Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Botswana

Okavango Delta

De Okavango Delta is een uniek ecosysteem in het midden van het grootste woestijngebied ter wereld: de Kalahari. Dit waterrijke gebied ligt als een oase in de droge uitgestrekte zandvlakte. De vegetatie is rijk dankzij het water wat overal aanwezig is. Het is echter ook een kwetsbaar gebied wat goed beschermd wordt om de biodiversiteit in goede conditie te houden.

De delta is verdeeld in verschillende concessies die door de beheerders gebruikt mogen worden. De vergunningen hiervoor zijn zeer kostbaar wat meteen ook een verklaring is van de hoge kosten van een verblijf in de Delta. Daarnaast zijn de beheerders zeer voorzichtig met hun stuk van het natuurgebied, waardoor het grotendeels niet toegankelijk is voor selfdrives. Het gebied is ca. 16.000 km2 groot en wordt afgescheiden van het vee in de omliggende gebieden door wildroosters. Zo is zowel het vee als het wild beschermt.

Planten zijn er het hele jaar door met in het water voornamelijk papyrus, riet, waterlelies en waterhyacinten. In de drogere stukken land zijn grassen, palmbomen en verschillende heesters te vinden. Na de regentijd is er een overvloed aan groen, bloemen en later ook vruchten waaronder mango.

Het gebied is rijk aan dieren en de Big Five is er zeker te vinden.

Beste reistijd 

  • juni - september: dit betreft het droogseizoen en de beste tijd voor het spotten van wild. Veel dieren trekken naar het water toe en er is minder begroeiing dus veel kans op het zien van wild in de bosgebieden. De temperaturen zijn aangenaam warm en er valt weinig tot geen neerslag. De zonsondergang is dan ook op z’n mooist. Dit is het goede seizoen voor het maken van een selfdrive. 
  • april, mei, oktober & november: dit betreft het tussen- of overgangsseizoen van droog naar nat en andersom. De kans op regen is iets groter maar het valt niet met bakken uit de lucht. In oktober en november begint alles mooi in bloei te staan en in april en mei neemt de begroeiing wat af.
  • december - maart: dit zijn de natte en ook warmste maanden. Er is veel kans op neerslag en de wateren in de delta wordt hoger. Het landschap ziet er prachtig uit, alles is groen en staat vol in bloei. Dit is ook het seizoen waarin veel jonge dieren worden geboren, ideaal om de roofdieren in actie te zien.

Wildlife

  • Veel voorkomend: olifant, giraffe, nijlpaard, buffel, zebra, wildebeest
  • Kans op het zien van: leeuw, luipaard, hyena, wilde hond
  • Zeldzaam: cheeta, witte- en zwarte neushoorn
Zelf de Okavango Delta bezoeken?
De Okavango Delta zit o.a. in de volgende voorbeeldreizen:
Zelf een rondreis samenstellen naar Okavango Delta? Neem vrijblijvend contact op met onze Botswana specialist Esther en bespreek de mogelijkheden.
Bekijk alle highlights en plaatsen in Botswana