Menu

Botswana

Landinformatie Botswana

Algemeen

Botswana ligt in Zuidelijk Afrika en wordt volledig omsloten door de buurlanden Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid Afrika. De hoofdstad is Gaborone. De meeste reizen starten echter in het noorden, vanuit Maun. Toeristen combineren een bezoek aan Botswana vaak met een reis in één van de buurlanden waarbij Botswana ca. een week wordt bezocht. Een bezoek uitsluitend aan Botswana is uiteraard ook mogelijk. In het noorden van het land liggen de belangrijkste toeristische attracties van het land waaronder de Okavango Delta. Een gigantische delta van waterwegen, meren en eilandjes waar veel wild leeft. Per mokoro kan de Okavango het beste worden verkend. Ook in het Chobe National Park kan de dierenliefhebber zijn hart ophalen. Andere prachtige parken zijn Moremi Game Reserve en het Makgadigadi National Park. Botswana is een indrukwekkende en unieke bestemming met een beperkt aanbod aan accommodaties. Dit zorgt voor een rustige reis met weinig andere toeristen om u heen.

Ambassade / Consulaten

Er is geen Nederlandse ambassade in Botswana. Wel is er een Nederlands Consulaat in Botswana
PO Box 457
Gaborone
Tel: +267 (0) 727 299 98

Bagage

Voor de binnenlandse vluchten in Botswana geldt een maximaal gewicht van 15 kg per persoon. Deze bagage dient vervoert te worden in een zachte tas/koffer. Dit in verband met de minimale bagageruimte onder de vliegtuigjes. Daarnaast mag u 5 kg handbagage meenemen.

Bevolking

Botswana is een dunbevolkt land met ca. 1,8 miljoen inwoners. Het overgrote deel van de bevolking behoort tot de Tswana stam. Minderheden zijn de Kalanga stam, Basarwa stam, de San (Bosjesmannen) en blanken.

Communicatie

Post: Post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: In Botswana kunnen bijna alle mobiele telefoons van de grote providers gebruikt worden. Van te voren kunt u dit nagaan op de website www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Wel moet u er rekening mee houden dat bellen zeer duur is vanuit Botswana en dat u minstens € 2,- per minuut kwijt bent. Het landennummer wat gebruikt moet worden in Botswana is + 267. Als u een lokale simkaart wil hebben is het mogelijk die bij de supermarkten of bij één van de vele kiosken te halen. Lokale simkaarten zijn vaak goedkoper in gebruik. In de grote steden zal het bereik goed zijn, maar het kan voorkomen dat in de afgelegen gebieden het bereik niet optimaal is. Als u naar het thuisfront in Nederland wil bellen dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Voor België is het 0032. Internet: In de grote steden zoals Maun en Francis Town zijn er veel verschillende internetcafés waar gebruik van gemaakt kan worden. Daarnaast is Wifi hier in opkomst in cafés, restaurants en zelfs in de accommodaties. In de afgelegen gebieden is het nog wel lastig om gebruik te maken van het internet.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck, als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

In alle camps waar u verblijft kunt u genieten van een gevarieerd aanbod aan eten en drinken. De meeste camps proberen wel Afrikaanse gerechten toe te voegen aan het menu. In sommige lodges en camps is het ontbijt, lunch en diner in buffetstijl. Andere camps kiezen juist voor een set menu waarbij u vaak twee keuzes heeft uit de voor- en hoofdgerechten. Eventuele dieetwensen kunt u vooraf aan ons doorgeven. In sommige camps is het gebruikelijk dat gasten samen eten. Zo kunt u de ervaringen van de dag delen met andere reizigers. Wilt u traditioneel Botswaanse gerechten proberen denk dan aan 'sadza' (maïspap waar groenten en vlees in verwerkt) en vetkoek (een soort oliebol). Wat het een maaltijd wel speciaal maakt in Botswana is de mogelijkheid om lokaal wild te eten, zoals kudu, springbok, struisvogel of krokodil. Wat betreft drinken is dit in Botswana gelijk met de rest van de wereld. Koffie, thee, vruchtensappen en frisdranken zijn volop verkrijgbaar. De meeste camps hebben ook een ruime keuze aan bier, wijn en sterke dranken. Botswana heeft een eigen biermerk genaamd Bojalwa.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 10 april - Goede Vrijdag
 • 11 & 13 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 21 mei - Hemelvaartsdag
 • 1 juli - Ser Seretse Khama Dag
 • 20 & 21 juli - Presidentsdag
 • 30 september & 1 oktober - Botswana dag
 • 25 & 26 december - Kerstmis
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Flora en Fauna

Botswana kent een grote diversiteit aan wild. In de Okavango Delta leven veel olifanten, krokodillen en nijlpaarden. In het Moremi wildreservaat, het noordoostelijk deel van de Okavango, leven o.a. verschillende soorten antilopen, buffels, cheeta’s, giraffen, hyena’s en leeuwen. In het Chobe National Park komen grote concentraties wild voor rond de Chobe-rivier. In de waterrijke gebieden is de flora ook prachtig om te zien.

Fooien

Hoewel het geven van fooi niet is vereist is, is het wel een blijk van waardering voor de gegeven service. Uiteraard is de hoogte van uw fooi afhankelijk van de geleverde service en uw tevredenheid hierover. Fooien kunnen in Dollars, Euro's en Pula gegeven worden. Onderstaand een indicatie van de fooien: - gidsen: fooien aan de gidsen geeft u apart en per gids. Een richtlijn is US$ 5 per persoon per dag - generall staff: crica US$ 2 - 3 per persoon per dag De meeste lodges en camps hebben een tip box in de main area staan. De fooien worden verdeeld over de gehele staff met uitzondering van de camp managers en gidsen. Een richtlijn is US$ 5 per persoon per dag.

Fotograferen

Wanneer u mensen of groepen mensen wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen wil men hier zelfs geld voor. Het is verboden foto's te nemen van politie, leger, overheidsgebouwen en grensposten.

Geldzaken

De munteenheid in Botswana is de Pula. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Naast de Pula kunt u in Botswana ook terecht met de US dollars en euro’s, met name in de lodges en hotels.

 • Pinpas: in Maun, Kasane en Gaborone zijn ATM (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) kunt u hier de Botswaanse Pula krijgen. Uw gids kan u eventueel van hulp zijn met het zoeken naar een ATM (geldautomaten).Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcard: creditcards, zoals Visa en Mastercard, worden in Botswana geaccepteerd. U kunt hier vooral mee terecht in luxe hotels en lodges maar ook restaurants in de grote steden accepteren de kaarten. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: wij raden u aan om contant geld in US dollars (in kleine coupures) en Euro’s mee te nemen. Bij banken en wisselkantoren zijn deze goed inwisselbaar. Let erop dat biljetten van 50 en 100 dollar niet worden ingenomen, vanwege de vele vervalsingen die hiervan in omloop zijn.
 • Wisselkoers: De waarde van 100 Pula was in maart 2020 ongeveer € 8,09.

Gele Koorts

Sinds 01 oktober 2011 zijn reizigers die in Botswana hebben overnacht (of in transit zijn geweest), verplicht een Gele Koorts vaccinaties te hebben wanneer men terug reist naar Zuid-Afrika. Dit geldt ook voor passagiers die in transit zijn op een Zuid-Afrikaanse luchthaven. Neemt u daarom het gele vaccinatieboekje mee op reis als u tijdens uw reis in Zambia/Livingstone bent geweest. De bescherming na een vaccinatie tegen Gele Koorts gaat 10 dagen na de inenting in.

Gezondheid

Voor reizen naar Botswana wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus (alleen bij een verblijf langer dan 3 maanden). Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Botswana zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Botswana reist u met een chauffeur die tevens de officiële gids is tijdens de reis. Hij is het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht een nieuwe chauffeur/gids ontmoet. In enkele safarigebieden wordt er naast de gids/chauffeur een tracker ingezet om het wild op te sporen. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de chauffeur nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen (en ook voor eventuele trackers) geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Botswana een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Een visum voor Botswana is niet nodig (tenzij u langer dan 90 dagen in Botswana verblijft).

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie. 

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14.00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10.00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Omdat de meeste safariactiviteiten in open wagens of boten zijn, is het belangrijk om verschillende lagen kleding te dragen. U kunt de kledingstukken dan uit doen/aan doen als het gedurende de dag warmer/koeler wordt. In de zomer wordt het, vanwege de hitte, aangeraden om lichte katoenen kleding en een hoed mee te nemen. Voor het winterseizoen wordt over het algemeen kleding die men normaal in de lente/herfst zou dragen, aangevuld met wat warmere kleding voor de frisse avonden, aanbevolen. Vergeet niet om geschikte wandelschoenen en zwemkleding mee te nemen. Wanneer u op safari gaat is het belangrijk om neutrale kleuren te dragen. Felle kleuren en witte T-shirts worden afgeraden en kunnen het wild zelfs afschrikken.

Ligging

Een groot deel van Botswana is vlak en bestaat uit zandgrond. De Kalahari woestijn ligt in het midden en zuidwesten van Botswana. In het noorden ligt het waterrijke gebied van de Okavango Delta met uitgestrekte mopane- en teakbossen. Hier ligt ook het bekende Chobe National Park.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Botswana hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De grootste luchthaven van Botswana is Gaborone wat tevens de hoofdstad van het land is. Toeristisch gezien is Maun de belangrijkste luchthaven. Andere zijn Kasane en Francistown.

Media

In Botswana worden vooral Engelstalige kranten uitgeven.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt raden wij u aan voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept van deze medicijnen kan handig zijn. Voor het samenstellen van uw reisapotheek verwijzen wij u naar de plaatselijke GGD of naar KLM Travel Clinic.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode) 

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Souvenirs

Textielproducten en houtsnijwerk in de vorm van Afrikaanse dieren zijn volop verkrijgbaar.

Taal

De officiële taal in Botswana is Engels maar Tswana wordt ook veel gesproken.

Tijdsverschil

In de winter is het in Botswana een uur later dan in Nederland. In de zomer is er geen tijdsverschil.

Uitgaan

Uitgaan in Botswana beperkt zich tot de grote steden waar u veel restaurantjes en enkele bars treft.

Veiligheid

Botswana is over het algemeen een veilig land waar vrij weinig misdaad voorkomt. U dient wel altijd bedacht te zijn op dieven en zakkenrollers. Vooral in de groter steden Gaborone, Maun en Francistown neemt de criminaliteit toe. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Botswana af te reizen.

Verlies en diefstal

Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of geldswaardige papieren zoals reis- of traveller's cheques, verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming blijft) een nieuw paspoort.

Vervoer

Zelf rijden in Botswana is avontuurlijk en alleen een aanrader voor reizigers met veel rijdervaring in het buitenland. De afstanden vanuit Zuid-Afrika en Gaborone naar de toeristische gebieden in het noorden van Botswana zijn er groot. Om deze reden reizen veel toeristen per vliegtuig naar Maun. Openbaar vervoer is niet of nauwelijks aanwezig. Er rijden taxi’s in Gaborone en in de andere steden minibusjes.

Voltage

Het voltage in Botswana is 220/240V. U kunt het beste een wereldstekker meenemen. In de meeste tented camps is in de kamer geen mogelijkheid om batterijen op te laden. In de main area zijn vaak meerdere oplaadpunten.