Menu

Martijn aan de tand gevoeld over Madagaskar!

27/7/15

Met scepsis naar Madagaskar


Na terugkomst van zijn Madagaskar reis hebben we onze collega Martijn eens stevig aan de tand gevoeld over zijn Madagaskar ervaringen, zeker omdat hij lange tijd wat sceptisch was over het reizen door Madagaskar.

Aanvankelijk was je een beetje sceptisch over Madagaskar. Als die-hard Afrika-safari-ganger stond dit lange tijd niet hoog op je bucketlist, kun je toelichten waar dit vandaan kwam?

"Ik ben een echte natuurliefhebber met een voorliefde voor groot wild. Ik kom graag zo dicht mogelijk bij het wild, zonder ze daarbij te storen uiteraard. Het wild in Madagaskar is gewoon wat kleiner en ik was bang dat je alleen een glimp van het wild zou opvangen, dat zich hoog in de boomtoppen verstopte."

boomtop

Eenmaal geland op het reusachtige eiland, wat was je eerste indruk van Madagaskar toen je de luchthaven achter je gelaten had?

"Mijn avontuur begon in de hoofdstad van Madagaskar, Antananarivo, waar ik tijdens de transfer een beetje schrok van de chaos om me heen. De straten zijn er zo smal, aan weerszijde marktkraampjes en héél véél mensen. Samen met de grote bussen, auto’s, brommers en trucks zorgt dit voor nogal chaotische taferelen. Na het verlaten van de stad werd het gelukkig meteen rustiger. Al was ik wel al meteen onder de indruk van de kleurrijke kraampjes (je kan het zo gek niet bedenken of ze verkopen het) en de vriendelijke bevolking. Je waant je meteen weer in Afrika, al kunnen dit ook zomaar Aziatische taferelen zijn."

Op welke vlakken bleek Madagaskar anders te zijn dan je verwacht had?

"Ik wist dat Madagaskar een mooie bestemming was, maar de werkelijkheid was nog mooier dan ik had verwacht. De landschappen zijn adembenemend en je wilt tijdens een reis bij elke bocht wel weer een nieuwe foto maken. Ook de lokale bevolking is erg fotogeniek. Gelukkig is de chauffeur altijd bereid om even te stoppen. De nationale parken die ik heb bezocht waren schitterend, met name Isalo National Park. De zandstenen rotsformaties, natuurlijke waterbronnen en verschillende soorten lemuren zijn indrukwekkend. Ondanks mijn rijke geschiedenis aan safari’s heeft het wildleven mij aangenaam verrast. De verschillende soorten lemuren en o.a. kameleons zie je meteen beetje geluk echt van heel dichtbij!"

"Westerse landen hebben veel invloeden in Afrika. Helaas komt dit niet altijd ten goede aan de plaatselijke bevolking en draagt dit niet bij aan de stabiliteit van het land. Vaak zijn er slechts een paar rijke locals die er beter van worden. Politieke belangenverstrengeling is dus aan de orde van de dag. Vooral van Amerika en Frankrijk is de invloed voelbaar, en bij de saffieren-mijnen zie je kantoren van de Chinezen, Thai en Sri Lankanen. Dit was het eerste Afrikaanse land waar ik deze belangenverstrengeling enigszins terug kon zien. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft echter op het platteland en zij lijken hier minder van mee te krijgen."

Om eerlijk te zijn dacht ik dat de Malagassi zeer arm waren. Natuurlijk heerst er armoede, maar dit drukt zich uit in een tekort aan geld, kleding en luxere producten. Als je door het land reist zie je werkelijk alle denkbare gewassen en plantages. De Malagassi benutten het land goed en kunnen werkelijk alles verbouwen. Hierdoor is er weinig honger en zien de mensen er gezond uit. Ook was de kwaliteit van de huizen beter dan ik in de eerste instantie verwacht had."

Madagaskar is geen typisch Afrikaans land. Waar zit hem dat in en hoe merk je dat terug?

De eerste bewoners van het eiland kwamen niet uit Afrika maar uit Azië (Maleisië en Indonesië). De meeste inwoners zijn afstammelingen hiervan, waardoor de lokale bevolking ook helemaal niet Afrikaans oogt. De eerste Aziatische inwoners introduceerde ook rijst, wat vandaag de dag nog door iedereen dagelijks wordt gegeten. Tijdens een reis zie je dan ook overal de typische rijstterrassen, waardoor je echt een beetje in Azië waant. Op het vasteland van Afrika, met name in de safari-landen, draait alles om wildlife. Hier zie en ervaar je meestal minder van de cultuur. Dit is in Madagaskar totaal anders. Je bezoekt meer stadjes en op het platteland zie je de locals aan het werk. De prachtige tradities van de verschillende stammen dragen bij aan een zeer interessante reiservaring."

Voor wie is Madagaskar een goed land om te bezoeken? En welk type reiziger zou je het afraden?

"Madagaskar is geschikt voor de reiziger die zowel van natuur als cultuur houdt. De reiziger is ook actief en houdt van afwisselende activiteiten. Boottochtjes, snorkelen, duiken, kite-surfen, quad rijden, jungle trekkingen, nachtwandelingen, village walks, het kan allemaal!"

"De typische Madagaskar-reiziger hecht minder waarde aan de kwaliteit van de accommodatie, al verbeterd deze in snel tempo. Een reis door Madagaskar is minder geschikt voor de reiziger die zijn of haar Westerse ritme moeilijk kan loslaten op vakantie. Alles gaat net even iets anders en is in onze ogen misschien niet altijd efficiënt. Hou er ook rekening mee dat de lokale bevolking nog zeer beperkt Engels spreekt."

Waren er verder nog verrassende details die je opvielen of verbaasde?

"De kwaliteit van het eten is echt heel goed. In veel hotels en restaurants, waar je tijdens een PANGEA Travel reis komt, is het eten van goede kwaliteit. Met name de Zebu steak en de visgerechten langs de kust zijn een aanrader! Oh, en ik vergeet bijna de geflambeerde bananen met lokale rum!"

Je aanvankelijke scepsis lijkt overgeslagen te zijn in enthousiasme, wat is je algehele conclusie over je Madagaskar ervaring?

"In een woord FANTASTISCH! Ik kan niet wachten om nog een keer terug te gaan. Er is nog zoveel te zien en te beleven. Bent u een echte natuur- en cultuurliefhebber, voeg Madagaskar dan snel toe aan uw bucketlist!"

Heeft u zelf nog vragen over Martijns ervaring in Madagaskar? Schroom dan niet en neem contact op met Martijn! Bekijk voor praktische vragen onze landinformatie en ook de FAQ, of ga direct naar onze Madagaskar reizen pagina!

 

Bekijk het volledige fotoalbum op Flickr of klik op de pijltjes van de onderstaande foto.

Madagaskar 2015 - Martijn



terug naar het blog