Menu

Reizen in Tanzania in Green Season

2/5/18
Tanzania in het laagseizoen?

De afgelopen jaren heb ik al veel mooie landen in Afrika mogen bezoeken, maar één land bleef elk jaar weer bovenaan mijn lijstje staan: Tanzania. Afgelopen maand was het dan zo ver, ik mocht Tanzania bezoeken. Het land van de oneindige vlakten en wellicht wel dé beste safaribestemming in Afrika. Mijn gedachten gaan direct naar de beelden die ik van National Geographic ken, het geel gedroogde gras van de Serengeti, acaciabomen met een ondergaande zon en de Grote Trek waarbij de wildebeesten de rivier oversteken. Mijn collega’s stellen al snel mijn beeld hiervan bij, ik reis namelijk in het regenseizoen. Het groene gras staat momenteel nog erg hoog en de Migratie bevindt zich nog in het zuiden, niet bij de Mara rivier in het noorden van de Serengeti. Met een bijgesteld beeld vertrek in naar Tanzania, hopend dat dit land aan mijn torenhoge verwachtingen voldoet. Gelukkig is dit zeker het geval, eigenlijk overstijgt het al mijn verwachtingen. Daarnaast geeft deze reis mij goede inzichten waarom reizen naar Tanzania in het laagseizoen een absolute aanrader is. Vaak worden de maanden maart tot en met juni en november gezien als verre van ideale maanden om naar Tanzania te reizen. Hieronder geef ik mijn inzichten weer over het reizen naar Tanzania in ‘green season’.

Tarangire National Parkfoto: Tarangire National Park
Het regent niet de hele dag…toch?

Zoals waarschijnlijk elke reiziger, kijk ik vlak voordat ik vertrek op allerlei weersites om te kijken wat het weer wordt tijdens mijn verblijf in Tanzania. Overal wordt regen aangekondigd en sommige weersites geven als weercijfer een 3 of 4. Bij aankomst op de luchthaven van Kilimanjaro regent het inderdaad. Klinkt erg mistroostig, maar gelukkig is dit niet het geval. Ik overnacht in een accommodatie vlakbij de luchthaven en de groene tuinen maken direct al duidelijk dat de regen ook echt nodig is om deze prachtige omgeving te onderhouden. De dag daarna heb ik inderdaad pech, als ik opsta regent het al. Maar rond een uur of 9 klaart het al snel op. Na nog een tropische (hevige maar korte) bui rond een uur of 12 blijft het de rest van de dag droog. In de dagen die volgen regent het slechts twee keer maar gelukkig ’s nachts, wanneer de regendruppels alleen op mijn tentdoek te horen zijn.

Sfeerimpressie Tanzania:

Wegen en begaanbaarheid

Hoewel ik overdag weinig regen heb gehad, zorgen de nachtelijke regenbuien er wel voor dat de wegen binnen de nationale parken modderig worden. Hoewel de gids/chauffeurs hiervoor worden opgeleid, zorgt dit toch soms voor een avontuurlijk ritje. Hoewel ik een aantal keer ‘fishtailen’ en door de modder crossen wel als erg leuk ervaar, is dit voor iemand die snel wagenziek wordt niet prettig. Alle noordelijk gelegen parken blijven gewoon open en begaanbaar, maar houdt wel rekening met soms wat avontuurlijke en modderige ritjes.

Tarangire - Safari truck

foto: Tarangire - Safari truck

Ngorongoro Kraterfoto: Ngorongoro Krater 
Weinig andere reizigers

Maart wordt gezien als een van de minst goede maanden om naar Tanzania te reizen, aangezien dan de ‘lange regens’ beginnen. Dit is ook te zien in het aantal andere bezoekers van de nationale parken. Bij een bezoek aan het Tarangire Nationaal Park duurt het bijvoorbeeld ruim een half uur voordat wij een andere auto tegenkomen. In de Ngorongoro Krater zaten wij op de eerste rij bij het spotten van een leeuw, met slechts 5 andere auto’s. In het hoogseizoen (bijvoorbeeld juli of augustus) kan dit aantal minimaal ver(drie)dubbelen. In de Serengeti maken wij mee hoe een familie olifanten de weg oversteekt, met geen andere auto in de buurt.

 

Serengeti - olifanten

foto: Serengeti - olifantenTarangire - olifant
foto: Tarangire - olifant


Ngorongoro Krater - vanuit de safari-truckfoto: Ngorongoro Krater  - vanuit de safari-truck 
Omgeving en het spotten van het wild

De regen zorgt ervoor dat de nationale parken in Tanzania compleet worden omgetoverd tot een groene oase, met veel drinkplaatsen voor de dieren. Doordat er veel water is, verspreiden dieren zich meer dan in het droge seizoen wanneer ze afhankelijk zijn van slechts enkele waterplaatsen. Tevens is de begroeiing hoger en voller dan in het droge seizoen. Deze omstandigheden maken het niet makkelijker om dieren te spotten, maar gelukkig is er altijd een gids mee op reis die veel ervaring heeft in het spotten van dieren. Met dank aan onze gids hebben we binnen 1 week alsnog de gehele Big 5 gespot. Daarnaast zorgt de groene omgeving voor een prachtig decor. Een safari resulteert al vaak in prachtige foto’s, maar de felgroene achtergrond zorgt in dit geval voor bijzonder mooie plaatjes.

Lake Manyara National Parkfoto: Lake Manyara National Park

Ngorongoro Krater - Leeuw

foto: Ngorongoro Krater - Leeuw 

 

Het volledige Tanzania-album van Annefleur:

Tanzania 2018 - Annefleur

Migratie

Het spotten van de migratie is het gehele jaar door mogelijk, op verschillende plekken in de Serengeti. Reizen in het laagseizoen betekent dus zeker niet dat de migratie niet te zien is. De enorme groepen wildebeesten, samen reizend met zebra’s en gazelles, trekken van het zuiden van de Serengeti naar het noorden en weer terug. De reisspecialisten van PANGEA Travel kunnen uiteraard adviseren in welke maand de kans op het spotten van de migratie het grootste is. Het beeld van de wildebeesten die de Mara rivier oversteken kunt u het beste zien in juli of augustus, in het noorden van de Serengeti. Tijdens mijn reis waren de wildebeesten bijvoorbeeld nog in het uiterste zuiden van de Serengeti. Ik heb dus geen spectaculaire rivier oversteken gezien, maar wel wildebeesten zo ver als het oog kan zien.

wildebeestSerengeti - Jakhalsfoto: Serengeti - Jakhals
Kosten

Reizen in het laagseizoen heeft uiteraard een financieel voordeel. De prijzen tijdens de laagseizoen maanden (maart t/m juni en november) liggen een stuk lager dan bijvoorbeeld gedurende de zomervakantie in Nederland. Dit kan wel tot 20% per persoon goedkoper zijn.

Een reis naar Tanzania hoeft dus niet altijd plaats te vinden in de maanden juli of augustus. Reizen naar Tanzania in de maanden maart t/m juni en november is zeker aan te raden, waarbij u zeker niet hoeft in te leveren op de wildervaring die Tanzania biedt. Met ons advies zult u een prachtige reis door Tanzania maken. Kijk bij een van onze andere Tanzania reizen. 

 

Ngorongoro Krater - Viewpoint Annefleurfoto: Ngorongoro Krater - Viewpoint


terug naar het blog