Menu

De Noordkaap van Zuid-Afrika - een onbekende regio, maar absoluut het bezoeken waard!

27/6/19

Annefleur ontdekt de noordkaap, lees snel verder! 
 

Annefleur in De Kelders (nabij Hermanus)In 2006 zette ik (Annefleur) voor het eerst voet op Zuid-Afrikaanse bodem, waar het liefde op het eerste gezicht was. In de jaren die volgden heb ik het land nog vele malen bezocht en heb ik al veel van Zuid-Afrika mogen zien.

Ik besloot om nu een deel van Zuid-Afrika te bezoeken dat niet alleen voor mij onbekend is, maar ook voor vele anderen. Uiteindelijk viel de keuze op de Noordkaap van Zuid-Afrika (in het westen van het land), met onder andere een bezoek aan het Kgalagadi Transfrontier Park en de Augrabies Falls.

De start van mijn reis door de Noordkaap: Upington

Upington is de grootste stad in deze omgeving, maar zeker geen metropool te noemen. De reis start ontspannen bij onze guesthouse, lekker genieten van het uitzicht en het zwembad. Daarna staat direct één van de highlights op het programma; het Kgalagadi Transfrontier Park. Dit nationale park staat niet bekend om haar enorme hoeveelheid wilde dieren, zoals bijvoorbeeld het Kruger National Park. Wel zijn veel gemsbokken te zien en met een beetje mazzel ook de Kalahari leeuw, met zijn lange, zwarte manen. Hoewel wij de leeuwen niet spotten, genieten we optimaal van de mooie en droge omgeving. Dit is weer een hele andere beleving dan de groene wildparken die ik in andere delen van Zuid-Afrika heb gezien. Een bijzonder plaatje wat wij hebben mogen zien was een nét geboren springbok. Met name het moment dat hij met wat ondersteuning van zijn moeder (en bemoedigende woorden van ons vanuit de auto) op trillende beentjes zijn eerste stapjes maakte.

gemsbok in het Kgalagadi Transfrontier Parkjakhals in het Kgalagadi Transfrontier Parkgemsbok in het Kgalagadi Transfrontier Park

Een bijzonder plaatje wat wij hebben mogen zien was een nét geboren springbok.

En verder naar de Augrabies watervallen

Na het natuurschoon van het Kgalagadi Transfrontier Park was het tijd voor een compleet andere omgeving, namelijk de Augrabies watervallen. Na de woestijnachtige omgeving was het verrassend om zo'n andere omgeving te zien, op ongeveer 4 uur rijden! Tijdens ons bezoek was de waterval relatief droog, maar nog steeds was dit een indrukwekkende plek om heen te gaan. Uiteraard is deze plek niet te vergelijken met de Victoria Falls of Niagara Falls, maar de natuur en ronddartelende klipdasjes zorgde voor een mooi plaatje. Wederom kunnen we hier het gros van de tijd alleen van genieten, veel andere toeristen komen we niet tegen.

Annefleur bij de Augrabies watervallenDe Augrabies watervallenDe Augrabies watervallen

Het bloementapijt van Namaqualand

Aangezien wij buiten het bloemenseizoen reizen (normaliter tussen augustus en september) gebruiken we onze volgende locatie Springbok als overnachtingsplaats om de reis te breken. Tijdens het bloemenseizoen is het echter wel aan te raden om het nabijgelegen Namaqualand te bezoeken, hier is dan een tapijt van veelkleurige bloemen te zien.

Na een stop in Springbok reizen wij verder naar het plaatsje Vredendal, waar we verblijven in de Melkboomsdrift Guest Lodge. Onderweg zien we nog een paar verdwaalde bloemenvelden die zich niet laten tegenhouden door het feit dat het geen bloemenseizoen is. Vanuit Vredendal is Nieuwoudtville een leuke plek om te bezoeken. Hier is bijvoorbeeld een mooie waterval en kokerboombos te zien. We zijn hier één van de weinige bezoekers, waardoor we kunnen genieten van het mooie uitzicht én het gemeenschappelijke zwembad dat tot privé zwembad is omgetoverd.

De Melkboomsdrift Guest Lodge in Vredendal

Next stop: Paternoster

Deze plaats staat al jaren op mijn lijstje, aangezien dit kleine dorpje een mooi strand én vele goede restaurants biedt. Paternoster ligt in de Noordkaap, op slechts 160 km boven Kaapstad, maar biedt een compleet andere ervaring. De vele witte huisjes met blauwe daken geven bijna het gevoel alsof je in Griekenland bent en het uitzicht over de zee is heel erg mooi. Met een eerste kop koffie in de hand spot ik direct vanuit onze accommodatie al een groep dolfijnen in de baai, een mooie manier om wakker te worden. Na lekker luieren in de zon en een kleine strandwandeling is het ’s avonds tijd voor een lekker diner, uiteraard verse vis die in de ochtend is gevangen. Ook een aanrader is het nabijgelegen West Coast National Park, met name een walhalla voor vogelaars.

De omgeving van Paternoster

Met een eerste kop koffie in de hand spot ik direct vanuit onze accommodatie al een groep dolfijnen in de baai, een mooie manier om wakker te worden.

Walvissen spotten in Hermanus / De Kelders

Het is heel goed mogelijk om deze reis door de Noordkaap te combineren met de wat meer bekende locaties in de Westkaap van Zuid-Afrika. Denk hierbij aan Kaapstad of de wijnlanden. Wij hebben de reis afgesloten met een bezoek aan Hermanus, aangezien we in het seizoen reizen dat hier walvissen te zien zijn. In Hermanus zelf kun je veel walvissen zien, wij kozen ervoor om iets door te rijden naar het plaatsje De Kelders. Een stuk rustiger dan Hermanus, met minstens evenveel walvissen om te spotten.

De Kelders: een stuk rustiger dan Hermanus, met minstens evenveel walvissen om te spotten.


Bent u ook op zoek naar een reis door de Noordkaap van Zuid-Afrika, waar u minder bekende plaatsen bezoekt en vele toeristen ontloopt? Bij onze voorbeeldreis Van Kalahari tot Kaap bezoekt u een aantal van highlights zoals het Kgalagadi Transfrontier Park en Augrabies, maar ook vele anderen zoals Kagga Kamma en Tulbagh. Een ideale reis als u wat meer van de gebaande paden wilt reizen en een grote variëteit aan landschappen wilt zien.

Alle voorbeeldreizen naar Zuid-Afrikaterug naar het blog