Menu

Orang-oetans van Sumatra en de 5 leukste hotels op Bali

30/3/18

Orang-oetans van dichtbij

Wat heb ik toch een geweldige baan. Ik mag weer op reis naar Indonesië en dit keer staat een inspectie op Sumatra & Bali op de planning. Nadat ik 10 jaar geleden mijn eerste kennismaking met Indonesië op Sumatra had, is dit eiland na al die jaren nog steeds een van m’n favorieten. Ik ben gestart in Bukit Lawang, een van de weinige plekken ter wereld waar je nog Orang-oetans in het wild kunt zien. Vanaf de ecolodge waar ik verblijf, start ik om 7 uur ’s ochtends met mijn gids. Via de rubberplantages achter de accommodatie sta je binnen een paar tellen middenin de jungle. Dit blijf ik zo bijzonder vinden. We lopen wat en al snel horen we geluiden en denkt mijn gids dat er een Orang-oetan dichtbij is. Het blijkt een semi-wilde moeder met haar jong zijn. Vroeger zat hier een rehabilitatiecentrum en werden de apen dagelijks bijgevoerd. Dat gebeurt inmiddels niet meer maar sommige apen zijn het contact met mensen dus gewend en zijn daardoor makkelijker benaderbaar. 100% garantie is er nooit, maar de kans dat je ze hier tijdens een trekking ziet is gelukkig wel heel groot. Ik had veel geluk en heb er uiteindelijk zes gezien, waaronder deze moeder met haar jong. Na de trekking is een koude douche in de kamer welkom en heb ik nog tijd voor een Gado Gado lunch. Ik kijk naar de rivier en bedenk dat ik me hier zo op m’n gemak voel, maar voor ik het weet is het alweer tijd om verder te rijden. Wat had ik hier graag nog meer tijd doorgebracht en was ik dieper de jungle in gegaan.

Orang-oetangs Bukit Lawang

Ruud op zoek naar orang-oetans Bukit Lawang

Naast de jungle trekking heb ik de omgeving van Bukit Lawang  per fiets verkend. Je ervaart hier het lokale leven op Sumatra en drie uur lang zie ik alleen maar lokale (blije) gezichten en geen enkele toerist. Deze plekken maken me blij. Er was overigens nauwelijks iets te merken van de uitbarsting van de Sinabung vulkaan, hier 100 km vandaan. Alleen hier en daar wat as op de grond. De berichten in de Nederlandse media zijn wat mij betreft nogal overdreven. Het voelt goed om na 10 jaar weer op Sumatra te zijn!

fietsen op sumatrafietsen op sumatraananas tijdens fietsen op sumatrafietsen op sumatraRuud fietsend door Sumatra

Tobameer, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost Azië

Via Berastagi, een plaats die ook nu weer weinig indruk op me maakt, reis ik in een halve dag naar Samosir, een eiland gelegen in het Tobameer, een enorm zoetwatermeer. Je vaart in ongeveer een uur naar het eiland waar een prettige, relaxte sfeer heerst  Het plaatsje Tuk-Tuk biedt de meeste hotels, restaurants en winkeltjes. Ik had slechts kort de tijd hier, maar mijn tip is: verblijf liefst minimaal twee maar liever nog drie nachten hier om de traditionele Batak Toba dorpen te bezoeken, het eiland over te fietsen of een wandeling te maken. Ook vind ik Samosir de perfecte locatie op Sumatra voor een rustdag (vandaar dat ik drie nachten adviseer). Aanraders qua hotels zijn; Tabo Cottages en Samosir Villa. Beide hotels beschikken over een zwembad.

TobameerSamosirSamosir

Op zoek naar het authentieke Bali in Mambal

Het doel voor mijn bezoek aan Bali is een update te krijgen van wat er recent is veranderd qua hotels. Maar alleen maar hotels wordt wat saai en aangezien ik graag wat actieve elementen in een reis verwerk besluit ik om ook hier te gaan fietsen en in een voor mij nog onbekende omgeving. Vanuit mijn hotel in Ubud word ik vroeg in de ochtend opgehaald en naar het verhuurkantoor van ‘Green Bikes Bali”. De vriendelijke eigenaar legt me uit welke mogelijkheden ze bieden. Ik kies voor een fietstocht in de omgeving van Mambal waarbij we door de nabijgelegen dorpen gaan fietsen. De route voert ons langs rijstvelden, door bos en je ziet hier het nog altijd goed werkende irrigatiesysteem dat door de Nederlanders is gemaakt. Als we even stoppen voor een mooie foto met de rijstvelden en de hoge bergen van Bali komt de boer die aan het werk is naar ons toe. Van de gids wil hij weten waar die ‘witte man’ vandaan komt. De gids zegt ‘Belanda’, wat Holland betekent. Vriendelijk lacht de man naar me en wenst me ‘selamat jalan’; een goede reis. We rijden met E-bikes, simpel gezegd een mountainbike met een motortje. Ik voel me zelf wat jong en te sportief om de “E” te gebruiken maar het is natuurlijk wel een uitkomst voor als je conditie niet zo goed is. Zo kan eigenlijk bijna iedereen deze tocht maken. Hieronder een kleine impressie van wat ik onderweg tegenkwam.

fietsen op Balisportieve e-bike op Balifietsen op BaliRuud fietsend op Balifietstocht op Bali

De drie uur durende tocht sloot ik af met een heerlijke lunch van lokale gerechten bij een familie thuis. In een rustige tuin en omgeven door de vogelgeluiden liet ik de fietstocht nog eens door mijn gedachten gaan en kwam ik al snel tot de conclusie dat het wel erg leuk was en ik het in onze reisprogramma’s zal gaan verwerken. Dit is het authentieke Bali wat veel mensen zoeken en wat je niet meer in de grotere plaatsen vindt maar er gelukkig nog wel steeds is. Dat stemde mij in ieder geval gelukkig. Op de plek waar ik geluncht heb, is ook een tweetal kamers ingericht voor gasten. Een aanrader voor als je wat anders zoekt dan een hotelverblijf. De kamers zijn van goede kwaliteit, erg schoon en zelfs met airco en een westers toilet. Leuk om hier een nacht te verblijven, voorafgaand of juist na een verblijf in Ubud. De volgende dag kun je dan de fietstocht te maken en afsluitend hier ook lunchen. Ik had hier graag nog wat meer tijd doorgebracht hier maar helaas ik moet weer door…

Noot: Het is ook mogelijk om een uitdagendere route te kiezen in Jatiluwih. Dit is pittiger vanwege de grotere hoogteverschillen.
 

Mijn top 5 hotels op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat de meeste toeristen aantrekt, en een enorme keuze qua hotels. Het is er  continu in verandering. De wat verouderde hotels worden verbouwd en er komen nieuwe hotels bij. We zijn dan ook jaarlijks voor inspectiereizen op Bali te vinden en dit keer was het mijn beurt als productmanager voor Indonesië om er heen te reizen. Ik heb er bij elkaar wel 40 gezien maar om het makkelijk te maken geef ik hierbij mijn top 5 van hotels die me het meest bijgebleven zijn qua sfeer, locatie of kamers.

  1. Maya Sanur

Het Maya Sanur was voor mij de grote verrassing van Sanur. Hier zijn enorm veel hotels en omdat Sanur een prettige badplaats is, nemen we het vaak in onze reizen op. Het Maya Sanur is een gloednieuw 5* design hotel in de hoofdstraat van Sanur. De openbare ruimtes zijn strak en minimalistisch ingericht. De kamers zijn ruim en beschikken allemaal over een bad. Voor koppels raad ik hier de Lagoon Acces rooms zijn. Als je de deur naar je terras opent kun je direct een plons in het zwembad nemen. Voor gezinnen vond ik dit hotel wat minder geschikt, al zijn de faciliteiten er wel gewoon. Vanaf zo’n € 185 pp per nacht bij verblijf in een Lagoon Acces room.

Maya Sanur
Maya SanurMaya SanurMaya SanurMaya SanurMaya Sanur

  1. Santi Mandala villa bij Ubud

In het Santi Mandala mocht ik een nacht verblijven en wat een fijn verblijf was dat. Hier klopt alles wat mij betreft; sfeer, locatie en de kamers. Het kleinschalige familiehotel ligt aan een rivier in een dorpje buiten Ubud. Het is ongeveer 20-25 minuten rijden. Zowel voor honeymooners (1bedroom pool villa) als voor gezinnen (2 bedroom villa) is dit een heerlijke plek. In totaal zijn er slechts 27 villa’s. De prijs begint vanaf zo’n € 80 pp per nacht voor een 1 bedroom pool villa. Deze plek raad ik alleen aan voor rustzoekers: verwacht geen restaurants nabij of avondvertier.

Santi Mandala villa bij UbudSanti Mandala villa bij UbudSanti Mandala villa bij UbudSanti Mandala villa bij Ubud

  1. Tony’s Villa & Resort in Seminyak

‘Hebben jullie een betaalbaar hotel in Seminyak met een goede locatie?’ Deze vraag krijg ik regelmatig van onze klanten. Vanwege de populariteit in Seminyak is het niet altijd gemakkelijk om aan deze vraag te kunnen voldoen. Gelukkig is er Tonys Villa. Dit hotel boeken we al langere tijd maar ik was er zelf nog nooit geweest. De vriendelijkheid van het personeel en keuzes qua kamers heeft me positief verrast. Naast voordelige deluxe rooms zijn er ook 22 bungalows en een aantal villa’s zodat er voor ieder budget en wens wat te kiezen valt. Er zijn drie kleine zwembaden en twee restaurants. Op ongeveer 15 minuten lopen vind je het stand en naast het hotel ligt het Potato Head Beach Club (voor de kenners). Voor een deluxe kamer betaal je ca. € 35 pp per nacht.

Tony’s Villa & Resort in SeminyakTony’s Villa & Resort in SeminyakTony’s Villa & Resort in SeminyakTony’s Villa & Resort in SeminyakTony’s Villa & Resort in SeminyakTony’s Villa & Resort in SeminyakTony’s Villa & Resort in Seminyak

  1. The Haven Suites in Berawa

Het plaatsje Berawa en naastgelegen Canggu zijn momenteel de hotspots van Bali. Waar Seminyak al bij een groot publiek bekend is zijn deze plaatsen dat vooral bij het jonge publiek. Het is er nu nog relatief rustig en een prima alternatief voor het drukke Seminyak (15 minuten rijden). Ik vond The Haven Suites een geweldig hotel. Het is een 4* hotel maar de 60 kamers zijn wat mij betreft wel 5*. Ruim en heel luxe en sfeervol ingericht. Reken op een prijs vanaf zo’n € 50 pp per nacht. Er is een restaurant en zwembad en het hotel ligt direct aan het (grijze zand-) strand.

The Haven Suites in BerawaThe Haven Suites in BerawaThe Haven Suites in BerawaThe Haven Suites in BerawaThe Haven Suites in BerawaThe Haven Suites in Berawa

  1. Sadara Boutique Resort Tanjung Benoa

Het Sadara Resort heette vroeger Kind Villa Bintang en in die tijd was het een van onze favoriete strandhotels op Bali. Toen het sloot en ging verbouwen zijn we het een beetje uit het oog verloren (er is ook zoveel keuze op Bali). Het leek me goed eens te gaan kijken hoe het er nu bij ligt. De verbouwing is goed gelukt vind ik. De sfeer is behouden gebleven en de kamers zijn met een nieuwe en frisse inrichting weer helemaal up-to-date. De kamers liggen in een mooie tuin en er is een groot zwembad. Vanaf het (erg smalle) strand loop je zo de zee in. Tanjung Benoa staat bekend vanwege de watersportmogelijkheden. Als je voor pure rust komt zit je hier dus niet goed en adviseer ik een andere badplaats. De verrassing van dit hotel was het à la carte ontbijt. Dit doet niet onder voor een luxe 5* hotel. Gelukkig betaal je hier een 4* prijs van ca. €45 pp per nacht voor een classic room (inclusief dat super ontbijt dus). Wat mij betreft vooral geschikt voor koppels, en niet zo geschikt voor gezinnen met kinderen.

Sadara Boutique Resort Tanjung BenoaSadara Boutique Resort Tanjung BenoaSadara Boutique Resort Tanjung BenoaSadara Boutique Resort Tanjung Benoa

Geïnspireerd? Bekijk onze Indonesië reizen.terug naar het blog