Menu

Veilig reizen tijdens de crisis in Sri Lanka? Sylvia ervaart het

2/8/22

Wie aan Sri Lanka denkt, droomt al gauw over de beroemde treinreis van Ella naar Kandy, de majestueuze olifanten, Aziatische vriendelijkheid en cultureel erfgoed. Dit en nog véél meer heeft de Parel uit de Indische oceaan allemaal te bieden. Sylvia is onlangs in Sri Lanka geweest en vertelt meer over haar kijk op veilig reizen tijdens de (economische) crisis. Ze neemt je mee langs alle highlights van Sri Lanka en laat zien welke must-see’s je niet mag missen. De reis van Sylvia is gebaseerd op onze voorbeeldreis Hoogtepunten Sri Lanka (zomer).

De toegangspoort tot de rijstvelden: Galle

Ik ben mijn reis begonnen in Galle. Na aankomst op de luchthaven van Colombo reis je in een kleine drie uur naar het kustplaatsje Galle. Onderweg zie je de ruige zee opdoemen aan de horizon.

Galle is pas écht interessant als je de binnenlanden met de fiets ontdekt! Samen met een privégids fiets je door de plattelandsweggetjes van Galle en zie je de groene rijstvelden en plantages van dichtbij. ’s Avonds kun je heerlijk dineren binnen de muren van het fort, waar nog steeds Nederlandse invloeden te zien zijn.

Tip: een heerlijke verfrissing tijdens deze (warme) fietstocht is de King Coconut! Deze oranje kokosnoot is gevuld met koel kokoswater, ideaal om je dorst te lessen tijdens een korte pitstop. Wist je dat de locals/kinderen zelf de boom in klimmen om deze kokosnoten te plukken? Soms hangen deze op wel 15 meter hoogte!

Fietstocht door de omgeving van Galle - Sri Lanka

Ella: hier moet je zijn geweest!

Ella is wellicht één van de leukste dorpjes van Sri Lanka. Er heerst hier een gemoedelijke sfeer en er zijn vele toffe restaurants en barretjes te vinden. Er is zo veel te doen in de omgeving! In Ella kun je een bezoek brengen aan de welbekende Ravana waterval, maar het is nóg leuker om een ‘onbekende’ waterval op te zoeken. Verscholen achter een heuvel vond onze gids deze privéwaterval voor ons.

Een bezoek aan de ‘nine arch bridge’ mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je rondreis in Sri Lanka. Via een korte wandeling bereik je deze verscholen brug, tussen de bergen. Voor wie het allemaal nog wel wat actiever mag, raad ik aan om een bezoek te brengen aan het 98 acres resort in Ella. Vanaf hier kun je Little Adam’s peak beklimmen en met de zipline naar beneden razen!

Aanrader: ’s avonds kun je gezellig dineren in UFO restaurant of Chill restaurant. Beide serveren heerlijk eten en de locals zijn ontzettend vriendelijk. Vergeet niet om een lokale cocktail met Arrack te nemen, écht een aanrader!

Treinreis van Ella naar Nanu Oya

Deze reis staat bekend als één van de mooiste treinreizen ter de wereld. In Ella stap je op de trein richting Kandy, normaal gesproken een rit van 7 uur. Echter is het eerste stuk (4 uur) tot aan Nanu Oya het mooiste deel en raadde onze gids aan om alleen dit deel te doen. Langs de rijstvelden, dorpjes, bergen en plantages reist de trein langzaamaan de berg op.

Na het uitstappen in Nanu Oya, waan je je in een andere wereld. Deze regio rondom Nuwara Eliya wordt ook wel ‘little England’ genoemd vanwege de vele regen die hier kan vallen. Hier hebben wij de Damro theefabriek bezocht. Erg bijzonder om te zien hoe intensief het theeproces eigenlijk is. Hier kun je ook erg leuke souvenirs kopen voor het thuisfront. Wij waren de enige toeristen op deze trein en werden dus hartelijk verwelkomd door alle locals!

Treinreis Ella - Nanu Oya - Kandy in Sri Lanka

De culturele driehoek, onmisbaar tijdens je rondreis!

Sri Lanka heeft een rijke culturele historie en een bezoek aan de culturele driehoek mag dan ook niet ontbreken. De meeste bezienswaardigheden zijn relatief dichtbij, waardoor je op één plek kan verblijven en vanuit hier (dag)excursies kan maken. Onderweg hebben wij een korte stop gemaakt bij de Dambulla cave tempels, een indrukwekkende plek, maar hier hoef je geen hele ochtend voor uit te trekken.

Vanuit Sigiriya heb ik Lion’s rock bezocht, het is even een klim maar méér dan de moeite waard. Vanaf de top heb je prachtig uitzicht op de omgeving. Het is ook mogelijk om Pidurangala Rock te beklimmen, dit is een vrije kale rots, maar vanaf hier heb je het beste uitzicht op Lion’s rock.

Het voormalige koninkrijk in Polonnaruwa is ook meer dan een bezoek waard. Polonnaruwa is historisch UNESCO werelderfgoed en hier vind je eeuwenoude ruïnes uit de 11e eeuw. Tijdens de oorlog met India zijn deze gebouwen in brand gestoken, maar sommige details zijn nog steeds erg goed zichtbaar. Het leuke is dat je dit hele gebied per fiets kunt verkennen.

Naast cultuur snuiven kunt je vanuit Sigiriya ook heel goed een safari maken in het Minneriya National Park. Hierover vertel ik later meer!

Tip: plan je culturele bezoeken in de ochtend, zo vermijd je drukte en de warmte! 

Op safari in één van de vele nationale parken.

Tijdens deze complete rondreis zijn er twee safari activiteiten inbegrepen, afhankelijk van de moessons kan het wisselen welke nationale parken bezocht worden. Ik heb er voor gekozen om één safari in het Minneriya National Park te maken vanwege de grote olifanten en waterbuffel populaties die hier leven.

Aan het einde van de reis heb ik ook nog een safari in het Wilpattu National Park gemaakt. Dit park is qua vegetatie en wild totaal verschillend van Minneriya. In Wilpattu is de kans op luipaarden spotten groot, maar niet vanzelfsprekend.

Het geluk was echter aan mijn zijde en ik heb zelfs twee luipaarden, twee lippenberen en óók nog een krokodil gezien! Daarnaast vind je in de nationale parken vele vogelsoorten en apen, ik kan met recht zeggen dat je je ogen uitkijkt!

Luipaard in het Wilpattu National Park - Sri Lanka

Relaxen tijdens een héérlijk strandverblijf. 

Het is het gehele jaar mogelijk om Sri Lanka te bezoeken. In de zomer is de oostkust de beste plek voor een ideaal strandverblijf. Tijdens mijn reis in juli 2022 heerste er een economische crisis, waardoor het erg rustig was qua toeristen aantallen. Hierdoor waren de stranden van Trincomalee in volle glorie te bewonderen en kon je het haast een privéstrand noemen. In Trinco geniet je van de heerlijke rust, het warme zeewater en de zandstranden omgeven door prachtige palmen!

Tip: wie op zoek is naar een gezellige plek om aan het strand te vertoeven raad ik Banana Beach Bar aan. Hier heb je heerlijke vruchtensapjes, cocktails én ze serveren er eenvoudige maar lekkere maaltijden!

Trincomalee - Boot - Strand - palm - Sri Lanka

Veilig reizen tijdens DE crisis in Sri Lanka, kan dat?

Ik heb ervoor gekozen om Colombo te vermijden vanwege mogelijke protesten door de crisis, die hier in juli 2022 plaatsvonden. Daarom ben ik bij de start van de reis gelijk naar Galle gereisd en heb ik de reis afgesloten in Negombo.

Brandstoftekort, niet voor de toerist
Het grootste probleem was het tekort aan brandstof. Dit was zichtbaar door de lange rijen voor de benzine stations. Als toerist krijg je ecter voorrang, waardoor wij met onze privéchauffeur slechts 10 minuten hebben moeten wachten. Dit lijkt wellicht oneerlijk tegenover de locals, maar iedereen was super vriendelijk en vooral heel blij dat wij toch naar Sri Lanka zijn gegaan. Toeristen zijn een grote inkomstenbron en dit heeft grote invloed op de economische status van het land.

Bezienswaardigheden zijn open
Alle toeristische bezienswaardigheden en nationale parken zijn gewoon geopend zoals altijd. Door het geringe aantal toeristen in Sri Lanka, hoef je alle bezienswaardigheden maar met weinig anderen te delen! Er zijn geen wachttijden, excursies zijn niet gauw volgeboekt en worden vaker met een kleiner deelnemersaantal uitgevoerd. Dit zorgt voor een authentieke ervaring en ik kan het iedereen aanraden!

Waterval in de omgeving van Ella - Sri Lanka

Bereid jezelf goed voor
Jezelf goed voorbereiden zorgt er eigenlijk voor dat je zonder zorgen en veilig kan reizen in Sri Lanka, óók tijdens de crisis. Dagelijks zijn er stroomuitvallen, maar door grote hotels wordt dit opgevangen met generators. Doordat je overdag vaak op pad bent, merk je hier eigenlijk weinig van. In de avond was er vaak al bekend rond welke tijden de stroom zou uitvallen, dus hier kon je dan al rekening mee houden. De crisis heeft vooral de lokale bevolking hard geraakt. Restaurants en hotels zijn niet vol, waardoor je aan de ene kant volop keuze hebt, maar aan de andere kant mist er soms een gezellige sfeer. Dit zorgt er wél weer voor dat je aan de praat raakt met de lokale bevolking, iets wat je anders misschien minder zou ervaren.

Reis samen met een privéchauffeur
PANGEA Travel organiseert altijd rondreizen met een privéchauffeur en dit bleek van grote waarde, vooral tijdens de huidige crisis. Mocht je dus nog twijfelen, zou ik zeker aanbevelen om te reizen met privéchauffeur. De chauffeur is tevens een gids en kent alle feitjes en weetjes over Sri Lanka. Daarnaast zorgt hij voor spontane acties tijdens het reizen wat leuke ervaringen oplevert. Zo heb ik onderweg verschillende lokale delicatessen geproefd; waaronder waterbuffel curd (een soort yoghurt met kokoshoning), mangosteen en lychees! Ook hebben we onderweg spontane stops gemaakt voor verschillende plantages, kruidentuinen en een waterval.

Ik kan het iedereen aanraden om een rondreis te plannen naar Sri Lanka. Het vergt enige aanpassingen ter plaatse, maar je profiteert wel van rust en authenticiteit. Het land is veilig en de locals staan te popelen om weer toeristen te mogen ontvangen. Toerisme is nog steeds hun grootste inkomstenbron. Daarnaast geldt er momenteel ook een gunstige koers ten opzichte van de Sri Lankaanse roepie, waardoor het ter plekke een stuk goedkoper is.


Wilt u meer weten over een rondreis naar Sri Lanka, neem dan vrijblijvend contact met één van onze Sri-Lanka specialisten op



terug naar het blog