Menu

Reizen naar Botswana - een dure bestemming?

30/3/20

“Is een rondreis naar Botswana duur? Dit is één van de meestgestelde vragen van onze reizigers. Dat de natuur in Botswana prachtig is en je er fantastische safari’s kan maken, is algemeen bekend. Maar de kosten van een reis naar Botswana lopen, zelfs in het laagseizoen, al snel richting de € 5.000,- per persoon. Is een safari reis naar Botswana de hoge reissom waard? Afrika-specialist Esther ging op ontdekkingstocht en deelt haar ervaring.

Delta Camp in Okavango Delta - Botswana

Wat maakt dat Botswana duurder is dan omliggende bestemmingen?

Botswana is een prijzige bestemming en is vaak weggelegd voor ‘the happy few’. Hoewel ik al enorm veel enthousiaste verhalen had gehoord over Botswana, ging ik toch met een lichtelijk sceptische houding naar Botswana. Kan deze bestemming dan echt zoveel meer bieden dan de andere landen waar ik al safari’s heb gemaakt? In Namibië, Zuid-Afrika en Tanzania kan het namelijk wel een stukje goedkoper dan in Botswana. 

Wat maakt nou dat een rondreis naar Botswana duur is ten opzichte van een reis naar een van de eerdergenoemde bestemmingen? 

  • Hoge entreegelden en accommodatiekosten

Een groot deel van de kosten hebben een nobel doel. De regering van Botswana is bijzonder gefocust op het behouden van de natuur. Hierdoor zijn de entreegelden voor de parken bijvoorbeeld relatief hoog en betalen accommodaties veelal een groot bedrag per jaar om het stuk grond waar zij op staan te leasen van de overheid. Met als belangrijkste doel dat nog vele volgende generaties ook kunnen genieten van de prachtige natuurschoon in dit land. 

  • Minimale impact op de natuur

De overheid van Botswana heeft ervoor gekozen om zich te richten op een kleiner aantal bezoekers, dat per persoon meer uitgeeft. Deze aanpak zorgt ervoor dat de impact op de natuur beperkt blijft. De opbrengsten die vervolgens vanuit het toerisme binnenkomen, worden ingezet voor de bescherming en het behoud van parken en natuurreservaten. Daarnaast worden met het geld ook beschermingsprogramma’s opgezet om het wild te behouden.  

  • Vervoer per light aircraft in Botswana

Doordat veel parken en reservaten in Botswana een eind uit elkaar liggen, is het vervoer vaak per light aircraft. Deze manier van reizen brengt uiteraard kosten met zich mee, maar een lokale vlucht per light aircraft is absoluut een ervaring op zich. Het biedt een prachtig weids uitzicht over de safari vlaktes en met een beetje geluk zijn er zelfs dieren te zien. In het droge seizoen is het overigens ook mogelijk om een selfdrive Botswana te boeken, in dat geval is het vervoer in een open 4x4 jeep. 

Light aircraft in Botswana

Ook in 2014 had ik het geluk om Botswana te bewonderen. Foto's van die reis staan op onze Flickr pagina. Afrika-specialist Martijn is ook in Botswana geweest. 'Een reis die ik nooit zal vergeten'! Zijn foto's zie je hieronder.

Botswana studiereis 2015 - Martijn

Verblijven in een nationaal park of in een privé wildreservaat? 

Tijdens mijn rondreis door de Okavango Delta sliep ik in verschillende lodges (waaronder Splash Camp en Chobe Bush Lodge), elk in een ander gedeelte van de Delta en elk met zijn eigen niveau van luxe. Bij de keuze voor een accommodatie is in mijn ogen de locatie het belangrijkste. Zo heb ik in een luxe 5*+ accommodatie geslapen in het Moremi Game Reserve. Een fantastische ervaring, met een prachtige kamer, heerlijk eten en een sublieme service. Maar de ligging in het Moremi Game Reserve zorgt er wel voor dat de gids op de gebaande paden moet blijven rijden. Alleen voor katachtigen mogen safari-voertuigen enkele meters van de paden afwijken. Daarnaast is een nationaal park vaak ook toegankelijk voor mensen die met een eigen huurauto rijden, tot ergernis van veel gidsen. Gidsen hebben veelal contact met elkaar om door te geven welke dieren zij gespot hebben en self-drivers volgen vaak de auto’s van de lodges om hierop mee te liften. 

Begrijp me niet verkeerd, een verblijf in het Moremi Game Reserve is absoluut geen straf. Ik heb enorm veel dieren gespot, met als hoogtepunt een luipaard in een boom met een prachtige lichtinval. Toch raad ik aan om een verblijf in een nationaal park altijd te combineren met een verblijf in een privé wildreservaat. 

Tau Pan Camp - Oryx - Central Kalahari - Botswana Okavango Delta - Moremi - Botswana Buffel - Okavango Delta - Botswana

4 voordelen van een verblijf in een privé wildreservaat in Botswana

Drie van de vier accommodaties die ik bezocht in de Okavango Delta, waren gelegen in een privé wildreservaat. En dat biedt zeker voordelen. 

  • safari's buiten de gebaande paden

Anders dan in de Nationale Parken mogen safari-voegtuigen in de privé wildreservaten namelijk buiten de gebaande paden. Dit heeft wel voor een aantal ‘bumpy rides’ gezorgd, maar ook zeker voor een paar unieke belevenissen. 

  • Meer dan alleen een standaard jeepsafari

Voordeel van een bezoek aan de Okavango Delta is de grote variëteit aan safari-activiteiten die ik er kan ondernemen. Zo kom ik helemaal tot rust tijdens een tochtje in een traditionele mokoro kano, varen we door de Delta met een gemotoriseerde boot langs de vele olifanten families en maak ik veel safari’s per safari-truck. Soms vroeg in de ochtend, de andere keer aan het einde van de middag of zelfs ’s avonds na het eten. 

Mokoro Oddballs Camp in de Okavango Delta - Botswana

  • Minder druk: geen safari files

Doordat een privé wildreservaat enkel toegankelijk is voor reizigers die overnachten in een van de lodges, zal het er minder druk zijn dan in de Nationale Parken. De kans dat je hierdoor met meerdere voertuigen bij de dieren staat is daarom een stuk kleiner. 

  • Een safari programma op maat

Doordat de gidsen aan het begin van je verblijf veelal vragen welke dieren je al gespot hebt of welke je juist nog graag wil spotten, kun je je eigen safari indelen. Zo zijn wij een middag op zoek gegaan naar de wilde honden, die we gelukkig al binnen een uur vonden, waardoor we urenlang tussen de honden hebben kunnen doorbrengen om hun gedrag te bestuderen. Een andere dag hebben we de focus gelegd op het spotten van de katachtigen, met als hoogtepunten het spotten van een groep vrouwenleeuwen met welpjes, een cheetah en een jong luipaard. 

Luipaard in Okavango Delta - Botswana Wilde Honden in de Okavango Delta - Botswana Goha Hills Savuti Lodge - leeuw in Botswana

Zijn de extra kosten van een Botswana rondreis het waard?

Afrika-specialist Esther op safariEen liefhebber van wilde dieren spotten, safari’s maken of fotograferen? Dan is een Botswana rondreis, mits je goed gespaard en al veel safari-ervaring hebt, écht het overwegen waard. Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik zeggen; Botswana is écht summum als het gaat om safari’s. En dan spreek ik niet alleen over het spotten van vele dieren, maar ook over de enorme variëteit in landschappen, de kundigheid van de gidsen, de vele sundowners en de fantastische service die de lodges in Botswana bieden. Botswana overtrof al mijn verwachtingen!

Heb je minder te besteden? Dan zijn Tanzania, Zuid-Afrika en Namibië gelukkig ook erg mooie alternatieven.

Uiteraard is het mogelijk om de reis helemaal samen te stellen en kunnen we met keuze van bijvoorbeeld vervoersmiddelen en accommodaties een reis naar het budget aanpassen. Zit jij ruimer in budget en wil je Botswana in op en top luxe beleven? Bekijk dan de verschillende reizen op onze Luxe Reizen Afrika pagina.Wil je net zoals Esther unieke avonturen beleven in Botswana? We kunnen het iedereen aanraden die een échte safari beleving wilt meemaken. Neem bij interesse en/of vragen contact op met Esther of een van onze andere Botswana specialisten. terug naar het blog