Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Botswana

Nxai Pan National Park

Het Nxai Pan National Park is gelegen in het westen van Botswana en bestaat voornamelijk uit zoutpannen. Deze pannen zijn de overblijfselen van een groot zoutmeer dat zich hier ooit bevond. Dit meer werd gevoed door water uit de Kwando, Chobe en Zambezi rivier. Door de jaren heen is de ligging van de rivieren veranderd, waardoor het meer is opgedroogd. De grote zoutpannen van Nxai Pan National Park zijn daar het resultaat van. Het nationale park is 2100 vierkante kilometer groot. Tegenwoordig zijn de verschillende zoutpannen begroeid met gras, dat een zeer hoge voedingswaarde heeft. Dit trekt, in combinatie met de verschillende drinkwaterplaatsen, veel dieren aan. Er leven in dit gebied gemsbokken, springbokken en impala’s. In de regenmaanden komen er ook veel zebra’s en gnoes profiteren van het gezonde gras. In de droge maanden komen er regelmatig leeuwen, cheetah’s en luipaarden op de drinkplaatsen af. Het is goed mogelijk om zelf door Nxai Pan National Park te rijden. Een 4WD is daarbij wel noodzakelijk. Een hoogtepunt in Nxai Pan National Park zijn de Baines Baobabs. Dit zijn zeven enorme baobab bomen die in een groepje bij elkaar staan. De bomen zijn vernoemd naar ontdekkingsreiziger Thomas Baines.

Beste reistijd

  • april - oktober: er is bijna geen regen en bijna elke dag zonnig. Van april tot augustus is het midden op de dag wat koeler. Wegen zijn ook prima te berijden.
  • november - maart: de zoutpannen zijn met water gevuld waar de dieren zich omheen concentreren. Er zijn in deze maanden zijn grote groepen vogelsoorten te spotten. De migratie van kudde zebra’s en wildebeesten valt ook in deze periode wat de roofdieren weer actief maakt. Het landschap is wat groener en er zijn veel bloemen uitgekomen.

Dieren

  • Veel voorkomend: giraffe, zebra, wildebeest
  • Kans op het zien van: olifant, leeuw, cheeta, hyena, grootoorvos
  • Zeldzaam: luipaard, wilde hond, aardwolf, honingdas
Zelf een rondreis samenstellen naar Nxai Pan National Park? Neem vrijblijvend contact op met onze Botswana specialist Esther en bespreek de mogelijkheden.
Bekijk alle highlights en plaatsen in Botswana