Menu

Hannah in het veelzijdige Sri Lanka!

30/4/17

Ayubowan vanuit Sri Lanka!
Hannnah-EmiratesWat een voorrecht om weer in het prachtige en veelzijdige Sri Lanka te mogen zijn! 

Mijn reis begon een week geleden toen ik met Emirates van Amsterdam via Dubai naar Colombo vloog. Terwijl ik dit nu schrijf kan ik niet geloven dat er pas 7 dagen zijn verstreken, want ik heb al zo ontzettend veel gezien, gedaan en meegemaakt. Enkele hoogtepunten tot dusver:

Cultuur / natuur
Tijdens een rondreis is het belangrijk om een goede mix tussen cultuur en natuur te hebben. Daarbij ligt bij mijzelf normaal gesproken de nadruk net wat meer op de cultuur dan op de natuur. Extra bijzonder vind ik het dan ook dat ik juist door de prachtige natuur van Sri Lanka in deze eerste week ben gegrepen.

Safari in het Wilpattu National Park
Dit begon met een safari in het Wilpattu National Park. Dit is qua oppervlakte het grootste nationale park van Sri Lanka en naast het welbekende Yala National Park is dit een van de weinige plekken waar luipaarden gezien kunnen worden. En ja, ik heb geluk gehad er niet één, maar zelfs twee te kunnen zien! Volgens mijn lokale gids was het een mannetjes luipaard dat we zagen, het grootste en sterkste mannetje dat er in het park rondloopt. Ik weet dat gidsen dit soms zeggen om je een goed gevoel te bezorgen, maar ik kon zien dat ook hij oprecht onder de indruk was. Daarnaast zag ik in Wilpattu NP ook herten, krokodillen, buffels en een grote variëteit aan vogels.

wilpattu-sri-lanka

Vogels
Op die vogels ga ik nog even verder in. Die hebben me namelijk sterk weten te fascineren. Al een hele tijd terug heeft mijn collega Karin een mooie vogelreis samengesteld, waarvan onze reizgers heel enthousiast terugkomen. En nu snap ik helemaal waarom; van groot tot klein, van bont tot eenvoudig en van schattig tot indrukwekkend. Ik heb vogels in allerlei soorten en maten gezien. Zelfs voor iemand die op het eerste oog niet veel affiniteit met vogels heeft, vond ik het dus hartstikke boeiend! Met mijn eenvoudige camera is het lastig om mooie foto's te maken, maar ik heb mij best gedaan:

blog-vogels-sri-lanka

Daarnaast hebben de gidsen van het Primate Research Camp mij een paar uur meegenomen tijdens hun studie naar de apen (voornamelijk makaken en langoeren) die bij de ruïnes van de oude koningsstad Polonnaruwa leven. De gids die mij mee op sleeptouw nam, kent meer dan 300 apen bij naam en gezicht. Daarnaast kent hij ook alle (familie)verhoudingen en groepsverhoudingen(!) Dagelijks gaat hij naar de wilde apengroepen toe om data te verzamelen voor het onderzoek waar zij samen met Dr. Wolfgang Dittus (bekend van de documentaire "Dark days in monkey city") aan werken. Ik heb zelden zoveel passie en toewijding gezien. De gidsen vertellen u graag over de apen, dus mocht u geïnteresseerd zijn, dan regelen we graag een excursie voor u.

sri-lanka-apen

Zelfs nu ik dit verhaal zit te typen ben ik omgeven door vogelgekwetter en af en toe een brul van een aap. Het enige dier dat mij tot op heden wat minder goed bevalt zijn de muggen die mij lekprikken. Achja, ik neem ze op de koop toe en gewapend met mijn Citronella-olie komt dat echt wel goed. wink

Oneindige heuvels
Maar niet alleen de dieren hebben een plekje in mijn hart veroverd, ook de fantastische landschappen wil ik niet tekort doen. Over de hoogvlaktes van de Horton Plains maakte ik een wandeling naar Worlds End. Prachtige weidse landschappen, afgewisseld met bosrijke omgevingen. In Nuwara Eliya heb ik genoten van de oneindige heuvels begroeid met theeplantages. Vanochtend heb ik in alle vroegte nog Little Adams Peak nabij Ella beklommen. Stuk voor stuk allemaal aanraders!

natuur-sri-lanka

Ik hoop dat u uit dit verhaal kunt opmaken dat ik dus nog steeds dolenthousiast ben over Sri Lanka. In mijn volgende blog vertel ik meer over de cultuur van het land, want ook daar valt genoeg over te schrijven. Ik heb al vele mooie tempels, stoepa's, Boeddha's en koloniale bouwwerken gezien. Dat houden jullie van mij tegoed voor een volgende keer!


Bekijk de Sri Lanka reizen voor meer reisinspiratie!terug naar het blog