Menu

Must do: roadtrip van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop

5/8/20

''Iedereen die een rondreis naar Zuid-Afrika maakt, raad ik (Zuid-Afrika specialist Wendy) aan om een paar dagen de wereldstad Kaapstad te bezoeken. Kaapstad is namelijk een perfecte uitvalsbasis om een reis naar Zuid-Afrika te beginnen of te eindigen.

Vanuit Kaapstad kun je vele kanten op. Bezoek bijvoorbeeld de Kaapse wijnlanden of rij een deel van de Tuinroute. Zelf maakte ik ook een mini roadtrip van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop: een must do!

Beperk je echter niet enkel tot Kaap de Goede Hoop zelf, want onderweg vind je diverse plekken die zeker een tussenstop waard zijn. Ik vertel je alles over de leukste plekjes tijdens deze prachtige route.”

Muizenberg: een kleurrijk begin van de dag

De eerste stop van mijn mini roadtrip was het surfersdorpje Muizenberg. Het strand van Muizenberg staat voornamelijk bekend vanwege de kleurrijke strandhuisjes.

In de ochtend is het vaak nog rustig en is het een heerlijke plek voor een korte strandwandeling op het kilometerslange strand. Wat mij betreft de perfecte manier om je dag goed te beginnen!

strandhuisjes Muizenberg - Zuid-Afrika

Simon’s Town: spot walvissen en pinguins

Na een korte stop in Muizenberg vervolgde ik mijn weg richting het zuiden. Onderweg passeerden we het kleine havenstadje Simon’s Town. Doordat Simon’s Town in een baai ligt is het, in het juiste seizoen, mogelijk om vanaf de weg walvissen te zien zwemmen. Langs de route vind je diverse parkeerplaatsen, zodat je kunt stoppen om de walvissen te bekijken.

Tip: zorg dat je tijdens een reis door Zuid-Afrika een verrekijker meeneemt, deze komt gegarandeerd meerdere keren van pas.

Boulders beach

In Simon’s Town zelf kun je een bezoek brengen aan het kleine centrum, maar de belangrijkste reden voor mij om Simon's Town te bezoeken was Boulders Beach. Een beschermd stuk strand, dat vooral bekend staat om de wilde pinguïnkolonie die hier leeft.

Bij de gedachte aan pinguïns denk je al gauw aan sneeuw en ijs, dus het is een bijzondere ervaring om deze dieren op de Afrikaanse (zonnige) stranden nabij Kaapstad tegen te komen. Bij de ingang van het strand koop je een entreebewijs en loop je via een aangelegd pad naar het strand. Vanaf de verschillende platforms observeer je honderden pinguïns en zie je ze de zee in en uit waggelen.

kolonie pinguins Boulders Beach - Kaapstad - Zuid-Afrika pinguin Boulders Beach - Kaapstad - Zuid-Afrikapinguin Boulders Beach - Kaapstad - Zuid-Afrika

Cape Point: panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan

Vanaf Boulders Beach reed ik in ongeveer een half uur richting Cape Point. Cape Point ligt in het Table Mountain National Park. Je vindt hier ruim 7000 hectare aan prachtige natuur, waanzinnige uitzichten en je kunt zelfs wat wildlife tegenkomen, zoals bavianen, springbokken en struisvogels.

Op Cape Point zelf staat een vuurtoren die een panoramisch uitzicht biedt over de Atlantische Oceaan. Een korte steile wandeling is absoluut de moeite waard of je maakt gebruik van de kabelbaan ‘Flying Dutchman’,

vuurtoren Cape Point - Zuid-Afrika

Kaap de Goede Hoop: het meest zuidwestelijke punt van Afrika

Vlak bij Cape Point ligt het bekende Kaap de Goede Hoop, voor veel mensen de belangrijkste reden om deze route te rijden. Kaap de Goede Hoop speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Kaapstad. In 1962 kreeg Nederlander Jan van Riebeeck de opdracht van de VOC om aan land te gaan en een verversingsstation te bouwen. Op die manier konden schepen verse voorraden en water inslaan. Het verversingsstation groeide uit tot vestiging en niet veel later tot kolonie en uiteindelijk ontstond Kaapstad.

Door veel zeevaarders wordt Kaap de Goede Hoop nog altijd gezien als overgang tussen de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Op deze plek vind je het beroemde bordje 'Cape of Good Hope', waarmee je op de foto kunt. Let op, Kaap de Goede Hoop trekt vele toeristen, dus houd er rekening mee dat het even kan duren voor je aan de beurt bent.

Door een bezoek te brengen aan Kaap de Goede Hoop en Cape Point zag ik al een groot deel van het Table Mountain National Park. Er zijn echter nog heel veel meer mooie plekken te vinden. Mocht de tijd het toelaten, verken dan zeker nog wat meer van het prachtige natuurschoon dat hier te vinden is!

Kaap de Goede Hoop - Kaapstad - Zuid-Afrika

Chapman’s Peak Drive: al kronkelend langs de kustbocht Chapman's Peak - Zuid-Afrika

Na Table Mountain National Park weer uit te zijn gereden, vervolgde ik mijn rit terug richting Kaapstad. Ditmaal via de M65.

Na ongeveer een uur rijden bereikten we Chapman’s Peak Drive. Deze weg staat bekend als één van de mooiste kustroutes ter wereld. Het is dan ook niet voor niets dat hier vele autoreclames worden opgenomen. uitzicht Chapman's Peak - Zuid-Afrika

De kronkelige kustweg is 11 kilometer lang en bestaat uit 114 bochten. Slingerend tussen de woeste golven van de oceaan staat je na iedere bocht weer een waanzinnig uitzicht te wachten. Roadtrip gevoel gegarandeerd! Onderweg zijn diverse uitkijkpunten, dus maak zeker een aantal stops om van het prachtige uitzicht te genieten en wat foto’s te maken.

Hout Bay: een lekker hapje eten

Vlak bij Chapman’s Peak Drive ligt het levendige vissersdorpje Hout Bay. Hout Bay heeft een prachtige ligging, met een kilometerslang strand en staat bekend om de vele vissersmannen en zeehonden die je in de haven kunt spotten. In Hout Bay heb ik de lekkerste Fish & Chips gegeten, dus wat mij betreft is het absoluut een tussenstop waard.

Tip: bezoek je Hout Bay in het weekend, bezoek dan de Hout Bay Harbour Market. Deze markt is gevestigd in de oude visfabriek en je kunt er leuke souvenirs en heerlijk eten vinden.

Camps Bay: ontspannen aan het strand

Een stop in het populaire Camps Bay is een perfecte afsluiter van je roadtrip. Vanaf het strand heb je namelijk een prachtig uitzicht op de ondergaande zon, maar ook vanaf de vele terrassen kun je met een drankje heerlijk van het uitzicht genieten en terugkijken op een mooie dag. 

Uitzicht over Camps Bay vanaf Lion's Head - Camps Bay - Zuid-Afrika

Terug naar Kaapstad: wat was dit een leuke dag!

Vanuit Camps Bay rijd je in zo’n 10 minuten terug naar het centrum van Kaapstad. Trek zeker een volle dag uit voor een roadtrip van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop (en terug).

Zelf vertrok ik om 08:00 uur 's ochtends, zodat ik voldoende tijd had om alle stops rustig te bezoeken. Ik adviseer om altijd vóór zonsondergang terug te zijn in of rondom Kaapstad, omdat niet alle wegen goed verlicht zijn.

Na mijn roadtrip verbleef ik nog enkele dagen in Kaapstad. Het is een fantastische stad voor een meerdaags verblijf. Enkele leuke activiteiten die ik aanraad voor de overige dagen zijn:

  • Robbeneiland: leer meer over de aangrijpende geschiedenis van Zuid-Afrika.
  • Tafelberg: beklim de 1.085 hoge berg voor een spectaculair uitzicht over de stad (of neem de kabelbaan).
  • Fietsen door Kaapstad: ontdek de stad op een hele andere manier.

Naast diverse activiteiten kent Kaapstad tevens vele leuke restaurants en prijkt de stad bij iedere foodie hoog op de lijst. Meer hierover lees je in mijn blog 7x culinaire tips en hotspots voor Kaapstad en Stellenbosch.


Wanneer ga jij de omgeving van Kaapstad verkennen? Ik help je graag met het samenstellen van een leuke rondreis door Zuid-Afrika. Neem contract met mij op voor een vrijblijvende offerte. terug naar het blog