Menu

Op ontdekking in het noorden van Sri Lanka

8/6/18

Zo’n tien jaar na het beëindigen van de burgeroorlog die het noorden van Sri Lanka teisterde is het gebied weer rustig, veilig en prima bereisbaar. Wegen en sporen zijn hersteld, en men kan weer terecht in prettige accommodaties. 

Eilanden en Schiereilanden van Sri Lanka

In dit gebied is de voertaal Tamil en zijn de mensen voornamelijk Hindoeïstisch (in tegenstelling tot de Boeddhistische Singalezen in het grootste deel van Sri Lanka). Naast deze culturele verschillen springt vooral ook het vlakke landschap in het oog. Dat onderscheidt zich van het zuiden door het erg droge karakter, en tegelijkertijd door de rijkdom aan water. Met name in het hoge noorden bij Jaffna bestaat het landschap uit eilanden, schiereilanden en lagunes. U treft er zoutvlaktes en begroeiing die zich heeft aangepast aan een klimaat dat vrijwel het hele jaar droog is.

Landschap Jaffna

Landschap Noord Sri Lanka

Trein Noord Sri Lanka

trein Noord Sri Lanka

zee met bootjes Jaffna

zee met bootjes Jaffna

Burgeroorlog

Is er dan niks meer te zien van de oorlog die hier heeft gewoed? Nee natuurlijk zijn alle tekenen niet zomaar verdwenen, want twee decennia ellende vlak je niet zomaar uit. Hier en daar zie je nog half in het zand weggezakte roestende oorlogsvoertuigen of een uitgebrande helikopter.  Langs de wegen zijn nog talloze verwoeste huizen zichtbaar, die langzaamaan weer worden opgeslokt door de natuur. Enkele plekken zijn nog niet mijnen- en bommenvrij gemaakt; dit is dan aangegeven middels rode vlaggen.

Farah ship site

Farah Ship Site

Tank/jeep

roestige tank-jeep

Rode vlag

rode waarschuwingsvlag

Hoofdstad Jaffna

De provinciehoofdstad Jaffna zetten we hier graag in de spotlight, want het is een goede uitvalsbasis voor verkenning van het noorden. U treft hier voornamelijk laagbouw en de stad is verrassend groen te noemen in het verder vrij droge gebied. Koloniale gebouwen zoals de restanten van het Hollands Fort, tempels en kerken sieren de stad. Ook de bibliotheek in neo-Mughal stijl is een bezoekje waard, alsmede de eeuwenoude Hindoetempel Nallur Kovil. Op verschillende tijdstippen wordt hier de pooja-ceremonie gehouden; leuk om uw bezoek hierop af te stemmen. Uiteraard dient u de schoenen uit te trekken, maar mannen moeten daarnaast ook hun shirt verwijderen. Opmerkelijk is dat leden van de lage kaste de tempel niet in mogen. U ziet hen buiten de deur staan, waar ze een zegening van de priester ontvangen.

Op vele plekken is nog wel de in de burgeroorlog opgelopen schade aan gebouwen te zien; de stad was gedurende twee decennia ontoegankelijk, en dat laat natuurlijk zijn sporen na.  

Koraalmuur

muur uit koraalsteen

Bus

lokale bus Sri Lanka

Winkeltjes met gedroogde vis

winkeltjes met gedroogde vis Jaffna

Delft en het einde van de wereld

Jaffna ligt temidden van vele lagunes en (schier-) eilanden, en leent zich dan ook erg goed voor een dagtochtje naar één of meerdere eilanden. Hier vinden we bijvoorbeeld het afgelegen eiland Delft, lokaal ook wel bekend als Neduntivu, maar ook dichterbij gelegen eilanden zoals Nagadipa zijn zeker een bezoekje waard, al was het maar vanwege het boottochtje ernaartoe. In een lokale boot samen met locals en pelgrims die een bezoek gaan brengen aan de tempels op het eiland. Scooters worden op het dak van de boot geparkeerd en als je wilt, mag je zelf ook op het dak plaatsnemen. Je krijgt dan een heerlijk zeebriesje cadeau, maar de zon is hier wel fel! Het vreemde is dat alle bezienswaardigheden van de omliggende eilanden op zichzelf niet eens verbluffend zijn, maar dat zo’n uitje toch memorabel is. De combinatie van enkele van die bezienswaardigheden, aangevuld met een onvergetelijk boottochtje op een lokale boot, en het lastig te omschrijven einde-van-de-wereld-gevoel dat je er krijgt, maken zo’n dagje zeker zeer de moeite waard.

kustlijn Jaffna

Mieke bij de kustlijn van Jaffna

op lokale boot

Mieke op de lokale boot Sri Lanka

boot in haven Jaffnaboot in haven Jaffna

 

Fijne accommodaties

Toerisme in deze regio is langzaam weer een beetje in opkomst. Het voordeel hiervan is, dat het er lang niet zo druk is als in het zuiden, maar toch zijn er voldoende prettige accommodaties, zoals  het iconische Jetwing Jaffna, FOX Resorts met haar koloniale twist,  het hippe Northgate by Jaffna en het luxe The Thinnai. En voor wie iets bijzonders zoekt: Het in zee gelegen eilandfort Hammenhiel is gebouwd door de Portugezen en deed onder de Hollanders dienst als gevangenis. Dertig soldaten bewaakten destijds de negen erkers. Wie er opgesloten heeft gezeten blijft mysterieus. Tegenwoordig kun je er overnachten in enkele comfortabele hotelkamers.

Jetwing Jaffna Jetwing JaffnaFOX ResortsFOX Resorts Sri Lanka Northgate by JetwingNorthgate by Jetwing Sri Lanka

Bekijk het volledige Sri Lanka-album van Mieke:

Sri Lanka 2018 - Mieke


Naar aanleiding van Miekes reiservaring is een voorbeeldreis gemaakt: Noord & Koloniaal Sri Lanka.

Bekijk ook de Sri Lanka rondreizen.terug naar het blog