Menu

Op zoek naar een rustige bestemming in Indonesië?- alternatieven voor Java en Bali

24/4/20

Doorgaans ga je op reis naar Indonesië om de highlights te bezoeken, vooral als je voor de eerste keer een rondreis maakt. Na aankomst bij de Borobudur op Java of de Tanah Lot tempel en de watertempel Tirta Empul op Bali, zie je dat je niet de enige toerist bent. Dit is ook logisch en (helaas voor sommigen) onvermijdelijk. Deze highlights zijn ontzettend populair en vertellen ieder een verhaal over de geschiedenis van Indonesië: iets wat je dus niet mag overslaan!

Maar wat als je op zoek bent naar een vakantie naar Indonesië zonder massatoerisme? Is dit wel mogelijk? Indonesië-specialist Daniel vertelt hier meer over.

De eilanden van Indonesië - 4 rustige bestemmingen

Java en Bali zijn verreweg de meest bekende eilanden van Indonesië en het toerisme is hier goed ontwikkeld. Je kan de eilanden afzonderlijk van elkaar bezoeken of kiezen voor een combinatiereis met meerdere eilanden. Indonesië kent echter ook genoeg rustigere eilanden. Ik licht er een aantal toe:

1. Sumatra en de Mentawai eilanden
Sumatra is weliswaar niet onbekend, Orang Oetan in Gunung Leuser National Park nabij Bukit Lawang (Sumatra) - Indonesiëmaar ook niet de meest voor de hand liggende bestemming in Indonesië. Het (op 6 na grootste) eiland van de wereld heeft veel te bieden. Een bezoek aan de orang-oetans in Bukit Lawang, het Toba Meer en een rijkdom aan natuurschoon maken Sumatra een topbestemming. Op zoek naar avontuur? Stap dan de fiets op of beklim de Sibayak vulkaan. De stranden van Sumatra zijn minder bekend en veel reizigers kiezen daarom voor een strandverblijf op Bali. Ik heb een leuk (en mooier!) alternatief: maak eerst een 14-daagse reis door Sumatra en eindig vervolgens op de Mentawai eilanden, een tropisch paradijs voor de westkust van Sumatra. Naast de parelwitte en verlaten stranden is een bezoek aan de Mentawai stam een aanrader, waar diep in de binnenlanden de oorspronkelijke tradities in ere worden gehouden. De Mentawai stam woont midden in de jungle, leeft van het land en de jacht op wilde dieren en hun lichamen zijn versierd met tatoeages. 

2. Papua en duiken bij Raja Ampat 
Papua en RajahDuiken op Raja Ampat (Papua) - Indonesië Ampat: wat mij betreft een ideale combinatie om de lokale stammen van Indonesië én de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken. Tijdens een reis door Papua en Raja Ampat maak je diverse trekkingen in de Baliemvallei, waar je onder andere meer leert over de zoutproductie, de mummie van de Dugum-clan en de lokale Dani/Lani/Yali-stammen. De laatste dag van de trekking wordt gevierd met een traditioneel varkensfestival. Papua (of Papoea) kent verschillende vegetatiezones (van savanne tot aan gigantische regenwouden): je ontdekt een uniek stukje Indonesië! Aan het einde van de rondreis verken je de unieke onderwaterwereld bij Raja Ampat. In 7 dagen maak je maar liefst 16 duiken! Een leuke afsluiter van een bijzondere Indonesië rondreis.

3. De schoonheid van Sumba 
Onlangs zijn klanten van ons erg Indonesie - Sumba - duikenenthousiast teruggekeerd van het eiland Sumba (of Soemba). Dit is een nog onbekende parel van de Nusa Tenggara, beter bekend als de Kleine Soenda-eilanden. Toeristen zijn (nog) nauwelijks te bekennen en het eiland is nog volop in ontwikkeling. Het binnenland is met eindeloze valleien, heuvels en rijstvelden een genot voor het oog. Bezoek in alle rust de ongekend mooie watervallen en ontdek de eeuwenoude tradities van de lokale bewoners. De koraalriffen en ruige kliffen typeren de kustlijn en de stranden zijn heerlijk rustig. Daarnaast ligt één van de meest prominente resorts van Azië op Sumba, het Lelewatu Resort. Wanneer ga jij Subliem Sumba ontdekken?

4. Het bijzondere Flores, Komodo en Rinca 
Ongerept Flores, tevens onderdeel Komodo Varaan op Komodo - Indonesiëvan de Kleine Soenda-eilanden, is ook een prachtig en niet toeristisch eiland waar de tijd nog stilstaat. Enkele must visits zijn de traditionele dorpjes zoals Belaraghi, Jupa, Bena en Wogo. Het eiland leent zich goed voor interactie met de locals, bijvoorbeeld bij een overnachting in een homestay of tijdens een traditioneel (oogst)feest. Het is geen toeristisch opgezet showtje, de locals leven hier nog écht volgens eeuwenoude tradities. Labuan Bajo zal je ongetwijfeld niet overslaan, vooral niet als je het Komodo Nationaal Park bezoekt. Doel van deze tocht is natuurlijk om oog in oog te staan met de Komodovaraan. Daarnaast is het mogelijk om hier de kleurrijke onderwaterwereld te zien, bijvoorbeeld bij Pink Beach. Alle hoogtepunten van Flores kan je terugvinden in de ‘Ongerept Flores’ rondreis.

Het eiland Java heeft veel te bieden en is goed te combineren met bijvoorbeeld Bali. Lees in mijn andere blog meer over mijn reis door Java en wat ik daar allemaal gezien heb.

Er zijn overigens nog meer eilanden in Indonesië, die rustiger zijn dan Java en Bali, zoals:

 Yogyakarta-Borobudur-Indonesie-kinderen op de tempel  

Boot op het strand (Lombok) - Indonesië

Indonesië - Java - Bandung - thee plantages

Highland Resort Tomohon -rijstvelden - Tomohon - Sulawesi - Indonesie  

Boot bij zonsondergang in Sanur (Bali) - Indonesië

Indonesië - Kalimantan - bootje op de rivier

 

Een rondreis Indonesië zonder massatoerisme - kan dat?

Helemaal het massatoerisme vermijden op de eilanden van Indonesië kan ik niet garanderen en dit is ook vrijwel onmogelijk. Tijdens een rondreis in Indonesië is er altijd wel een bepaalde stad die niet te vermijden is (bijvoorbeeld omdat de vlucht daar aankomt of omdat er een overnachting nodig is om naar de volgende plaats te komen) en de highlights zijn vaak drukbezocht.

Een highlight in Indonesië bezoeken zonder toeristen is niet mogelijk. Deze highlights zijn ontzettend populair en vertellen ieder een verhaal over de geschiedenis van Indonesië. 

Ik kan wel beamen dat Indonesië niet altijd per definitie toeristisch hoeft te zijn, er zijn nog genoeg verborgen parels te vinden. Er zijn diverse mogelijkheden om bezienswaardigheden extra vroeg te bezoeken (bij zonsopkomst bijvoorbeeld) of te kiezen voor boutique accommodaties. We hebben zelfs de mogelijkheid voor Glamping op Bali, een leuke manier van kamperen. Onlangs hebben we ook onze boutique Bali reis onder de loep genomen; nu met nóg meer kleinschalige hotels en rustige/onbekende plaatsen.

Indonesië specialist Daniel in Indonesië


Wil jij Indonesië op een andere manier beleven? Ik en mijn collega’s hebben veel kennis in huis over (ongerept) Indonesië en we geven je graag advies over de minder bekende plekken in Indonesië (en ook natuurlijk over de bekende plekken).

Neem contact op met Indonesië-specialist Daniel

Rondreizen Indonesië

Eiland combinaties van Indonesië

Familiereizen Indonesiëterug naar het blog