Menu

Zijn de Filipijnen een duurzame reisbestemming?

20/3/24

Tijdens mijn recente reis naar de Filipijnen heb ik kennisgemaakt met enkele van de meest adembenemende bestemmingen van het land. Natuurlijk ging ik op zoek naar de prachtige natuur, waar het land om bekend staat. Maar ik hoopte ook iets te ontdekken van de inspanningen die het land levert om duurzaam toerisme te bevorderen. En ik kan alvast verklappen: van de straten van Manila, de mystieke toppen van de Cordillera tot de afgelegen paradijselijke eilanden van Palawan, de Filipijnen hebben mijn hart gestolen.

Palawan - Filipijnen


Manila's ambachten: duurzame souvenirs

In Manila, de bruisende hoofdstad van de Filipijnen, ervaarde ik een stad die leeft en ademt met geschiedenis, cultuur en moderniteit. Terwijl ik door de straten van Intramuros dwaalde, werd ik omringd door de overblijfselen van Spaanse koloniale architectuur, waaronder imposante kerken, oude stadsmuren en sfeervolle pleinen. Deze historische wijk, ooit het hart van de Spaanse heerschappij in Azië, is nu een levendig cultureel centrum, waar bezoekers kunnen genieten van musea, kunstgalerieën en traditionele ambachtslieden die nog steeds hun ambachten uitoefenen.

Ik maakte een leuke fietstocht op een bamboe fiets, niet alleen een fijne manier om een stad te verkennen, maar ook een milieuvriendelijke vorm van transport. Je neemt echt deel aan het lokale leven, je ziet veel én het is ook nog eens een gezonde manier van vervoer. Ik merkte al snel, dat Filipino’s in het algemeen bijzonder vrolijk en vriendelijk zijn, ze weten je heel snel thuis te laten voelen in hun land.

Filipijnen - Bambikes.PNG


Piña en Tagalog
In Intramuros, een enclave in het hart van Manila, ontdekte ik ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in het met de hand borduren van ingewikkelde ontwerpen op delicate stoffen, zoals de piña (ananas) en jusi (zijde), die worden gebruikt voor het beroemde Filipijnse overhemd genaamd de barong tagalog. Deze traditionele kledingstukken vormen een belangrijk onderdeel van de Filipijnse kledingcultuur. Wat nog mooier is, is dat de piña-stof een duurzaam geproduceerd materiaal is, wat het overhemd een verantwoord en toch prachtig souvenir maakt voor thuis.

Een flesje water met een boodschap
Wat betreft duurzaam toerisme, zie ik in Manila een groeiend bewustzijn bij zowel lokale bewoners als bedrijven. Steeds meer hotels en restaurants implementeren milieuvriendelijke praktijken, zoals het verminderen van plastic afval, het gebruik van duurzame energiebronnen en het ondersteunen van lokale gemeenschappen door middel van fair trade-initiatieven. Ik ontdekte op mijn hotelkamer glazen waterflesjes naast mijn bed en in de badkamer. Zuiver water is een must, dus aan flesjes ontkom je niet makkelijk. Maar geen plastic, dat geeft aan dat er wordt nagedacht over afval en hoe we onze ecologische voetafdruk samen kunnen veranderen.

Terwijl ik sta te genieten van mijn watertje, lees ik ook nog op het etiket dat tegelijkertijd Filipijnse scholen meeprofiteren van een deel van de opbrengst van dit flesje water. "Education is everything". Hoeveel duurzamer kun je het maken?

Lokale initiatieven
Naast dat steeds meer bedrijven in Manila milieuvriendelijke praktijken implementeren, zijn er verschillende organisaties en initiatieven die zich inzetten voor het behoud van de historische en culturele erfgoed van de stad, wat essentieel is voor duurzaam toerisme. Een voorbeeld is Concordia Children’s Services, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming en het welzijn van kwetsbare kinderen en gezinnen in Manila, inclusief diegenen die in de buurt van Intramuros wonen. De organisatie biedt educatieve en sociale programma's die de lokale gemeenschap versterken en het culturele erfgoed van Manila behouden. Door hun inspanningen kunnen bezoekers niet alleen genieten van Intramuros en de historische betekenis van het gebied, maar ook een dieper begrip krijgen van het diverse culturele erfgoed van de Filipijnen.


Noord Luzon: welkom in de cordillera

Naarmate je verder naar het noorden rijdt vanuit Manila, begint het landschap te veranderen. Het uitzicht langs de weg wordt steeds spectaculairder, met rijstterrasen die opduiken, lokale dorpjes die langs de weg liggen en rivieren die door de valleien stromen.

Onderweg naar Cordillera kunnen de wegen smaller zijn, met haarspeldbochten en steile afdalingen. Maar het is de moeite waard, elk uitzichtpunt biedt een nog mooier uitzicht dan het vorige. Je reist door dichte bossen, langs traditionele dorpen en soms zelfs boven de wolken op sommige van de hogere passen.

In de dorpen van deze regio, die vaak moeilijk te bereiken zijn, maakt ook dat je hier nog een dagelijks leven vindt, dat uit een andere tijd lijkt te komen. Neem bijvoorbeeld het dorp Banaue, bekend om zijn spectaculaire rijstterrassen die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard en vaak worden beschouwd als het achtste wereldwonder. Hier worden eeuwenoude landbouwpraktijken van het Ifugao-volk nog steeds toegepast door lokale gemeenschappen. Denk aan biologische teelt van rijst, zoete aardappelen, bladgroenten, koolsoorten, en mijn persoonlijke favoriet: sayote. Tijdens mijn reis ontdekte ik deze typisch Filipijnse groente die wordt geteeld op de hellingen van de Cordillera. Knapperig, lichtzoet en veel gebruikt in de Filipijnse keuken.

De lokale groentemarkten zijn een lust voor het oog, een en al kleur en barstensvol smaak. Het is inspirerend om te zien hoe deze gemeenschappen samenleven met de natuur en deze duurzame landbouwmethoden gebruiken om in hun levensonderhoud te voorzien.

Cordillera - man bij rijstterrassen - Filipijnen - Intas - CTTO


Community based tourism
Het traditionele en eenvoudige leven van de inwoners van Noord Luzon betekent niet dat duurzaam toerisme aan hen voorbijgaat. Integendeel, er is een groeiende trend van community-based tourism-initiatieven waarbij lokale gemeenschappen direct profiteren van het toerisme door middel van homestays, rondleidingen en ambachtelijke workshops. Deze aanpak bevordert niet alleen economische groei in landelijke gebieden, maar draagt ook bij aan het behoud van traditionele praktijken en levensonderhoud.

Mijn lokale gidsen zijn een levend voorbeeld van deze praktijk. Als inwoners van het dorp dat we bezoeken, zijn ze goed op de hoogte van alle interessante details die je niet wilt missen. Door mijn bezoek lever ik een directe bijdrage aan hun dagelijkse inkomen.

Een ander voorbeeld: In Sagada bezocht ik Sagada Pottery, een lokaal initiatief geleid door vrouwen. Tijdens mijn reizen geniet ik altijd van creatieve activiteiten, dus ik was enthousiast om met mijn handen in de klei te duiken en te proberen iets te creëren op een draaischijf. Het bleek niet gemakkelijk, maar het was ontzettend leuk om te zien hoe de vrouwen daar hun traditionele keramiektechnieken demonstreerden. De schappen vol prachtige vazen, borden, kommen, schalen en koffiekopjes nodigden me uit om iets moois mee naar huis te nemen. Aangezien ik een zwak heb voor koffiekopjes, besloot ik graag twee prachtige exemplaren mee te nemen. Dit initiatief van vrouwen zorgt niet alleen voor inkomsten in het dorp, maar draagt ook bij aan het behoud van het culturele erfgoed. Bovendien biedt het een laagdrempelige manier voor reizigers en lokale bewoners om met elkaar in contact te komen.

Sagada-Pottery-Filipijnen.jpg


Tip: Ben je in Sagada, bezoek dan ook vooral Sagada Weaving. Hier vind je allerlei handgeweven producten. Deze authentieke en unieke souvenirs zijn niet alleen een mooie herinnering aan je reis, maar gelijk ook een bijdrage aan het ondersteunen van de lokale gemeenschap.

Groen verblijf: duurzaamheid in de Cordillera
In de Cordillera, na een dag vol avontuurlijk wandelen, staat duurzaam comfort voorop. Het Banaue Hotel bood precies datgene waar ik naar verlangde: een warm welkom, lokale gerechten, en een comfortabel bed, allemaal met een prachtig uitzicht op de terrassen vanaf het balkon. Hotels zijn schaars in dit gebied, maar Saint Joseph Resthouse in Sagada biedt een gastvrij verblijf waar je niet alleen van eenvoudige kwaliteit kunt genieten, maar ook sociale projecten steunt. Een ander duurzaam initiatief is Coffee Heritage House, waar de passie voor ambachtelijke koffie wordt gedeeld met gasten, samen met een prachtig uitzicht. Hier kun je deelnemen aan diverse koffie-gerelateerde activiteiten. Tenslotte, in de Masferré Country Inn in Sagada, kun je de rijke cultuur en geschiedenis van de regio ervaren, geïnspireerd door het werk van Eduardo Masferré, terwijl je verblijft in een gezellig en cultureel guesthouse gerund door zijn kleindochter.


el nido: een paradijs van duurzaamheid

Een volgend hoogtepunt tijdens mijn reis naar de Filipijnen was El Nido op Palawan. Een waar paradijs met eilanden in een zee van zeven kleuren blauw, met witte zandstranden en hoogoprijzende, razendscherpe kalkstenen rotsformaties. Vooral indrukwekkend is ook de toewijding van de lokale gemeenschap en ondernemers aan duurzaam toerisme. Het El Nido Marine Reserve is opgericht met het oog op het behoud van het unieke en gevarieerde ecosysteem van de regio: de koraalriffen, mangroven en karstformaties. Dat je in een reservaat verblijft, merk je op verschillende manieren.

Palawan - Bacuit Archipel - Miniloc Island - Filipijnen - Intas - CTTO


Lio Resorts
Ten eerste, het hotel waar ik verbleef: een van de Lio-resorts, Seda. Een heerlijk luxueus verblijf aan zee. De Lio Resorts vormen een collectie van milieuvriendelijke resorts die zich inzetten voor duurzaam toerisme en het behoud van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Dit blijkt onder andere uit het gebruik van energiezuinige verlichting en apparatuur, het bewustmaken van gasten over het belang van water- en energiebesparing, regenwateropvangsystemen voor hergebruik van water bij het besproeien van de tuinen, en het organiseren van regelmatige opruimacties op de stranden en omliggende gebieden om zwerfvuil op te ruimen en de kustlijn schoon te houden.

Eilandhoppen
Ben je in El Nido, dan is eilandhoppen een absolute must. De Bacuit Archipel ligt voor de deur en biedt een paar dagen plezier op het water. Tijdens de tocht vaar je van eiland naar eiland, snorkel je op prachtige locaties, verken je geheime lagunes per kajak, maak je wandelingen naar verborgen watervallen, en ontspan je op de witte stranden. Een heerlijke lunch wordt aan boord van je boot verzorgd door de crew. Het is echt een must-do tijdens je reis door de Filipijnen. Het is geruststellend om te zien dat deze activiteiten worden uitgevoerd met minimale verstoring van het ecosysteem en met respect voor de lokale flora en fauna.

Studiereis-Inez-Filipijnen.jpg

Vroeger, voordat El Nido de beschermende status van reservaat kreeg, wisten mensen en hun boten deze archipel ook al te vinden. Helaas werd het op momenten zo druk dat de natuurlijke omgeving te zwaar onder druk kwam te staan en het onderwaterleven niet meer kon gedijen. Inmiddels zijn we ruim 25 jaar verder sinds de oprichting van het El Nido Marine Reserve. Er is een beperking ingesteld op het aantal geoorloofde bootexcursies dat per dag in de baai wordt toegelaten. Dit heeft het gebied de kans gegeven om zich te herstellen.

Miniloc Island
Tijdens je boottocht door de Bacuit Archipel zal Miniloc Island Resort je niet ontgaan. Dit paradijselijke resort is een uitstekend voorbeeld van ecologisch verantwoord ondernemen. De gebouwen van het hotel zijn opgetrokken uit gerecyclede hardhouten muren en daken van lokaal riet. Naast water- en energiebesparende maatregelen werkt het resort samen met de lokale gemeenschap en belanghebbenden aan milieubeschermingsprojecten en duurzame ontwikkelingsinitiatieven. Zo worden bijvoorbeeld goederen en diensten geleverd door lokale ondernemers, en worden snorkel- en duikactiviteiten georganiseerd in samenwerking met lokale bedrijven.

Filipijnen - El Nido - Palawan Beach.png


Het belang van duurzaam toerisme in de filipijnen

Terugkijkend op mijn reis naar de Filipijnen, met een rugzak vol fantastische herinneringen, kan ik concluderen dat de Filipijnen een grote stap heeft gezet in het bevorderen van duurzaam toerisme. Als gast in het land ben ik me meer dan ooit bewust geworden van het belang van duurzaam toerisme voor het behoud van de unieke schoonheid van bestemmingen over de hele wereld. Door te kiezen voor eco-vriendelijke accommodaties, het ondersteunen van lokale gemeenschappen en het respecteren van de natuurlijke omgeving, kunnen we allemaal een positieve impact hebben op de plaatsen die we bezoeken.

Als reizigers hebben we de verantwoordelijkheid om ons bewust te zijn van onze invloed op het milieu en de lokale gemeenschappen. We moeten streven naar het brengen van positieve verandering waar mogelijk. Door duurzaam toerisme te omarmen, kunnen we niet alleen genieten van de prachtige bestemmingen die de wereld te bieden heeft, maar ook bijdragen aan hun behoud voor toekomstige generaties.


Bekijk onze Filipijnen rondreizen en neem contact met ons op voor meer informatie over rondreizen door de Filipijnen. Deel je persoonlijke reiswensen met ons en wij denken graag mee bij het samenstellen van jouw persoonlijke reis! 



terug naar het blog