Na een uitstekende vlucht Shanghai - Amsterdam met KLM sta ik inmiddels weer met beide benen op de grond. Zoals zovelen begon ik mijn reis door China in Beijing. Ruim 3 weken geleden kwam ik vroeg in de ochtend aan. Om een beetje bij te komen van de vlucht heb ik voor de eerste dag nog geen programma gepland staan, dus bezocht ik op eigen gelegenheid een hutong in de buurt van mijn hotel. Hutongs zijn oude stadswijken die door de nieuwbouw in Beijing bijna helemaal verdwenen zijn. Tegenwoordig zijn ze vrij commercieel met veel winkeltjes en restaurantjes, maar als je af en toe een zijstraatje inloopt dan kun je nog wel goed zien hoe het dagelijkse leven in de hoofdstad eraan toe gaat.
De volgende dag staat de Grote Muur op het programma! We rijden naar Mutianyu, op ongeveer 1,5 uur van Beijing. Je kunt ook dichterbij Beijing de muur bezoeken, maar daar komen meer toeristen en is het dus veel drukker. Het stuk bij Mutianyu is gerestaureerd en goed te bewandelen. Het is bijna niet te bevatten dat al 200 jaar voor Christus werd begonnen met de bouw van de muur en de omstandigheden toen erbarmelijk moeten zijn geweest. Veel mensen overleefden het zware werk niet en liggen langs de muur begraven. Het is dan ook de ‘grootste begraafplaats ter wereld’. Ik had geluk want mede dankzij het de strak blauwe lucht en het heerlijke nazomer zonnetje leverde mijn bezoek aan de Grote Muur wat mooie plaatjes op!
Per nachttrein ben ik verder gereisd naar Xi’an. De nachttrein is een redelijk comfortabele manier van reizen vind ik persoonlijk. Natuurlijk slaap je niet zo lekker als in een hotelbed (al slaap ik in de hotels vanwege de vaak harde Chinese bedden ook niet altijd even fijn), maar het is goed te doen en doordat je ’s nachts reist verlies je weinig tijd. Ooit was Xi´an de hoofdstad van China en het eindpunt van de befaamde Zijderoute. Daarom is er veel historie te vinden. Het hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan het Terracotta Leger. Ik ben blij dat ik een gids bij me heb, zij weet mij ontzettend veel te vertellen over de soldaten die het verborgen graf van keizer Qin moesten bewaken. Een bijzonder verhaal en nog altijd wordt er gewerkt aan de opgravingen en restauratie van de levensgrote beelden, ieder met een uniek gezicht en haardracht.
Vanuit Xi’an vloog ik in 1,5 uur verder naar Zhangjiajie, in de provincie Hunan. Al enige tijd stond een bezoek aan Zhangjiajie Nationaal Park hoog op mijn wensenlijstje. Ook merken ik en mijn collega’s dat er onder onze klanten veel interesse is in dit gebied. Des te meer reden dus om eens zelf een kijkje te gaan nemen!
De naam van het gehele gebied (bestaande uit vier nationale parken) is Wulingyuan Scenic & Historic Interest Area. Men gebruikt echter vaak de naam Zhangjiajie, wat dus slechts één van de nationale parken hier betreft. Zhangjiajie staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar heeft zijn internationale bekendheid vooral te danken aan de film Avatar. Ruim 3000 zandstenen pilaren rijzen hier omhoog vanuit een dichtbebost dal. Velen ervan zijn wel meer dan 200 meter hoog en dat zorgt voor spectaculaire vergezichten.
Ik begon mijn 2-daagse bezoek met een wandeling langs de Golden Whip Stream Trail, een kronkelend pad van ruim 5 kilometer door een dicht bos. Her aan de voet van de karstbergen is het nog fris zo vroeg in de ochtend, maar de natuur is schitterend. Het pad leidt mij naar de 335 meter hoge Bailong lift. Deze opvallende constructie is gebouwd langs één van de steile, groene bergwanden. Binnen 1 minuut en 32 seconden sta je ineens op enorme hoogte, waar een verbluffend mooi uitzicht wacht. Ik bezocht enkele bezienswaardigheden met fantasierijke namen, zoals de ‘eerste brug onder de zon’ en de ‘hemel pilaar’, oftewel de Avatar Hallelujah Mountain, waar het krioelt van de Chinezen.
Zhangjiajie is ontzettend populair en zelfs in het laagseizoen is het op sommige punten erg druk. Maar gelukkig kun je veelal de ergste drukte ook vermijden, door te kiezen voor een mooie, soms ook wel uitdagende wandeling i.p.v. de bus of kabelbaan te nemen. Daarnaast bezocht ik het park op doordeweekse dagen, wat ook zeker helpt.
De kabelbaanrit die in elk geval niet mag ontbreken bij een bezoek aan Zhangjiajie is die naar de Tianzi Mountain. Deze wordt gezien als de mooiste kabelbaanrit ter wereld en neemt je letterlijk mee door de pieken van het karstgebergte. Het is me meer dan duidelijk waarom de makers van Avatar Zhangjiajie als decor voor de film kozen. Een waanzinnig mooi stuk natuur dat een onuitwisbare indruk bij mij heeft achtergelaten!
Filmpje van de kabelbaan
Na Zhangjiajie zak ik verder af richting de zuidelijke provincie Guangxi. De eerste stop hier is Sanjiang. In de dorpen rondom Sanjiang wonen de Miao en Dong minderheden. Ik breng een bezoek aan de prachtige Chengyang wind-en regenbrug, kenmerkend voor deze regio. Te voet verken ik vervolgens de dorpjes in de omgeving, waar de Drum Tower steeds het centrale middelpunt vormt. Ik zie mensen kleding wassen in de rivier en rijst te drogen leggen in de zon. De tijd lijkt hier enigszins stil te hebben gestaan.
Vanuit het dorpje Ping’an, waar ik één nacht te midden van de rijstvelden van Longji verbleef, reden we door naar Yangshuo. Dit is en blijft toch wel mijn favoriete plek in China. Je voelt direct dat de sfeer hier relaxter is als in de steden, de mensen gemoedelijker zijn en er meer Engels wordt gesproken. Na aankomst in het gezellige Snow Lion Resort heb ik mijn spullen in de kamer gedropt om vervolgens samen met mijn gids een aantal accommodaties per scooter te bezoeken.
In Yangshuo is het ook echt even lekker een paar dagen bijkomen van de reis tot nu toe. Het mag want dit keer heb ik mijn inspectiereis gecombineerd met vakantie ;-)
Per bamboevlot varen we een mooie tocht over de Yulong rivier en in de avond bezoek ik de lichtshow Impression Liu Sanjie. De Li rivier vormt het podium in dit theaterstuk en het verlichte karstbergen het decor. Zeker een aanrader!
Het is een totaal andere wereld wanneer ik vervolgens aankom in de wereldstad Shanghai. Een perfecte manier om deze stad te leren kennen is middels een fietstour. Omdat het mijn eerste keer in Shanghai is heb ik gekozen voor een fietstour met bezoek aan de belangrijkste hoogtepunten, maar er zijn ook vele andere routes mogelijk. We bezoeken als eerst een aantal lilongs. Waar Beijing de hutongs kent, heeft Shanghai nog een aantal traditionele wijken genaamd lilongs. Het is bijzonder om het grote contrast te zien tussen de moderne hoge wolkenkrabbers en deze kleine wijkjes met oude huizen, waar het leven zich nog vooral op straat afspeelt. Onderweg naar Fuxing Park, in de voormalige French Concession, wordt gestopt om wat typisch Chinese lekkernijen te proberen. Er hangt een gezellig sfeertje in het park, waar gepensioneerde inwoners van Shanghai samenkomen om te dansen, een spelletje te spelen of Tai Chi te beoefenen. Met een tussenstop bij de krekelmarkt, waar ik enigszins de kriebels van krijg, bereiken we de Bund, het icoon van de stad. Bij de bekende promenade langs de Huangpu rivier eindigt de fietstour en mijn reis door China.
Blader door het volledige fotoalbum van Rianne hieronder:
Bekijk de China reizen.