Menu

Malariavrije safari's in Zuid-Afrika: de parken, tips en misvattingen

25/1/18
Malariavrij op safari in de parken van Zuid-Afrika!

malariavrijHet is prettig om vooraf te weten waar u aan toe bent en wat de opties zijn met betrekking tot malariavrije parken, want de opties voor malariavrije safari’s in Zuid-Afrika zijn er namelijk genoeg. Hiermee voorkomt u onaangename verrassingen in uw reisplan. De volledige rondreis om moeten gooien omdat de GGD adviseert malariatabletten te slikken kunt u maar beter voor zijn!

Meest voorkomende redenen om malariagebieden te vermijden

U kunt zelf de afweging maken of u tijdens uw reis door Zuid-Afrika in een malariavrij wildpark wilt verblijven. Wij informeren u graag via deze weg over het feit dat u in malariavrije gebieden ook geweldige safari’s kunt maken en deze parken niet onderdoen voor de meer bekende wildparken in Zuid-Afrika. Er zijn verschillende redenen waarom malariagebieden vermeden worden. Het kan voorkomen dat u of iemand uit uw reisgezelschap:

  • zwanger is
  • een kinderwens heeft
  • reist met (jonge) kinderen
  • bezwaar heeft tegen het slikken van malariatabletten

kinderen vanuit de 'hide' in Zuid-Afrika

Misvattingen over malariavrije parken

Er bestaan enkele misvattingen over malariavrije safari’s, onder andere:

  • er is geen Big Five aanwezig
  • de parken doen onder voor parken als het Kruger National Park
  • de parken zijn niet natuurlijk met geïmporteerd wild

Wanneer u liever geen malariagebieden wilt bezoeken en toch een goede safari wilt beleven zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden. Wij stippen graag een aantal voordelen en reismogelijkheden aan voor uw malariavrije rondreis door Zuid-Afrika.

Voordelen van een malariavrije reis

Naast dat de zuidelijke Tuinroute malariavrij is, zijn er ook in het noorden van Zuid-Afrika een aantal parken die het gehele jaar door malariavrij zijn. De meeste parken zijn nog vrij onontdekt bij het gros van de Zuid-Afrika reizigers waardoor u een exclusievere ervaring kunt verwachten. De safari-beleving is even goed of zelfs beter dan de bekendere parken. Zo hebben de onderstaande malariavrije parken een verscheidenheid in landschappen en is ook de Big Five bij enkele van de parken van dichtbij te bewonderen. De meeste accommodaties in de malariavrije parken zijn op basis van volpension met safari-activiteiten waardoor al veel inclusief is en u geen rekening hoeft te houden met hoge kosten ter plaatsen. Tot slot zijn al deze parken goed te bereiken vanuit Johannesburg, een combinatie met de zuidelijk gelegen Tuinroute is dan ook gemakkelijk te maken. Onderstaand een overzicht van de favoriete malariavrije parken, zorgvuldig samengesteld door onze Zuid-Afrika specialisten. 

Overzicht malariavrije parken
Entabeni Game Reserve

Entabeni Game Reserve is een uitstekend kindvriendelijk en malariavrij park dat gemakkelijk te bereiken is vanuit Johannesburg en Pretoria. Entabeni, wat ‘plaats van de berg’ betekent, kenmerkt zich door haar merkwaardige landschap bestaande uit twee delen dat een hoogteverschil heeft van wel 600 meter! Dieren die hier voornamelijk voorkomen zijn olifanten, giraffen, cheeta’s, struisvogels en een aantal leeuwen.

yes kindvriendelijk

yes bijzonder en uniek landschap

yes makkelijk bereikbaar vanuit Johannesburg en Pretoria

no Big Five aanwezig, maar lastig te spotten

Entabeni kan worden opgenomen in: Huwelijksreis Zuid-Afrika & Mauritius malariavrij

Kololo Game Reserve

op safari in Kololo - foto: Esther van den Berg
Heeft u een gezin met jongere kinderen en weet u niet welk wildpark u moet kiezen? Dan is het Kololo Game Reserve de beste keus. Het meest kindvriendelijke malariavrij park ten noorden van Johannesburg. Er zijn veel activiteiten die u met het hele gezin kunt ondernemen. Omdat er geen roofdieren voorkomen, kunt u het malariavrije park ook te voet of per fiets verkennen.  Om alsnog de Big Five te spotten kunt u een dagtrip maken naar het nabijgelegen Welgevonden Game Reserve.

yes kindvriendelijk

yes ook te voet en per fiets te verkennen

yes veilig gevoel door afwezigheid van roofdieren

yes Big Five bij Welgevonden Game Reserve

no geen Big Five en roofdieren te spotten in Kololo Game Reserve

Reisvoorbeeld: Familiereis Zuid-Afrika malariavrij

Madikwe Game Reserve

Nabij de grens met Botswana is het Madikwe Game Reserve te vinden. Dit park staat vooral bekend om de vele diersoorten en de afwisselende landschappen. Zo is de Big Five te spotten alsmede cheeta’s, hyena’s en als u geluk heeft zelfs de wilde honden! Het landschap wisselt zich af van open vlaktes, graslanden en bossen tot heuvels. Er zijn veel familievriendelijke lodges gevestigd in het gebied ideaal voor gezinnen die malariavrije safari’s willen doen.

yes afwisselende landschappen

yes Big Five aanwezig

yes open landschap

yes familievriendelijke lodges

Reisvoorbeeld: Huwelijksreis Zuid-Afrika & Mauritius malariavrij

Marakele National Park

Marakele Game Reserve uitzichtMarakele Game Reserve - vogel
Een onontdekt en exclusief park te midden van de Limpopo provincie is het Marakele National Park. Marakele staat bekend als een ideale plek voor het spotten van de vele vogelsoorten, evenals de bekende Big Five. Gezinnen met kinderen beleven hier een heerlijke vakantie doordat er veel kindvriendelijke activiteiten te ondernemen zijn. Daarnaast heeft het park een gering aantal toeristen per jaar, wat zorgt voor een exclusief safari-gevoel. 

yes Big Five aanwezig

yes vele vogelsoorten

yes kindvriendelijke activiteiten

yes beperkt in aantal toeristen

Marakele kan worden opgenomen in: Rondreis Zuid-Afrika malariavrij

Nambiti Game Reserve

Een pareltje op de route tussen Johannesburg en Durban vindt u het Nambiti Game Reserve, gelegen nabij de bekende Drakensbergen. Dit prachtige malariavrije park is erg leuk voor families met kinderen die een zuidelijk rondje maken vanuit Johannesburg. U kunt hier veel activiteiten ondernemen, speciaal gericht op uw familie. Binnen het wildpark kunt u bijvoorbeeld gamedrives maken, of genieten van een picknick of diner midden in de bush. Maar ook buiten het wildpark kunt u vele activiteiten ondernemen, denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de Drakensbergen of de Battlefields.

yes  op de route van Johannesburg naar Durban

yes  familie-activiteiten 

yes nabij Drakensbergen en Battlefields

yes Big Five aanwezig

Reisvoorbeeld: Rondreis Zuid-Afrika malariavrij

Pilanesberg Game Reserve

Het nationale park dat het beste vanuit Johannesburg is te bereiken, is het Pilanesberg Game Reserve. Een bezoek aan dit park is ook makkelijk te combineren met een bezoek aan de Tuinroute, door middel van een binnenlandse vlucht. Het park staat bekend om haar prachtige vulkanische landschap en wordt bewoond door de witte én de zwarte neushoorn. Naast de neushoorn vindt u hier ook de overige leden van de big 5. Maar ook hyena’s, cheeta’s, giraffes, zebra’s en nijlpaarden kunt u spotten in dit wildpark. U kunt van al dit moois genieten middels een game drive, bush walk of birdwatching tour

yes dicht bij Johannesburg

yes populaire combinatie met Tuinroute

yes Big Five

yes mogelijkheden tot bushwalk of birdwatching tour

no een groot deel van het park is open voor dagbezoekers

Reisvoorbeeld: Familiereis Zuid-Afrika & Seychellen

Welgevonden Game Reserve

Het Welgevonden Game Reserve. ligt in de provincie Limpopo en is onderdeel van het Waterberg Biosphere Reserve. Dit reservaat is erkend door UNESCO en staat bekend om de grote variëteit van flora en fauna. Naast dat dit een van de mooiste malariavrije parken ten noorden van Johannesburg is, is er ook veel wild te spotten. Zo is de Big Five in het park aanwezig tezamen met cheeta’s, hyena’s, 15 bokkensoorten en 30 andere grote zoogdieren. Veel families met kinderen maken game drives vanuit het kindvriendelijke Kololo Game Reserve om de Big Five compleet te maken. Of kies ervoor om in het Welgevonden Game Reserve te verblijven waar een groot aanbod is aan familievriendelijke lodges. Beide parken liggen praktisch tegen elkaar aan. Naast prachtige game drives kunt u er veel vogels spotten en zijn er mooie schuilplaatsen vanwaar u de dieren van heel dichtbij kunt bewonderen.

yes Big Five

yes grote diversiteit aan wild

yes wild spotten van dichtbij

yes mooie ‘hides’ (uitkijk locaties)

Reisvoorbeeld: Huwelijksreis Zuid-Afrika & Mauritius malariavrij


Nuttige links:
Bekijk voor meer reisinspiratie onze Zuid-Afrika rondreizen
Direct naar de malarivavrije Zuid-Afrika reizen
Direct naar de familiereizen Zuid-Afrka
Algemene safari-tips
Meer informatie over deze en andere safari-parken in Zuid-Afrika? Bekijk de highlightsterug naar het blog