Menu

Met je kind op reis naar Taiwan, een aantal redenen om dat te gaan doen!

26/1/19

Met je kind op reis naar Taiwan, een aantal redenen om dat te gaan doen!

Een verre reis met kinderen kan een uitdaging zijn, want hoe doet je kroost het tijdens de vlucht? En in wat voor hotels komt je terecht, zijn er wel kinderfaciliteiten zoals bijvoorbeeld een zwembad? En niet geheel onbelangrijk; zijn er leuke dingen te beleven voor kinderen, is de gezondheidszorg goed en wat voor inentingen heb ik nodig? Twee maanden geleden was ik met mijn gezin in Taiwan en ik kan uit eigen ervaring vertellen; Taiwan is een échte familiebestemming!

Reizen met kinderen 'Meet the locals'

Vliegen met een kind

De horrorverhalen van schreeuwende kinderen in combinatie met oververmoeide ouders in een vliegtuig zal iedereen wel kennen; je zou zweren dat jij dit zelf nóóit zal gaan doen. Maar toch gaat het kriebelen en sta je te springen om weer, zoals vanouds, een verre reis te gaan maken. Twijfels? Nee, gewoon doen!

Veel stewardessen zijn zelf ook moeder!

Vliegen met een kind

En dus begrijpen ze maar al te goed dat je op reis wilt en je kind natuurlijk niet achterlaat. Naast dat er in een vliegtuig genoeg faciliteiten zijn voor kinderen (denk aan een ‘babycot’ waar kleine kindjes in kunnen liggen), zal je ook tijdens de vlucht volop begeleid worden en wordt er echt met je meegedacht. Eet je kind al mee? Dan krijgt je kind als eerste een maaltijd. Wil je even naar het toilet en ligt je partner te slapen? Dan vermaakt de stewardess jouw kleine mini-me. En kunnen ze regelen dat je een extra stoel krijgt door je buurman of –vrouw te verplaatsen? Dan zullen ze het doen. Zo heb jij meer ruimte en verkleint het vliegtuigpersoneel de kans op klachten van medereizigers. Ook wij kregen een extra stoel, dus onze dochter (die met haar 14 maanden net niet meer in een babycot paste) heeft tussen ons in op een stoel liggen slapen. En ik kan je verzekeren; zij slaapt níet als het lawaaierig is of als er veel om haar heen gebeurt. Maar op weg naar Taiwan sliep ze de hele vlucht door...

Twijfels? Nee, gewoon doen!

Tips voor in de handbagage

Oké, we hebben dan ook wel een beetje vals gespeeld. Want in plaats van onze dochter zo op een stoel neer te leggen, hebben we gebruik gemaakt van een hoeslaken dat we vanuit huis hebben meegenomen. De hoeken vouwden we om de bovenkant van de stoel en om de onderkant van de zitting; en zo creëerden we een soort van tentje waarin ons kleintje rustig haar oogjes dicht kon doen. Naast dit hoeslaken namen we ook wat eten en drinken mee, zodat ze tijdens het opstijgen en landen goed zou slikken en minder last zou hebben van haar oortjes. En vergeet natuurlijk niet de verzorgingsspulletjes en wat speelgoed; zonder muziek erin natuurlijk!

zo creëerden we een soort tentje waarin ons kleintje rustig haar oogjes dicht kon doen

Zelf rijden of met een gids op pad?

Vanuit het vliegtuig doe je al de eerste indrukken op van het land, maar eenmaal op de grond gaat de reis dan echt beginnen. Hoe ga je dat doen? Ga je zelf met een huurauto rijden of reis je liever met een chauffeur? Beiden heeft zijn voor- en nadelen.

Zelf rijden in Taiwan

Zelf rijden en je eigen tempo bepalen

Zelf ben ik tijdens mijn reis met een huurauto op pad gegaan, zodat we zelf onze tijd konden inplannen. De route en de accommodaties lagen natuurlijk vast, maar zo konden we zelf beslissen waar en wanneer we stopten en konden zo van onze vrijheid genieten. Vaak reden we in de middag; tijdens het middagslaapje van onze dochter. Zo hield zij gemakkelijk de soms lange afstanden vol en hoefden wij geen middagen in de hotelkamer te spenderen. En het zelf rijden in Taiwan? Dat is heel eenvoudig! De wegen zijn goed, er wordt rechts gereden en het verkeer is overzichtelijk.

Met een gids kom je op bijzondere plekken

Rij je liever niet zelf op een onbekende bestemming? Kies er dan voor om met een rondreis met chauffeur te maken. Zo kun jij je richten op de bezienswaardigheden en je kind(eren) en laat je het verkeer en het rijden over aan iemand anders. Vaak is de chauffeur ook nog eens een ‘local’, die natuurlijk veel te vertellen heeft over Taiwan. En die wellicht nét dat bijzondere plekje weet te vinden! Dus ga met je chauffeur in gesprek en wie weet tot wat voor mooie ontmoetingen dit leidt.

Het immense Foguangshan klooster - Taiwan

Kindvriendelijkheid

Aziaten zijn gek op kinderen, voor Taiwanezen geldt dan ook niets anders; zij zullen zich volop vermaken met jouw telg. Maar je wilt natuurlijk ook dat jouw kind zich vermaakt, dus dat er wel wat voor te doen is tijdens de reis!

Aan aandacht geen gebrek! Taiwan met kinderen

Reuzenpanda’s, pretparken, lampionnen oplaten en lang opblijven voor de avondmarkt!

Taiwan is een veelzijdig land, met veel afwisseling tussen natuur en cultuur. Je kunt er dan ook voor kiezen om de prachtige Nationale Parken te gaan bezoeken, zoals Kenting National Park, Tri-Mountain National Scenic Area en Alishan National Scenic Area. Of cultuur te snuiven in Tainan en te slapen in het Foguangshan klooster. Maar dat zijn vaak nét de dingen waar kinderen niet op zitten te wachten. Dus bij familiereizen stemmen we de reis graag af op de wensen van de kinderen. Willen ze dieren gaan kijken in het Shin Kong Chao Feng Leisure Farm, een bezoek brengen aan pretparken zoals het Hualien Farglory Ocean Park  of lampionnen oplaten in het sfeervolle Chiufen? Het kan allemaal! Maar het meest spannende is natuurlijk wel het lange opblijven voor de indrukwekkende avondmarkten…

Lichtjes werken altijd betoverend!

Aan kinderfaciliteiten geen gebrek

Grote en kleine vissen kijken in het aquariumDe aanwezigheid van kinderfaciliteiten maakt het reizen natuurlijk nog veel gemakkelijker. En gelukkig wordt ook daaraan in Taiwan veel gedacht. Uiteraard kunnen er kinderzitjes voor in de auto worden geregeld, maar ook in hotels zijn veelal kinderbedjes beschikbaar (wel op aanvraag te boeken). En natuurlijk zijn er accommodaties met zwembaden te reserveren! In restaurants zijn veelal kinderstoelen aanwezig en voor het eten krijgt je zoon of dochter zelfs eigen servies en bestek! Voor de allerkleinsten is er op veel plekken in Taiwan een ‘nursery room’ te vinden; hier kunnen baby’s verschoond worden (luiers liggen er zo voor het pakken), flessen opgewarmd worden en er zijn zelfs afgesloten ruimtes voor moeders die hun baby nog borstvoeding geven.  

Gezondheidszorg en veiligheid

Tot nu toe klinkt het allemaal veelbelovend! Maar het wordt nog beter, want als je met kinderen op reis gaat wil je natuurlijk wel dat de bestemming veilig is en dat de gezondheidszorg goed geregeld is.

Voorzorgsmaatregelen vanuit huis

Voor een land zonder malaria en geen voorschriften voor verplichte inentingen, is Taiwan bij uitstek een geschikte bestemming om met kinderen naar toe te reizen. Controleer natuurlijk altijd wel even de informatie over inentingen bij de GDD of bij je huisarts. Het enige dat wel belangrijk is, maar wat voor elke bestemming geldt; zorg voor een goede reisverzekering! Mocht het nodig zijn, dan kun je zonder problemen gebruik maken van de Taiwanese gezondheidszorg.

En die gezondheidszorg is gelukkig erg goed!

Ziekenhuizen zijn gemakkelijk te vinden, artsen spreken goed Engels en het niveau van de gezondheidszorg in Taiwan is erg hoog. En de hygiëne? Je zult in het openbare leven nergens een snoeppapiertje op straat vinden en er is weinig luchtvervuiling; dan zal je begrijpen dat de hygiëne in een ziekenhuis al helemaal op orde is.

Criminaliteit? Zeer laag!

Taiwan is een veilig land, waar je overdag en ’s avonds gerust over straat kunt lopen. De criminaliteitscijfers zijn erg laag. Uiteraard moet je altijd bedacht zijn op zakkenrollers en dieven, maar ik heb me in Taiwan geen moment onveilig of onprettig gevoeld.

Ontspannen op het strand van Kenting - Taiwan

Kortom, Taiwan is zeer goed te bereizen met (kleine) kinderen!

Ook de kleine meid kijkt haar ogen uit!Want dat is de conclusie die ik zelf heb kunnen trekken na mijn rondreis door Taiwan. Ik vond het land adembenemend mooi en indrukwekkend, maar vooral de vele voorzieningen voor reizen met kinderen hebben me aangenaam verrast.

 

Ben je zelf benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor een rondreis of selfdrive in Taiwan? Bekijk dan wat de beste reistijd is en welke highlights je met het gezin wilt gaan zien. Ik help je heel graag verder met het organiseren van jullie familiereis!

 

Sun Moon Lake, prachtig gelegen in de bergenCultuur snuiven met kinderen


Bekijk ook onze Familiereis Taiwan, uiteraard geheel op maat aan te passen. 
Vragen over het bovenstaande verhaal over reizen naar Taiwan in het algemeen? Neem gerust contact op met Roselienterug naar het blog