Menu

Zelf rijden in Zuid-Afrika, is dat goed te doen? De ervaring van Familie Bouwhuis

29/10/18

We wilden op reis naar Zuid-Afrika maar wilden niet met een groep mee. Een auto met chauffeur bleek onbetaalbaar. Dus kozen we een rondreis waarbij je zelf rijdt. We twijfelden of het wel veilig was en hoe vind je de weg in een vreemd land? Gelukkig heeft het reisbureau ons goed geadviseerd en zijn we inmiddels een fantastische reiservaring rijker!

zuid-afrika-zelf-rijden

Veiligheid

Vrienden en familie waren bezorgd toen ze van onze reisplannen hoorden. Maar we spraken op de Vakantiebeurs ook mensen die zelf een auto hadden gehuurd en dat dit goed was bevallen. Ons reisbureau wist ons te overtuigen met hun eigen reiservaring. Esther had er al vaker gereden, samen met man en kids en gaf handige tips. Daarnaast kregen we gratis (!) een TomTom mee. Dat gaf meteen een goed gevoel.

zuid-afrika-zelf-rijden

Hoe vind je de weg?

Nou, dat bleek heel eenvoudig. Per mail ontvingen we de gedetailleerd routebeschrijving al voor vertrek. En terplekke lag een geprinte versie klaar bij het eerste hotel, samen met nog veel aanvullendek tips en kaarten. Met de TomTom erbij was het echt eenvoudig. Googlemaps hebben we vrijwel niet gebruikt omdat je niet overal internet hebt. De eerste nacht sliepen we trouwens in een hotel op de luchthaven. Een idee van Esther, zo hoefden we niet te zoeken na een lange vlucht. Echt heel handig!

zuid-afrika-zelf-rijden

Zelf rijden tijdens safari?

Vooraf hoorden we dat je zelf rijdt in de safariparken maar dat bleek niet helemaal juist. In het Kruger Park mag je zelf rijden want daar zijn goede wegen (en olifanten!). Maar wij hadden gekozen voor privé-safariparken en daar ga je met een ranger in een jeep op safari. Geweldig was dat! Je ziet veel meer omdat zij het gebied goed kennen en de sporen herkennen. Wij gingen naar Leshiba waar je je eigen auto onder aan de berg parkeert (veilig adresje). Daar wordt je dan opgehaald en in het park mag je zelfs wandelen omdat er geen leeuwen en andere gevaarlijke dieren zitten. Ook kan ik Madikwe aanraden, een  enorm park waar de olifanten dagelijks kwamen drinken bij het zwembad.

zuid-afrika-drive

Zelf rijden in Kaapstad?

Na de safari’s vlogen we naar Kaapstad. Hier haalden we meteen de auto op want het was maar een korte vlucht. Het hotel hadden we snel gevonden. Daar raadde men aan om ‘s avonds niet zelf te rijden maar een Ubertaxi te nemen. Dat hadden we nog nooit gedaan maar het bleek superhandig en goedkoop. Voor € 3 werden we naar het restaurant gebracht en heb je geen zorgen over parkeren en konden we een wijntje drinken. Alleen de app even op je mobiel zetten. Uber werkt in Kaapstad beter dan gewone taxi’s en is veilig. Echt een aanrader!

zuid-afrika-zelf-rijden

Gezond verstand gebruiken!

Niet ver van Kaapstad liggen de wijngebieden. Daar kun je weer prima zelf rijden. Met wat tips van vrienden hebben we een paar mooie wijnhuizen bezocht. Je kunt er lekker lunchen of wijntjes proeven en men is echt gastvrij. Dat hebben we trouwens in heel Zuid-Afrika ervaren. De mensen zijn zo vriendelijk en je voelt je erg welkom. Uiteraard zie je ook armoede en vaak staan er hekken om de huizen. Maar onveilig hebben we ons echt niet gevoeld. Gewoon je gezonde verstand gebruiken, maar dat doen we in andere landen ook.

zuid-afrika-zelf-rijden

Kortom, we kunnen een rondreis per huurauto in Zuid-Afrika echt aanraden. Je voelt je vrij, bepaalt zelf hoe laat je vertrekt en je kunt veel plekken eenvoudig bezoeken. Esther van PANGEA Travel heeft ons erg goed geholpen. Dank je wel!

Fam. Bouwhuis 
 


Op zoek naar reisinspiratie? Bekijk de Zuid-Afrika Selfdrive mogelijkheden op onze site.terug naar het blog