Menu

Rianne over verrassend en onbekend Zuid-Korea

12/6/17

Voor deze studiereis is PANGEA Travel uitgenodigd door KTO, de Korean Tourism Organization. Aan mij de eer om namens het bedrijf deel te nemen, ik heb er zin in!

We beginnen onze reis door Zuid-Korea in de hoofdstad Seoul. In de stad zelf wonen zo'n 11 miljoen mensen vertelt onze gids. Net daarbuiten wonen er nog eens 12 miljoen. Dit betekent dat van de totale bevolking van 50 miljoen mensen bijna de helft in Seoul en omgeving woont. En dat is merkbaar! Zoals verwacht is de stad erg modern, veel hoogbouw, winkels (zowel boven als onder de grond) en een enorm metro netwerk, waar het tijdens de spits zwart ziet van de mensen. 

Ik dacht altijd dat Gangnam Style een nietszeggend nummer was, maar er zit dus wel degelijk een (subtiele) boodschap in

Gangnam style en K-pop

Seoul is onderverdeeld in verschillende wijken. Wij verblijven de eerste nachten in de chique wijk Gangnam, wat mij direct aan de wereldwijde hit 'Gangnam Style' doet denken. De K-pop zanger Psy is opgegroeid in deze wijk en schreef hier een liedje over waarin hij de hippe stijl van de inwoners van Gangnam enigszins belachelijk maakt. Hij vindt namelijk dat het tegenwoordig teveel draait om materialisme en uiterlijk. Ik dacht altijd dat Gangnam Style een nietszeggend nummer was, maar er zit dus wel degelijk een (subtiele) boodschap in. Weer wat geleerd!

Driekwart van de jonge vrouwen heeft een cosmetische ingreep ondergaan

Om meer over K-pop (Korean pop) te weten te komen bezoeken we SM town. Hoewel zanger Psy als soloartiest bekend is geworden, zijn het meestal de girl- en boybands die het goed doen. K-pop is overigens niet alleen een belangrijke muziekstroming in Zuid-Korea en omliggende landen, het is tevens een populaire subcultuur. Veel jongeren volgen de mode en stijl van Koreaanse popartiesten en driekwart van de jonge vrouwen heeft zelfs een cosmetische ingreep ondergaan. Iets wat waarschijnlijk ook te maken heeft met de competitieve maatschappij, waarbij de druk om succesvol te zijn vanaf jongs af aan al erg hoog ligt. Hoe dan ook schrik ik van dit aantal en het is duidelijk dat de snelle ontwikkeling van het land ook een keerzijde heeft.

bibap-dinner-show

Zoals eerder genoemd is Seoul een moderne stad. Toch zijn er gelukkig ook nog steeds verschillende paleizen en tempels uit vroegere dynastieën aanwezig, waar de traditionele cultuur van de bevolking ook nog duidelijk merkbaar is. Geheel in traditionele kledij bezochten wij o.a. het prachtige Changdeokgung Palace, één van Seouls meest bekende bezienswaardigheden. Absoluut de moeite waard!

Changdeokgung Palace

Olympische Winterspelen 2018

Vanuit Seoul reizen we verder in ostelijke richting naar Pyeongchang in de provincie Gangwon, waar begin 2018 de Olympische Winterspelen zullen plaatsvinden. Driemaal is scheepsrecht voor Zuid-Korea, want na een derde poging lukte het eindelijk om de Winterspelen binnen te halen! Het is de tweede keer dat de Olympische Spelen georganiseerd worden door het land, in 1988 vonden de Zomerspelen plaats in Seoul. Dat de Zuid-Koreanen trots zijn dat zij de Winterspelen volgend jaar hosten is wel duidelijk, overal zien we aankondigingsborden en er is reeds een Olympics Promotion Hall ingericht die we uiteraard ook bezoeken. 

Olympics promotion hall

Voordat we de kleinere stad Gangneung, aan de oostkust van Zuid-Korea bereiken, bezoeken we de Samtan Art Mine. Deze oude kolenmijn is getransformeerd tot een indrukwekkend kunstmuseum. Een prachtig eerbetoon aan de arbeiders die het land de welvaart van vandaag bezorgden! Ook de Woljeongsa Tempel staat op het programma, waar we thee drinken met een monnik die ons wat vertelt over zijn leven. We overnachten die avond in Gangneung, waar we het Danoje festival bezoeken, het langste en meest populaire traditionele festival in Zuid-Korea. Het is hier een drukte van jewelste met o.a. mensen in traditionele kledij, handlezers, verschillende muziekoptredens en heel veel marktkraampjes met etenswaar en meer. Erg gezellig! 

Samtan Art Mine

Museum zonder muren

Nadat het programma met de KTO groep erop zit reis ik zelfstandig verder om nog wat meer van het land te zien. Dit doe ik per trein, een comfortabele manier om Zuid-Korea te verkennen, maar je kunt ook prima een self-drive maken door het land. Het verkeer is overzichtelijk en men rijdt vrij rustig. Daarnaast is de bewegwijzering tevens in het Engels aangegeven. Vanuit Seoul bereik ik in ca. 2 uur Gyeongju, een van de culturele hoofdsteden van Zuid-Korea en meer dan duizend jaar de hoofdstad van het Silla koninkrijk. Gyeongju wordt ook wel 'museum zonder muren' genoemd, en dat is niet voor niets want het relatief kleine plaatsje is rijk aan cultureel en tevens UNESCO erfgoed. De sfeer is hier ontzettend gemoedelijk. Ik word meerdere keren aangesproken door geïnteresseerde Koreanen, die willen weten wat mij hier brengt. 

Bulguska tempel Gyeongju

Ik overnacht in het schattige Lucky Won Guesthouse, een traditioneel Koreaanse accommodatie (hanok). Er zijn slechts een paar eenvoudige kamers. In de kamer is geen bed aanwezig, je slaapt op een dun matras op de grond. Ik vind het persoonlijk een leuke afwisseling op de toch wat grootschalige hotels waar ik tot nu toe heb overnacht. 

Voor omgerekend één euro per uur huur ik een fiets. Ik verken op comfortabele wijze de verschillende tempels en pagodes, graftombes, en het omliggende platteland met rijstvelden. 

fietsen-zuid-korea

Bergen, strand en vis

Op een half uur van Gyeongju ligt de belangrijkste havenstad van Zuid-Korea, Busan. Het is weer even omschakelen voor mij na twee dagen in het rustige Gyeongju te hebben doorgebracht. Busan heeft net als Seoul een enorm metro netwerk. De metro is verreweg de meest efficiënte manier om de stad te verkennen en daarom laad ik mijn T-money card op en bezoek ik als eerst het Haeundae strand en het gebied hieromheen. Verwacht bij de stranden in Busan geen al te hoog bounty-gehalte, voor de mooiste stranden moet je naar één van de eilanden, zoals het vulkanische Jeju-do.

Gamcheon Culture Village Busan

Ik bezoek ook het Gamcheon Culture Village, waar steile heuvels, kunstzinnige projecten en gekleurde huizen, samen met een handvol Aziatische toeristen met selfiesticks, het straatbeeld domineren. Een hobbelige busrit van ongeveer een kwartier brengt mij naar het tegen een berg aan gebouwde dorpje, wat nog niet zo lang geleden nog een arme sloppenwijk was. Uiteraard mag ook een bezoek aan de grootste vismarkt van Zuid-Korea niet ontbreken tijden mijn verblijf in Busan, erg fascinerend! Na mijn bezoek aan Busan reis ik, wederom per trein, terug naar Seoul, waar ik mijn eerste kennismaking met Zuid-Korea ben gestart en nu ook weer beëindig.

Jagalchi vismarkt

Mijn persoonlijke tips: 

  • Lotte World Tower, het op vijf na hoogste gebouw ter wereld vanwaar je een mooi uitzicht hebt over Seoul.
  • Bibab show Seoul, een non-verbale musical inclusief een goede dosis Koreaanse humor.
  • Samtan Art Mine, moderne kunst in combinatie met een stukje Koreaanse geschiedenis op een bijzondere locatie. 
  • Fietstocht in Gyeongju, wat mij betreft een niet te missen plaats tijdens een rondreis door Zuid-Korea!
  • Overnachting in een Hanok, een leuke en unieke manier om je onder te laten dompelen in de Koreaanse cultuur.
  • Jagalchi markt in Busan, de grootste en bekendste vismarkt van Zuid-Korea. 
Geen massatoerisme

Ik was erg nieuwsgierig naar Zuid-Korea en na deze reis voor PANGEA Travel kan ik oprecht zeggen dat ik erg verrast en enthousiast ben! Dit diverse land heeft veel te bieden, van supermoderne steden tot historische bezienswaardigheden, een overheerlijke keuken en supervriendelijke bevolking die, hoewel soms in gebrekkig Engels, graag een praatje met je maakt. Het land kent daarnaast verschillende nationale parken en vele (vulkanische) eilanden, die ik hopelijk nog eens tijdens een volgende reis mag bezoeken. Wat mij betreft is het onterecht dat het land wordt overschaduwd door de negativiteit van Noord-Korea, want ondanks de al jarenlang durende strijd met het buurland is Zuid-Korea een erg veilig land om te reizen!


Bekijk de Zuid-Korea reizen



terug naar het blog