Menu

Mieke reist naar Bhutan; een land dat haar al 20 jaar fascineert... en dit is waarom

20/1/17

Zo'n twintig jaar geleden werd mijn aandacht getrokken door een foto van een Bhutanees gezin. Hen was gevraagd om hun meest dierbare/waardevolle bezittingen uit te stallen. Om de één of andere reden fascineerden de gezichten van de mensen, hun kleding, en de objecten die ze uitstalden mij enorm. Het knipseltje van de betreffende foto heb ik altijd bewaard en ziet u hieronder. Ik weet niet meer waar het in gepubliceerd stond, dus ik kan helaas de fotograaf niet vermelden.

Al lezend viel ik van de ene verbazing in de andere. Wát een opmerkelijk land is dit!

krantenfoto Mieke Bhutan
Een vergelijkbaar plaatje wordt getoond door de fotograaf Peter Menzel in zijn project Hungry Planet. Hij fotografeerde wereldwijd gezinnen met hun boodschappen voor 1 week. Zie hier een Bhutanees gezin van 13 personen met hun wekelijkse boodschappen ter waarde van € 5 (de enorme schalen pepers baren me enige zorgen...)

Bhutanees gezin Hungry Planet, Peter Menzel

Ter vergelijking : het (veel kleinere) Duitse gezin hieronder gaf meer dan €300 per week uit voor hun wekelijkse boodschappen.

Duits gezin Hungry planet, Peter Menzel

Interessant? Klik dan op deze link voor meer foto's uit deze serie.

Ik ben me in de loop der jaren meer gaan verdiepen in het mysterieuze land dat deze mensen voortbracht, toen nog niet vermoedend dat ik er zelf ooit heen zou gaan. Al lezend viel ik van de ene verbazing in de andere. Wát een opmerkelijk land is dit!
Over een paar dagen vertrek ik naar dit fascinerende land waar geen enkel stoplicht is, waar de koning wordt aanbeden als een popster, waar Bruto Nationaal Geluk belangrijker wordt gevonden dan Bruto Nationaal Product (daarover vast later meer), waar huizen worden gedecoreerd met enorme fallussen, waar 75% van het landoppervlak bebost is, waar de rijst rood is en waar rode chilipepers worden geserveerd als groentegerecht!


Ook zo nieuwsgierig naar Bhutan? Bekijk dan onze Bhutan rondreizen.

Bekijk ook de eerste blog van Mieke vanuit Bhutan


 terug naar het blog