Menu

Is Japan geschikt als bestemming voor een familiereis?

13/2/23

De jongste wil graag dieren kijken in de dierentuin. Lekker rennen en spelen in stadsparken. Intens geluk ervaren door een ritje met de trein. De oudste wil juist interessante musea verkennen en eeuwenoude stadsmuren rondom kastelen beklimmen. En vooral veel lekker eten, drinken en snoepen. Is dit herkenbaar in jullie gezin? Dan hebben jullie Japan als volgende vakantiebestemming gevonden!

Logo-Japan.jpgWe horen je denken: 'Japan?! Het land van de grote steden, van de lange reisafstanden en het vreemde eten? Hoe kan dat nou een ideale vakantiebestemming zijn voor een familiereis? Is Japan überhaupt wel kindvriendelijk? En hoe ziet zo'n reis er dan uit?'

Roselien, onze Japan specialist én zelf ook moeder van twee kinderen, legt je uit waarom een rondreis door Japan met je gezin absoluut de moeite waard is. 

Rust, reinheid en regelmaat

Elke ouder kan zich de 3 R's wel herinneren: rust, reinheid en regelmaat. Het is niet altijd gemakkelijk om je hier aan te houden. Zeker op vakantie niet. Maar reis je naar een land als Japan, dan kun je er haast niet omheen. Want als er érgens een land is waar ze deze drie woorden ademen, dan is het Japan wel. 

Rust

De Japanse bevolking is rustig. Erg rustig. Je zult ze niet snel horen schreeuwen, gillen of roepen. Onderlinge gesprekken vinden op gedempte toon plaats. In de trein is het zelfs ongebruikelijk (lees: 'not-done'!) om telefoongesprekken te voeren. 

Ook op straat vind je deze rust terug. Want hoe druk het op sommige plekken ook is, er zal nooit een Japanner tegen je aan lopen. 

Zelfs op Shibuya-crossing, het drukste kruispunt van Tokyo, wordt er niet tegen je aan gebotst. Terwijl er per keer dat het verkeerslicht op groen springt toch zo'n 2500 mensen tegelijkertijd oversteken. 

Zoek je tijdens de reis nog meer rust? Dan zoek je natuurlijk één van de vele (stads)parken op voor een heerlijke picknick. Of maak een stop bij een speeltuin; terwijl de kinderen zich uitleven, kunnen de ouders genieten van hun eigen momentje rust. 

Reinheid

Wie het WK voetbal in Qatar heeft gevolgd, zal het ongetwijfeld weten: Japanners houden van schoon. De bezoekers hielden het stadion netjes. De spelers ruimden zelf hun kleedkamers op. En precies zo gaat het er ook in Japan zelf aan toe. Prullenbakken zijn nauwelijks op straat te vinden; Japanners nemen hun afval gewoon mee naar huis. Verwacht dus geen troep op straat, maar verheug je op schoongeveegde straten en kauwgomloze bankjes. 

Vanwege de goede hygiëne kun je in Japan ook met een gerust hart naar een openbaar toilet gaan. Altijd handig als je met kinderen reist! Deze toiletten zijn keurig schoon, smerige toiletten bestaan er simpelweg niet. En om dat aan de mensen te tonen, bestaan er in Japan openbare toiletten met doorzichtige ramen. Zo kun je van buitenaf zien dat het toilet schoon is! En wees niet bang: zodra je naar binnen stapt en de deur op slot draait, worden de ramen automatisch geblindeerd zodat je in alle rust en privacy je broek kan laten zakken. 

Regelmaat

Japanners houden van regelmaat en structuur. Alles wordt tot in de puntjes geregeld. Dit merk je ook tijdens het reizen door Japan. Alle toeristische bezienswaardigheden staan ontzettend goed en duidelijk aangegeven. Het is daardoor nagenoeg onmogelijk om in een stad te verdwalen. 

Daarnaast komen Japanners altijd op tijd. Zelfs de treinen. Vertragingen zijn uitermate uitzonderlijk; in de afgelopen jaren bedroeg de gemiddelde vertraging van álle treinreizen in Japan slechts 32 seconden. En dat betekent dat je niet bang hoeft te zijn om je aansluiting te missen. Geen stress dus. 

maar er is ook genoeg ruimte voor plezier!

In Japan is dus een overvloed aan rust, reinheid en regelmaat te vinden. Maar betekent dit dat alles strak staat van de regels en er geen ruimte is om plezier te maken? Absoluut niet! In tegendeel zelfs: Japanners zijn dol op entertainment. Ze besteden maar al te graag hun geringe vrije tijd in één van de vele speelhallen die het land rijk is. Geef je over aan de knipperende lampen die je bijna verblinden, aan de oorverdovende muziek die uit de boxen galmt en de vele speelkasten die je de Arcades in trekken. 

warenhuis Akihabara in Tokyo, Japan

Laten we natuurlijk ook niet de vele karaokebars vergeten! De grootste hits kunnen hier worden meegezongen, wie scoort de meeste punten? Met het hele gezin kun je zelfs proberen meerstemmig te zingen, wie weet ontdekt iemand er een talent. 

Ook zijn er vele themaparken in Japan te vinden. Maak bijvoorbeeld kennis met Hello Kitty in Sanrio Puroland of wandel door de 'Wizarding World of Harry Potter' in Universal Studios. En natuurlijk vind je in Japan ook Tokyo Disneyland en Lego Discovery Center. 

Op zoek naar rustiger vertier? Ook dan zit je goed in Japan. Ontspan in een traditioneel Japans warmwaterbad, ook wel een 'onsen' genoemd. Er zijn openbare onsen te vinden, maar het is natuurlijk nóg leuker om te overnachten in een Ryokan met privé onsen op de kamer. Wat een ervaring!

Hoe ziet zo'n reis met kinderen er dan uit?

Japan is dus een zeer kindvriendelijke bestemming en daardoor geschikt als vakantiebestemming met je gezin. Maar hoe ziet zo'n reis er dan eigenlijk uit? We nemen je een dag mee op reis:

Accommodatie

Je wordt wakker in een accommodatie die we vooraf met zorg voor jullie hebben uitgezocht. Misschien ligt je kind lekker bij je in bed of slaapt de kleine nog in een kinderbedje op je kamer. Heb je een gezin met grotere kinderen? Dan kunnen we kijken naar accommodaties met familiekamers. Of we boeken twee kamers naast elkaar. 

De accommodatie is kindvriendelijk, maar is natuurlijk ook geselecteerd op basis van jullie wensen. Gaat jullie voorkeur uit naar een luxe accommodatie of liever juist iets kleinschaligs? Zoeken jullie het comfort van Westerse bedden of willen jullie een nachtje in een traditionele Ryokan of Minshuku uitproberen? Het slapen op een Japanse futon is een absolute aanrader! Gaan er tieners mee op reis, dan zullen zij vast en zeker in een Capsule Hotel willen slapen. 

Dagprogramma

Na het ontbijt gaan jullie op pad. Op alle plaatsen waar jullie de nacht doorbrengen, is namelijk wel iets te ontdekken! Een kleine greep uit de mogelijkheden:

  • Beklim in Osaka bijvoorbeeld de muren van het Osaka Castle, bezoek het prachtige Aquarium of ga los in de attracties van Universal studios. Ook Kidsplaza Osaka is een aanrader: dit is een interactief museum waar kinderen naar hartenlust kunnen ontdekken. Liever creatief bezig? Volg dan een workshop origami vouwen, zodat je ook thuis nog lang aan je familiereis kunt terugdenken. Sportliefhebbers komen aan hun trekken tijdens een baseball wedstrijd: een zeer populaire Japanse sport. De dag sluit je af op Dotonbori Street, waar je je vergaapt aan de vele neon reclame. Wat een indrukken! En dan heb je nog niet eens de omgeving van Osaka verkend. Want met kinderen mag een daguitstap naar Nara, waar zo'n 1200 tamme herten los rondwandelen, zeker niet ontbreken. 

Dotonbori Straat in Osaka - Japan

  • Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan, is voor iedereen een lust voor het oog. Neem de kinderen mee naar Kinkaku-Ji tempel, die volledig is bedekt met bladgoud en zo uit een sprookje lijkt te komen. Of bezoek samen de Kiyomizu-dera tempel: niet alleen is de tempel een bezoekje waard, ook het uitzicht over de stad is adembenemend. Kunnen jullie van bovenaf jullie accommodatie vinden? Eenmaal terug in het centrum breng je een bezoek aan het Samoerai- en Ninjamuseum of kijk je je ogen uit in het Mangamuseum. Uiteindelijk zal je dit museum verlaten met een manga tekening van je kind(eren) op zak! Kyoto staat natuurlijk ook bekend om de geisha's. Dus kijk goed om je heen, je zou zomaar een geisha tegen het lijf kunnen lopen. Of, nog spannender, trek zelf een kimono aan en ga zélf gekleed als een geisha door de stad...

Geisha's in Gion district in Kyoto - Japan

  • Uiteraard zal je je ook in Tokyo niet vervelen. Maak een boottocht over de Sumida Rivier, proef allerlei soorten vis op de Tsukiji Vismarkt, woon een training van sumoworstelaars bij of bezoek Ueno Zoo. En wat dacht je van een wandeling door Harajuku, waar jongeren zich in typische Harajuku-fashion uitdossen. Ben je klaar voor wat bijzondere visuele indrukken? Sla dan Teamlab Borderless en Teamlab Planets niet over! Ik ga er niet te veel over verklappen, want deze plekken moet je echt zelf gaan ontdekken. In de avond neem je de lift omhoog in de Tokyo Skytree. Het uitzicht over Tokyo 'by night' ga je nooit meer vergeten. 

Japan-9---Cover.jpg

Rond het middaguur heb je natuurlijk een lunch nodig. Geen probleem! Lunchen in Japan is heel gemakkelijk. Er zijn voldoende plekken te vinden waar je voor een paar euro een noedelsoep kunt eten. Maar je kunt er ook voor kiezen om wat lekkers te halen bij één van de vele supermarktjes. Zo kun je een spontane sushi-picknicklunch organiseren, ergens in een mooi parkje!

Reizen per trein

Buikje rond en alle bezienswaardigheden gezien? Dan is het tijd om de rest van de dag te ontspannen of misschien zelfs al verder te reizen naar de volgende bestemming. Kies je voor het laatste, dan reis je op eigen gelegenheid naar het treinstation. Afhankelijk van de gekozen accommodatie kan dit op loopafstand zijn of het is een korte rit per metro. 

Het meesjouwen van alle bagage is niet nodig: in veel gevallen kunnen we bagagevervoer regelen. DShinkansen trein Japan - Japane bagage blijft dan achter in de accommodatie en wordt vervolgens naar de volgende accommodatie gebracht. Een service die, tegen een kleine meerprijs, ontzettend handig is als je met (kleine) kinderen reist!

Eenmaal op het treinstation hoef je geen treintickets meer te kopen: deze hebben wij vooraf al voor jullie geregeld. Je hoeft dus alleen maar het juiste perron te zoeken en netjes in de rij te wachten totdat de trein komt voorrijden. 

De trein kan een normale trein zijn, zoals de Sprinter of de Intercity zoals wij deze in Nederland kennen. Maar in Japan hebben ze ook de Bullet Train: een trein die met een vaart van 320 kilometer per uur door het land heen raast. Wat een ervaring!

Dineren

Na aankomst op de volgende bestemming is het wellicht al etenstijd. Gelukkig kun je in Japan op bijna elke hoek van de straat wat eten. Je hebt dus zo wat leuks gevonden! Maar dan sla je de menukaart open en breekt het zweet je uit: je kunt er geen woord van lezen. Als de kinderen dan ook nog eens kieskeurig zijn, kun je je afvragen waarom je naar Japan bent afgereisd. Waarom zou uit eten gaan in Japan met kinderen zo gemakkelijk zijn?! Ik zal het je vertellen: omdat ze in Japan beschikken over sampuru! Sampuru zijn borden met nepeten, gemaakt van wax. Het lijkt bijna echt, zo bijzonder mooi en realistisch is het gemaakt. De sampuru staan vaak opgesteld bij de ingang van het restaurant, zodat je in één oogopslag kunt zien wat je bestelt. Niet alleen voor jezelf heel fijn, maar voor de kinderen is er niks leuker dan een bord met eten aanwijzen waarbij het water je in de mond loopt. En nog mooier; je weet wat je krijgt, dus je komt niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Shuriken ninja in Takayama - Japan

dus is japan een kindvriendelijke bestemming?

JA! Japanners zijn gek op kinderen. Ze vinden ze 'kawaii' of zoals wij zouden zeggen: schattig. En dat merk je zodra je met je gezin door Japan reist. Kinderen worden met een grote lach verwelkomd zodra je ergens binnen stapt. En ook tijdens de treinreizen heb je aan aandacht geen gebrek. Dat maakt dan ook dat reizen door Japan met kinderen dé ideale manier is om met de lokale bevolking in contact te komen. 

Natuurlijk is een goede voorbereiding het halve werk. Laat daarom je kind(eren) meedenken bij het plannen van jullie reis naar Japan. Het hart van je kroost zal al snel harder gaan kloppen als ze lezen over sumoworstelaars en samoerai. Wellicht willen ze zelfs al meteen een reservering plaatsen bij een Ninja restaurant! Hier wordt het eten gepresenteerd door ober die verkleed zijn als ninja, met uiteraard de daarbij behorende trucjes.

Wat mij betreft is Japan dus zeker geschikt als bestemming voor een familiereis. De accommodaties, de bezienswaardigheden, de treinreizen: het zal allemaal een diepe indruk achter laten op de kinderen. En als je er dan ook nog eens heerlijk kunt eten, dan is dat een extra pluspunt. Alleen het fruit in Japan is onbetaalbaar duur. Als ik dan toch een minpuntje moet noemen... Maar ach, het niet kunnen eten van fruit zal bij veel kinderen ook weer als een pluspunt worden opgevat. Had ik trouwens al verteld over wagashi, het traditionele Japanse snoepgoed?terug naar het blog