Menu

Hong Kong, een record brekende poort naar Azië!

20/5/18
Hong Kong, een record brekende poort naar Azië!

Hier spreekt een bofkont! Het is weer tijd om op studiereis naar Azië te gaan. Deze keer weer een hele mooie combi van natuur, strand en een wereldstad. Het voor mij vertrouwde Borneo staat op het programma, maar eerst ga ik Hong Kong bezoeken.

Van aankomst tot vertrek heeft de stad (of moet ik “het land” zeggen) mij verrast. Ik heb een stadstour gedaan en ongeveer 10 hotels bekeken, voor ieder wat wils! Ik ontdekte dat Hong Kong vele records op zijn naam heeft staan, bewust en onbewust. Gelukkig is er ook veel “typisch Azië” te vinden, het is een smeltkroes van culturen. Kan ik als gierige Nederlander toch nog een maaltijd scoren voor 5 euro! Al deze tegenstellingen maakt een bezoek aan of stop over in Hong Kong absoluut de moeite waard.

Hong Kong airport

De internationale luchthaven Chek Lap Kok van Hong Kong bevindt zich op een kunstmatig aangelegd eiland. Het is zelfs het grootste kunstmatige eiland ter wereld! Ook staat het vliegveld met 50.000.000 passagiers per jaar in de top 10 van drukste luchthavens ter wereld. Het is een bouwkundig hoogstandje en de logistiek is geregeld met treinen, metro’s, bussen en vele roltrappen. Ok, verstand op nul en de bordjes volgen. Ondanks de grootte van het vliegveld verloopt alles uitermate soepel. Hier is een comfortabele aankomst en vertrek eerder regel dan uitzondering, alles is top geregeld! Wel zo fijn na een vluchtduur van 14 uur.

internationale luchthaven Chek Lap Kok van Hong Konginternationale luchthaven Chek Lap Kok van Hong Kong

Overigens was dat op de oude luchthaven Kai Tak wel anders. Deze lag midden in het centrum van Hong Kong. De landing stond toen bekend als vrije val. Kai Tak stond dan ook in een iets minder mooi rijtje, het was de op 5 na extreemste en gevaarlijkste luchthaven ter wereld. Ik ben tevreden met de nieuwe situatie aangezien ik mijn “heerlijke vliegtuig maaltijd” liever binnen boord houd.

Fijn was dat er tussen landing en aankomst in het hotel nog geen 2 uur zat, dat ging gelukkig vlot. Tijd voor sightseeing!

Hong Kong stad

Hong Kong is met ruim 7 miljoen inwoners met recht een metropool of wereldstad te noemen. Het is deel van de Parelrivierdelta dat sinds 2015 de grootste metropool ter wereld is.

Toch heb ik Hong Kong niet ervaren als onoverzichtelijk of TE groot. Wellicht komt dit doordat 60% bergachtig is. Hierdoor is een groot deel niet te bebouwen en bouwt men in de hoogte en niet in de breedte. Dat houdt de stad relatief compact, ook is er veel groen te zien door het vele hoogteverschil.

Bebouwing Hong Kong

Hong Kong bezichtigen

De 2 bekendste delen van Hong Kong zijn Hong Kong Island en Kowloon. Kowloon is gezelliger en er is meer te doen. Dan de vraag hoe ik een goede indruk ga krijgen in de korte tijd dat ik er ben. Er zijn veel opties om een stad te bezichtigen. Ik vind het per fiets altijd leuk, een tour met gids is lekker efficiënt, het openbaar vervoer in Hong Kong is perfect geregeld en als het echt niet anders kan zet ik mijn zonnekap op en klim ik bovenin een hop on hop off bus.

Na een korte analyse laat ik de fiets staan aangezien ik alles behalve levensmoe ben. Openbaar vervoer is super geregeld, maar ondergronds is weinig te beleven. De hop on hop off bus is mij iets te algemeen en tijdrovend, dus een tour met guide lijkt mij de beste keus.

Loes in Hong Kong

The Peak

Als je Hong Kong bezoekt moet je uiteraard “The Peak” aandoen. The Peak is de berg waar Hong Kong tegenaan ligt. Via een bijzonder steile en leuke tramrit kom je snel aan. De gids had kaarten waardoor ik langs de rij met wachtende mensen mocht, lekker efficiënt want de tijd is beperkt!

Het uitzicht is werkelijk prachtig en ik had geluk met het weer. Na vele foto’s stond de bus bovenop weer klaar. Snel verder naar het vissersdorp Aberdeen en de markt van Stanley met onderweg prachtige uitzichten over Deep water Bay en Repulse Bay. De slingerende weg komt langs de mooiste (en jawel) duurste appartementen ter wereld. Waar de grondprijs in Hong Kong gemiddeld al het duurste ter wereld is met 40.000 euro per vierkante meter stijgt het op de Peak zelfs richting 120.000 euro per vierkante meter, weer een record! Dat relativeert de prijzen in ons kikkerlandje weer een beetje.

Loes bij the peak Hong Kong

the peak

Hong Kong nightmarkets

Ook Hong Kong heeft vele night markets. Een typisch Aziatisch fenomeen met veel gezelligheid. Je kunt er lekker eten en de gekste dingen kopen voor een schijntje. Twee bekende markten zijn de Ladies market en Temple Street market, ook wel “men’s market” genoemd. Beide bevinden zich in de gezellige wijk Mong Kok  op Kowloon.

shoppen in Hong Kong

night market Hong Kong

Tip van Loes, uitzicht op de Hong Kong skyline!

De skyline is erg indrukwekkend, overigens is de hoeveelheid hoogbouw sowieso onvoorstelbaar. Tip: vanaf het dak van het Harbour Grand hotel heb je een schitterend uitzicht over Kowloon en Hong Kong Island. Dit is gratis toegankelijk dus hoppa die lift in en op naar de 41e verdieping!

Elke dag is om 20:00 uur de lichtshow “A Symphony of Lights” te bewonderen. Daar is weer een record, het is de grootste permanente licht- en geluidshow ter wereld, ik ben benieuwd!! De meeste lichten en lasers bevinden zich op de wolkenkrabbers op Hong Kong Island. De show is daarom het best te zien vanaf Kowloon en ik heb mij genesteld bij de Victoria Harbour. Helaas vond ik het ietwat tegenvallen, maar gelukkig is er regelmatig een nieuwe show. Ik raad daarom toch aan de lightshow te bekijken als er tijd is, bijzonder is het zeker.

 

A Symphony of Lights

Hong Kong met de familie

Als jonge moeder heb ik mijn familiereis antennes ook aangezet. Conclusie: hier worden kinderen blij, dus ouders ook! Door de overzichtelijkheid van de stad, brede hotel keus (met overal familiekamers en kamers met tussendeuren) en een oneindigheid aan activiteiten zullen de jonge telgen zich zeker vermaken. Enkele voorbeelden zijn de prachtige pretparken (Disneyland en Oceanworld), leuke tours, nightmarkets en unieke evenementen zoals de paardenraces op Happy Valley racecourse. Treinen, dubbeldekker trams, metro’s en kabelbanen zijn een leuke manier om met de kids op pad te gaan. En oh ja, voor papa en mama zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om een goede kop koffie te drinken.

voldoende mogelijkheden om een goede kop koffie te drinken in Hong Kong

Te kort! (Zoals altijd)

Ik wil nog een keer! Ondanks dat ik een goede indruk heb gekregen heb ik natuurlijk niet alles gezien.

Op mijn verlanglijstje staat nog een bezoek aan Big Buddha, ja hoor: uiteraard is dit één van de grootste zittende Boeddha's ter wereld.

Ook zou ik graag ooit nog de stad Macau willen zien. Macau staat bekend als het Las Vegas van Azië. Leuk om te ervaren, maar er is ook veel cultuur. Zo staat de binnenstad op de werelderfgoedlijst van Unesco en zijn er vele overblijfselen van Portugese bezetting in de 16e eeuw. Macau is in 40 minuten bereikbaar per auto. De Hongkong-Zhuhai-Macau-brug, die in 2018 is geopend, maakt het geen wereldreis! En je raadt het al, met 50 kilometer aan bruggen en tunnels weer een record. Het is 1 van de langste en meest prestigieuze bouwwerken ter wereld.

Mij zien ze hier nog wel een keertje terug!

 


Bekijk onze Hong Kong combinaties!terug naar het blog