Menu

Zambia: een ultieme safari bestemming - hoe zit het met de kosten?

27/3/24

Zambia is helaas geen bestemming voor de budgetreiziger, een zeker budget is dan ook vereist. Maar waarom zijn de kosten van een reis naar Zambia zo hoog? Het is tenslotte een arm land. Is het nou écht zo’n bijzondere safari bestemming en is het je geld waard? Afrika-specialist Martijn geeft antwoord op deze vragen.
 

Op vakantie naar Zambia - waar moet je rekening mee houden?

Voorafgaand aan een reis naar Zambia zijn er verschillende kosten. Zo moet je bijvoorbeeld vaccinaties en malaria profylaxe halen. Voor een advies over de nodige vaccinaties verwijzen we je graag naar de GGD of je kunt de huisarts bellen.

De vliegreis naar Zambia

Om vanuit Europa naar Zambia te reizen is een vlucht met overstap nodig. Kies je voor een vlucht met KLM (met een overstap in Johannesburg, Zuid-Afrika), dan is er een hotelovernachting nodig. Andere vluchtopties zijn er o.a. met Kenya Airways of Emirates via Dubai. Een vlucht naar Zambia is vaak prijzig. 

Rode bijeneter in zambia

5 redenen waarom Zambia reizen niet goedkoop zijn:

 1. De nationale parken in Zambia liggen ver uit elkaar, vervoer is daarom vaak per light aircraft.
  Openbaar vervoer is er niet of nauwelijks. En het comfort, of het ontbreken hiervan, past niet bij de kwaliteit van de accommodaties. Prijzen van lokale vluchten per light aircraft zijn helaas hoog. Een vlucht Lusaka - South Luangwa National Park kost ca. US$ 330 per persoon. Een vlucht van Lusaka naar het Lower Zambezi kost ca. US$ 250 per persoon.  Een vlucht van South Luangwa naar Lower Zambezi kost ca. US$ 480 per persoon. Voordat de eerste safari begint, zijn er dus al de nodige kosten gemaakt voor het vervoer.
   
 2. Veel accommodaties in Zambia zijn alleen in het droge seizoen operationeel.
  Dit betekent dat er een beperkte periode is om inkomsten te genereren. Camps in afgelegen gebieden worden ieder jaar weer opgebouwd of gerenoveerd. Daarnaast vergt een afgelegen ligging een strakke planning voor de import van producten voor de keuken. Ook de complete staff verblijft vaak weken op locatie, ook op dagen dat de lodge geen volle bezetting heeft. Een op het oog relatief eenvoudig bush camp kan vanwege de geïsoleerde ligging toch zeer exclusief zijn.
   
 3. De kwaliteit en het serviceniveau van accommodaties in Zambia is hoog.
  Luxe safari operators, vaak in handen van buitenlandse investeerders, zetten hun producten kwalitatief hoog in de markt. Ook Zambia zelf wil zich positioneren als luxe safaribestemming. Het aantal staff per gast kan soms wel 1:3 zijn, dit is inclusief de staff die achter de schermen werkt.
   
 4. De entreegelden in Zambia zijn hoog
  Voor South Luangwa komt dit neer op ca. US$ 120 per dag. De hoge entree heeft als voordeel dat het massatoerisme wegblijft en draagt daarnaast bij aan natuurbehoud. Teams gaan bijvoorbeeld dagelijks op pad om stroperij tegen te gaan.
   
 5. Hoge uitgaven voor vertrek, minder kosten ter plaatse.
  De meeste verblijven in safari lodges in Zambia zijn inclusief safari-activiteiten, maaltijden en vaak ook lokale drankjes.

Wilt u genieten van een sfeerimpressie, bekijk dan ten? Bekijk dan de foto's op onze Flickr pagina.

Zambia 2019 - Martijn

7 tips om de kosten van een Zambia safari te beperken

De accommodaties in Zambia stemmen we af op jouw wensen en budget. Om Zambia optimaal te beleven adviseren wij veelal accommodaties in of nabij de nationale parken. Onze Zambia-specialisten denken graag mee voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Een aantal tips:

 1. Combineer camps van dezelfde safari-operator.
  Bij het combineren van camps krijg je vaak korting of een gratis overnachting.
   
 2. Reserveer op tijd.
  Bij een kleiner budget is het verstandig om op tijd te boeken. Er is dan nog keuze voor accommodaties in verschillende prijsklassen. De voordeligste opties zijn veelal het eerste volgeboekt.
   
 3. Zorg voor lagere kosten ter plaatse.
  Kies voor een camp waar de safari-activiteiten, maaltijden en lokale drankjes inclusief zijn.
   
 4. Bekijk actuele specials en aanbiedingen.
  Sommige lodges hanteren 3=2 of 4=3 aanbiedingen. Een duurdere lodge kan hierdoor uiteindelijk goedkoper (of een relatief kleine meerprijs) zijn dan een eenvoudiger alternatief. Zie ook de actuele specials.
   
 5. Verblijf na aankomst de eerste nacht in Lusaka
  Dit is goedkoper dan wanneer je gelijk doorreist naar je safari lodge. Een aangenaam hotel in Lusaka is Latitude 15.  Als je wel direct naar de safari-lodge reist, dan kom je laat in de middag aan en is er geen tijd om deel te nemen aan een safari-activiteit, terwijl dit wel inclusief is in de nachtprijs. Je betaald ook al de park fees.
   
 6. Vraag om alternatieven in Livingstone.
  In Livingstone is het aanbod van accommodaties in verschillende prijsklassen groter en liggen de prijzen ook lager. Vraag om alternatieve accommodaties in je reisplan voor deze bestemming, zodat je zelf de keuze kunt maken voor een voordelig of duurder alternatief. Wil je langer in Zambia verblijven? Dan is een extra nacht in Livingstone de voordeligste optie.
   
 7. Houd de US Dollerkoers in de gaten.
  Een zwakke US Dollarkoers ten opzichte van de Euro geeft een lagere prijs van een reis door Zambia.

Leeuwenwelp in Zambia Nijlpaarden - South Luangwa - Zambia  Kakuli Bush Camp - luipaarden - South Luangwa - Zambia

De beste aanbiedingen voor reizen naar Zambia, 8 x meer voordeel! 

Onderstaand een selectie van reisaanbiedingen in Zambia. Aanbiedingen zijn gebaseerd op 2024 en onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid.

- Korting bij The Bushcamp Company in South Luangwa

Verblijf 7 nachten of meer in camps van The Bushcamp Company in South Luangwa en ontvang 10% korting op de overnachtingsprijs. De camps in South Luangwa zijn uitstekend met elkaar te combineren. Ieder camp heeft een eigen karakter en zijn eigen USP’s. Daarnaast bieden ze 30% korting op kamerprijs voor last-minute reserveringen die 2 maanden voor de verblijfsdatum worden geboekt.  

- Korting in Nkonzi Camp in South Luangwa
Kies voor vier overnachtingen in Nkonzi Camp voor een lagere prijs per nacht. De korting bedraagt in het hoogseizoen US$ 80 per persoon per nacht.

- Royal Zambezi Lodge in Lower Zambezi National Park, 4=3
Bij een verblijf in de Royal Zambezi Lodge in het Lower Zambezi National Park profiteer je in het hoogseizoen van een 4=3 aanbieding. Bij een verblijf van 4 nachten, krijg je dus 1 nacht gratis. De park fees en conservation levy dien je wel voor alle nachten te betalen. Door gebruik te maken van deze aanbieding verblijf je voor een geringe toeslag in een luxer camp dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor de Kanyemba Lodge, dat ver buiten het park ligt. Volwassenen krijgen bij een verblijf van 4 nachten bovendien een gratis binnenlandse vlucht van Lusaka naar de Royal Airstrip aangeboden. 

- Baines River Camp in Lower Zambezi National Park, 3=2
In Baines River Camp geldt het gehele jaar een 3=2 aanbieding (park fees en conservation levy dien je wel voor alle nachten te betalen). Een betere prijs-kwaliteitverhouding én een overnachtingslocatie in het park!

- Zambezi Grande in Lower Zambezi National Park, 3=2 in april t/m juni en 4 = 3 in de overige maanden
In Zambezi Grande geldt eveneens een 3=2 aanbieding (park fees en conservation levy dien je wel voor alle nachten te betalen) voor de maanden april t/m mei. In de overige maanden geldt een 4 = 3 aanbieding. 

- Anabezi in Lower Zambezi, gratis lokale vlucht van of naarhet park
Bij een verblijf van vier nachten in dit luxe camp in Lower Zambezi krijg je een gratis vlucht  per light aircraft van of naar het park (van/naar Lusaka). Alleen de kosten voor de tax worden in rekening gebracht, ca. US$ 25 per persoon. 

Sausage Tree Camp / Potato Bush Camp, gratis lokale vluchten
Bij een verblijf van vier nachten in deze luxe camps in Lower Zambezi krijg je gratis vluchten per light aircraft van en naar het park (Jeki airstrip). U dient alleen de kosten voor de tax te betalen, ca. US$ 42 per enkele reis. Deze aanbieding geeft een besparing van minimaal US$ 516 per persoon.

- Time + Tide 10 = 8 of 7=6 aanbieding
Verblijf zeven nachten in Time + Time en je ontvangt er een gratis. Veblijf er tien nachten en je betaalt er acht. De entreegelden van gratis nachten worden wel in rekening gebracht. Time + Tide heeft camps in South Luangwa en Chongwe River in Lower Zambezi. In het laagseizoen gelden e ook 4 = 3 aanbiedingen bij verblijf in hetzelfde camp. 

Lion Camp - luxury suite - South Luangwa - Zambia Baines River Camp - aanzicht - Lower Zambezi - Zambia Time Tide Mchenja - chalet interieur - South Luangwa - Zambia

Is een safari in Zambia nu écht zo’n bijzondere ervaring en het geld waard?

Hier kan ik kort over zijn en volmondig ‘ja’ op zeggen! Zambia is puur en je beleeft er nog het échte Afrika gevoel. Wat een reis naar Zambia zo bijzonder maakt is het aanbod van activiteiten. Naast gewone gamedrives kan je er avondsafari’s maken, kanoën over de Zambezi Rivier, vissen of te voet op safari gaan. En dit alles in safarigebieden waar weinig toeristen (en alleen liefhebbers) komen.

 

Een safari naar Zambia is net zoals Botswana aan de prijs. Afrika-specialist Esther is meerdere malen in Botswana geweest en vertelt in haar blog of de extra kosten voor een safari in Botswana de moeite waard is.

Ik geef toe dat de prijzen van een reis naar Zambia hoog zijn en ik begrijp dat niet iedereen het geld ervoor (over) heeft. Heb jij het geld er wel voor (over) en ben je een échte safariliefhebber? Dan mag een reis naar Zambia zeker niet ontbreken. Fraaie landschappen, een uitbundig dierenleven, weinig toeristen en kleinschalige lodges in de bush bezorgen je een onvergetelijke reis!

Heb je minder te besteden voor een safari of vind je het geld het niet waard? Dan zijn Zuid-Afrika en Namibië  ook mooie alternatieven met safari-mogelijkheden.


Wil jij net zoals Martijn Zambia beleven? Neem contact op met Martijn voor een vrijblijvend advies of neem alvast een kijkje bij onze Zambia voorbeeldreizen.terug naar het blog