Menu

Bescherm de neushoorns in Oeganda!

5/10/20

Oeganda is wat ons betreft één van de mooiste bestemmingen op het Afrikaans continent. Het land heeft een groen landschap, veel iconische wilde dieren en een gastvrije bevolking.

Ongetwijfeld staat een bezoek aan de gorilla’s in de natuurlijke leefomgeving op de planning tijdens een rondreis door Oeganda. Voor ons was dat én het bezoek aan het Ziwa Rhino Sanctuary een hoogtepunt tijdens het bezoek aan Oeganda.

Het bezoek aan het reservaat creëerde bij ons een stukje bewustzijn en de harde realiteit van politieke instabiliteit en stroperijen hakte er bij ons wel in. Een trieste situatie waar we helaas vandaag de dag nog steeds in leven...

Ziwa Rhino Sanctuary - neushoorns - Oeganda Rhino Fund Uganda - waarschuwingsbord neushoorn Rhino Fund Uganda - neushoorns

De achtergrond van Ziwa Rhino Sanctuary

Het Ziwa Rhino Wildlife Ranch is gelegen in het Nakasongola district halverwege Kampala in het zuiden en Murchison Falls National Park in het noorden. Dit is de énige plek in Oeganda waar je neushoorns in het wild kunt zien. Momenteel is het reservaat de thuisbasis van 22 zuidelijk witte neushoorns en leven zij in een natuurlijke omgeving waar ze worden beschermd.

De neushoorns in Oeganda zijn enige tijd niet meer aanwezig geweest in het land. In 1960 leefden er witte- en zwarte neushoorns in verschillende Oegandese wildparken. Door politieke instabiliteit en stroperijen nam het aantal neushoorns in Oeganda drastisch af. Het dier is gewild vanwege de kostbare hoorn die op de zwarte markt veel geld oplevert.

Vanaf 1983 waren de neushoorns dan ook volledig uitgestorven in Oeganda. Tot er in 1998 door de Uganda Wildlife Authority (UWA) en de Rhino Fund Uganda (RFU) het Ziwa Rhino Sanctuary werd opgericht. Dit programma is gestart voor de herintroductie van de neushoorns in de verschillende wildparken in Oeganda.

Vincent's fotoalbum van Oeganda: 

Oeganda & Rwanda 2017 - Vincent

Onze ervaring in het neushoorn reservaat

Onze Oeganda beleving begon met een ‘rhino trekking’ in het reservaat. Samen met een kleine groep en onder begeleiding van een professionele ranger bewonderden we de neushoorns van dichtbij. Wat zijn het toch indrukwekkende dieren zeg! Ze lijken zo onschuldig doch stoer van karakter. Ze behoren niet voor niets tot de Big 5 (de grote 5 gevaarlijkste landdieren in Afrika). Dat maakt dit moment nog even extra bijzonder.

Het is goed om te zien dat deze dieren in harmonie en in alle rust in het reservaat leven. Het reservaat is, in tegenstelling tot sommige reservaten in andere landen, geen toeristische attractie. Dit vonden wij erg belangrijk en zo heeft het bezoek een duurzaam karakter en zijn wij een hele ervaring rijker.

Voor het reservaat zelf is het goed dat er bewustwording wordt gecreëerd onder toeristen voor nu en de toekomst. Laten we hopen dat de neushoorns snel worden uitgezet in de parken van Oeganda. Zo herstelt het land zich stukje bij beetje en zal er in de toekomst weer volwaardige Big 5 safari’s gemaakt kunnen worden in de Oegandese parken.

Neushoorns spotten in het Ziwa Rhino Sanctuary

Een duurzame toekomst

Door de komst van het coronavirus maken wij ons grote zorgen over het welzijn van de neushoorns en het behoud van het reservaat. Doordat het land nu weinig inkomsten binnenkrijgt van het toerisme, hebben de rangers in de reservaten minder financiële middelen voor de verzorging van de dieren. Laten we hopen dat we snel weer richting Oeganda mogen reizen en op die manier ons steentje bijdragen.

Als je iets voor deze schitterende dieren wilt betekenen dan je altijd een directe bijdrage leveren aan het neushoorn project in Oeganda (Rhino Fund Uganda). Via een aantal ludieke manieren kan je onder het mom van ‘create a rhino footprint’ een donatie geven op een van de volgende manieren:

  • Geef de neushoorn een naam
  • Adopteer een neushoorn
  • Bij een donatie komt jouw naam op de Rhino Footprint pagina
  • Ondersteun het Nederlandse project; Omogolo Wildlife Trust
  • Een directe donatie aan de organisatie RFU
  • Support de Hakuna Matata school van de lokale gemeenschap

Oeganda is een land in ontwikkeling en heeft veel potentie om op duurzaam gebied een voorbeeld te zijn voor veel andere bestemmingen in de wereld. Oeganda zal daarom altijd een plekje in ons hebben bij de gedachten aan Afrika. Laten we hopen op een mooie en betere toekomst met duurzame reizen om bewustwording te creëren voor het behoud van onze natuur en leefomgeving.


Meer over duurzaam reizen in Oeganda

Rondreizen Oegandaterug naar het blog