerprijs kun je tijdens je vakantie natuurlijk ook ter plekke veel leuke dingen doen. Dan maar even 10-12 uur opgevouwen zitten en behelpen. Maar heb je meer te besteden of gun je jezelf de luxe van businessclass, dan zou ik het KLM businessclass product zeker aanraden.

 1. je komt uitgerust aan, omdat je goed kunt slapen
 2. als je lang van te voren boekt kun je gebruik maken van aantrekkelijke aanbiedingen voor businessclass
 3. alle extra’s maken het reizen echt comfortabeler waardoor je vakantie ook echt begint voor vertrek en aan boord
 4. je mag veel meer bagage meenemen. Dat is prettig als je alleen met handbagage reist en vooral op de terugreis wanneer je (veel) aankopen hebt gedaan.

Meer weten over businessclass en de voordelen? Neem contact met ons op via info@pangeatravel.nl of bel +31 (0)26 3707511.terug naar het blog