Menu

Reistip Taiwan | Ontmoet een monnik in het Foguangshan klooster

12/3/21

‘Na een flinke rit bereikte ik het Boeddhistische Foguangshan klooster in Taiwan. Ondanks de vele kilometers zag ik meteen dat dit absoluut de moeite waard was! Ik werd verwelkomd door een monnik die al jarenlang in het klooster woont. Mijn avontuur kon beginnen. Hoe ik dat heb ervaren? Daar vertel ik je graag meer over.’

Fo Guang Shan klooster in TaiwanHet enorme klooster complex van Foguangshan in Taiwan
Taiwan is een unieke vakantiebestemming

Niet iedereen weet dat Taiwan een unieke vakantiebestemming is. Dat is jammer, want dit kleine (ei)land heeft alles wat we in Nederland missen: natuurschoon, tropische stranden en eilanden, hooggebergte, watervallen, valleien en één van de hoogste kliffen ter wereld.

Nog minder mensen weten dat Taiwan een Boeddhistische staat is en dat het één van de meest toegankelijke landen is om kennis te maken met het Boeddhisme. Mijn wens om kennis te maken met deze levensstijl werd door Taiwan perfect ingewilligd en ik was ook erg benieuwd in hoeverre we dit nog als authentiek en duurzaam kunnen bestempelen. 

De reis naar het Foguangshan klooster

Ik geef het eerlijk toe: het Foguangshan klooster is niet het meest onbekende klooster van Taiwan, maar het is wel een imposant klooster om voor het eerst kennis te maken met de manier waarop monniken leven. Voor de monniken is het belangrijk dat de omgeving waar ze leven rust uitstraalt. De meeste kloosters en pagodes vind je dan ook op plekken die doorgaans moeilijker te bereiken zijn.

De rit naar Foguangshan was dan ook een hele onderneming en het is niet aan te raden om dit in één stuk te rijden. Rijden? Jep! Ik koos ervoor om mijn reis door Taiwan met een huurauto af te leggen. De vrijheid van reizen met een eigen huurauto klonk vanaf het begin af aan voor mij als muziek in de oren.

Taiwan-algemeen.jpgTaiwan is een ideale bestemming om per huurauto te verkennen

Ik had er ook voor kunnen kiezen om met de trein te reizen. Om het Foguangshan klooster te bereiken kan je de trein naar Kaoshiung pakken. Vanaf daar kan je met de bus naar het Foguangshan klooster reizen. Dit was voor mij niet spannend genoeg en bovendien wist ik dat de bergtoppen en valleien van centraal Taiwan alleen met een huurauto goed te ontdekken zijn.

Het Foguangshan klooster ligt in het zuidwesten van Taiwan op ongeveer 350 kilometer van de hoofdstad Taipei. We raden het aan om onderweg verschillende stops te maken, bijvoorbeeld in Tainan en Kaohsiung. Een leuke voorbeeldreis op onze website met deze route is de rondreis ‘Taiwan en strand’.

De Boeddhistische ervaring in het Foguangshan klooster

De eerste indruk van Foguangshan: wauw! Deze indruk blijft absoluut op mijn netvlies gebrand. De grote imponerende poort, de bloemen en de enorme omvang van het klooster zijn overweldigend. Het is zo ontzettend groot dat ik mij zelfs een beetje afvraag of er daadwerkelijk nog een duurzaam karakter achter zit. 

Ik kwam al snel te weten dat veel van de monniken van heinde en verre uit de wereld naar Foguangshan komen voor meditatie en rust. Als levensdoel willen ze een bijdrage leveren aan een betere samenleving en wat de monniken hier leren, verspreiden ze vervolgens over de hele wereld. In mijn ogen is dit het duurzame karakter waar ik naar op zoek ben. Duurzaam heeft meerdere definities en het is maar net vanuit welke invalshoek je het bekijkt.

Een rondleiding van een monnik door het complex
Na aankomst stond er een monnik mij op te wachten die mij meer over het Boeddhisme ging leren. Deze monnik kwam uit Oostenrijk en sprak goed Engels. Dit maakte het allemaal wat makkelijker!

Samen schoven we aan tafel (er was een simpel, maar heerlijk vegetarisch diner bereidt!) en hij vertelde over zijn ervaringen en de redenen waarom hij uiteindelijk zijn drukke leven in Oostenrijk vaarwel heeft gezegd. Zijn hoofdmotivatie? Meer kunnen bijdragen aan een betere samenleving in zijn woonplaats. Later ontdekte ik dat dit de hoofdmotivaite is van de meeste monniken die hier leven. 

Roselien bij het Fo Guang Shan klooster in TaiwanCollega Roselien loopt samen met een monnik door het Foguangshan kloostercomplex in Taiwan

Een vroege wekker om 04:30 uur
Na het diner liet hij mij het terrein zien en de verblijfplaats. Zelf ging hij mediteren en daar mocht ik helaas nog niet bij zijn. ‘Maar’, zei hij: ‘morgenochtend om 05:00 uur kan je er bij zijn’! Dat zou dus een vroege wekker gaan worden.

Al lopend over het terrein werd pas echt duidelijk hoe groot het terrein van het klooster wel niet is. Aan de top van de berg, waar het klooster op gebouwd is, staat een uitkijkplaats. Ik had al snel gezien dat dit een perfecte locatie is om de zonsondergang te aanschouwen. De lichten van de pagodes van Fo Guang Shan sprongen klokslag 18:00 uur aan, wat tijdens de scherming een nog mooier beeld gaf van het geheel. Ik ging vervolgens, net zoals alle monniken, vroeg naar bed. Niet gek, want mijn wekker gaat alweer om 04:30 uur.

Mediteren in het Foguangshan klooster
De volgende ochtend was het even snel opfrissen en de lange rij monniken volgen naar de gebedszaal voor de meditatie-ceremonie. Honderden monniken zitten knielend in rijen achter elkaar, gericht met hun gezichten naar een gigantisch altaar met drie goudkleurige Boeddha beelden. In één monotone toon begon het gebed (ook wel ‘chanten’ genoemd), wat een kleine 30 minuten doorging. Dit is de toewijding die de monniken dagelijks geven aan hun opvattingen.

Na het gebed was het schouwspel dat volgde ook weer buitengewoon spectaculair. Je zou zeggen dat de monniken gewoon naar buiten stappen en hun eigen weg gaan, maar dit was niet het geval. In plaats daarvan stonden er gedisciplineerde rijen met honderden monniken in dezelfde gewaden en liepen ze gezamenlijk naar de eetzaal. Het is best imponerend om te zien hoe kalm en rustig ze zijn en ook het ontbijt wordt in alle rust gezamenlijk genuttigd.

Na het ontbijt ging iedereen zijn eigen kant op. Per toeval ontmoette ik nog een Amerikaanse monnik die één keer per jaar een aantal weken in het klooster verblijft om te studeren en te mediteren. Hij vertelde mij dat hij meditatielessen geeft bij hem thuis en dit leert hij allemaal in Foguangshan. Zo creëert hij in zijn directe omgeving meer rust en bewustzijn, overgewaaid vanuit Taiwan. Hij merkt dat de mensen om hem heen meer relaxt zijn, beter op elkaar letten en er ook voor elkaar zijn. 

Het is mogelijk om tijdens je reis het Foguangshan klooster op eigen gelegenheid te bezoeken, maar we raden het altijd aan om je te laten begeleiden door een monnik. Dit zorgt voor een unieke ervaring en alleen op die manier leer je de ‘ins & outs’ van het Boeddhisme kennen.

Heeft het Foguangshan klooster mij geïnspireerd?

Absoluut. Iedereen die een bezoek brengt aan Foguangshan is een ervaring rijker. Wat mij inspireert is dat de levensstijl die men hier volgt, wordt verspreid over de hele wereld. Het mag dan wel een groot complex zijn, maar in die zin vind ik dat Foguangshan absoluut een duurzaam karakter heeft.

Of het de levensstijl is die ik zelf zou willen volgen? Wellicht niet. Ik heb af en toe wat chaos nodig om scherp te blijven. Maar waar ik mij wel 100% in kan vinden is het streven om zelfbewuster te worden en beter voor anderen te zorgen. Je kunt veel dingen delen met anderen, zonder daar arm van te worden. Kennis en ervaring zijn er daar twee van!

Taiwan in beeld: inclusief prachtige opnamens van het Foguangshan klooster!

Bovenstaande ervaring is geschreven door Daniel de Gruiter, voorheen werkzaam bij PANGEA Travel. Wil je meer weten over Taiwan en het Foguangshan klooster? Neem contact op met een van onze reisspecialisten.

 



terug naar het blog